Quantcast
Channel: ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Viewing all 5791 articles
Browse latest View live

Milla Jovovich's Daughter Baptized Russian Orthodox (photos) - Η κόρη της Μίλα Γιόβοβιτς βαφτίστηκε στη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Λος Άντζελες

$
0
0



Η ηθοποιός του αμερικανικού κινηματογράφου (και όχι μόνο) Μίλα Γιόβοβιτςβάφτισε την κόρη της στη Ρωσική Εκκλησία του Λος Άντζελες.


May 27, 2015

You can take the girl out of Russia, but you can’t take the Russia out of the girl.

Milla Jovovich has been giving her Instagram followers an inside look at daughter Dashiel Edan‘s traditional Russian Orthodox baptism ceremony, which took place Friday at the Holy Transfiguration Russian Orthodox church in Los Angeles.

On Saturday, the actress, 39, posted a black-and-white photo of her mini-me, 7-year-old daughter Ever Gabo, cradling Dashiel at the baptism. She calls the pair her “two beauties” and notes that the event was “incredible! Such a gorgeous ceremony, so peaceful and spiritual.”


She followed the sweet sister snapshot with two more stunning black-and-white photos from the ceremony. One captures a tender mother-daughter moment, with Jovovich kissing Dashiel’s head.


The second shot is more playful, showing the Resident Evil star, her hair covered by a scarf, smiling as she lifts her 8-week-old in the air.


The caption of the latter offers some information about the traditional ceremony: “Good morning everyone! I want to thank the super talented @mariagraziabruna (also a fellow Russian) for documenting Dashiel Edan's baptism last Friday! When we speak Russian we call her 'Dasha', so her Saint's name is 'Daria' (Дария). Amazing fact, Dashiel was born on April 1st which is also Saint Daria's Day! Amazing, right? She was born on the day of her namesake patron saint! (The christening was held at a traditional Russian Orthodox Church here in Los Angeles and its respectful for women to cover their heads before entering.) She just sent me this pic and it's so gorgeous!!!”

Click: 

A smile from eternity & a barefoot saint in USA
The sudden loss of actor Robin Williams

Ομιλία μητροπολίτη Κένυας στη Θεσ/νίκη, Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, 10:30 πμ

$
0
0

Ιεραποστολή
Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής


Την Κυριακή 14 Ιουνίου στις 10.30 το πρωί, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην τελευταία πριν το καλοκαίρι μηνιαία Σύναξη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης τον παλαιότερο εν ζωή ιεραπόστολο της Αφρικής, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη της Κένυας. Ο κ. Μακάριος θα μας μιλήσει για το πολυσχιδές ποιμαντικό έργο στην πιο οργανωμένη Ιεραποστολή της Αφρικής.


 

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας ( οδός Μακένζυ Κίνγκ 6, Πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, 3ος όροφος ) Θα προηγηθεί συνεκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, επί της οδού Παύλου Μελά.

Η Κένυα είναι μια χώρα 580.000 τ.χλμ. στα ανατολικά της Αφρικής την οποία διέρχεται ο Ισημερινός. Επίσημη γλώσσα είναι τα Σουαχίλι και τα Αγγλικά και πρωτεύουσα το Ναϊρόμπι. Εκεί εδρεύει η Ιερά Μητρόπολη Κένυας με 300 ενορίες και 150 Κενυάτες ιερείς, μεγάλο εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο.

Ειδήσεις & άρθρα για τη Μητρόπολη Κένυας εδώ& εδώ.
Η ιστοσελίδα της Μητρόπολης εδώ.

Δείτε επίσης: 
Μια Ορθόδοξη ενορία στην έρημο της Τουρκάνας, στην Κένυα
Περιοδικό ΦΩΣ των ΕΘνών, τεύχος 142. Δεληγιάννειο σχολείο στο Κονγκό (Mykanya Kalamba), Αγία Αικατερίνη, Vumba, Uganda
10 ιεραποστολικά βίντεο (& άλλα 10+3)

Αγρυπνία στον άγιο Ελισσαίο με τον άγ. Νικόλαο Πλανά &τον Παπαδιαμάντη...

$
0
0

Εισαγωγή του blog μας:Ξημερώνοντας του αγίου προφήτη Ελισσαίου (14 Ιουνίου), είναι αδύνατο να μη θυμηθούμε τον άγιο Νικόλαο Πλανά, το θαυματουργό φτωχόπαπα της Αθήνας, που λειτουργούσε στο ταπεινό εκκλησάκι του προφήτη στην Αθήνα.
Αναδημοσιεύουμε ένα όμορφο αφιέρωμα στο ιστορικό προσκύνημα, από την ιστοσελίδα Ρωμνιός, την οποία σας καλούμε και να επισκεφτείτε.
Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στη ζωή του προφήτη Ελισσαίου. Ας έχουμε την ευχή όλων των αγιασμένων ψυχών που μνημονεύονται σ'αυτό το αφιέρωμα...


 


Είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι, Πλάκα.
Εκεί λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς, εκεί εκκλησιαζόταν ο Παπαδιαμάντης και ο Μωραϊτίδης.
Στην εκκλησία αυτή έχει τραβηχτεί η γνωστή φωτογραφία με τον Παπαδιαμάντη που καθόταν στην καρέκλα. ["Ν": ίσως εννοεί αυτήν που δημοσιεύεται λίγο πιο κάτω].

Γίνονται εργασίες συντήρησης, γι’ αυτό και έχει αυτήν την μορφή τώρα.

«Πολὺν καιρὸ μετά, χρόνια μετά, στὶς ἀγρυπνίες
τοῦ προφήτη Ἐλισσαίου
κάτι θὰ εἷχε ἡ ψυχή του ἐννοήσει
ἀπὸ τὴν τάξη καὶ τὴ ζυγαριὰ τοῦ κόσμου
γιατὶ ἀλλιῶς δὲν ἐξηγεῖται
πῶς ἀπ᾿ τὰ ψίχουλα ποὺ τοῦ κληρώσανε στὴ μοιρασιά του
τὰ μισὰ νὰ τὰ σκορπάει στὰ πουλιὰ
καὶ τ᾿ἄλλα στοὺς Ἀγγέλους τῆς ὁλονυχτίας.»
 

[Μάνος Ελευθερίου «Αγρυπνία για το σκοτεινό τρυγόνι στην εκκλησία του προφήτη Ελισσαίου» (βλ. εδώ)]

Το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου είναι μια μικρή και απλή μονόκλιτη βασιλική, κτισμένη επί Τουρκοκρατίας, που ανήκε στην αρχοντική Αθηναϊκή οικογένεια Χωματιανού-Λογοθέτη.

Το Αρχοντικό Λογοθέτη, κτίσμα της Τουρκοκρατίας, βρίσκεται στο Μοναστηράκι της Αθήνας, απέναντι από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στην Οδό Άρεως 14. Μια καμάρα της πύλης του αρχοντικού, μια βρύση, ένα λίθινο εξωτερικό κλιμακοστάσιο, που οδηγούσε στο ανώγειο του σπιτιού και μια αυλή, περιτριγυρισμένη από μεταγενέστερα κτίσματα, είναι ό,τι απέμεινε σήμερα από αυτό το αθηναϊκό αρχοντικό της Τουρκοκρατίας. Μέσα στην αυλή της παλιάς οικίας του Λογοθέτη βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου, που ανήκε στην οικογένεια.


Ο ναός το 19ο αιώνα (από εδώ)

Ο ναϊσκος του Προφήτη Ελισσαίου [στα νεότερα χρόνια πολλές φορές αναφερόμενος κι ως ναός του Αγίου Ελισσαίου] θεωρείται κτίσμα της Τουρκοκρατίας, αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί ποιας ακριβώς περιόδου [υπολογίζεται πως είναι του 17ου αιώνα]. Πρώτη φορά όμως μνημονεύεται στο σχέδιο των Αθηνών του 1832 των Schaubert και Κλεάνθη.

Ο μεταγενέστερος ιδιοκτήτης του ναού επιχείρησε (και ώς ένα βαθμό πέτυχε) την κατεδάφιση μεγάλου τμήματός του, στο διάστημα 1943-1944, προκειμένου να αξιοποιήσει το οικόπεδο, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων. Αργότερα η ιδιοκτησία απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παραχωρήθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Ο μικρός ναός του αγίου Προφήτου Ελισσαίου έχει τη δική του δυναμική στον τόπο των Αθηνών. Εκεί λειτουργούσε ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς, εκεί χειροτονήθηκε ιερεύς στις 2 Μαρτίου του 1884.

Απέραντη στοργή και αγάπη μοίρασε ο άγιος Νικόλαος, ο παπά Πλανάς, από τη Ναξο, που έζησε στο άστυ των Αθηνών, για να αγιασθεί και να πλημμυρίσει τήν πόλη, με το άρωμα του αγιασμού και της χάρης του. Αυτός ο ταπεινός ιερέας, που αγιάσθηκε εν ταπεινότητι και διά της ταπεινότητος, ψάλλοντας και υμνώντας και υπηρετώντας, με υποδειγματικό ζήλο, επιμόνως, σταθερά, με τις ατέλειωτες εκείνες λειτουργίες στις εκκλησίες, στα ξωκκλήσια και στα παρεκκλήσια, μέσα στο ψύχος και τον καύσωνα της ημέρας. «Ψαλώ τω Θεώ μου, έως υπάρχω» ψιθύριζε, λοπόν, μέχρι το τέλος του βίου του, αυτός ο ταπεινός ιερεύς, ο άγιος Νικόλαος, συνομήλικος του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, που μαζί αγίασαν το κέντρο των Αθηνών, εκεί στο εκκλησάκι του αγίου Ελισσαίου, στην οδό Άρεως στην Πλάκα, με τις ολονύχτιες αγρυπνίες.

Συνομήλικοι οι δυο τους, κατά ένα παράδοξο τρόπο, βρέθηκαν υπό την σκέπη του αγίου Ελισσαίου, σ'εκείνες τις ιστορικές αγρυπνίες, κατά το ήθος των κολλυβάδωνκαι της Αγιορείτικης παράδοσης, όπως την ανέδειξε η ΦιλοκαλικήΑναγέννηση, στην οποία ιδιαιτέρως και εξόχως είχε μαθητεύσει ο Παπαδιαμάντης, είτε στη μονή της Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο είτε μέσα από την επαφή του με την Αγιορείτικη παράδοση. 



Παρακαλώ διαβάστε: Ο παπά Νικόλας Πλανάς μέσα από τη γραφίδα του Παπαδιαμάντη (από εκεί η φωτο)

Στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο ναός συνδέθηκε με σημαντικούς εκπροσώπους των νεοελληνικών γραμμάτων που σύχναζαν εκεί, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που υπήρξε ιεροψάλτης του ναού, και ο επίσης Σκιαθίτης εξαδέλφός του, Αλεξανδρος Μωραϊτίδης. Μαζί πέρασαν εκεί τις κατανυκτικές ώρες της αγρυπνίας ψάλλοντας. Δεξιός ψαλτης ο πρώτος, αριστερός ο δεύτερος, Αλεξανδρος Μωραϊτιδης.


Ο Παπαδιαμάντης πέθανε το 1911, αλλά οι αγρυπνίες συνεχίστηκαν από τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, ο οποίος το 1925, τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει, πρόλαβε και εξέδωσε την Ακολουθία του Αγίου Ελισσαίου ["Ν": δηλ. το υμνογραφικό έργο που ψάλλεται στη γιορτή του]. Απ’ όσα γράφει στον πρόλογο, φαίνεται ότι οι αγρυπνίες ξεκίνησαν γύρω στο 1885 και σύντομα άρχισαν να συμμετέχουν ο ίδιος και ο Παπαδιαμάντης. Αγρυπνίες γίνονταν σε όλες τις μεγάλες γιορτές, δεσποτικές και θεομητορικές ["Ν": δηλ. γιορτές του Χριστού και της Παναγίας]. Μάλιστα στο διήγημα «Ιστορία μιας τυρόπηττας» ο Μωραϊτίδης γράφει ότι τους οδήγησε για πρώτη φορά στις αγρυπνίες του Αγίου Ελισσαίου «ο Θεοφάνης, ένας ευλαβέστατος χριστιανός, γηγενής Αθηναίος».

Είναι τόσο έντονη αυτή η διασύνδεση των δυο εξαδέλφων με το ναΐσκο, ώστε την εποχή που πραγματοποιούνταν η κατεδάφισή του, οι αντιδρώντες σε αυτήν επικαλούνταν συναισθηματικά στην τότε επιστολογραφία κι αρθρογραφία τους, πέραν των όσων ιστορικών επιχειρημάτων, και την μνήμη των δυο Αλεξάνδρων. Κι ήταν τέτοια η ακτινοβολία του Παπαδιαμάντη, ώστε εκκλησιάζονταν εκεί μόνο και μόνο για να τον ακούσουν σημαντικές μορφές των γραμμάτων της εποχής, όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο Γεράσιμος Βώκος κ.ά.

Στην οδό Άρεως, λοιπόν, με τον αριθμό 14, πίσω από μία μικρή πύλη και μόνο κατά την ώρα που θα σημαίνει ο όρθρος, κάποιο σκαλάκι θα σε οδηγήσει στο μέρος εκείνο που, αν σταθείς τυχερός και δεν πέσεις πάνω σε μεγαλόσχημους και περγαμηνούχους, τότε θα νιώσεις σαν από μόνο του, όπως τότε, τις ώρες που τα "νερά ιερουργούσαν ακόμη μες στον ύπνο του, [και] Εκείνος φανταζόταν μουσικές που είχε κρυμμένες στα δίχτυα της ψυχής του".

Σήμερα, εν έτει 2014, ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός με την τόσο μεγάλη ιστορία, βρίσκεται υπό την φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, γίνονται εργασίες συντηρήσεως και ανακατασκευής, οι οποίες εκπονήθηκαν από το τμήμα Βυζαντινών Μελετών του Υπουργείου Πολιτισμού.





ΠΗΓΕΣ


– ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ "Ο άγιος Νικόλαος παπά Πλανάς, ο κύρ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και οι αγρυπνίες στόν άγιο Ελισσαίο"
– ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ "Αγρυπνίες στον Προφήτη Ελισσαίο"
Ο ναός του Αγίου Ελισσαίου
http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=92



Βίος του αγίου ενδόξου προφήτου Ελισσαίου

Ρωμιοσύνη



Στιχηρό του Προφήτου, ήχος πλ. Β΄

Χαίροις Ἐλισσαίε πάνσοφε, σὺ γὰρ καθάρας τὸν νοῦν,
ἡδόνων τῶν τοῦ σώματος, ὑπεδέξω ἔνδοξε,
τὰς αὐγὰς τὰς τοῦ Πνεύματος, τοῖς ἐφεξῆς τὲ πάσι μετέδωκας
καὶ ὅλος ὤφθης, φωτοειδέστατος, ὅθεν ἐσκήνωσας,
πρὸς τὸ φῶς τὸ ἄδυτον, ὑπὲρ ἡμῶν, πάντοτε δεόμενος,
τῶν εὐφημούντων σε.

Στη χορεία των Προφητών του Ισραήλ εξέχουσα θέση κατέχει και ο Προφήτης Ελισσαίος. Συνδέθηκε στενά με τον Προφήτη Ηλία το Θεσβίτη, ο οποίος και τον έχρισε Προφήτη κατά θεία εντολή. Ο Προφήτης Ελισσαίος γεννήθηκε στα Γάλγαλα, όπου είχε σκηνώσει πρώτα ο Ισραηλιτικός λαός, αφού διαπέρασε τον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί ο Ιησούς του Ναυή έστησε θυσιαστήριο από δώδεκα λίθους, τους οποίους έλαβε από τον Ιορδάνη, σε ανάμνηση της θαυμαστής διάβασης του Ισραηλιτικού λαού και εκεί γιόρτασε το πρώτο Πάσχα στη γη Χαναάν.

Για τη γέννηση του Προφήτου Ελισσαίου στα Γάλγαλα ο "Συναξαριστής"του αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη (τ. Β΄ σ. 203) αναφέρει ότι, όταν γεννήθηκε ο Προφήτης Ελισσαίος, η χρυσή δαμάλα (αγελάδα), που προσκυνούσαν εκεί, βόησε τόσο δυνατά που ακούστηκε στην Ιερουσαλήμ. Ο λαός ανατρίχιασε στο άκουσμα αυτό και ο Αρχιερέας αφού κοίταξε τις δύο πέτρες που κρέμονταν στο στήθος του, από τις οποίες η μία ονομαζόταν Δήλωση και άλλη Αλήθεια, σηκώθηκε όρθιος και σε στάση προσευχής, ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό και φώναξε: «Αυτή τη στιγμή προφήτης μεγάλος γεννάται, ο οποίος θα συντρίψει και κρημνίσει τα γλυπτά και τα χωνευτά είδωλα». Ο κόσμος, όταν άκουσε αυτή την προφητεία, έσκυψε φοβισμένος το κεφάλι του και προσευχήθηκε θερμά.

Ο Ελισσαίος από μικρό παιδί αγαπούσε τη γη και την καλλιεργούσε με αληθινή αγάπη. Τα δέντρα, τα φυτά, η φύση ολόκληρη τον συντρόφευε στις προσευχές του και στον ασκητικό του αγώνα.

Ο Προφήτης Ηλίας μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα της ζωής του, που τον είχαν συνταράξει, βρισκόταν απομονωμένος σε σπηλιά στις ψηλές πλαγιές του όρους Χωρήβ. Διψούσε η κουρασμένη του ψυχή να δει το Θεό, να ακούσει τη φωνή του. Και πράγματι ο Θεός του μίλησε: «Τι θέλεις εδώ Ηλιού;» Και ο Προφήτης του απάντησε με συγκίνηση: «Κύριε, σε λαχταράει η ψυχή μου. Δε βλέπεις τι γίνεται γύρω μας; Ο λαός σου εγκατέλειπε τη διαθήκη Σου. Γκρέμισαν τα θυσιαστήριά Σου, έσφαξαν σαν αρνιά με το μαχαίρι τους Προφήτες Σου και έμεινα εγώ μόνος. Κύριε και ζητούν και τη ζωή μου ακόμα να μου πάρουν…». Και η φωνή του Θεού είπε: «Πήγαινε πίσω στο δρόμο προς την έρημο της Δαμασκού και θα φτάσεις εκεί… και θα χρίσεις τον Ελισσαιέ, υιό Σαφάτ, Προφήτη, διότι αυτός θα συνεχίσει το έργο σου…».

Ο Προφήτης Ηλίας ξεκίνησε να εκτελέσει το πρόσταγμα του Θεού. Βρήκε τον Ελισσαιέ να οργώνει τη γη. Ο προφήτης Ηλίας τον πλησίασε και τον καλούσε με τον τρόπο του κοντά του. Ο Ελισσαίος αμέσως, πήγε, φίλησε τον πατέρα του αποχαιρετώντας τον, έσφαξε όλα τα βόδια του, τα έψησε και τα πρόσφερε στους φτωχούς του λαού. Ελεύθερος πλέον ακολούθησε τον Προφήτη Ηλία. Παρακολουθούσε κάθε λόγο του και κάθε ενέργεια του με προσοχή. Ήθελε να νιώσει βαθιά τη ζωή του Προφήτου, για να μπορέσει να βαδίσει στον ίδιο δρόμο (Γ΄ Βασιλειών 19, 7-21 ["Ν": Τα βιβλία Γ΄ & Δ΄ Βασιλειών και ολόκληρη την Παλ. Διαθήκη μπορείτε να διαβάσετε εδώ& με νεοελληνική μετάφραση εδώ]).


Όταν ήρθε ο ώρα να φύγει από αυτόν τον κόσμο ο Ηλίας βρίσκονταν στην πόλη Βαιθήλ. Οι εμπνευσμένοι από το Θεό, της πόλης αυτής, πλησίασαν με συγκίνηση τον Ελισσαίο και του είπαν: «Η φωνή του Θεού μας λέει ότι σήμερα ο Κύριος θα πάρει με σύννεφο τον Ηλία, το γνωρίζεις;». Και ο Ελισσαίος τους είπε ότι το αισθανόταν. Με αποφασιστικότητα είπε στην Ηλία ότι δεν θα τον αφήσει μόνο του ούτε στιγμή, λέγοντας: «Ζει Κύριος και ζει η ψυχή σου». Έτσι τον ακολούθησε στην Ιεριχώ και από εκεί στον Ιορδάνη. Εκεί, παρόντων πενήντα εμπνευσμένων προφητών από την Ιερουσαλήμ, ο Ηλιού πήρε στο χέρι τη μηλωτήτου ("Ν": δηλ. παλτό από μαλλί "μήλου" = προβάτου), την άπλωσε και χτύπησε με αυτή τα νερά του Ιορδάνου ποταμού. Και τα νερά αμέσως σταμάτησαν, χωρίστηκαν σε δύο, άνοιξαν δρόμο και διάβηκαν και οι δύο απέναντι. Τότε ο Ηλιού του είπε: «Κάποια στιγμή θα αναληφθώ στους ουρανούς, εκεί δεν μπορείς να με ακολουθήσεις, μπορείς όμως να μου ζητήσεις ότι θέλεις». Ο Ελισσαίος αισθάνθηκε ρίγη να περνούν το κορμί του, βούρκωσαν τα μάτια του και είπε με λαχτάρα: «Τη χάρη, που έλαβες εσύ από το Θεό, θέλω να την αφήσεις διπλή σε εμένα». Τότε ο Ηλίας αποκρίθηκε: «Αν δεις την ανάληψή μου στους ουρανούς, θα αποκτήσεις διπλή τη χάρη». 
 

Εικ. από εδώ

Προχώρησαν κουβεντιάζοντας, στην όχθη του ποταμού. Ξαφνικά ένα άρμα από φωτιά, άρπαξε τον Ηλία και εν μέσω θορύβου τον ανέβαζε προς τον ουρανό. Θαμπώθηκε ο Ελισσαίος και ξέσπασε φωνάζοντας: «Πάτερ, Πάτερ άρμα Ισραὴλ και ιππέας αυτού…». Είδε τη μηλωτή του να πέφτει από το άρμα πάνω του. Την ίδια στιγμή αισθάνθηκε θεϊκή δύναμη να πλημμυρίζει την ψυχή του. Πήρε στα χέρια του ευλαβικά το πολύτιμο δώρο και κτύπησε με αυτή τα νερά του Ιορδάνου ποταμού, ζητώντας από το Θεό τη δύναμη του Ηλία και αμέσως άνοιξαν τα ύδατα και διήλθε τον Ιορδάνη. Οι προφήτες που παρακολουθούσαν έκπληκτοι τα φαινόμενα είπαν: «Αληθινά το πνεύμα του Ηλία αναπαύθηκε στον Ελισσαίο». Τον πλησίασαν, έσκυψαν ευλαβικά και τον προσκύνησαν (Δ΄ Βασιλ. β΄ 1-25).

Ο Θεός έκανε πολλά θαύματα μέσω του Προφήτου Ελισσαίου. Ακολουθούν δύο πολύ χαρακτηριστικά θαύματα. Τα νερά της Ιεριχούς, τα οποία έκαναν άτεκνους τους ανθρώπους και τα ζώα που τα έπιναν, τα γιάτρεψε ρίχνοντας αλάτι σε αυτά και λέγοντας «Τάδε λέει Κύριος, ἰατρεύω τὰ νερὰ αὐτὰ». Επίσης ανέστησε δύο νεκρούς, έναν ενώ ήταν ζωντανός (ο προφήτης), τον υιό της Σωμανίτιδας, και άλλον μετά την κοίμησή του (αναστήθηκε όταν το σώμα του άγγιξε τα οστά του αγίου, Δ΄ Βασιλέων 13, 21).


Εικ. από εδώ

Ο Προφήτης Ελισσαίος θεράπευσε τον Νεεμάν, πολύτιμο συνεργάτη του βασιλιά της Συρίας από τη λέπρα. Μετά από επιστολή του Σύριου βασιλιά προς το βασιλιά του Ισραήλ απαιτώντας να θεραπευθεί ο Νεεμάν, έχοντας ακούσει για τον Προφήτη του Θεού που θεραπεύει από τις αρρώστιες, ολόκληρα άρματα, μακρά συνοδεία, φορτωμένα με άφθονα και πολύτιμα δώρα ξεκίνησε για την Παλαιστίνη. Ο άρχων της Συρίας πήγε στο ταπεινό σπίτι του Προφήτου και στάθηκε στην πόρτα του με όλα τα άρματα και τα πλούσια εφόδια. Μα πριν κατέβει άνθρωπος του Ελισσαίου τον πλησίασε και του έδωσε τη συνταγή της θεραπείας του: «Πήγαινε στον Ιορδάνη ποταμό και κάνε λουτρό επτά φορές και θα γίνει εντελώς καλά».

Ο Νεεμάν θύμωσε, θεωρώντας ότι τον κορόιδεψε και ξεκίνησε για να φύγει. Όμως οι υπηρέτες του τον έπεισαν να μείνει και να πράξει αυτό που του είπε ο Προφήτης. Πράγματι πήγε στον Ιορδάνη ποταμό, πλύθηκε και η λέπρα σαν λέπια ψαριού έπεσε από πάνω του και έγινε το σώμα του καθαρό και υγιές. Με δάκρυα στα μάτια γύρισε στο σπίτι του Προφήτη Ελισσαίου, του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και ομολόγησε: «Πείσθηκα αδιάσειστα ότι μόνος αληθινός Θεός είναι ο Θεός του Ισραήλ. Η ευγνωμοσύνη μου θα είναι παντοτινή προς εσένα. Όλα τα δώρα είναι δικά σου. Είμαι δούλος σου». Όμως ο Προφήτης αρνήθηκε τα δώρα, γνωρίζοντας ότι η ευγνωμοσύνη οφείλεται στο Θεό, ενώ με την πράξη του δοξάστηκε το όνομα του Θεού.

Ωστόσο ο υπηρέτης του, Γιεζί, θαμπώθηκε από τα δώρα και επέδειξε φιλαργυρία, φιλοχρηματία και παρακοή. Έτρεξε στο Νεεμάν και του ζήτησε χρήματα και στολές, λέγοντας ψέματα ότι τα ζήτησε ο Προφήτης. Ο Νεεμάν αμέσως με χαρά έδωσε διπλάσια από όσα του ζήτησε και εκείνος τα πήρε και τα κράτησε για τον εαυτό του. Όταν γύρισε στο σπίτι είπε ψέματα στον Ελισσαίο και εκείνος αφού τον επέπληξε σκληρά για την πράξη του, την οποία γνώριζε, αφού το πνεύμα του είχε παρακολουθήσει την αμαρτία του υπηρέτη, του μετέδωσε τη λέπρα του Νεεμάν. Αμέσως ο Γιεζί αισθάνθηκε ένα τρομερό κλονισμό και με φρίκη είδε όλο του το κορμί να γεμίζει με λέπρα (Δ΄ Βασιλ. 5). ["Ν": Αυτά τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης φαίνονται σκληρά σε μας, που ζούμε κατά τα χρόνια της Καινής Διαθήκης, την εποχή της χάριτος. Θα ήθελα να διαβάσετε το post Η σκληρότητα του προφήτη Ηλία και η τιμωρία του. Όμως η λέπρα του Γιεζί ίσως ήταν ένα μέσο παιδαγωγίας, για να μετανοήσει και να σωθεί η ψυχή του τελικά].

Όταν κοιμήθηκε ο Προφήτης Ελισσαίος ενταφιάστηκε στη Σεβαστούπολη που βρίσκεται στη Σαμάρεια. Στο έργο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Δοσίθεου «Δωδεκάβιβλος» σημειώνεται ότι στον έβδομο χρόνο του Θεοδοσίου του Μικρού, το έτος 415, μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια το λείψανο του Προφήτου Ελισσαίου και κατετέθη στην Μονή Παύλου του Λεπρού. Από την Αλεξάνδρεια μεταφέρθηκαν τα λείψανά του και κατατέθηκαν στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων των Μεγάλων στην Κωνσταντινούπολη. Η κατάθεση αυτή εορτάζεται 20 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα εορτάζεται η κατάθεση των λειψάνων και περιβολαίων των Αγίων Αποστόλων Λουκά, Ανδρέου και Θωμά και του Μάρτυρος Λαζάρου, τα οποία κατατέθηκαν επίσης στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων των Μεγάλων στην Κωνσταντινούπολη. Σπουδαίο είναι το γεγονός ότι ο Προφήτης Ελισσαίος προφήτευσε για την παρουσία του Χριστού.

Πηγή υλικού
Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Προφήτου Ελισσαίου εν Ιεριχοί, Αρχιμ. Ανθίμου, "Βίος και Ακολουθία του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ελισσαίου", Ιεροσόλυμα 2000

Επιλογή υλικού
Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Διαβάστε, παρακαλώ, και την ανάρτησή μας:


Αθήνα, πόλη των αγίων!...

Άγιοι στις 14 Ιουνίου

Νέα εφημερίδα, "Κιβωτός της Ορθοδοξίας"

$
0
0

Από την ιστοσελίδα parapolitika.gr. Η παραπάνω φωτο από το ιστολόγιοτου κ. Δ. Λυκούδη.

Η εφημερίδα "Κιβωτός της Ορθοδοξίας"είναι η νέα εφημερίδα για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και την δύναμη της πίστης, με ρεπορτάζ, άρθρα, αφιερώματα και συνεντεύξεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Εκκλησία και την κοινωνία και αφορούν όλους τους πιστούς. Η εφημερίδα περιλαμβάνει επιπλέον μεγάλες εκκλησιαστικές προσφορές για τους αναγνώστες της.
Θα την βρείτε από αυτή την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 στα περίπτερα όλης της χώρας και θα περιλαμβάνει 3 μεγάλες προσφορές, που κυκλοφορούν για πρώτη φορά με εφημερίδα:


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ – ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
Το πολύτιμο βιβλίο που έγραψε ο Άγιος Νεκτάριος με τις ανεκτίμητες διδαχές του!




«Ὅσο καὶ νὰ προσπαθεῖ ὁ ἄνθρωπος νὰ βρεῖ τρόπους νὰ εὐτυχήσει (χρῆμα, δόξα, ἡδονὲς κ.ο.κ.), δὲν θὰ καταφέρει τίποτα, ἀφοῦ στὴν εὐτυχία ὁδηγεῖ τὸ ἀγαθὸ καὶ τὸ ἀγαθὸ εἶναι ὁ ἴδιος ὁ Θεὸς καὶ ὅ,τι Αὐτὸς ὁρίζει καὶ ἐντέλλεται. Ὡς ἐκ τούτου, ἡ ἀνάγνωση τοῦ «ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ» ἀποτελεῖ πολύτιμο βοήθημα σὲ μιὰ ἐποχὴ ὅπου ἡ ἰδιότητα τοῦ χριστιανοῦ εἶναι γιὰ πολλοὺς ἕνα ἔθιμο χωρὶς ἀπαιτήσεις ἢ ἀποτελεῖ θέμα γούστου. Μιὰ ὑπενθύμιση ὅτι «οὐδὲ τῶν καθευδόντων καὶ βλακευόντων ἐστὶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ, ἀλλὰ βιασταὶ ἁρπάζουσιν αὐτὴν» (Κλήμης Ἀλεξανδρείας). Ὁ ἅγιος Νεκτάριος δὲν ἐνδιαφέρεται νὰ γράψει ἕνα ἔργο λογοτεχνικό, ξέρει ὅτι οἱ καλὲς διδασκαλίες δὲν χρησιμεύουν σὲ τίποτε ἂν δὲν σὲ βοηθήσουν νὰ ἀλλάξεις τὴ ζωή σου ἢ ἔστω τὸν προσανατολισμό της»
Μη χάσετε αυτή την Πέμπτη 11 Ιουνίου, μαζί με την εφημερίδα Κιβωτό, το πολύτιμο βιβλίο του Αγ. Νεκταρίου με τις ανεκτίμητες διδαχές του για την για τη θεία πίστη, την ελπίδα, την μετάνοια και τον ηθικό βίο.

Μαζί,ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ CD
ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ




Ψάλλουν ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Δαρμαλάκης και η Βυζαντινή Μικτή Χορωδία Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης.
Περιλαμβάνει:
1. Κύριε ελέησον
2. Σώσον Κύριε τον λαόν σου
3. Η Παρθένος σήμερον
4. Ον παίδες ευλογείτε
5. Ανοίξω το στόμα μου
6. Τη Υπερμάχω
7. Την Ωραιότητα
8. Ιδού ο Νυμφίος έρχεται
9. Τον Νυμφώνα σου βλέπω
10.Εξέδυσάν με τα ιμάτια μου
11.Η ζωή εν τάφω
12.Άξιον εστί
13.Αι γενεαί πάσαι
14.Χριστός Ανέστη
15.Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών
16.Την τιμιωτέραν των χερουβείμ
17.Επιστολή Παύλου προς Κορινθίους
18.Δοξολογία
19.Απολυτίκιο του Αγίου Μηνά


&
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ




Μια συλλεκτική πολυσέλιδη έκδοση. Ένα μοναδικό βιβλίο για τη θαυμαστή ιστορία της Ιεράς Μονής Σουμελά, το πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, στον Πόντο, που είναι συνδεδεμένη με ακατάλυτους θρύλους και βαθιά πίστη και την ιστορία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας που αποτελεί σύμβολο, επί αιώνες, του Ποντιακού Ελληνισμού.

Εδώθα δείτε σύντομα βίντεο για την έκδοση.

Ιερείς της Μαύρης Αφρικής (2)

$
0
0

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τους γηγενείς ορθόδοξους κληρικούς της Μαύρης Ηπείρου.
Μπορείτε να δείτε και το πρώτο μέρος, όπου και πολλά στοιχεία για την Ορθοδοξία στην Αφρική (και βίντεο).
Οι τρεις πρώτες φωτο είναι από τον εορτασμό της Πεντηκοστής 2015 στη Ρουάντα (από εδώ).





Συνεχίζουμε:
Ιερά Μονή αγίων Αποστόλων, Κολουέζι (Κονγκό). Από εδώ.
Ο π. Ειρηναίος Ματζίμπι (2013), Ουγκάντα (από εδώ)
Ο μητροπολίτης Ουγκάντας Ιωνάς στην κηδεία του π. Ειρηναίου
Θεία κοινωνία στην Ουγκάντα (από εδώ)
Θεία λειτουργία στην Κένυα (από εδώ)
Ο επίσκοπος Νιτρίας Νεόφυτος (εδώ, όπου και το βιογραφικό του - δες και εδώ). Ιστορικός προκάτοχός του υπήρξε ο π. Γεώργιος Γκαντούνα, πρώτος Κενυάτης ορθόδοξος ιερέας & αργότερα επίσκοπος Νιτρίας. Τη δεκαετία του 1950, ο Νιτρίας Γεώργιος αγωνίστηκε, μαζί με πολλούς ορθόδοξους ιερείς, στο κίνημα για την ανεξαρτησία της Κένυας από τους αποικιοκράτες και πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή, μαζί με το μελλοντικό πρόεδρο της χώρας Γιόμο Κενυάττα (από εδώ).
Από την ιστορική ομαδική βάπτιση και τη θεία κοινωνία στη φυλή Τουργκάνα, Κένυα (από εδώ - δες και εδώ)
O π. Αθανάσιος Ακούντα, από τη δραστήρια ιεραποστολική ενορία του Αγίου Νικολάου της Ιαπωνίας, που βρίσκεται στη Νότια Αφρική (περισσότερα εδώ& εδώ)

Δύο Κενυάτες κληρικοί (από εδώ)
Ορθόδοξοι χριστιανοί στη Νότια Αφρική (από εδώ)
Κληρικοί κ.ά. στη Σιέρα Λεόνε, με τον επίσκοπό τους, Γουινέας Γεώργιο (από εδώ).
Κληρικοί από την Ουγκάντα σε θεία λειτουργία στη Θεσσαλονίκη, όπου τελέστηκε μνημόσυνο του μητροπολίτη Ουγκάντας Θεόδωρου Ναγκιάμα (1997). Από εδώ, όπου περισσότερα.
Η φωτο του Ουγκάντας Θεοδώρου, στο μνημόσυνό του.
Ορθόδοξοι Ζουλού (και ιερέας στην άκρη αριστερά). Από εδώ&εδώ.

Δείτε επίσης: 
 

Η ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής
10 ιεραποστολικά βίντεο (& άλλα 10+3




Ιεραποστολή στο Μπουσούγκιου της Ουγκάντας
Ορθόδοξο Κονγκό
Η Μαρτυρία του Χριστού στα σύγχρονα έθνη
Η απουσία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας

Άγιος Αυγουστίνος (15 Ιουνίου)

Ένα πολιτικό κείμενο

$
0
0

"Ν": Αναδημοσιεύουμε ένα πολιτικό κείμενο από μια προσπάθεια που θεωρούμε σοβαρή, το κίνημα Άρδην. Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες (δεν θεωρώ πως είμαστε ικανοί, σ'αυτή τη μπλογκονησίδα, να αποφανθούμε τελεσίδικα ποιες είναι) και καλό θα είναι να συσπειρωθούν, παρά τις όποιες μικροδιαφορές που σίγουρα θα έχουν, για το καλό του τόπου και του λαού μας.

Ι. ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

1. Εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ο ελληνισμός ζει και αναπνέει κοιτάζοντας διαρκώς προς τα «έξω»·έφτασε στα πέρατα της Δύσης–τις στήλες του Ηρακλέους– και της Ανατολής, μέχρι τις Ινδίες. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό διαμόρφωσε τον κόσμο και τον πολιτισμό που ξέρουμε, τον χριστιανισμό, τη φιλοσοφία, τον ορθό λόγο, την τέχνη. Και πάντα φεύγοντας την στενοχωρία ενός τόπου μικρού, τραβώντας για τους ανοικτούς ορίζοντες. Ακόμα και μέχρι τον 19οαιώνα, σκλαβωμένοι, συνεχίζαμε να αρδεύουμε την ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Εγγύς Ανατολή.
Τόσο πολύ που κάποτε εξαντλήσαμε αυτή την αστείρευτη πηγή που έδωσε τον «θαυμαστό ελληνικό κόσμο».
Και μείναμε ξέπνοοι, εξαντλημένοι, κουβαλώντας σαν βάρος 3 ή 6 χιλιάδες χρόνια ιστορία. Η δημογραφική κατάρρευση, η οικονομική κρίση, ο νεο-οθωμανισμός, ο κατακλυσμός από ξένους λαούς και κουλτούρες, η πολιτισμική παρακμή, απειλούν πια με αφανισμό, με τελεσίδικο στέρεμα, την ίδια αυτή πηγή που την πιστεύαμε ανεξάντλητη και γι’ αυτό τόσο γενναιόδωρα την ξοδεύαμε.
Τώρα πια το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι μια επιστροφή,μια μεγάλη επιστροφή στον γενέθλιο τόπο, μετά από τόσους και τόσους αιώνες. Αν το μπορέσουμε. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, χρειαζόμαστε μια ελληνική αναγέννηση, μια δική μας πολιτιστική και πολιτική επανάσταση.
Μετά από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, πρέπει να επιστρέψουμε «οίκαδε». Εδώ, μέσα στον στενό ετούτο τόπο, που αρχίζει από την Αμμόχωστοκαι τελειώνει στην Ήπειρο,θα παίξουμε την τελευταία πράξη ενός μοναδικού ταξιδιού. Και σ’ αυτή τη μάχη, θα ποντάρουμε στη ζωή, στρεφόμενοι μέσαμας, για να μπορέσει ο ελληνισμός να συνεχίσει να υπάρχει σε ένα σώμα ζωντανό και όχι μόνο μέσα σε βιβλία και αναμνήσεις.

2. Η βαθιά και πολύπλευρη κρίση που διέρχεται σήμερα η χώρα μας αποδεικνύει περίτρανα ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί πλέον να επιβιώσει κλεισμένος αποκλειστικά μέσα στα όρια της παρακμάζουσας δυτικής ηγεμονίας και του γερασμένου καπιταλισμού. Επιπλέον, η επέλαση του τουρκικού νεο-οθωμανισμού και η αδυναμία του αποικιοποιημένου ελληνικού κράτους –των εξωνημένων ελίτ, αλλά και μιας καταναλωτικά κορεσμένης κοινωνίας– να υπερασπιστεί τον εαυτό του, θέτουν τοβασικό δίλημμαπου πρέπει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αυτή την περίοδο: ή θα επιτύχουμε τη ρήξη με το παρελθόν ή θα βυθιστούμε στο σκότος της υποταγής, ως ένα αποσαθρωμένο προτεκτοράτο, που θα βουλιάζει μέσα στις ανισότητες.
Η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρίαγια μια νέα αυτόνομη στρατηγική πορεία του ελληνισμού, στον νέο κόσμο που θα αναδυθεί, σταδιακώς, από τα συντρίμμια της παλιάς τάξης πραγμάτων, δηλ. από την οριστική εξάντληση της δυτικής ηγεμονίας και την ανάδυση της ανατολικής Ασίας, με επίκεντρο την Κίνα, και των χωρών του Τρίτου Κόσμου γενικότερα.
Είτε λοιπόν θα βουλιάξουμε τελεσίδικα είτε θα ανακτήσουμε την ελευθερία μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια χρονοτριβής.

3. Φορέας αυτής της ανατροπής μπορεί να είναι μόνο ένα αυτόνομο, εναλλακτικό κίνημα εθνικής χειραφέτησης, το οποίο θα υπερβεί τις παραπλανητικές διαιρέσεις και τις ιδεολογίες-ερείπια του μεταπολιτευτικού παρελθόντος, που κατακερματίζουν το σώμα του λαού και τον ωθούν στην παραίτηση και την απόγνωση. Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, μπορεί και πρέπει να στρατευθεί σε αυτό τον αγώνα εθνικής ανόρθωσης, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικολογικής ισορροπίας, άμεσης δημοκρατίας και πνευματικής αναγέννησης.

4. Το ελληνικό αντιστασιακό κίνημα αποτελεί μέροςτου παγκόσμιου μωσαϊκού των αντιστεκόμενων λαών. Πλανητικά, από κάθε άποψη – κοινωνική, πολιτική, οικονομική, οικολογική και ανθρωπολογική–, το δυτικό μοντέλο καταρρέει, απειλώντας τις μεγάλες πλειοψηφίες του πλανήτη με το φάσμα της εξαθλίωσης, της πείνας, του χάους, της αστάθειας και των πολέμων, ακόμα και της ίδιας της επιβίωσης του πλανήτη. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, και ιδιαίτερα έξω από τη μητροπολιτική Δύση, έχουν ξεπηδήσει νέα κινήματα, λαϊκά, ανατρεπτικά, τα οποία αξιώνουν έναν δημοκρατικά οργανωμένο πολυπολικό κόσμο, όπου κάθε λαός θα έχει το δικαίωμα να οικοδομήσει το δικό του κοινωνικό μοντέλο, που θα παίρνει υπ’ όψη του την παγκόσμια οικονομική, οικολογική και κοινωνική πραγματικότητα και ταυτόχρονα θα βασίζεται στην ιδιαίτερη ταυτότητά του. Το ελληνικό κίνημα θα πρέπει να συντονιστεί με αυτή τη μεγάλη κίνηση των λαών, που γεννά νέες ελπίδες για τον 21οαιώνα και τείνει να ξεπεράσει τη ματαίωση και την παραίτηση που προκάλεσαν η διάψευση και ο εκφυλισμός των μεγάλων οραμάτων απελευθέρωσης του 20ού αιώνα.

ΙΙ. ΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ

Το κίνημά μας αποτελεί την απόληξη μιας μακρόχρονης θεωρητικής και πρακτικής διαδικασίας, στη διάρκεια της οποίας συναγάγαμε τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνιών, καθώς και από τη, δεμένη με αυτή, εξέλιξη των απελευθερωτικών κινημάτων των τελευταίων διακοσίων χρόνων.

5. Καταλήξαμε, λοιπόν, στην ανάγκη μιας ριζικής αμφισβήτησης της λογικής της αέναης ανάπτυξης και της υποταγής της φύσης στην τεχνολογία, πάνω στην οποία στηρίχθηκε μέχρι σήμερα ο καπιταλισμός αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και υπαρκτές απόπειρες για μια δικαιότερη κοινωνία. Και οι δύο ξεκινούσαν από την αντίληψη ότι η φύση –ακόμα και η ανθρώπινη φύση– μπορεί να υποταχθεί στις ανάγκες της ανάπτυξης και της τεχνολογίας και ότι είναι δυνατόν ο άνθρωπος να γίνει «κάτοχος και κύριος της φύσης», σύμφωνα με τη ρήση του Καρτέσιου.
Η οικολογική κρίση των τελευταίων δεκαετιών οδηγεί σε αδιέξοδο τον βιομηχανικό πολιτισμό και τη λογική της ανθρώπινης «παντοδυναμίας». Δεν πρόκειται μόνο για την «εξέγερση» της φύσης και του πλανήτη ενάντια στον βιασμό τους, αλλά και για την ίδια την «εξέγερση» της ανθρώπινης φύσης ενάντια στη μηχανοποίησή της, που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των ψυχικών ασθενειών και τις κάθε είδους εξαρτήσεις. Το οικολογικό κίνημα  δεν αφορά μόνο ή κυρίως στην αποτροπή της καταστροφής της φύσης αλλά και στην αποτροπή της ίδιας της καταστροφής του ανθρώπου.
Δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα οποιαδήποτε αξιόπιστη κοινωνική και οικονομική πρόταση αν δεν σκοπεύει στη μείωση των καταστροφικών συνεπειών της τεχνολογίας και τη μετάβαση σε μια κοινωνία που θα έχει απορρίψει τη λογική της αέναης ανάπτυξης και του χωρίς όρια καταναλωτισμού, επιλέγοντας εκείνη της ισορροπίας με τη φύση. Γι’ αυτό, η οικολογική ισορροπία αποτελεί μία από τις βασικότερες μέριμνες της κίνησής μας.

6. Παράλληλα, μέσα από την εμπειρία κοινωνικών επαναστάσεων και ανατροπών που αρχίζουν από τη γαλλική Επανάσταση και συνεχίζονται, διαπιστώσαμε πως η κίνηση της ανθρωπότητας προς κοινωνικές μορφές περισσότερο εξισωτικές, όπου θα έχουν ριζικά περιοριστεί οι ανισότητες φύλου, φυλής, γνώσεων και περιφερειών, είναι μία κίνηση χωρίς διακοπή και χωρίς τέλος. Δεν υπάρχει τέλος στην ιστορία,στον βαθμό που οι άνθρωποι αποτελούν ταυτόχρονα ατομικά υποκείμενα και δημιουργήματα της κοινωνίας.
Ο φιλελευθερισμόςυποσχόταν πως θα μας προσφέρει την ελευθερία μέσα από την ανισότητα! Και ο «υπαρκτός σοσιαλισμός»την ισότητα μέσα από την καταστολή της ατομικότητας. Το ζητούμενο είναι μια κοινωνία όπου η επιδίωξη της ισότητας θα συνδυάζεται με την ελεύθερη ανάπτυξη των δημιουργικών δυνατοτήτων των ατόμων. Δηλαδή, μια κοινωνία προσώπων,δεδομένου ότι η έννοια του προσώπουαναφέρεται στο συλλογικό άτομο. Απορρίπτουμε την ατομικιστική λογική του κέρδους και του ανθρώπου «λύκου» για τους άλλους, καθώς και τη κολεκτιβιστική λογική που αντικαθιστά την ισότητα με την ισοπέδωση.
Διαρκής και μόνιμη μέριμνα της κοινωνίας πρέπει να είναι όχι μόνο η μείωση των οικονομικών και κοινωνικών διαφοροποιήσεων, αλλά, πριν απ’ όλα, η μείωση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση και στη γνώση, ανισότητες που αναπαράγουν διαρκώς τις κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις.
Οι εμπειρίες των εθνικοαπελευθερωτικών επαναστάσεων, του εργατικού κινήματος, του κινήματος της γυναικείας χειραφέτησης, των νεολαιίστικων κινημάτων, της οικολογίας, θα πρέπει, επομένως, να ενσωματωθούν σε ένα νέο κίνημα του 21ουαιώνα.

7. Θέλουμε να συγκροτήσουμε μια αγωνιστική συλλογικότητα πανελλήνιας εμβέλειας, που να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό. Ένα πολιτικό δίκτυο οργανώσεων και συλλογικοτήτων, το οποίο θα αγωνίζεται για την αποτίναξη του καθεστώτος αποικίας χρέους, που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, της αποικιοποίησής της από τις δυνάμεις της διεθνούς τοκογλυφίας, με επικεφαλής τη γερμανική Ευρώπη.
Ο αγώνας μας είναι αγώνας για την υπέρβαση της εσωτερικής ελληνικής παρακμής και τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτείας ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης για τον ελληνισμό του 21ουαιώνα – γι’ αυτό και διεκδικεί: Εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική ισορροπία, άμεση δημοκρατία– κοινοτισμό, πνευματική αναγέννηση. Αυτό το πεντάπτυχο δεν ιεραρχείται,ούτε το ένα στοιχείο ανάγεται στα άλλα, αλλά αποτελούν, το καθένα, αυθύπαρκτες και ισότιμεςαξίες και αντιθέσεις. Μόνον η συγκυρία αναδεικνύει κάποιο από αυτά ως προτεραιότητα και όχι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, μία αντίθεση να προβάλλεται ως το αποκλειστικό «κλειδί»  για όλες τις άλλες, με τις εκτρωματικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.
Κατά τη διάρκεια του 20ούαιώνα, η ανάδειξη της εθνικής ή της κοινωνικής διάστασης σε αποκλειστική και μονοδιάστατη αντίθεση κατέληξε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, που οδήγησαν είτε στον ναζιστικό και φασιστικό εθνικισμό είτε στη σταλινική και σοβιετική παραμόρφωση. Στη δική μας περίπτωση, η άρρηκτη συνάφειααυτών των παραμέτρων καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι καμία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συμβολή των υπολοίπων. Η εθνική ανεξαρτησία, δεδομένων των μεγεθών και της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, προϋποθέτει ένα νέο μοντέλο οικονομικής και οικολογικής ισορροπίας, θεμελιωμένο στην παράδοση της κοινωνικής και δημόσια οικονομίας, της μικρής επιχείρησης, της αποκεντρωμένης παραγωγής, της δικτυακής οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας και του κοινοτισμού.
Επίσης, απαιτείμια πνευματική-πολιτιστική επανάσταση που θα απαντήσει στο τέλμα του πνευματικού μνημονίου που επιβλήθηκε στην ελληνική κοινωνία κατά την ύστερη μεταπολίτευση. Εξ άλλου, εμείς έχουμε πάρει καλά το μάθημά μας από τη μεταπολίτευση, όταν η αποκατάσταση των μη-προνομιούχων δεν συνοδεύτηκε από ένα αίτημα πολιτιστικής αναγέννησης, και βρεθήκαμε έτσι μπροστά στον νεοέλληνα Φρανκεστάιν,που κατέστρεψε την ίδια του τη χώρα.
Όσο κυριαρχεί το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης και των κοινωνικών ανισοτήτων, η εθνική ανεξαρτησία θα παραμένει μία φενάκη. Διότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τα μεγέθη και το καπιταλιστικό ήθος  που θα της επιτρέψει να κινηθεί μέσα στη ζούγκλα των πολυεθνικών. Η αρχαία Αθήνα μπόρεσε να αντιμετωπίσει τους Πέρσες γιατί στηριζόταν στον ένοπλο ελεύθερο αγρότη-πολίτη· το Βυζάντιο στηρίχτηκε στον ελεύθερο αγρότη-ακρίτη· την Επανάσταση του ’21 την πραγματοποίησε ο «απείθαρχος» κλέφτης των ελληνικών βουνών, στην Αντίσταση στους Γερμανούς και στον αγώνα της ΕΟΚΑ, πρωτοστάτησαν η αγροτιά και η νεολαία.
Οι γενικές ιδεολογικές και φιλοσοφικές μας κατευθύνσεις αποτελούν μια απόπειρα δημιουργικής σύνθεσηςανάμεσα στην αρχαιοελληνική αμεσοδημοκρατική παράδοση της ελευθερίας, στην ορθόδοξη παράδοση, που επί δεκαεφτά αιώνες ταυτίστηκε με τον ελληνισμό, στο αντιστασιακό ήθος του νεώτερου ελληνισμού και στις απελευθερωτικές παραδόσεις και κινήματα των υπόλοιπων λαών. Το ημιτελές αίτημα της σύνθεσηςσυνιστά βασική ανάγκη για την επιβίωση και, επιτέλους, την ολοκλήρωση του νεώτερου ελληνισμού. Γι’ αυτό και το κίνημά μας, αποτελώντας ζωντανή υλοποίηση αυτής της συνθετικής αντίληψης, περιλαμβάνει και απευθύνεται σε ανθρώπους από ποικίλες ιδεολογικές καταβολές και αντιλήψεις, προερχόμενους από την Αριστερά, το Κέντρο και τη Δεξιά, θρησκευόμενους και αγνωστικιστές, που όμως συμφωνούν στις βασικές μας κατευθύνσεις, είναι πολυσυλλεκτική και ταυτόχρονα συνθετική. Απορρίπτουμε το ψευδές δίλημμα «εκσυγχρονισμός ή παράδοση», επιζητώντας τον «εκσυγχρονισμό της παράδοσής» μας.

8. Υπερασπίζουμε, λοιπόν, την ανάγκη για μια οργάνωση της κοινωνίαςπου θα περιορίζει αποφασιστικά την κυριαρχία του εμπορεύματος, θα αναπτύσσει ορισμένους τομείς παραγωγής και θα αποαναπτύσσει άλλους, θα περιλαμβάνει έναν μεγάλο κοινωνικοποιημένοτομέα, θα μεταφέρει πόρους και δραστηριότητες στην περιφέρεια, θα προωθεί την πολυκαλλιέργεια και τις βιολογικές καλλιέργειες, θα απορρίπτει τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και θα προωθεί την ενεργειακή αυτονομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, στηριγμένη κατ’ εξοχήν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο υπό αυτή τη σκοπιά μπορεί να καταστεί δυνατή η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η λογική που αναδεικνύει την οικονομία ως το κέντρο της κοινωνίας αποτελεί αφ’ εαυτής μια παγίδαπου οδηγεί αναπόφευκτα στην κυριαρχία του εμπορεύματος και της αγοράς πάνω στους ανθρώπους. Μόνο κατά τα τελευταία διακόσια χρόνια, στη Δύση, και στην Ελλάδα πολύ πιο πρόσφατα, κυριάρχησε η λογική της οικονομικής προτεραιότητας έναντι των λοιπών ανθρώπινων αξιών. Η σημερινή κρίση αναδεικνύει και πάλι την ανάγκη της αλλαγής προτεραιοτήτων και την οριστική υπέρβαση της καπιταλιστικής «ανωμαλίας», που δηλητηρίασε ανθρώπινες κοινωνίες και αξίες: το μέτρο της προόδου της κοινωνίας είναι ο διαρκής περιορισμόςτου εμπορεύματος και της εμπορευματοποίησης των ανθρώπινων αναγκών και των κοινωνικών λειτουργιών. Η οικονομία πρέπει να μεταβληθεί και πάλι σε έναν τομέατης ανθρώπινης ζωής και το μέτρο της ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινωνιών πρέπει να είναι η απομάκρυνση από το βασίλειο της ανάγκης, δηλαδή από την οικονομία, και όχι αντίστροφα η υπαγωγή των πάντων σε αυτή.

9. Έτσι, προσβλέπουμε σε μια κοινωνία όπου, στο επίπεδο της οικονομικής οργάνωσης, θα συνυπάρχουν οι δημόσιες και οι κρατικές επιχειρήσεις, σε μεγάλους τομείς που αφορούν τη συλλογική διαβίωση, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, καθώς και ένας αυξανόμενος τομέας συνεταιριστικών και κοινοτικών επιχειρήσεων.
Επιθυμούμε να παράγεται εγχώριατο μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που χρειαζόμαστε, χωρίς να οδηγούμαστε στη φενάκη της κλειστής οικονομίας. Η οικολογική διάστασητης παγκόσμιας κρίσης υποχρεώνει σε ένα μοντέλο αποκεντρωμένης και μικρής κλίμακας παραγωγής, προϋπόθεση τόσο για την κοινοτική και συνεταιριστική παραγωγή όσο και για την εθνική ανεξαρτησία. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει την ανυπαρξία και μεγάλων επιχειρήσεων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και επιθυμητό, όπως στον τραπεζιτικό τομέα και αλλού, αλλά ένα μοντέλο οικονομίας αυθεντικά εξισωτικό και οικολογικά βιώσιμο πρέπει να έχει ως βάση του τη μικρή κλίμακα παραγωγής και χωροταξικής οργάνωσης. Δεν μπορεί μια κοινωνία ανεξάρτητη και δίκαιη να αναπαράγει το υδροκεφαλικό μοντέλο του αθηνοκεντρικού κράτους.
Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη με παρασιτική οικονομία, εξαρτημένη από την παγκόσμια αγορά. Οι κατευθύνσεις που επιβάλλει το καθεστώς της αποικίας χρέους είναι κυριολεκτικά θανατηφόρες: κάτω από αυτές, η Ελλάδα θα καταντήσει μια χώρα-τουριστικό θέρετρο, με εκποιημένο τον εθνικό της πλούτο, μεγάλες μάζες εξαθλιωμένων πολιτών, ανύπαρκτο και πολλαπλώς ελεγχόμενο κράτος. Αυτή την «ανάπτυξη» οραματίζονται οι δοτές ελληνικές κυβερνήσεις.
Βασικό στοιχείο της εθνικής αξιοπρέπειας είναι η αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Η παραγωγική ανασυγκρότηση, απαραίτητη για την έξοδο από την κρίση και τον παρασιτισμό, θέτει το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η αξιοπρεπής εργασία, η εργασία για όλους, είναι ένα αίτημα αποφασιστικής σημασίας. Επιπλέον, η διασφάλιση ενός βασικού, αξιοπρεπούς, εγγυημένου εισοδήματος είναι ένας ουσιαστικός πυλώνας στον αγώνα για κοινωνική αλληλεγγύη. Η κοινωνική οικονομία αποτελεί απαραίτητο εργαλείο τόσο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων όσο και για την υλοποίηση ενός εναλλακτικού οικονομικού μοντέλου.

11. Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, που να προάγει την ολόπλευρη μόρφωση των πολιτών και να υποστηρίζει, με τη λειτουργία του, τον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη. Η εκπαίδευση που επιθυμούμε πρέπει να στηρίζεται στις αξίες της επιστημονικής αλήθειας, της γνώσης και της χρήσης της γλώσσας και των παραδόσεών μας, για τη διαμόρφωση της συνείδησης των νέων γενεών, παράλληλα, με την επικοινωνία με τους άλλους λαούς και τα επιτεύγματά τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αρνείται τον χυδαίο ανταγωνισμό και την «εκπαίδευση της αμάθειας», να προάγει μια παιδεία εθνική, οικουμενική, αληθινή. «Στο νου μου δεν έχω άλλο πάρεξ ελευθερία και γλώσσα».

12. Η ταυτότητα των ανθρώπων δεν είναι ένα κλειστό και μονοδιάστατο σύστημα, γιατί οι άνθρωποι αποτελούν υποκείμενα με πολλαπλές ταυτότητες, φύλο, ηλικία, έθνος, γλώσσα, κοινωνική τάξη, θρησκεία και παραδόσεις, πολιτισμό, επάγγελμα, τοπικότητα κ.λπ., και αυτές οι ταυτότητες, όπως ήδη προαναφέραμε, δεν ανάγονται η μία στην άλλη. Γι’ αυτό είναι προφανές πως υπερασπίζουμε την ύπαρξη κινημάτων –οικολογικού, εργατικού, αγροτικού, εθνικού, νεολαιίστικου, γυναικείου, συνδικαλιστικών και ομοιοεπαγγελματικών οργανώσεων κ.λπ., καθώς επίσης και θρησκευτικών και εκκλησιαστικών αναφορών‒ μόνο που δεν πιστεύουμε ούτε στην αναγωγή όλων σε ένα, ούτε, από την αντίθετη πλευρά, σε έναν κατακερματισμό ταυτοτήτων και κινημάτων, που έχει ως κατάληξη την απόλυτη ατομικοποίηση και διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

13. Οι αξίες της εθνικής ταυτότητας και αλληλεγγύης όχι μόνο είναι προϋπόθεση για την επιβίωση των χωρών ‒και κατ’ εξοχήν της δικής μας, που βρίσκεται στα σύνορα των κόσμων‒ αλλά αποτελούν και προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής επιβίωσης.
Χωρίς αίσθηση εθνικής κοινότητας, οι κοινωνίες γίνονται ζούγκλες. Και ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του εθνομηδενισμούείναι πως, προσπαθώντας  να αμβλύνει την εθνική συνείδηση των Ελλήνων, αποδυνάμωσε την κοινωνική τους συνοχή, αποσυνέθεσε συνδικάτα, συνεταιρισμούς, κοινότητες, δήμους, ακόμα και τους ευρύτερους οικογενειακούς δεσμούς. Κατά συνέπεια, η ανασυγκρότηση των κοινωνιών μας περνάει τόσο μέσα από την αλλαγή των κοινωνικών δομών και του οικολογικού προτύπου, όσο και μέσα από την ανασύνθεση του εθνικού και κοινωνικού ιστού.

ΙΙΙ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ–ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.Παρ’ ότι υποτιμάται συστηματικάαπ’ όλα τα πολιτικά κόμματα και τις ελίτ της χώρας, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος ελληνισμός είναι τοδημογραφικό.
Η Ελλάδα τείνει να μεταβληθεί σε μία κοινωνία γερόντων –με μέσο όρο ηλικίας του συνολικού πληθυσμού γύρω στα 42 χρόνια, όταν το αντίστοιχο μέγεθος στην Τουρκία είναι 28 και στην Αίγυπτο 22– γεγονός που δεν επιτρέπει την ανανέωση του πληθυσμού, ενώ η οικονομική κρίση και η φυγή των νέων τείνει να επιδεινώσει δραματικά την ήδη απελπιστική κατάσταση. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις –παρά τις αυξημένες γεννήσεις των μεταναστών– και έτσι η ελληνική κοινωνία οδηγείται σε μία καθοδική σπείρα, δημογραφική και, κατά συνέπεια, οικονομική, πολιτισμική και πολιτική. Είναι προφανές πως ένας πληθυσμός που γερνάει δεν μπορεί να διατηρήσει το επίπεδο ούτε των κοινωνικών ασφαλίσεων ούτε της αναγκαίας καινοτομίας και της ανανέωσης των παραγωγικών ηλικιών. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τον σύγχρονο ελληνισμό, που στο παρελθόν είχε μία υψηλή γεννητικότητα η οποία επέτρεπε και τον εσωτερικό δυναμισμό αλλά ακόμα και τη μετανάστευση χωρίς καταστρεπτικές συνέπειες.
Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης για το εκπαιδευτικό σύστημαή την άμυνατης χώρας. Εξάλλου, πολύ συχνά ξεχνάμε πως η γήρανση του πληθυσμού παίζει τεράστιο ρόλο και στην αδυναμία πολιτικής και κοινωνικής ανανέωσης της χώρας. Οι γερασμένοι πληθυσμοί «δεν κάνουν επαναστάσεις και ανατροπές». Πρόκειται για μία παράμετρο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη μας όταν επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε και την αδυναμία των Ελλήνων να ανατρέψουν το καθεστώς του μνημονίου –αρκεί να αντιπαραβάλουμε με το τι συνέβη την ίδια εποχή στην Αίγυπτο.
Ο ελληνισμός, περιορισμένος πια στο τελευταίο κομμάτι των ιστορικών εδαφών του, κινδυνεύει με οριστική έκλειψη. Ας θυμίσουμε μερικά πληθυσμιακά δεδομένα: Το 4οαιώνα π.Χ., οι Έλληνες ήταν περίπου πέντε εκατομμύρια, σε έναν παγκόσμιο πληθυσμό που δεν ξεπερνούσε τα διακόσια εκατομμύρια. Δηλαδή, αντιπροσώπευαν το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μετά από αναρίθμητες ιστορικές περιπέτειες και συρρικνώσεις, έφτασαν, στα τέλη του 18ουαιώνα, να αντιπροσωπεύουν και πάλι πέντε εκατομμύρια πληθυσμό, σε ένα παγκόσμιο σύνολο εφτακοσίων εκατομμυρίων, δηλαδή, μεταξύ του 0,7 και 0,8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα, οι Έλληνες της Ελλάδας και της Κύπρου είναι έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι και, αν δεχτούμε πως υπάρχουν άλλα πέντε εκατομμύρια στη διασπορά με μια στοιχειώδη ελληνική συνείδηση, φτάνουμε τα δεκαέξι εκατομμύρια. Ας δεχτούμε ακόμα και τα είκοσι που αναφέρουν οι πιο αισιόδοξοι. Με τα 7,3 δις του παγκόσμιου πληθυσμού, η αναλογία φτάνει στο 0,14% για Ελλαδίτες και Κυπρίους και το 0,25% για την πιο αισιόδοξη εκδοχή. Αυτοί οι αριθμοί, αν συνδυαστούν με τη διαρκή μείωση των γεννήσεων και το νέο κύμα της μετανάστευσης, μας δίνουν ανάγλυφα την απελπιστική κατάστασή  μας. Είτε θα αναστρέψουμε αυτή τη δημογραφική πορεία είτε, μέχρι τα τέλη του παρόντος αιώνος, θα τείνουμε προς την απόλυτη ιστορική εξαφάνιση.
Προφανώς δε, η δημογραφική συρρίκνωση μειώνει και τη δυνατότητα αφομοίωσης ξένων πληθυσμών, ακόμα και αν είχαν τις καλύτερες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

15. Βεβαίως, η ανθρώπινη ιστορία και η ανθρώπινη περιπέτεια δεν θα λάβουν τέλος εάν… εκλείψουν οι Έλληνες. Για μας, όμως, κάτι τέτοιο αποτελεί μια εφιαλτική προοπτική, μια και κάθε συλλογικό υποκείμενο επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπάρχει και να συνεχίσει να κληροδοτεί την παράδοση και τις αξίες του στον συνολικό ανθρώπινο πολιτισμό, που, ούτως ή άλλως, θα γίνει φτωχότερος με την εξαφάνιση ενός έθνους με τόσο μεγάλη και τέτοια ιστορική διαδρομή.
Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή τη δημογραφική αδιέξοδη καθοδική σπείρα, πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα και ενεργητικά μέτρα. Πρέπει να θέσουμε το δημογραφικό στη θέση που του ανήκει, την πρώτη. Όχι μόνο θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες επιδοτήσεις και ενίσχυση των γεννήσεων, όχι μόνο μεγάλες φοροαπαλλαγές, όχι μόνο ενίσχυση των παιδικών σταθμών και διατήρηση των κάθε είδους ευνοϊκών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για τις μητέρες, αλλά και μια πολιτισμική αναβάθμιση της ανάγκης για μια νεανικότερη κοινωνία. Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να λειτουργήσουν μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των νέων καθώς και των νέων ζευγαριών. Η κοινωνία μας απειλείται από έναν εφιάλτη: οι παλιές γενιές, που λίγο-πολύ βρίσκονται στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο, συμπεριφερόμενες απόλυτα εγωιστικά και στενόκαρδα, να εξοντώσουν τις νέες και να μην επιτρέψουν στις αγέννητες να γεννηθούν. 

16.Η κοινωνία μας πρέπει να είναι ανοικτή στους ξένους λαούς και τα διεθνή ρεύματα. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να απορρίπτει τόσο την οικονομική εκμετάλλευση ξένων εργαζομένων όσο και την εξαφάνιση της εθνικής μας ταυτότηταςμέσα σε μια δήθεν πολυπολιτισμική χοάνη, που αποτελεί το όπλο του παγκόσμιου κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ενός μονοδιάστατου και, εντέλει, ανυπεράσπιστου εργαζόμενου.
Η διόγκωση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς τις χώρες της Δύσης, ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, υπήρξε συνέπεια της στρατηγικής του πολυεθνικού κεφαλαίου, αφ’ ενός  για να αποσυνθέσει τις κοινωνίες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου» και αφ’ ετέρου να χτυπήσει το εργατικό εισόδημα και το κοινωνικό κράτος στις αναπτυγμένες χώρες. Γι’ αυτό «εξήγαγε» ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ασία, ώστε να ρίξει το κόστος των βιομηχανικών προϊόντων και «εισήγαγε» έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών εργατών στις χώρες της Δύσης, κατά προτίμηση ανασφάλιστων, ώστε να  υποβαθμίσει το κόστος εργασίας.
Αυτή η διαδικασία, στην Ελλάδα, πήρε ίσως την πιο ακραία και άγρια μορφή της. Μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της ούτως ή άλλως ισχνής βιομηχανικής παραγωγής εξήχθη στις γειτονικές χώρες με φτηνά μεροκάματα, ενώ παράλληλα εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν στην Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ως παράνομοι μετανάστες.
Οι ευρωπαϊκές ελίτ μετέβαλαν την Ελλάδα σε ζώνη-ταμπόν μεταξύ Δύσης και Ανατολής ενώ οι εγχώριες χρησιμοποίησαν τα μεταναστευτικά ρεύματα για να ρίξουν τον πληθωρισμό, μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας, και να προωθήσουν τη στρατηγική του ψευδο- «εκσυγχρονισμού» και των μεγάλων έργων, τύπου Ολυμπιακών Αγώνων, με τίμημα την κοινωνική και την εθνική συνοχή της χώρας.
Γι’ αυτό πρέπει να γυρέψουμε τις ευθύνες από τις άρχουσες τάξεις και όχι από τους ίδιους τους μετανάστες. Εξάλλου, η ελληνική κοινωνία έτεινε να μεταβληθεί σε οιονεί δουλοκτητική κοινωνία. Η ελληνική εργατική τάξη και η εργαζόμενη αγροτιά υποκαταστάθηκαν εν πολλοίς από τους ξένους – και έτσι χτίστηκε μια ολόκληρη κουλτούρα, ακόμα και στα λαϊκά στρώματα. Σε μεγάλο βαθμό, νομίζαμε ότι ζούσαμε στις Βρυξέλλες, επειδή είχαμε άλλους να δουλεύουν για εμάς. Και σήμερα που το πάρτι τελείωσε και οι μετανάστες μεταβάλλονται σε «βάρος» για τις ίδιες αυτές ελίτ, μια και διαθέτουν πλέον πάμφθηνους Έλληνες εργαζόμενους, επιστρατεύονται και οι ναζήδες της Χρυσής Αυγής.

17.Για την Ελλάδα, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σύνθετο, εξαιτίας της ύπαρξης μεγάλων εθνικών ζητημάτων και της γεωγραφικής μας θέσης στα σύνορα των δύο κόσμων. Σε μια εποχή που δεκάδες και, ίσως αύριο, εκατοντάδες εκατομμύρια –σε συνάρτηση και με τους οικολογικούς μετανάστες  από την Ανατολή και το Νότο που θα προκαλέσει η επέκταση του φαινομένου του θερμοκηπίου– θα μετακινηθούν, προφανώς τη μεγαλύτερη πίεση θα υποστούν οι χώρες των συνόρων. Και τι πιο «συνοριακό» από την Ελλάδα, η οποία δεν αποτελεί μόνο ένα σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής αλλά και ένα σύνορο μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.
Κατά συνέπεια, το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει μόνο με την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση ξένων πληθυσμών, αλλά μεταβάλλεται και σε ζήτημα κυριολεκτικής επιβίωσης. Διότι, όπως μας έχουν δείξει τα παραδείγματα του Λιβάνου ή του Κοσσυφοπεδίου, η Ελλάδα απειλείται με «λιβανοποίηση», δηλαδή, τη μεταβολή της, μέσα σε μερικές δεκαετίες, σε έναν κυριολεκτικά πολυπολιτισμικόχώρο, όπου θα έχει χαθεί κάθε έννοια κυρίαρχης πολιτισμικής ταυτότητας, και όπου, σταδιακώς, τα ρεύματα από την Ανατολή θα υπερισχύουν έναντι της εγχώριας ταυτότητας. Αν αναλογιστούμε την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού, τη σταδιακή συρρίκνωσή του από τη Μ. Ασία, την ανατολική Θράκη, την ανατολική Ρωμυλία, τη Β. Ήπειρο, την κατάληψη της Β. Κύπρου από τους Τούρκους, κατανοούμε πως δεν πρόκειται για κινδυνολογία αλλά για ένα πραγματικό ζήτημα αποφασιστικής σημασίας. Σε συνδυασμό με το δημογραφικό, πρόκειται για μία βόμβα που απειλεί, άμεσα και μεσοπρόθεσμα, και όχι τόσο βραδυφλεγώς, την ίδια μας τη συλλογική  ταυτότητα. 

18. Για να αντιμετωπίσει κανείς –όσο είναι δυνατό– το μεταναστευτικό, θα πρέπει κατ’ αρχάς να απαντήσει στην υπονόμευση που επιχειρεί η Τουρκία, χρησιμοποιώντας το για να ενισχύσει την ανομοιογένεια της χώρας και τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο εσωτερικό της (παρά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει για την επαναπροώθηση των μεταναστών). Επίσης, θα πρέπει να καταγγείλουμε το Δουβλίνο ΙΙ, το κύριο εργαλείο μέσα από το οποίο η ΕΕ δοκιμάζει να μεταβάλει την Ελλάδα σε ανθρωπο-αποθήκη της Δύσης.
Αποφασιστικής σημασίας, λοιπόν, είναι η φύλαξη των συνόρων και η ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν στους υπερεθνικούς οργανισμούς και την ΕΕ.
Μεγάλο μέρος των μεταναστών πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον τόπο του. Η Ελλάδα, από κοινού με άλλες χώρες –κατ’ εξοχήν τις αποικιακές που τους οδήγησαν στον ξεριζωμό– θα πρέπει να αναλάβει αναπτυξιακή βοήθεια προς τις περιοχές από τις οποίες εντοπίζονται τα πολυπληθέστερα ρεύματα. Και όλα αυτά παράλληλα με διαδικασίες ουσιαστικής ενσωμάτωσης όσων μεταναστών επιθυμούν να ζήσουν εδώ και να ταυτίσουν τη μοίρα τους με τη μοίρα του τόπου: Δηλαδή, μέριμνα για να μάθουν ελληνικά, να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, να εργάζονται με όρους εργατικού δικαίου, ώστε να μην λειτουργούν ως δούρειος ίππος για τη γενική υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, να υπάρξει η σωστή κατανομή τους ανά την ελληνική επικράτεια, ώστε να μην δημιουργούνται γκέτο, διαχωρισμοί, υποβάθμιση και εξαθλίωση. Τέλος, να δίνεται προτεραιότητα σε μετανάστες με συμβατό πολιτιστικό υπόβαθρο, ώστε να είναι εύκολη η συμβίωση με τον ντόπιο πληθυσμό.

ΙV. TI ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ – ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

19. Το Κίνημά μας υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησίακαι τη ριζική αναδιάταξη των εξωτερικών σχέσεων της χώρας. Υποστηρίζουμε την ανάγκη μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, με ισόρροπη συμμετοχή της ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας, και ισότιμη συμμετοχή όλων των κρατών. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αποφευχθούν ηγεμονισμοί που, σε όλο τον 20όαιώνα, οδήγησαν την Ευρώπη σε πολέμους, με πρωταρχική ευθύνη της Γερμανίας, και απειλούν και πάλι, σήμερα, με πρωτοβουλία των ίδιων, να φέρουν νέες διαιρέσεις και συγκρούσεις. Τα Βαλκάνιαπρέπει, και μπορούν, να αποτελέσουν έναν διακριτό πόλοστην Ευρώπη.
Απέναντι στην ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και την απειλή μιας νέας πανευρωπαϊκής γερμανικής ηγεμονίας, ο ελληνισμός θα πρέπει να αναπτύξει μια ιδιότυπη στρατηγικήπου στηρίζεται στην επίγνωση των μεγεθών, της γεωπολιτικής θέσης καθώς και της ιδιαιτερότητας των απειλών. Η Ελλάδα και η Κύπρος συνιστούν έναν χώρο που κείται μεταξύ Δύσης και Ανατολής και αντιμετωπίζει τις αποικιακές αξιώσεις και των δύο πλευρών, τόσο από τον δυτικό πόλο όσο και από την νεο-οθωμανική Τουρκία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η κρίση δεν αποτελεί απλώς μια εγχώρια εκδοχή της πανευρωπαϊκής κρίσης, όπως είθισται να υποστηρίζει η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου: Σε μας, στην Ελλάδα και την Κύπρο, η Ευρώπη δείχνει σκληρότερο πρόσωπο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταβάλλοντας ανοιχτά τα δύο κράτη σε αποικίες χρέους και αξιώνοντας απροκάλυπτα τη λεηλασία του εθνικού, φυσικού και κοινωνικού μας πλούτου. Άλλωστε, η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία αναπτύσσεται, ιστορικά, σε συνέργεια με τον τουρκικό περιφερειακό ηγεμονισμό. Όπως αποδείχτηκε περίτρανα με την τραγική εμπειρία της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, κατά τη δεκαετία του 1990, τα Βαλκάνια έχουν μεταβληθεί σε πολιτικό εργαστήριο όπου διαμορφώνονται μοντέλα συγκυριαρχίας μεταξύ των αποικιακών δυνάμεων της Δύσης και της νεο-οθωμανικής Τουρκίας (βλέπε Κόσοβο-Βοσνία, κατεχόμενη Κύπρος).
Ο ελληνισμός θα πρέπει, στον αγώνα για την ανεξαρτησία του, να αναπτύξει στην πραγματικότητα έναν διμέτωπο αγώνακαι μάλιστα μέσα σε αρνητικές γεωπολιτικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

20.Για να περάσουμε με επιτυχία μέσα από τις συμπληγάδες, πρέπει να υιοθετήσουμε τη στρατηγική ενός παρατεταμένου αντάρτικου που σκοπό θα έχει να προκαλέσει ρήγματα στην γεωπολιτική μας περικύκλωση. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, θα πρέπει να αναπτύξουμε τις αντιστάσεις μας σε όλα τα πεδία ώστε να μπλοκάρουμε την επέλαση των μνημονίων και, ταυτόχρονα, να υιοθετήσουμε μια πολιτική άρνησης των «μεταρρυθμίσεων» που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, παράλληλα, να διαμορφώσουμε συμμαχίες με τις χώρες του «ευρωπαϊκού Νότου», ώστε να χτίσουμε ευρύτερα μέτωπα για την αντιμετώπιση της «γερμανικής Ευρώπης». Και, βέβαια, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε αντισυσπείρωση που γεννάει η βουλιμία και ο σωβινισμός της νέας γερμανικής ηγεμονίας.
Ταυτόχρονα, απέναντι στον νεο-οθωμανισμό, πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγικές συμμαχίες με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων που απειλούνται επίσης να υπαχθούν στην τουρκική σφαίρα επιρροής (Σερβία, Βουλγαρία,) αλλά και με τις δυνάμεις που, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στη Μέση Ανατολή, αντιμάχονται τα τουρκικά αυτοκρατορικά σχέδια (τους Κούρδους, τους αλεβήτες, τους σιίτες του Λιβάνου, το Ιράν, τους ορθόδοξους Άραβες κ.ο.κ.). Για την απόκρουση της νεο-οθωμανικής απειλής, αποφασιστική σημασία έχει η διαμόρφωση βαλκανικής στρατηγικής. Όπως και κατά τον 14ο-15οαιώνα, η Τουρκία δοκιμάζει την περικύκλωση του ελληνικού χώρου μέσα από την εδραίωση ενός δικού της τόξου επιρροής, που ξεκινάει από τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στην Αδριατική – αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας μάλιστα αποφασιστικά τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ζουν στη Βαλκανική. Οι λαοί των Βαλκανίων θα πρέπει να συμμαχήσουν σε έναν αγώνα για την αυτοδιάθεσή τους, καθώς τα μεγέθη και η γεωγραφική θέση τους έχει αποφασίσει: ο δρόμος των αλληλοσπαραγμών και της διχόνοιας είναι ο δρόμος της εκ νέου πολιτικο-οικονομικής υποδούλωσης στη «νέα Υψηλή Πύλη».

V. ΘΡΑΚΗ – ΑΙΓΑΙΟ – ΚΥΠΡΟΣ

Η Θράκη, το Αιγαίο, η Κύπρος, και τα δικαιώματα του ελληνισμού εκεί, είναι αδιαπραγμάτευτα. Φιλικές σχέσεις με την Τουρκία μπορούν να αποκατασταθούν μόνο εάν αυτή πάψει να κατέχει την Κύπρο, να απειλεί τη Θράκη, να επιβουλεύεται το Αιγαίο. Ο νεο-οθωμανισμός κάποιων δικών μας ελίτ, που υποστηρίζει την υπαγωγή μας στην τουρκική σφαίρα κυριαρχίας, είναι ανιστόρητος και παραγνωρίζει τον επιθετικό χαρακτήρα των τουρκικών αρχουσών τάξεων. Προϋπόθεση για φιλικές σχέσεις αποτελεί η διαμόρφωση ενός βαλκανικού πόλου ‒που δεν θα περιλαμβάνει, βέβαια, τη μη-βαλκανική Τουρκία‒ και ο εκδημοκρατισμός της Μικράς Ασίας, που θα επιτρέψει στον κουρδικό λαό  να αποκτήσει την αυτοδιάθεσή του, καθώς και σε όλες τις άλλες εθνότητες και λαούς τα δικαιώματά τους.

21.Η Κύπροςαποτελεί σήμερα, εν τοις πράγμασι, κατεχόμενο ελληνικό έδαφος. Οι αγώνες αιώνων του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και ένωση με τον κορμό της Ελλάδας, από τότε που δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, με αποκορύφωμα τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1955-59, έχουν απαντήσει κατηγορηματικά ως προς την υφή του κυπριακού: Η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο και κομβικής σημασίας κομμάτι του ελληνισμού και ο βαθύτερος πόθος Ελλαδιτών και Κυπρίων παραμένει η Ένωση.
Και όμως, οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις, από την ελλαδική και ελληνοκυπριακή ηγεσία, εδώ και εξήντα χρόνια –οι οποίες συνιστούν πλέον ανοιχτή μειοδοσία–, έχουν οδηγήσει σε αμοιβαία αποξένωση Ελλαδίτες και Κύπριους, ενώ το νησί βρίσκεται στα πρόθυρα της οριστικής τουρκοποίησης.
Παρόλα ταύτα, το βασικό αίτημα παραμένει η Αυτοδιάθεση, που διασφαλίζεται μόνο με κοινό αγώνα Ελλάδας και Κύπρου, έστω και εάν σήμερα έχουν διαφορετικά κράτη. Εξάλλου, είναι δυνατή η άμεση ενίσχυση των σχέσεων –ακόμα και θεσμικά– μεταξύ των δύο κρατών, με μέτρα όπως η αποκατάσταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος, η εκ νέου ενοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος κ.λπ. Αποφασιστικής σημασίας είναι η ουσιαστική επανασύνδεση των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, με κοινά έντυπα, κοινές πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και εκδηλώσεις. Η θέση του κοινού αγώνα πρέπει να αναδεικνύεται κατ’ εξοχήν στο επίπεδο τηςκοινωνίας των πολιτών, παράλληλα με εκείνο των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών. Και η ενεργός παρουσία Ελλαδιτών και Κυπρίων στα κινήματα της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί αποφασιστική παράμετρο για την ανακατάκτηση της απαραίτητης ψυχικής ενότητας.
Η υπαγωγή της Κύπρου σε καθεστώς μνημονίου, και η άμεση εφαρμογή μιας σκληρότατης θεραπείας-σοκ που, μέσα σε ένα μήνα, σάρωσε το λεγόμενο «κυπριακό θαύμα» των παρασιτικών αρχουσών τάξεων της Μεγαλονήσου, επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο την κοινή μοίρα Κύπρου και ελλαδικού χώρου. Η φτωχοποίηση της Νήσου φέρνει ξανά πιο κοντά, έστω και με αρνητικό τρόπο, τις δύο συνιστώσες του ελληνισμού.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο κοινός αγώνας καθίσταται μονόδρομος, τόσο για την αποτίναξη της «αποικίας χρέους» όσο και για την αντιμετώπιση του νεο-οθωμανισμού. Εξ άλλου, οι διπλωματικοί κύκλοι των μεγάλων δυτικών δυνάμεων ομολογούν ανοιχτά ότι θα χρησιμοποιήσουν τον εκβιασμό των μνημονίων προκειμένου να περάσουν ένα νέο σχέδιο Ανάν, γεγονός που αποτελεί «πιλότο» για την επίλυση των υπόλοιπων εθνικών θεμάτων της Ελλάδας.
Η άμεσηδιακοπή συνομιλιών, που στην ουσία διεξάγονται με τον Τούρκο κατακτητή, ενώ παραμένουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι στο νησί, και η επαναφορά του Κυπριακού στη βάση του, ως ζητήματος κατοχής, εθνοκάθαρσης και απελευθέρωσης, αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε ρεαλιστική πολιτική επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού. Προφανώς δε, εκτός από τα τουρκικά στρατεύματα, θα πρέπει να εκδιωχθούν και οι αγγλικές βάσεις, ενώ το ζήτημα των Τουρκοκυπρίων, μετά την αποχώρηση των εποίκων, θα πρέπει να λυθεί με την  εγγύηση των μειονοτικών δικαιωμάτων τους, και όχι βέβαια με την αναγνώριση κάποιας δήθεν «ισότιμης κοινότητας».
[Η τραγική ιστορία του Κυπριακού, ιστορία απίστευτης μειοδοσίας και απελπιστικά κοντόφθαλμων αντιδράσεων, αποτελεί βαριά παρακαταθήκη για την παρούσα κατάσταση, όπου πλέον απειλείται η ιδία η επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο. Η αδυναμία ολοκλήρωσης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα έχει ως αφετηρία την εγκατάλειψή του από το ΑΚΕΛ, επικουρείται από την αδυναμία της ηγεσίας της ΕΟΚΑ να ολοκληρώσει τον στόχο της Αυτοδιάθεσης-Ένωσης και σφραγίζεται από τη μειοδοτική πολιτική της Ζυρίχης, την οποία επέβαλε η ελληνική πολιτική ηγεσία. Έκτοτε, η Κύπρος ταλανίζεται, αφ’ ενός, από την κυρίαρχη μειοδοτική στρατηγική και, αφ’ ετέρου, από έναν κοντόφθαλμο, χειραγωγήσιμο μικροεθνικισμό, που οδήγησε στον εγκλωβισμό σε αλλότριες στρατηγικές, στο εγκληματικό πραξικόπημα, και αποτέλεσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή. Σήμερα, που ο αγώνας διεξάγεται από πολύ χειρότερες θέσεις, με τον τουρκικό στρατό παρόντα, την Κύπρο διχοτομημένη, την Ελλάδα απομακρυσμένη, την Τουρκία ενισχυμένη, την κυπριακή και ελλαδική κοινωνία διαβρωμένες από τον εθνομηδενισμό και τη διάλυση, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Γιατί θα είναι τα τελευταία! Πρέπει συστηματικά να αποδομήσουμε τον εθνομηδενισμό και τον νεο-κυπριωτισμό και να προωθήσουμε την ενότητα του κυπριακού ελληνισμού, γύρω από το αίτημα της Αυτοδιάθεσης, ξεπερνώντας τις διαιρέσεις που συνέβαλαν στην καταστροφή. Δεν υπάρχει άλλη πολιτική, ικανή να διασφαλίσει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.]

22. Θεωρούμε αποφασιστικής σημασίας τη διαμόρφωση ενός βαλκανικού πόλου, στα πλαίσια της Ευρώπης, ως προϋπόθεση για την ανεξαρτησία μας. Σε αυτά τα πλαίσια και επειδή θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια πολλαπλών μετώπων, είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε αυστηρά εθνοτικό-γεωγραφικό προσδιορισμό για την ονομασία των Σκοπίων, με την προϋπόθεση ότι θα είναι μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, πως θα αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και πως δεν τίθεται ζήτημα «μακεδονικής γλώσσας» ή «μακεδονικής» εθνότητας. Μπορούμε να δεχθούμε μόνον σλαβομακεδονική γλώσσα και σλαβομακεδονική εθνότητα.
[Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια βασική απειλή κατά της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της, τη νεο-οθωμανική Τουρκία. Γι’ αυτό θα πρέπει να κλείσει, χωρίς θεμελιακές υποχωρήσεις, όλα τα δευτερεύοντα μέτωπα, τα οποία εκμεταλλεύεται και υποδαυλίζει στο έπακρο η τουρκική πολιτική, τα τελευταία 20 χρόνια – από τη στιγμή της διάλυσης της ενιαίας  Γιουγκοσλαβίας και μετά. Η διαιώνιση της αντιπαράθεσης με την ΠΓΔΜ, με ευθύνη μιας ανιστόρητης στρατηγικής της ηγεσίας των Σκοπίων αλλά και εξ αιτίας των ελληνικών λαθών, κάνει ζημιά και στα Σκόπια και την Ελλάδα. Τα Σκόπια, αν έπαυαν τους γελοίους «μακεδονισμούς», θα μπορούσαν να στηριχθούν αποφασιστικά στην Ελλάδα για την επιβίωσή τους, μια και τόσο η Αλβανία όσο και η Βουλγαρία καραδοκούν για μια πιθανή διάλυσή τους και ενσωμάτωση των Αλβανών και των Σλαβομακεδόνων σε Αλβανία και Βουλγαρία αντίστοιχα. Μια τέτοια εξέλιξη, πιθανότατη μεσομαπρόθεσμα, θα πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων στην περιοχή, θα μας φέρει σε αντιπαράθεση με μια φιλοτουρκική «μεγάλη Αλβανία» και μια Βουλγαρία που θα εμφανιστεί, με την υποδαύλιση της Τουρκίας, ως ο νέος φορέας του μακεδονισμού, κλείνοντας και κάθε πιθανότητα επικοινωνίας με τη Σερβία. Έτσι, η Ελλάδα θα αποστερηθεί –για δεκαετίες τουλάχιστον– τον βαλκανικό πνεύμονα που χρειάζεται και θα βρεθεί, κυριολεκτικά, περικυκλωμένη από εχθρικές δυνάμεις. Καταφέραμε, με μια ανούσια διελκυστίνδα μεταξύ ψευδοδιεθνιστών, που ήταν έτοιμοι να υποχωρήσουν στα πάντα, και ενός μικροελλαδικού εθνικισμού, να επιτρέψουμε τη διαιώνιση του μακεδονικού, κυριολεκτικά σαν ένα στιλέτο στα νώτα της χώρας, που ακυρώνει κάθε απόπειρα βιώσιμης και βαλκανικής διεξόδου της πολιτικής μας.]

23. Αποφασιστική σημασία για την ανεξαρτησία και επιβίωση του ελληνισμού έχουν οι περιοχές της Θράκηςκαι του Αιγαίου, ιδιαίτερα του ανατολικού. Η Θράκη πρέπει να επανενταχθεί πλήρως στον εθνικό κορμό, γεγονός που απειλεί και υπονομεύει η παρουσία και η δραστηριότητα του τουρκικού Προξενείου, το οποίο θα πρέπει να καταργηθεί πάραυτα. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες και οι Πομάκοι και οι Ρομά πρέπει να έχουν εκπαίδευση στη γλώσσα τους και να πάψουν να είναι υποχείρια της Τουρκίας. Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική οικονομική και πολιτιστική διείσδυση σε επιχειρηματικούς κύκλους και πολιτικές δυνάμεις ‒που διευκολύνεται από την ενδοτική πολιτική των νεο-οθωμανικών κύκλων στο εσωτερικό της χώρας‒ ενώ, στα Δωδεκάνησα, θα πρέπει να αποκρουστεί η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ακόμα μειονοτικό ζήτημα.
Στο Ανατολικό Αιγαίο, θα πρέπει να αποφύγουμε τον σταδιακό εκτουρκισμό της οικονομίας των νησιών, μέσα από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη διασύνδεσή της με την οικονομία της υπόλοιπης χώρας. Εξ άλλου, το τέλος της υδροκέφαλης αθηνοκεντρικής Ελλάδας αποτελεί απαραίτητο παράγοντα εθνικής ολοκλήρωσης και άμυνας. Και, προφανώς, η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ. Επί πλέον, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Β. Ήπειρο, που καταστρατηγούνται βάναυσα, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

ΑΜΕΣΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
 24. Αποφασιστικής σημασίας για ένα αυθεντικά διαφορετικό μοντέλο κοινωνίας είναι το ζήτημα της ανάπτυξης των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας. Και όχι μόνο με τη θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων, αλλά προπαντός με τη σταδιακή ενίσχυση αμεσοδημοκρατικώνθεσμών, τους οποίους κάνει εφικτούς και η μεταφορά των αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, καθώς και σε επιχειρήσεις και θεσμούς μικρότερου μεγέθους. Η κοινοτική παράδοση του λαού μας, από την αρχαιότητα έως σήμερα, πρέπει να αποτελεί βασική παράμετρο για τη θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας.
Και αυτό, όταν η πορεία που ακολουθούν τόσο οι παγκόσμιοι όσο και οι ευρωπαϊκοί και ελληνικοί θεσμοί –τελευταίο έκτρωμα, ο Καλλικράτης– κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, της αποδυνάμωσης της δημοκρατίας και του γενικευμένου εκφασισμού. Σε μια ανάλογη κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η συνταγματική αναθεώρηση, που καθίσταται επιτακτική αναγκαιότητα. Είναι ανάγκη να αντικατασταθεί το παρόν ξεπερασμένο και αναχρονιστικό Σύνταγμα, που είναι κομματοκεντρικό και πρωθυπουργοκεντρικό, από ένα Σύνταγμα που να ενισχύει τον ρόλο του λαϊκού παράγοντα στη λήψη των αποφάσεων – θέσπιση δημοψηφισμάτων, άμεση εκλογή του προέδρου από τον λαό, θέσπιση δεύτερου νομοθετικού σώματος. Η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κοινοτισμού αποτελεί προτεραιότητα αλλά πάντοτε  στα πλαίσια  μια ολιστικής αντίληψης – «σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά».
Τέλος, ο ελληνικός λαός οφείλει, επιτέλους, να εγκαταλείψει τα υπολείμματα των ραγιάδικων και αποικιοκρατικών αντιλήψεων, που μας κληρονόμησαν τέσσερις και πλέον αιώνες Τουρκοκρατίας στον ελληνικό χώρο. Δηλαδή, τις πελατειακές σχέσεις, τα λογιών-λογιών «μπαχτσίσια» και την άλωση των θεσμών από ομάδες συμφερόντων. Ομοίως, θα πρέπει να θέσει τέλος στην κληρονομιά της Βαυαροκρατίας, που βαρύνει ακόμα την αντίληψη και τις πρακτικές του ελληνικού κράτους. Ο αγώνας για τη χειραφέτηση του ελληνισμού είναι αγώνας για την οικοδόμηση μιας νέας ελληνικής πολιτείας, δημοκρατικής και αποκεντρωμένης, η οποία θα αποτελεί πραγματικό κτήμα του λαού και δεν θα είναι ένας αλλότριος οργανισμός που επιβάλλεται από τα έξω και τα πάνω, αποξενώνοντας την κοινωνία από το κράτος.

25. Επιστέγασμα και προϋπόθεσηγια την πραγματοποίηση της πραγματικής επανάστασης που έχει ανάγκη ο ελληνισμός για να επιβιώσει, και οι Έλληνες για να ζήσουν ελεύθεροι, είναι μια επανάσταση στον πολιτισμό. Ο πολιτισμός, όπως και η παιδεία, δεν συνιστά για μας «υποκατηγορία» ενός προγράμματος και κάποιων «θέσεων», αλλά μια καθολικότητα που εμπεριέχει όλα τα άλλα. Ο πολιτισμός είναι το κατ’ εξοχήν ανθρώπινο άθλημα και η ιστορία του πολιτισμού αποτελεί την πραγματική ανθρώπινη ιστορία. Εξάλλου, στον αρχαίο κόσμο, η οικονομία, η πολιτική, η θρησκεία, η φιλοσοφία, ακόμα και ο πόλεμος, αποτελούσαν ενιαία στοιχεία του ελληνικού ήθους και του πολιτισμού, όπως και στο Βυζάντιο και στην Τουρκοκρατία. Οι κοινότητες, το ορθόδοξο ήθος των Ελλήνων πραγματευτών, η κλεφτουριά και οι νεομάρτυρες συγκροτούσαν ένα ενιαίο πολιτισμικό υπόδειγμα.
Μόνον ο σύγχρονος καπιταλισμός απέσπασε την οικονομία από το πολιτισμικό σύνολο και την ανέδειξε σε κυρίαρχη διάσταση των ανθρώπινων κοινωνιών, υποβαθμίζοντας τον πολιτισμό σε υποκατηγορία,στις τελευταίες σελίδες των εφημερίδων, ή σε ενασχόληση «καλλιεργημένων»κυριών της αριστοκρατίας. Για μας, αποτελεί, αντίθετα, την ακροτελεύτια και επομένως την ενοποιητική αρχή του συνόλου των θέσεών μας. Στόχος μας είναι μια κοινωνία που επανεντάσσει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην έννοια του πολιτισμού και επιχειρεί να επανενώσει, όσο αυτό είναι δυνατό, την τέχνη, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα των ανθρώπων, να κάνει τη ζωή τους «ένα έργο τέχνης».
Η πνευματική μας παράδοση, που για χρόνια ολόκληρα καταπατήθηκε και υποβαθμίστηκε από τον εθνομηδενισμό, τη γλωσσική και πολιτιστική αλλοτρίωση, τον μιμητισμό, τον χυδαίο και ανούσιο καταναλωτισμό, θα πρέπει να ξαναβρεί την επαφή της με το αληθινό και το ωραίο του πολιτισμού μας αλλά και όλων αυτών που έχουν να μας προσφέρουν οι ξένοι πολιτισμοί. Εξάλλου, σε όλη μας την ιστορική διαδρομή, δεν υπήρξαμε ποτέ κλεισμένοι στον εαυτό μας· διαμορφώσαμε έναν πολιτισμό των συνόρων που έπαιρνε από άλλους λαούς και πολιτισμούς και έδινε στο πολλαπλάσιο, έχοντας μετασχηματίσει δημιουργικά τα ξένα στοιχεία. Μόνο στις εποχές της παρακμής, όπου κυριαρχούσαν οι γραικύλοι, το στοιχείο της δημιουργικής αφομοίωσης υποχωρούσε μπροστά σε κείνο του μιμητισμού, που τον έλεγαν πάντα «εκσυγχρονισμό».
Όπως έλεγε ο ποιητής, «γυρίσαμε διψασμένοι από τη δύση», δηλαδή, γνωρίσαμε και τη Δύση και την Ανατολή και τα βρήκαμε λειψά. Ονειρευόμαστε και θέλουμε έναν ελληνικό πολιτισμό, ικανό να γονιμοποιήσει το ξένο, το αλλότριο, με τη  ζύμη του εγχώριου, ώστε να προσφέρει δημιουργικά στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Η επανάστασή μας λοιπόν δεν μπορεί παρά να είναι, πριν απ’ όλα, μια επανάσταση στον πολιτισμό, το πέρασμα σε μια νέα ιστορική εποχή όπου ο άνθρωπος –και ο Έλληνας άνθρωπος– θα ξαναβρεί τη θέση του πάνω από τις μηχανές, τις τηλεοράσεις και τους σκουπιδοτόπους, ελεύθερος.
 Προφανώς, δεν πιστεύουμε πως οι λύσεις που  οραματιζόμαστε αποτελούν πανάκεια, ούτε ότι  θα φέρουν τον Παράδεισο επί γης, όπως έκαμαν προηγούμενες απόπειρες, οι οποίες αντί Παραδείσου έφεραν την Κόλαση. Ούτε πιστεύουμε πως είναι δυνατόν οποιαδήποτε ανθρώπινη απόπειρα ή θεωρία να κλείσει μέσα της την πολλαπλότητα του κόσμου και των ανθρώπων.
Παλεύουμε για τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας, γνωρίζοντας όμως πάντα πως η ανθρώπινη περιπέτεια δεν έχει τέλος, πως ατομικισμός και αλληλεγγύη θα αντιμάχονται εσαεί και θα ισορροπούν μόνο σε μία κοινωνία προσώπων.

Εθνική απελευθέρωση
Πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση
Δημογραφική ανασυγκρότηση
Ελληνική, δημόσια παιδεία, ανοιχτή στους ορίζοντες της οικουμένης.
Παραγωγική ανασυγκρότηση – ενεργειακή αυτάρκεια – άρση του παρασιτισμού
Εγγυημένο εισόδημα και υγειονομική περίθαλψη
Λιγότερη, αξιοπρεπής δουλειά για όλους
Πραγματική δημοκρατία, θεμελιωμένη πάνω στην άμεση δημοκρατία-κοινοτισμό.
Ριζική θεσμική μεταρρύθμιση – αποκέντρωση.
Αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας
Βαλκανική συνεργασία για τη χειραφέτηση των λαών
Ευρώπη των λαών, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια
Ένας πολυπολικός κόσμος, δημοκρατικά οργανωμένος –μια παγκοσμιότητα μωσαϊκό των διαφορετικών εθνοτήτων και των πολιτισμών, πέρα από την παγκοσμιοποίηση και την παγκόσμια κυριαρχία του δυτικού καταναλωτικού πολιτισμού.

Επισκεφτείτε, αν θέλετε, και τις ενότητές μας πολιτική& πολιτισμός, καθώς και την ανάρτησή μας Το χριστιανικό κράτος.
Προτείνουμε επίσης (εντελώς δειγματοληπτικά) τους διαδικτυακούς τόπους Αντίφωνο, Ενωμένη Ρωμιοσύνη& Πέρα από το Άτομο, όπου ο αναγνώστης, ψάχνοντας λίγο, θα βρει συνδέσμους προς πολλούς άλλους. 

«Λευκή γενοκτονία» των Ελλήνων – Το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα συνεχίζεται!

$
0
0
Το φλέγον δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας


Φωτο από εδώ

Δύο άρθρα από το ιστολόγιο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής

Από εδώ
 
Ζούμε πρωτοφανείς στιγμές στην Ελλάδα του 2015. Εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο «έγκλημα» σε βάρος του Ελληνικού Έθνους και η Πολιτεία, η Δικαιοσύνη αλλά – δυστυχώς
και η επίσημη Εκκλησία ΣΙΩΠΟΥΝ ή ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ.

Τα «σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε»! Ο «Τιτανικός της Ελλάδας» βουλιάζει και η ανώτερη αστική τάξη της Ελλάδας (εκτός τόπου και χρόνου) τρώει, πίνει, γλεντά, διασκεδάζει, σκορπά, αδιαφορεί…

Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, είναι μη αναστρέψιμη και κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται! Κάθε 15 μέρες (περίπου) η διαφορά θανάτων – γεννήσεων στην Ελλάδα αυξάνει κατά 800-1000 άτομα, με δραματική μείωση των γεννήσεων. Δείτε τα στοιχεία:



Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες και τα νούμερα μιλάνε μόνα τους :
 

2008 : Γεννήσεις 118.302 Θάνατοι : 107.979 + 10.323
2009 : Γεννήσεις 117.933 Θάνατοι : 108.316 + 9617
2010 : Γεννήσεις : 114.766 Θάνατοι : 109.084 + 5682
2011 : Γεννήσεις : 106.777 Θάνατοι : 110.729. – 3952
2012 : Γεννήσεις : 100.371 Θάνατοι : 116.670 – 16299
2013: Γεννήσεις : 94.134 Θάνατοι : 111.794 – 17660
2014: Γεννήσεις : 93.280 Θάνατοι : 114.086 – 20806
α΄ 2015 : Γεννήσεις : 22919 Θάνατοι : 36951 -14032


(στοιχεία μέχρι 6 Απριλίου 2015)
http://www.ypes.gr/el/Ministry/Actions/PlhroforiakaSystLixDim/


24 Απριλίου 2015, 18 μέρες αργότερα :
Γεννήσεις : 27209 Θάνατοι : 43.060 -15851


8 Μαΐου 2015 , 14 μέρες αργότερα :
Γεννήσεις : 30448, Θάνατοι : 47607 – 17159
 

22 Μαΐου 2015, 14 μέρες αργότερα :
Γεννήσεις : 33893, Θάνατοι : 51807 – 17914
 

Η πολιτική και οικονομική ηγεσία του τόπου από το 2010, μαζί με μερίδα της «τυφλής δικαιοσύνης» και του οικονομικού-εκδοτικού κατεστημένου της Ελλάδας έχουν τεράστιες ευθύνες για το έγκλημα σε βάρος του Δημογραφικού της Ελλάδας και της σιωπηλής γενοκτονίας του Ελληνικού Έθνους. Τεράστια ευθύνη έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εφάρμοσαν μια λανθασμένη, εγκληματική οικονομική και φορολογική πολιτική που οδήγησε τους Έλληνες σε πρόωρο θάνατο, αυτοκτονίες και άθλια οικονομική κατάσταση, ενώ τα εισοδήματα της ανώτερης οικονομικά τάξης στην Ελλάδα παρέμειναν ανέγγιχτα ή μειώθηκαν κατ'ελάχιστον, ενώ η φοροδιαφυγή των ανώτερων στρωμάτων οργιάζει και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
 

Την οικονομική κρίση στην Ελλάδα την φορτώθηκαν στη πλάτη τους οι Οικογένειες με παιδιά και ειδικά οι τρίτεκνες, πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες με απίστευτη, ανήθικη, κατάπτυστη φορολόγηση των εισοδημάτων και των ακινήτων και των αυτοκινήτων τους. Όλοι όσοι συνέργησαν στο έγκλημα σε βάρος των Οικογενειών με παιδιά θα μείνουν αιώνια ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΙ από την Ελληνική Ιστορία (παρά την προσπάθεια του εκδοτικού και δημοσιογραφικού και ακαδημαϊκού κατεστημένου να τους «αγιοποιήσει», λόγω διαπλεκόμενων σχέσεων) και από την Εκκλησία…

Εθνική τραγωδία σε εξέλιξη … Τραγική η αδράνεια Πολιτείας, Δικαιοσύνης και επίσημης Εκκλησίας !


Απόεδώ


Πρόσφατα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επισκέφτηκε το ΣτΕ.Ίσως θα έπρεπε να μεταφέρει στους ανώτερους δικαστικούς τα συγχαρητήρια της Εκκλησίας της Ελλάδας για όλες τις αποφάσεις που έλαβαν σε βάρος των τρίτεκνων, Πολύτεκνων και Υπερπολύτεκνων Οικογενειών που τους έχουν οδηγήσει σε απελπισία και απόγνωση (οικονομικά και θεσμικά κίνητρα)!




Ζούμε μια τεράστια αντίφαση, ζούμε έναν παραλογισμό: από τη μια οι περισσότερες ιερατικές οικογένειες να είναι πολυμελείς, οι Πνευματικοί της Εκκλησίας και των μοναστηριών να ζητούν από τα ζευγάρια να κάνουν πολλά παιδιά και από την άλλη η επίσημη Εκκλησία να χαριεντίζεται με πολιτικούς και δικαστικούς που πλήττουν (έμμεσα ή άμεσα) τις Οικογένειες με παιδιά και το δημογραφικό της Ελλάδας, που θα έχει επιπτώσεις και στη στελέχωση της Εκκλησίας αύριο!


Παρακολουθήσαμε, επίσης, την ομιλία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από την τηλεόραση, στην επίσημη γιορτή των Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης, στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά (Κυριακή των Αγίων Πάντων). Από τη μισή ώρα ομιλίας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αφιέρωσε μερικά δευτερόλεπτα στους Πολύτεκνους, 3-4 λεπτά στο Ευαγγέλιο της Κυριακής και 25 λεπτά μιλούσε για την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ και πόσο κινδυνεύουμε από ένα ενδεχόμενο Grexit!


Αν αύριο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητήσουν τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ή την απαλλαγή του Κράτους από τη μισθοδοσία των ιερέων, τι θα λέμε τότε; Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα ή ότι η Ελλάδα ζει τη μεγαλύτερη ΕΘΝΙΚΗ τραγωδία του 21ου αιώνα με τη δημογραφική κατάρρευση ; [...]

Μπορεί να μας πει η επίσημη Εκκλησία αν την ενδιαφέρουν τα μέλη της (ιερείς και απλοί πιστοί) που έχουν Οικογένειες με παιδιά; Τους απασχολεί το δημογραφικό της χώρας;

Καταλαβαίνουν ορισμένοι ότι σε 10-20 χρόνια οι εκκλησίες και τα μοναστήρια δεν θα έχουν νέους για να γίνουν ιερείς και μοναχοί/ές;
Καταλαβαίνουν ορισμένοι ότι οι παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας δεν θα έχουν νέους, παρά μόνο γέρους άνω των 60 χρονών;
Καταλαβαίνουν ορισμένοι ότι ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ λόγω της αδιαφορίας της επίσημης Εκκλησίας για τις οικογένειες με παιδιά;


Υ.Γ Το άρθρο αυτό δεν έχει σχέση με την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, αλλά με την κοινωνική, πολιτική και δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα.


Δείτε επίσης:

Η καταστροφή/χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη έρθει και δεν είναι οικονομική! Πλήρης ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ από τους πνευματικούς μας ταγούς!
 

Μεγάλη Παρασκευή για τον Χριστό και την Ελλάδα. Το ΣτΕ και 115 Πανεπιστημιακοί δίνουν τη χαριστική βολή στο δημογραφικό της χώρας!
 

Σαν να έγινε καταστροφικός σεισμός και στην Ελλάδα! Η μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού τον 21ο αιώνα!
 

Η «λευκή γενοκτονία» των Ελλήνων συνεχίστηκε και το 2014 ! -21.000 το ισοζύγιο θανάτων- γεννήσεων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά!
 

ΣΟΚ! Δεν θα πιστέψετε πόσος θα είναι ο πληθυσμός τηςΕλλάδας το 2080!
 
Ιστοσελίδες φορέων για την πολύτεκνη οικογένεια
 
Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος 
 
Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων

Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών 


Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Θεσ/νίκης, "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ"

Η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, το Φεστιβάλ των Χρωμάτων και το θερινό ηλιοστάσιο

$
0
0



Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας

Την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, ημέρα εορτασμού από μάγους, αποκρυφιστές και σατανιστές επέλεξαν για να εορτάζουν και την «Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα». Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ (Δεκεμβρίου 2014), η 21η Ιουνίου ανακηρύσσεται ως «Διεθνής Ημέρα της Γιόγκα». Η απόφαση ελήφθη με την αιτιολογία ότι «η γιόγκα εξασφαλίζει μια ολιστικήπροσέγγιση στην υγεία και την ευημερία», και μάλιστα υποστήριξαν ότι είναι «ωφέλιμη για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού»! Ωστόσο, το περιεχόμενο της αιτιολογίας αυτής έρχεται σε αντίθεση τόσο με την Ορθόδοξη Χριστιανική θεώρηση, όσο και με τα επιστημονικά δεδομένα.

Η λεγόμενη ολιστική θεώρηση, στην οποία βασίζεται η γιόγκα, αποτελεί διδασκαλία αποκρυφιστικών και παραθρησκευτικών ομάδων, σύμφωνα με ειδικές Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας. Οι Συνδιασκέψεις αυτές, που απαρτίζονται από ειδικούς -εκπροσώπους από όλες τις Ορθόδοξες χώρες- έχουν επανειλημμένως ασχοληθεί με τη γιόγκα και τους πνευματικούς κινδύνους της. Τη γιόγκα βρίσκει κανείς ακόμα και στη διεθνή βιβλιογραφία για τις σέκτες, αλλά και στις εκτενείς αναφορές της Miviludes (της Γαλλικής Διυπουργικής Επιτροπής Επαγρύπνησης και Αγώνα εναντίον των Σεκτών), η οποία την εντάσσει και στο Φάκελο με τους κινδύνους για την υγεία.

Υπενθυμίζουμε ότι η γιόγκα παρουσιάζεται ως γυμναστική, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μία από τις 6 σχολές του Ινδουισμού. Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται μέσω του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα» (με το σλόγκαν «Γιόγκα για Αρμονία και Ειρήνη») είναι παραπλανητικόςκαι αντίκειται στο Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τον προσηλυτισμό. Η γιόγκα αποτελεί θρησκευτική πρακτική των ανατολικών θρησκειών, για αυτό και η ιδιότητα του Ορθόδοξου Χριστιανού είναι εντελώς ασυμβίβαστημε την άσκηση της γιόγκα ή τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε εορτασμό, φεστιβάλ, ή εργαστήριο γιόγκα.

Ο όρος «γιόγκα» προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» (γιουτζ) και σημαίνει «ένωση της ψυχής με την Υπερψυχή, το Θεό». Η γιόγκα αποτελεί εξωχριστιανική πρακτική, η οποία δεν μπορεί να αποκοπεί από το θρησκευτικό της υπόβαθρο, και η οποία κρύβει πνευματικούς, σωματικούς και ψυχικούς κινδύνους. Οι πνευματικοί κίνδυνοι είναι : α) ο κίνδυνος να δράσει η γιόγκα ως γέφυρα, η οποία θα οδηγήσει ανύποπτους Χριστιανούς στις ανατολικές θρησκείες και τον αποκρυφισμό και β) οι σοβαροί κίνδυνοι από το άνοιγμα στον αποκρυφισμό, όπως επισημαίνονται και από τους ίδιους τους γκουρού, αλλά και από επιστήμονες-μελετητές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους από τους καταγεγραμμένους κινδύνους:

- «προσωρινή ή μόνιμη απώλεια λογικής»[1]

- «ανάρμοστα και ασύνδετα συναισθηματικά ξεσπάσματα, τινάγματα μυών, σπασμοί, ψευδαισθήσεις»[2]

- «τρομακτικά οράματα»[3]

- «διανοητική σύγχυση»[4]

- «ψύχωση»[4]

- «επιληψία και άλλες ακούσιες σωματικές κινήσεις»[4]

- «στρες»[4]

- «κατάθλιψη»[4]

- «ακανόνιστη αναπνοή»[4]

- «ανήθικη συμπεριφορά»[4]

- «μυοσκελετικά προβλήματα»[5]

- «σωματικοί τραυματισμοί»[6]

- «γαστρικά προβλήματα»[6]

- «εσωτερικές αιμορραγίες»[6]

- «προσωρική απώλεια της όρασης»[6]

- «ψευδο-ψύχωση»[6]

- «κρίσεις πανικού»[6]

- «αγωνία»[6]

- «φονικές παρορμήσεις»[6]

- «κίνδυνος διαχωρισμού των σπονδυλικών αρτηριών στην αυχενική μοίρα»[7], που ενδέχεται να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

- «καταστροφή του νευρικού συστήματος»[8]

Να τονιστεί εκ νέου[9] ότι η ίδια η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα αποτρέπει από τη γιόγκα τα παιδιά,αλλά και τιςεγκύους και θηλάζουσες μητέρες, επισημαίνοντας ότι «είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τις εγκύους να κάνουν ασκήσεις γιόγκα, εξαιτίας της πιθανότητας εμβολισμού αγγείων με αέρα». Επίσης, πολλοί δάσκαλοι γιόγκα, αλλά και η Αμερικανική Ένωση Γιόγκα τονίζουν τους σωματικούς κινδύνους που συνεπάγεται η γιόγκα, ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των 16 ετών[10]. Και όμως στον προσεχή εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα», η οποία θα λάβει χώρα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, διαφημίζονται εργαστήρια γιόγκα για παιδιά, εφήβους και εγκύους. Αυτό δεν είναι μόνο επικίνδυνο, αλλά και αντισυνταγματικό, καθότι το Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο υπερτερεί των αποφάσεων του ΟΗΕ, επισημαίνει ότι «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας».[11]

Παράλληλα, στα πλαίσια της μαζικής προώθησης της γιόγκα, γίνονται αυτή την περίοδο και διάφορες εκδηλώσεις «Γέλιου», οι οποίες δεν είναι απλές εκδηλώσεις χαράς και γέλιου, αλλά αποτελούν και αυτές μορφή γιόγκα -τη γνωστή ως «Γιόγκα Γέλιου»[12]- με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πιστούς Χριστιανούς, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ότι το προσεχές «Φεστιβάλ Χρωμάτων» («Colour Day Festival») δεν αποτελεί απλή γιορτή χρωμάτων, αλλά Ινδουιστικό θρησκευτικό φεστιβάλ, το γνωστό ως «Holi». Στην Ελληνική ιστοσελίδα του φεστιβάλ διαβάζουμε ότι πρόκειται για «διάσημη θρησκευτική γιορτή στην Ινδία», η οποία «γιορτάζεται με ευλάβεια εδώ και χιλιάδες χρόνια». Κανείς δεν μας πληροφόρησε όμως στην Ελλάδα, για την πραγματική ταυτότητα αυτού του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ αυτό γίνεται προς τιμή του Κρίσνα, και κατά τη διάρκειά του αναβιώνεται με τελετουργικό τρόπο η Ινδουιστική ιστορία της δαιμόνισσας Holika[13].

Ως πιστοί Χριστιανοί οφείλουμε, όχι μόνο να απέχουμε πλήρως από όλα τα προαναφερθέντα, αλλά και να ενημερώνουμε και να διαμαρτυρόμεθα με Ορθόδοξο τρόπο. Σε εποχές ύπουλου, κρυμμένου προσηλυτισμού και ανατροπής των αιώνιων αξιών, οι Χριστιανοί καλούνται να γρηγορούν, να προσεύχονται, να μη «συσχηματίζονται» και να πολεμούν με όπλα πνευματικά. Έχουμε χρέος να το κάνουμε αν δεν θέλουμε να βρεθούμε αναπολόγητοι.



ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1]. Σύμφωνα με τον Γκουρού Ραζνίς

[2]. Singer Thaler Margaret, Cults in Our Midst -The Continuing Fight Against their Hidden Menace, John Wiley, 2003, κεφ.6

[3]. Σύμφωνα με τον Γκουρού Μουκτανάντα


[5]. T. Matsushita, T. Oka, A large-scale survey of adverse events experienced in yoga classes, BioPsychoSocial Medicine 2015, 9:9 και αλλού


[7]. Caso V, Paciaroni M, Bogousslavsky J (2005). "Environmental factors and cervical artery dissection". Front Neurol Neurosci20: 44–53.


[9]. Βλέπε σχετικό άρθρο: www.imglyfadas.gr

[10]. www.americanyogaassociation.org/general.html

[11]. Άρθρο 21 Παράγραφος 3

[12]. Hasyayoga


Δείτε επίσης:

Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ίδιο θέμα
Είναι η γιόγκα λατρεία δαιμονικών θεών;

Οι "Γιατροί της Αγάπης"της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος

$
0
0

"Ν": Έμαθα γι'αυτούς από άρθρο της εφημερίδας "Κιβωτός της Ορθοδοξίας", φ. 2 (11.6.2015). Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδατης Μητρόπολης Δημητριάδος, όπου και περισσότερα για τη δράση του φορέα από την ίδρυσή του.
Θεωρώ βασικό να έχουμε υπόψιν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες δεν ανήκουν σε μια ιδιαίτερη πλευρά της Εκκλησίας (ανθρωπιστική), αντίθετη από μια"άλλη"Εκκλησία (δήθεν "σκοταδιστική") που καταδικάζει τη γιόγκα, τις προγαμιαίες σχέσεις και την ομοφυλοφιλία. Η ίδια Εκκλησία τα κάνει όλα αυτά και όλα έχουν τον ίδιο στόχο: την προστασία του ανθρώπου, είτε από την κοινωνική αδικία, είτε από τη λατρεία ειδωλολατρικών θεών (γιόγκα) είτε από τα πάθη του (προγαμιαίες σχέσεις, ομοφυλοφιλίακ.π.ά.).


Πρόκειται για το Ίδρυμα που συνέστησε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού το 1999 και ονομάζεται:

"ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ "

Υπεύθυνος: Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αλεξόπουλος, τηλ.: 24210 93554, 24210 93551, 24210 93555, φαξ: 24210 62492, email: doctors@imd.gr

Η ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος, που είναι ευρύτερα γνωστό με την ονομασία "ΓΙΑΤΡΟΙ της Αγάπης", έχει εγκριθεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2003 είναι Μ.Κ.Ο.

Ήδη μέχρι σήμερα, με τη Χάρη και τη Βοήθεια του Θεού, ο νέος αυτός θεσμός έχει επεκταθεί και έχει βρει μιμητές και φίλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Υπάρχουν και λειτουργούν οι παρακάτω πυρήνες "ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ" :

Πυρήνας No 1 στο Βόλο - Ελλάδα ( Απρίλιος 1999 )
Πυρήνας No 2 στα Βράνια - Σερβία ( Νοέμβριος 1999 )
Πυρήνας No 3 στο Ρουστάβι - Γεωργία ( Οκτώβριος 2000 )
Πυρήνας No 4 στον Πειραιά - Ελλάδα ( Δεκέμβριος 2000 )
Πυρήνας No 5 στο Καρανσέμπες - Ρουμανία ( Ιούνιος 2001 )
Πυρήνας No 6 στη Βάρνα - Βουλγαρία ( Οκτώβριος 2001 )
Πυρήνας No 7 στο Νις - Σερβία ( Οκτώβριος 2001 )
Πυρήνας Νο 8 στην Τιφλίδα - Γεωργία (Μάιος 2002)
Πυρήνας Νο 9 στο Άνω Νευροκόπι - Βουλγαρία (Οκτώβριος 2002)
Πυρήνας Νο 10 στο Μοναστήρι - FYROM (Σεπτέμβριος 2004)" :

Κοινά χαρακτηριστικά όλων των πυρήνων «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ»

ΜΗ κυβερνητικοί, ανθρωπιστικοί οργανισμοί που λειτουργούν υπό την επίβλεψη και εποπτεία των τοπικών Ορθοδόξων Μητροπόλεων και Εκκλησιών.
Μέλη των "ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ "μπορούν να είναι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, αλλά και κάθε φίλος και υποστηρικτής της εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Όλα τα μέλη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. 


Κάθε πυρήνας "ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ "τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό αυτοδιοικείται και λειτουργοί ανεξάρτητα. Πάντως όλοι ικανοποιούν τα παρακάτω 5 βασικά κριτήρια:
 

1. Οι "ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ"προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, ιδεολογία κ.λ.π.
 

2. Κάθε πυρήνας "ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ"έχει άμεση σχέση με την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και τίθεται κάτω από την ευλογία του οικείου Επισκόπου.
 

3. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα των "ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ"γίνεται εθελοντικά και η εκμετάλλευση της προσπάθειας για προσωπικούς και ιδιοτελείς σκοπούς απαγορεύεται.
 

4. Η κίνηση των "ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ"δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την πολιτική.
 

5. Οι "ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ"δεν έχουν καμία οικονομική εξάρτηση από φορείς και πρόσωπα που εξυπηρετούν σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς του Ιδρύματος.
 

Τα κριτήρια τα οποία θα πληρούνται ή όχι, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες είναι:
 

1. Συνεργασία με οργανισμούς οι οποίοι έχουν παράλληλη δράση.
2. Συνεργασία με άλλες ομολογίες σε προσπάθειες ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου.
 

Κάθε πυρήνας "ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ"διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον τοπικό επίσκοπο πάντα στη θέση του προέδρου, τουλάχιστον ένα γιατρό, έναν οδοντίατρο, και ένα φαρμακοποιό ως μέλη, όλοι άνθρωποι ευσεβείς και δραστήριοι.
Τα μέλη του Δ. Σ. και οι αναπληρωτές τους διορίζονται από τον Επίσκοπο.
Όλοι οι πυρήνες "ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ"έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη υπάρξεως ενός κέντρου υπευθύνου για την μεταξύ τους συνεργασία και επικοινωνία, και ανέθεσαν την αρμοδιότητα αυτήν στον πυρήνα του Βόλου.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ»
 

Παροχή ιατρικής φροντίδας σε απόρους και ανασφάλιστους.
Προσφορά Ανθρωπιστικής Βοήθειας σε δοκιμαζόμενους πληθυσμούς.
Άσκηση προληπτικής ιατρικής στον τόπο μας και αλλού.
Εκπαίδευση εθελοντών στο χώρο της Υγείας με διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Υποστήριξη της Ορθόδοξης εξωτερικής ιεραποστολής στον τομέα της παροχής ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.


Δείτε επίσης:

Οι «μάνες» με τα ράσα που μεγαλώνουν ορφανά

Ο χριστιανικός γάμος, το σύμφωνο συμβίωσης και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

$
0
0

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

"Ν": Δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή (από εδώ), που τη θεωρούμε σοβαρή. Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε ότι, κατά τη γνώμη μας, η Εκκλησία είναι ανάγκη να συγκρουστεί με τους εχθρούς του λαού του Θεού (του λαού μας, του λαού της) απ'όπου κι αν προέρχονται - είτε πρόκειται για πολιτικούς, είτε για την οικονομική ολιγαρχία και τα διάφορα πλοκάμια της. Η διπλωματία, κατά την ταπεινή μας γνώμη, δεν είναι λύση. Χρειάζεται αγάπη, αλλά και διαχωρισμός από τις δυνάμεις που καταστρέφουν τους ανθρώπους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ετοιμότητα αγώνα και μαρτυρίου...

Πρωτ. 2813
Ἀριθμ. Διεκπ. 1322. Ἀθήνῃσι 12ῃ Ἰουνίου 2015
 
Πρός
τόν Ἀξιότιμο κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο Ὑπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
καί Ἀνθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ἐνταῦθα

Ἀξιότιμε κ. Ὑπουργέ,

Μέ τήν εὐκαιρία τῆς πρώτης ἐπισήμου ἐπικοινωνίας, σᾶς εὐχόμεθα καλή ἐπιτυχία καί εὐόδωση τῆς θητείας σας στό κρίσιμο καί πολυεύθυνο χαρτοφυλάκιο, τό ὁποῖο σᾶς ἀνέθεσε ὁ Πρόεδρος τῆς Κυβερνήσεως, ἐπ'ὠφελείᾳ τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ.

Συνοδικῇ Ἐντολῇ καί Ἐξουσιοδοτήσει, ἀπευθυνόμεθα ἐπ'εὐκαιρίᾳ τῆς θέσεως στή δημοσιότητα τῆς νομοθετικῆς πρωτοβουλίας τοῦ παρ'ὑμῖν Ὑπουργείου γιά τό λεγόμενο «σύμφωνο συμβιώσεως», ὥστε νά θέσουμε ὑπ'ὄψιν σας τούς προβληματισμούς τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, κάποιοι ἀπό τούς ὁποίους δέν ἀφοροῦν μόνον στούς νεωτερισμούς τοῦ νέου νομοσχεδίου, ἀλλά στό σύμφωνο ὡς θεσμό, ὡς συνολική ἐπινόηση τοῦ νομοθέτη ἤδη ἀπό τό 2008, ὅταν θεσπίσθηκε στήν χώρα μας, χωρίς πάντως νά ὑπάρχει εἰδική ὑποχρέωση τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας ἀπό κανένα διεθνές κείμενο.

Προλογίζοντας ἐπισημαίνουμε, σχετικῶς πρός τήν προτεινόμενη ἐπέκταση τοῦ «συμφώνου συμβιώσεως» στά ὁμόφυλα ζευγάρια, ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος ἐπιθυμεῖ νά ἐπαναλάβει καί νά καταστήσει σαφές, ὅπως εἶχε πράξει κατά τήν ἀρχική νομοθέτηση τοῦ συμφώνου τό 2008, ὅτι διαφωνεῖ συνολικῶς μέ τό «σύμφωνο συμβιώσεως», ἐν γένει καί καθ’ ἑαυτό.
 
Καί τοῦτο διότι ἡ Ἐκκλησία τάσσεται ὑπέρ τοῦ χριστιανικοῦ γάμου, προτρέποντας τά ζευγάρια νά ἑνώσουν τίς ζωές τους μέσα σέ μία εὐλογημένη ἀπό τόν Θεό ἔγγαμη σχέση ἀγάπης.Ὁποιαδήποτε ἄλλη μορφή συμβιώσεως ἐκτός χριστιανικοῦ γάμου, εἴτε «πολιτικός γάμος» εἴτε «σύμφωνο συμβιώσεως», ἀπορρίπτεται ἀπό τήν Ἱερά Σύνοδο, ὄχι ἐπειδή ἡ Ἐκκλησία ἐξαντλεῖται σέ στεῖρα ἄρνηση τῆς ἐποχῆς, ἀλλά διότι ἔχει τή δική της θετική καί διαχρονική πρόταση πρός τόν ἄνθρωπο, γιά νά ἔχει πληρότητα στή ζωή του.Στήν ὀρθόδοξη Ἐκκλησία πιστώνεται ἱστορικά ὅτι παρέλαβε τό προχριστιανικό περιεχόμενο τοῦ γάμου καί τόν μετέτρεψε ἀπό διαδικασία ἀγοραπωλησίας τῆς γυναίκας σέ «Μυστήριο μέγα», ὅπως τό ὀνομάζει ὁ Παῦλος στήν «Πρός Ἐφεσίους» ἐπιστολή του (ε ́, 32), σέ ὁμότιμη σχέση συναρπαγῆς ἄνδρα καί γυναίκας καί καταργήσεως τοῦ «ἐγώ», ὅμοια μέ τήν ἀγαπητική σχέση πού ὁ Νυμφίος Χριστός ἔχει μέ τήν Ἐκκλησία του.

Παρ’ ὅτι λοιπόν τό «σύμφωνο συμβιώσεως» καμμία σχέση δέν ἔχει μέ τήν πρόταση ζωῆς, πού κομίζει ἡ Ἐκκλησία, θέλουμε νά θέσουμε ὑπ’ ὄψιν τῆς Πολιτείας εὐρύτερες παρατηρήσεις γιά τό ἠθικό καί κοινωνικό μήνυμα, πού ἐκπέμπει ὁ θεσμός τοῦ «συμφώνου συμβιώσεως»:

Πρῶτον, ἐπειδή ἡ πολιτική (ἔπρεπε νά) εἶναι καί ἄσκηση ἠθικῆς διαπαιδαγωγήσεως τῶν πολιτῶν, πρέπει νά ἐπισημανθεῖ δημοσίως τό ἠθικό μήνυμα πού στέλνει ἡ Πολιτεία στούς πολίτες μέσῳ τοῦ «συμφώνου συμβιώσεως»: ὅτι ἐπειδή ὁ γάμος φαντάζει στήν σημερινή κοινωνία τῶν εὔκολων λύσεων βαριά εὐθύνη, τό Κράτος θεσπίζει ἕνα νομικό ὑποκατάστατο τοῦ μυστηρίου τοῦ γάμου, μιά δῆθεν «ἐλαφρά μορφή», «μή ἔγγαμης» συμβιώσεως, γιά τήν ὁποία ὅμως ὁ νομοθέτης προβλέπει σχεδόν πλήρη ἐξομοίωσή της μέ τόν γάμο ἀπό πλευρᾶς ἐννόμων συνεπειῶν.

Αὐτή ἡ σκαιά ἀπομίμηση τοῦ γάμου ἀπευθύνεται σέ ὅσους θέλουν νά δημιουργήσουν σχέση καί οἰκογένεια ξεγελώντας τόν ἑαυτό τους ὅτι δέν ἀναλαμβάνουν κάποια σοβαρή εὐθύνη, πού θά τούς ἀκολουθεῖ ἐφ'ὅρου ζωῆς, καί ὅτι μποροῦν ἀνά πᾶσα στιγμή νά ἀποφύγουν τίς δυσκολίες. Ἔτσι, ὁ δημοκρατικός νομοθέτης παραπλανᾶ τούς πολίτες ὅτι δῆθεν τό πρόβλημα τῆς ρευστότητας καί τῆς ἀποτυχίας τῶν σημερινῶν ἀνθρωπίνων σχέσεων ἔγκειται στήν νομική τους μορφή ὡς «γάμου» ἤ ὡς μή ἔγγαμης «συμβιώσεως». Υἱοθετεῖ δηλαδή τό Κράτος τήν πλαστή εἰκασία ὅτι τό θεσμικό ἀντίδοτο στό σύγχρονο πρόβλημα τῆς ἀνασφάλειας τῶν ἀνθρώπινων σχέσεων εἶναι ἡ «μή ἔγγαμη» συμβίωση, ἐνῶ τό πραγματικό ζήτημα βρίσκεται στήν ἀπουσία βάθους, εἰλικρίνειας, σοβαρότητας καί ἀληθινῆς ἀγάπης, στήν ἔλλειψη διαθέσεως γιά τήν παραμικρή κατάργηση τοῦ ἐγωισμοῦ καί προσχώρηση στό «ἐμεῖς».
 
Μέσα σ'αὐτήν τήν μορφή ἐξώγαμης συμβιώσεως φυσικά μποροῦν νά γεννηθοῦν παιδιά, γιά τά ὁποῖα ὁ θεσμός τοῦ συμφώνου ἀναγνωρίζει ὡς πατέρα τους τόν «συμβαλλόμενο» ἄνδρα, πού ἔχει ὑπογράψει «ἰδιωτικό συμφωνητικό» μέ τήν «ἀντισυμβαλλόμενη» μητέρα τους. Προβλέπεται ὅμως ὅτι ἡ συμβίωση αὐτή, πού συμφωνεῖται ἐνώπιον συμβολαιογράφου, δέν έχει καμία ὑποχρεωτική ἐλάχιστη διάρκεια, δέν ὑπάρχει ἀνώτατος ἐπιτρεπτός ἀριθμός συμφώνων συμβιώσεως γιά κάποιον, ἐνῶ λύεται ἀνά πᾶσα στιγμή μέ ἁπλῆ ἐξώδικη δήλωση τοῦ ἑνός μέρους πρός τό ἄλλο. Τά παραπάνω χαρακτηριστικά παρέχουν τίς ἐνδείξεις τοῦ αὐτοκαταστροφικοῦ μοντέλου ζωῆς, πού εἰσηγεῖται τό «σύμφωνο συμβιώσεως»: δέν ἔχει σημασία «τίς πταίει», δέν ὑπάρχει κἄν ἡ ἔννοια τῆς εὐθύνης καί τῆς ὑπαιτιότητας, ὅπως στό γάμο, ἀντίθετα ὁποιοσδήποτε μπορεῖ νά ἀποχωρήσει ὁποτεδήποτε, ἐπειδή ἁπλῶς ἄλλαξε γνώμη καί νά συνάψει διαδοχικῶς ἀπεριόριστα σύμφωνα συμβιώσεως.
 
Πρακτικά, ἡ εὐκολία συνάψεως καί λύσεως τοῦ συμφώνου συμβιώσεως, χωρίς μάλιστα ἀριθμητικό περιορισμό, φέρνει τήν Ἑλλάδα, σέ θεσμικό ἐπίπεδο, πολύ κοντά στήν νόμιμη πολυγαμία τῶν μουσουλμανικῶν κοινωνιῶν. 'Επιπλέον τό σύμφωνο συμβιώσεως, ἄν καί διαφημίζεται ὡς νομοθετική πρόοδος, ἀποτελεῖ οὐσιαστικά ἐπιστροφή στήν ρωμαϊκή ἐποχή καί στόν ὁμόλογο θεσμό τῆς «παλλακείας», πού χρησιμοποιήθηκε ἀπό ὅσους συμβίωναν χωρίς πρόθεση ἔγγαμης συμβιώσεως. 
 
Μέσα ὅμως στά σημερινά συμφραζόμενα, τό νομοθέτημα, ἀκολουθώντας ἕνα ἀκραῖο καπιταλιστικό μοντέλο τοῦ ἀτομιστῆ καταναλωτῆ ἀνθρώπου, πού ἔχει μόνο δικαιώματα στήν προσωπική εὐδαιμονία, χωρίς καμία εὐθύνη καί ὑποχρέωση, ἀποτελεῖ νεοφιλελεύθερη ἐπιβράβευση τῆς ἀνευθυνότητας στίς διαπροσωπικές σχέσεις καί τίς ὑποβιβιβάζει σέ ἁπλῆ συναλλαγή ἐνώπιον τοῦ συμβολαιογράφου. Ἡ μεγαλύτερη ἀπαξία τοῦ «συμφώνου συμβιώσεως», ἡ ὁποία πρέπει νά γίνει ἀντιληπτή ἀσχέτως ἐάν κανείς πιστεύει ἤ ὄχι στό μήνυμα τοῦ Χριστοῦ, εἶναι ὅτι δίνει τό δικαίωμα ἐγκαταλείψεως τοῦ συντρόφου καί τῶν τυχόν παιδιῶν, σάν νά πρόκειται γιά ὑπαναχώρηση ἀπό κάποια ἐπιπόλαια ἀγορά καταναλωτικοῦ προϊόντος. 
 
Δεύτερον, τό ἐπίκεντρο τῆς ἀνησυχίας μας ἀποτελεῖ ἡ ἴδια ἡ ἀλλοίωση τῆς ἔννοιας τῆς «οἰκογένειας» ἀπό τό Κράτος, πού εἶναι ὑποχρεωμένο κατά τό Σύνταγμα νά τήν προστατεύει καί ἡ ὁποία, μέ τό ἐπίμαχο προϊόν του νομοθετικοῦ σωλήνα, μετατρέπεται σέ ἁπλό συνεταιρισμό καί οἱ σύζυγοι σέ συνεταίρους ἤ ἀντισυμβαλλόμενους. Τὸ Κράτος λοιπόν μή ἀρκούμενο στήν ὑφιστάμενη δυνατότητα ἀναγνωρίσεως τῆς πατρότητας γιά τά τέκνα ἐκτός γάμου, προχωρεῖ πλέον καί στήν θέσπιση τῆς «ἐξώγαμης οἰκογένειας». Οἱ λόγοι, ἐξ αἰτίας τῶν ὁποίων οἱ κοινωνίες διαχρονικά περιέβαλαν μέ νομικό κῦρος τό γάμο καί μέ αὐστηρές διατυπώσεις τήν σύσταση καί τή διάλυση τῆς οἰκογένειας ἦταν, μεταξύ ἄλλων, ἡ ἀνάδειξη τοῦ ἀγαθοῦ τῆς συζυγικῆς πίστεως καί ἡ ἀξίωση τῆς Πολιτείας γιά αἴσθημα εὐθύνης τῶν γονέων ἀπέναντι στά παιδιά, τόσο γιά λόγους ἠθικῆς τάξεως, ὅσο καί γιά λόγους κοινωνικῆς συνοχῆς.
 
Τό γεγονός ὅτι σήμερα καί ἡ συζυγική πίστη καί ἡ ὑπεύθυνη ἀνατροφή τῶν παιδιῶν συμβαίνει νά ἔχουν πληγεῖ, καί μέσα στόν χριστιανικό γάμο, δέν νομίζουμε ὅτι ἀποτελεῖ ἐπαρκῆ δικαιολογία τῆς Πολιτείας γιά μιά βολική ἐπισημοποίηση τῆς ἀποτυχίας τοῦ συγχρόνου ἀνθρώπου νά κρατήσει σχέσεις ζωῆς καί νά ἀναλάβει εὐθύνες. Ἐκτός καί ἐάν ἡ πολιτική ἀντίληψη τοῦ νομοθέτη εἶναι ὅτι τό Κράτος ὀφείλει νά παραμένει ἁπλός παρατηρητής, πού δέν πρέπει νά παρεμβαίνει στό κοινωνικό γίγνεσθαι ἤ ἀκόμα νά δίνει καί ὤθηση στόν κατήφορο, προκειμένου νά μήν κατηγορηθεῖ γιά συντηρητισμό ἤ ὅτι δέν εἰσακούει τό «μήνυμα τῆς ἐποχῆς». 
 
Ἡ ὕπαρξη ἤ μή σταθερῶν οἰκογενειῶν δέν μπορεῖ νά ἀντιμετωπίζεται ἀπό τόν νομοθέτη μόνον ὡς ἀπόρροια τῆς ἐλευθερίας καί ἰδιωτικότητας τῶν πολιτῶν, ὥστε νά τούς παρέχεται τό νομικό δικαίωμα δημιουργίας ἀσταθῶν καί ρευστῶν ἑνώσεων, ἀντί οἰκογενιῶν.Ὀφείλει νά ἀπασχολεῖ τό Κοινωνικό Κράτος ἡ συντήρηση τοῦ οἰκογενειοκεντρικοῦ χαρακτῆρα τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας, ὄχι μόνο ὡς ἀποτέλεσμα ὑλικῶν συνθηκῶν, ἀλλά καί μέσῳ τῆς κατάλληλης ἀγωγῆς ὑπεύθυνων πολιτῶν, τήν ὁποία κάθε ἄλλο παρά προάγει ὁ θεσμός τοῦ «συμφώνου συμβιώσεως». Ἐπειδή ἀφορᾷ σέ ἀνθρώπινες ζωές, ἐνηλίκων καί παιδιῶν, τό πρόβλημα τῆς ἀνεύθυνης δημιουργίας σχέσεων καί παιδιῶν δέν μπορεῖ νά ἀντιμετωπίζεται ἀπό τήν Πολιτεία μέ τήν νοοτροπία προσωρινῶν τακτοποιήσεων, ὅπως ἀντιμετωπίζεται ἡ αὐθαίρετη δόμηση οἰκοδομῶν.
 
Τρίτον, δεδηλωμένος ἀπό καιρό στόχος τοῦ ὀργανωμένου ἀκτιβισμοῦ γύρω ἀπό τήν θέσπιση συμφώνου συμβιώσεως ὁμόφυλων ζευγαριῶν δέν εἶναι μόνον ἡ νομική ἀναγνώριση τῆς συμβιώσεώς τους, ἀλλά περαιτέρω ἡ κατοχύρωση δικαιώματος γιά ἀπό κοινοῦ ἄσκηση γονικῆς μέριμνας παιδιῶν (μέσα ἀπό υἱοθεσίες, παρένθετες μητέρες κ.λπ.) ἀπό ὁμόφυλα ζευγάρια. Ἡ Πολιτεία πρέπει νά ἀποφασίσει, ἀπό τώρα, ἐάν καθιστώντας θεσμό τοῦ κράτους μας τήν «ὁμοφυλοφιλική συμβίωση», εἶναι ἕτοιμη νά προχωρήσει καί στό ἑπόμενο βῆμα τῆς «ὁμοφυλοφιλικῆς οἰκογένειας», γιά τήν ὁποία ἡ ἴδια θά ἔχει δημιουργήσει τίς ἀξιακές προϋποθέσεις διεκδικήσεώς της, ἀφοῦ εἰσάγει ρητῶς πλέον διατάξεις γιά τό σύμφωνο συμβιώσεως μέσα στό βιβλίο τοῦ Ἀστικοῦ Κώδικα γιά τό οἰκογενειακό δίκαιο. Κατά τόν ἴδιο τρόπο, ὅταν ἡ Πολιτεία τό 2008 καθιέρωσε τό «σύμφωνο συμβιώσεως» μεταξύ ἑτερόφυλων ζευγαριῶν, δέν εἶχε ἀναλογισθεῖ ἀπό τότε ποιά θά ἦταν ἡ ἀπάντηση ἀπέναντι στά αἰτήματα γιά τήν ἐπέκτασή του στούς ὁμοφυλοφίλους καί τήν ἐν τῷ μεταξύ ἐκδοθεῖσα καταδικαστική ἀπόφαση τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου.
 
Τίς ἀνωτέρω παρατηρήσεις καί ἀνησυχίες σᾶς ὑποβάλλομε ἐπειδή, ὅπως καί ἡ Πολιτεία, ἔτσι καί ἡ Ἐκκλησία διακονεῖ τόν Ἄνθρωπο, ἄν καί μέ ἄλλη στόχευση, τόν ἁγιασμό τῆς ζωής του. Ἡ ἐσχατολογική ὀπτική καί ἡ δισχιλιετής πορεία τῆς Ἐκκλησίας τῆς ἔχει δώσει τή δυνατότητα μακρόπνοης θεωρήσεως ἀπέναντι στό πολιτειακό ἀξιακό σύστημα ὑπεράνω τῶν προσκαίρων ἀναγκῶν, πού αὐτό συχνά νομίζει ὅτι ἐξυπηρετεῖ. Πέραν τοῦ γεγονότος ὅτι τό σύμφωνο συμβιώσεως ἀποτελεῖ ὀπισθοδρόμηση σέ ἔθιμα καί θεσμούς εἰδωλολατρικῶν ἐποχῶν, ὀφείλουμε, ἐκ λόγων ἀγάπης γιά τόν Ἄνθρωπο, νά προειδοποιήσουμε τήν Πολιτεία ὅτι τό ἐπίμαχο «συμφωνητικό» παρασύρει σέ ἀπατηλή διέξοδο ὅλους ὅσους στοχεύει νά βοηθήσει· εἶναι ἕνα πιστοποιητικό καθωσπρεπισμοῦ, πού κινεῖται μακριά ἀπό τήν ἀλήθεια καί θά περιπλέξει τίς ζωές τους σέ χειρότερες περιπέτειες.
 
Μέ τήν πεποίθηση ὅτι τυγχάνει τῆς κατανοήσεώς σας ἡ σημασία τῶν ὡς ἄνω ἐκτεθέντων, καί μέ τήν ἐλπίδα ὅτι στόν σχεδιασμό καί στίς ἀποφάσεις σας θά συνεξετάσετε τίς σχετικές θέσεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, σᾶς ἀπευθύνουμε τήν εὐχή ὁ Θεός νά σᾶς εὐλογεῖ καί νά σᾶς ἐνισχύει στά εὐθυνοφόρα καθήκοντά σας. 
 
† Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς
† Ὁ Μεθώνης Κλήμης

"Ν": Συμπληρώνουμε με αυτό το άρθρο για το χριστιανικό γάμο:

 
Ορθόδοξος γάμος: ένας δρόμος που περπατιέται στη Γη, αλλά καταλήγει στον Ουρανό(από εδώ)

Στην Ορθοδοξία, ο γάμος είναι μια πραγματική και τέλεια ένωση άντρα και γυναίκας, που πραγματοποιείται μέσω της θείας χάριτος, δηλ. της αγαθής ενέργειας του Θεού, η οποία αγιάζει τα πάντα και ενώνει τους δύο ανθρώπους σε έναν άνθρωπο, χωρίς να καταργεί την ιδιαιτερότητα και την προσωπικότητα του καθενός – έτσι το ζευγάρι γίνεται μια επίγεια εικόνα της ενότητας των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που, ενώ είναι ενωμένα με την κοινή ουσία και την άπειρη αγάπη Τους, παραμένουν πάντα τρία πρόσωπα (ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα) και διατηρεί το καθένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά Του.
 
Ο ορθόδοξος χριστιανικός γάμος, όταν είναι σωστός και αληθινά ορθόδοξος, φέρνει το ζευγάρι σ’ ένα δρόμο ευτυχίας και ευλογίας, που αρχίζει από την αγάπη και την ενότητα μεταξύ τους και καταλήγει στην αγάπη και την ενότητα με όλους τους ανθρώπους και με τον άγιο και τριαδικό Θεό – το Θεό της αγάπης – δηλ. σ’ έναν προορισμό πολύ πιο πέρα από την προσωρινή γήινη ευτυχία: στην αιώνια ευτυχία, που η ορθόδοξη παράδοσή μας την ονομάζει παράδεισο. Ο δρόμος αυτός φυσικά είναι κι ένας δρόμος θυσίας, όπου ο ένας θυσιάζεται από αγάπη για τον άλλο (όπως ο Χριστός σταυρώθηκε από αγάπη για όλους τους ανθρώπους, για να βοηθήσει και να σώσει όλους τους ανθρώπους, όλων των λαών και των εποχών) και ακριβώς μέσω αυτής της αγάπης έρχεται η χαρά και η ευτυχία στη ζωή του ζευγαριού, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες της ζωής τους.

Ο σκοπός αυτός του γάμου φαίνεται πολύ όμορφα στην ορθόδοξη τελετή του γάμου, όπου σε μία από τις σπουδαιότατες «ευχές» (προσευχές) που απευθύνει ο ιερέας στο Θεό για το ζευγάρι, καταλήγει: «και ευαρεστήσαντες ενώπιόν σου, λάμψωσιν ως φωστήρες εν ουρανώ, εν σοι τω Κυρίῳ ημών» (= «και αφού Σε ευχαριστήσουν με τη ζωή τους, να λάμψουν σαν άστρα του ουρανού μπροστά σε Σένα, τον Κύριό μας»).
 
Γράφει σχετικά ένας σύγχρονος ορθόδοξος επίσκοπος, ο μητροπολίτης Σισανίου Παύλος (εδώ):
Μελετήστε με προσοχή την ακολουθία του Μυστηρίου [ενν. του γάμου]. Υπάρχει και μεταφρασμένη. Εκεί μέσα λοιπόν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και όλες οι προϋποθέσεις που αν τις ζήσεις φθάνεις στην πληρότητα της σχέσης σου. Η Εκκλησία από την αρχή μας δείχνει τον δρόμο: «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός…». Κι εκείνη τη στιγμή με το Ευαγγέλιο κάνει ο ιερέας το σημείου του Σταυρού. Τι σημαίνει αυτό; Τρία πράγματα βασικά.
Ξέρετε, παιδιά μου, για πού ξεκινάτε; Δεν ξεκινάτε για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Ξεκινάτε για τη Βασιλεία του Θεού. Αυτή είναι η πορεία του γάμου.
Ποιος θα είναι ο οδηγός σας σ’ αυτήν την πορεία; Το Άγιο Ευαγγέλιο.
Ποια είναι η πορεία σας; Η Σταυρική! [δηλ. η αυτοθυσία και του άντρα και της γυναίκας για χάρη του άλλου].
Λέω στα ζευγάρια που παντρεύω: «Αν το καταλάβατε, παιδιά μου, σήμερα πρέπει να πεθάνετε, πρέπει να πεθάνει ο εγωισμός σας. Ξεκινήσατε καθένας από το σπίτι του και ήρθατε εδώ και τώρα φεύγετε από εδώ μαζί σε ένα καινούργιο σπίτι. Πολύ ωραία. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο κάθε ένας πρέπει να φύγει από τον εαυτό του πια. Από αυτό που ήταν μέχρι τώρα. Κι εδώ η Χάρις του Θεού σάς ένωσε.»
Βλέπετε κάποια στιγμή ενώνουμε τα χέρια και τους λέω: «Έχετε δει δύο κλειδιά περασμένα σε κρίκο; Όπου και να ’ναι, θα είναι μαζί. Στην τσέπη μας ευρίσκονται ή μας πέσαν στον δρόμο ή τα πετάξαμε στη θάλασσα, θα είναι πάντα μαζί γιατί τα ενώνει ένας κρίκος. Αν όμως βγουν από τον κρίκο, είναι ζήτημα τύχης αν θα μείνουν και τα δύο κοντά και μαζί. Ποιος είναι ο κρίκος; Η χάρη του Θεού. Βάλτε τα χέρια σας, βάλτε τις καρδιές σας και οι δυο σας στο χέρι του Θεού. Ο Θεός δεν μας παίρνει με το ζόρι, απλώνει το δικό Του χέρι και εάν εσείς με τη θέληση βάλετε τα δικά σας χέρια, ο Θεός θα σας ενώσει σε μια ενότητα τέλεια και αγία και έτσι να πορευτείτε».

Ο Ιησούς Χριστός, στην Καινή Διαθήκη, παρέδωσε στους χριστιανούς κάποια μέσα βοήθειας, ώστε να μπορέσουμε να πολεμήσουμε τα πάθη και τα ελαττώματά μας, να τα βγάλουμε απ’ την καρδιά μας και να εγκαταστήσουμε σ’ αυτήν την ταπεινή και ανιδιοτελή αγάπη. Τέτοια μέσα είναι όλα όσα περιλαμβάνει η χριστιανική πνευματική ζωή, όπως η θεία κοινωνία, η προσευχή, η εξομολόγηση, η νηστεία, η συμμετοχή στις εκκλησιαστικές τελετές, αλλά και η άσκηση των αρετών: της καλοσύνης, της συγχωρητικότητας, της αυτοσυγκράτησης (εγκράτειας), της ανεξικακίας, της ηρεμίας (πραότητας), της βοήθειας προς τον πλησίον και φυσικά της ταπείνωσης και της αγάπης. Όλα αυτά, όταν εφαρμόζονται σωστά κι όχι υποκριτικά ή επιπόλαια, υπάρχουν για να φέρουν στον άνθρωπο τη θεία χάρη, να τον ενώσουν με το διπλανό του και με το Θεό και τελικά όλοι μαζί να κινηθούμε προς την απερίγραπτη ευτυχία, που ξεκινάει εδώ και τώρα και συνεχίζεται στην αιωνιότητα. Η ζωή του ζευγαριού είναι ένας όμορφος αγωνιστικός στίβος, όπου οι δύο σύζυγοι συνεργάζονται σ’ αυτό τον αγώνα για την κατάκτηση της αγάπης και της αιώνιας χαράς που φέρνει στις καρδιές.
 
Γι’ αυτό, ακόμη κι αν ένα ζευγάρι δε μπορέσει να αποχτήσει παιδιά, ο γάμος δεν είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Ακόμη κι αν ένα ζευγάρι κάνει λάθη στις επιλογές ή στη συμπεριφορά του, υπάρχει πάντα η συγχώρηση. Ακόμη κι αν ένα ζευγάρι υποφέρει από την κακία των ανθρώπων ή την αδικία της κοινωνίας ή την αρρώστια ή το θάνατο αγαπημένων προσώπων, ο Ιησούς Χριστός, που τους ενώνει με τη χάρη Του, φέρνει πάντα τη χαρά. Αρκεί να Του επιτρέπουν να τους ενώνει, ζώντας μια ζωή με πνευματικότητα. Αν, ό,τι επάγγελμα κι αν ασκούν, όποια ενδιαφέροντα κι αν έχουν, βρίσκουν πάντα χρόνο και για το Χριστό. Και το Χριστό Τον πλησιάζουμε και στο σπίτι μας, με την προσευχή μας και με κάθε καλό μας έργο, και στην εκκλησία, που είναι η συνάντησή μας με τους συνανθρώπους μας, πέρα από τα οικογενειακά μας όρια – η συνάντηση που κάνει το γάμο μας ν’ ανοίγεται σε μια παγκόσμια προοπτική αγάπης, που ονομάζεται Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού.
 
Υπάρχουν πολλά ζευγάρια αγίων: οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα (γονείς της Παναγίας), Ζαχαρίας και Ελισάβετ (γονείς του αγ. Ιωάννη του Προδρόμου), Ακύλας και Πρίσκιλλα, Αδριανός και Ναταλία, Τιμόθεος και Μαύρα, Γαλακτίων και Επιστήμη, Γερόντιος και Πολυχρονία (γονείς του αγ. Γεωργίου), Βασίλειος και Εμμέλεια (γονείς του αγ. Βασιλείου του Μεγάλου και άλλων πέντε αγίων), Ξενοφών και Μαρία (γονείς των αγίων Αρκάδιου και Ιωάννη), Θεοπίστη και Ευστάθιος (που και τα παιδιά τους είναι άγιοι, οι άγιοι Αγάπιος και Θεόπιστος), Ζαβουλών και Σωσάννα (γονείς της αγίας Νίνας, της Ισαποστόλου, που έφερε το χριστιανισμό στο λαό των Γεωργιανών) κ.π.ά.
 
Βλέπεις, υπάρχουν ζευγάρια αγίων που και τα παιδιά τους είναι άγιοι. Σκέψου με πόση αγάπη, πίστη και πραότητα τα μεγάλωσαν, ώστε αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας έγιναν άγιοι! Μα και αμέτρητοι άγιοι μεγάλωσαν από τους γονείς τους με πίστη και αγάπη, ώστε, ακόμη κι αν οι γονείς τους δεν είναι άγιοι, ανάθρεψαν αγίους!
Τα δικά σου παιδιά, θέλεις να γίνουν άγιοι, αδελφέ μου / αδελφή μου; Άγιοι δεν σημαίνει οπωσδήποτε καλόγεροι και παπάδες: έχουμε αγίους απ’ όλα τα επαγγέλματα, και γιατρούς και καθηγητές πανεπιστημίου, κι αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα (ένα μικρό αφιέρωμα μπορείς να δεις εδώ).
 
Επιδόρπιο:

Σεξ στην εφηβεία
Δωρεάν πορνεία, αγάπη και αγιότητα(με πολλά links)
Έρωτας, σεξ, γάμος και μοναχισμός
Η αμαρτία (χωρίς ηθικισμούς)
Το παιδί με τον κατάλογο των αμαρτιών, που του είχαν γράψει άλλοι...

Ηθικισμός στην Ορθοδοξία; Όχι, ευχαριστώ!

The Twilight Saga: Χαραυγή

Two orthodox monasteries in California

$
0
0

오 버진 순수 (성모 마리아) Oh, Virgin Pure (Virgin Mary) in Korean

$
0
0

Αγνή Παρθένε. Ύμνος στην Υπεραγία Θεοτόκο ( Κορεατικά - 한국어 ). Ποίημα Αγίου Νεκταρίου.
(Ενόργανη αλλά και ψαλτική απόδοση με τη συμμετοχή της Ορθόδοξης χορωδίας του Αγίου Νικολάου Σεούλ - Κορέα). Και τα δύο βίντεο από innocencio77.




 
 

Κορέας Αμβρόσιος: «Άπω Ανατολή: πολλοί ετερόδοξοι ιεραπόστολοι, ελάχιστοι Ορθόδοξοι»...

$
0
0
 
Για τις προοπτικές διάδοσης του Χριστιανισμού στις μακρινές χώρες της Άπω Ανατολής (Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία, Ινδία κ.α.), μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου 2015 ο Μητροπολίτης Κορέας και Υπέρτιμος & Έξαρχος Ιαπωνίας κ. Αμβρόσιος στην νεόδμητη αίθουσα του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος», στην οδό Μιαούλη, στην Πάτρα.


«Η πρόκληση που έρχεται για τον Χριστιανισμό, από την Άπω Ανατολή, όπου βρίσκεται η Κίνα, που είναι το κέντρο του Κόσμου, είναι πολύ μεγάλη» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αμβρόσιος. Στην Κίνα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον Χριστό.
Όπως είπε ο Μητροπολίτης Κορέας, υπολογίζεται ότι ασπάζονται τον Χριστιανισμό 40.000 Κινέζοι την ημέρα, ενώ στα χρόνια που θα έρθουν εκτιμάται πως εκατομμύρια Κινέζοι θα έχουν ασπαστεί τον Χριστιανισμό, αλλά οι περισσότεροι θα είναι ετερόδοξοι και ελάχιστοι Ορθόδοξοι.
Αυτό θα συμβεί επειδή ενώ υπάρχουν πολλοί ετερόδοξοι Ιεραπόστολοι οι Ορθόδοξοι είναι ελάχιστοι.
Είναι ανάγκη λοιπόν όπως ανέφερε με νόημα ο κ. Αμβρόσιος, να ενισχυθεί η παρουσία των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων τόσο στην Νότιο Κορέα όσο και στις άλλες χώρες της Άπω Ανατολής, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της γης, περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
«Το κέντρο του Κόσμου έχει μετατοπιστεί προς Ανατολάς και προς εκεί πρέπει και η Ορθοδοξία να στρέψει την προσοχή και την ιεραποστολική δράση της για να κάνει πράξη την Οικουμενικότητα την οποία διατρανώνουμε όταν ψάλλουμε “Εις πάσαν την γην εξήλθε ο φθόγγος αυτών…”», όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Κορέας.
Για την ενίσχυση του Ιεραποστολικού έργου, το οποίο ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος και οι συνεργάτες του επιτελούν στην Κορέα, χρειάζεται όπως είπε στην ενδιαφέρουσα ομιλία του, να δημιουργηθούν ιεραποστολικές ομάδες εργασίας εις τα μετόπισθεν, δηλαδή την Ελλάδα, που θα ασχολούνται με την προετοιμασία κειμένων, να γίνονται διαλέξεις περί της ιεραποστολής στις ενορίες, τους κύκλους και τα κατηχητικά, ώστε όλοι να γνωρίσουν και το έργο που επιτελείται στις χώρες αυτές της Άπω Ανατολής, αλλά να λειτουργήσουν και ως πηγή έμπνευσης για νέους ιεραποστόλους, και να εκμάθουν οι νέοι άνθρωποι τις γλώσσες που ομιλούνται στις χώρες αυτές ώστε να μπορούν να τις επισκεφθούν και να εργαστούν ιεραποστολικά.


 

Πριν από την ομιλία του Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό εγκαινίων της νέας αίθουσας εκδηλώσεων του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος».
Σε σύντομη ομιλία του μετά τον αγιασμό ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αλλά και τα άλλα μέλη για το έργο που επιτελούν, της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των ιεραποστολικών κλιμακίων ανά τον κόσμο.
Παράλληλα τους συνεχάρη για την ανέγερση της νέας αίθουσας εκδηλώσεων καθώς και του νέου ιερού ναού, οι εργασίες ανεγέρσεως του οποίου βρίσκονται στην τελική τους φάση.
Μάλιστα προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο να επισκεφθεί και πάλι την Πάτρα για να παραβρεθεί στην τελετή των εγκαινίων του ναού, όταν αυτός ολοκληρωθεί.
Εκτιμάται πως μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι έτοιμος ο ιερός ναός και θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα λαμπρά εγκαίνια του.
Ο Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε με λόγους θερμούς στον φιλοξενούμενο Μητροπολίτη Κορέας και το πολύ σπουδαίο έργο που επιτελεί στην μακρινή χώρα της Άπω Ανατολής ενώ αναφορά έκανε και στον κατά σάρκα αδελφό του κ. Αμβροσίου, Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, που κοσμεί το σώμα της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, δικηγόρος Νίκος Σίμος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο για την αγάπη και το ενδιαφέρον του προς τον σύλλογο και το έργο που αυτός επιτελεί. 


Ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» βγάζει και ένα πολύ φροντισμένο περιοδικό κάθε σχεδόν μήνα με όλα τα νέα της Ορθοδόξου Ιεραποστολής σε όλο τον κόσμο, όπως τις χώρες της Αφρικής και αλλού.
Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο ο κ. Σίμος είπε πως «ο Σεβασμιώτατος μας έχει συγκινήσει με την καλοσύνη, την απλότητα, την ευαίσθητη καρδιά του αλλά και την ευγενή στάση του στις όποιες οικονομικές ενισχύσεις προς το εκτεταμένο Ιεραποστολικό του έργο. Τον νοιώθουμε πολύ οικείο και τον χαιρόμεθα που αναλώνεται για την διάδοση της Ορθοδοξίας στην Άπω Ανατολή. Τον ευχαριστούμε θερμά για τον κόπο του να έλθει στην πόλη του Πρωτοκλήτου Αγίου Ανδρέου, ως ζωντανή μαρτυρία αγώνων διαδόσεως της αληθούς πίστεως στα Έθνη».
Την εκδήλωση στην οποία παρέστησαν πολύς κόσμος, ιερείς, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Μπλάνας, κ.α., πλαισίωσε με ύμνους για την ιεραποστολή βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών, Αριστείδη Μπουχάγιερ που τους απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο.

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κορέα δείτε εδώ.
Περί Κίνας εδώ& εδώ.
Περί Ινδίας εδώ.
 
Διαβάστε επίσης: 
Η πρώτη ορθόδοξη Εκκλησία στα νησιά Τόνγκα. The first Orthodox Church in Tonga islands.
Ο σαμουράι που έγινε ορθόδοξος ιερέας
Saint Nickolas of Japan & the samurai Fr Paul Sawabe Takuma

Για διάφορες χώρες (Άπω Ανατολή και όχι μόνο) δείτε:
Find an Orthodox Church in...
Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής
Ορθόδοξη Ιεραποστολή
Ο Χριστός στα βάθη της Ασίας
Ο Χριστός στην Ασία


Taiwan & Hong Kong of my heart
Hong Kong & Taiwan smile


Είσ'ωραίος που απελπίστηκες! (Ίσως γευτείς το Χριστό προσωπικά!)

$
0
0


 

Πνεύματος κοινωνία

...Και μου 'πες:
"Να το λες πάτερ, απλώς δε θα λες τ'όνομά μου...
Να το πεις παντού: ότι εγώ τα έζησα όλα, τα μπούχτισα όλα, τα βαρέθηκα όλα, απελπίστηκα απ'όλα"...

Και του λέω κι εγώ:
"Είσ'ωραίος που απελπίστηκες...''

Επειδή ήρθε η ώρα να ελπίσεις στο Χριστό και να γοητευτείς απ'Αυτόν που αρχίζει και γοητεύει τον άνθρωπο όταν απελπιστεί απ'όλα τ'άλλα."

Απόσπασμα από ομιλία του π. Ανδρέα Κονάνου (Αθέατα περάσματα)


 

Εκκλησία σημαίνει να γευτείς το Χριστό προσωπικά.

(...) Άλλο να σου πουν για τον Θεό και άλλο να τον γευτείς.

Ο Θεός δεν υπάρχει να μας τον διδάσκουν κάποιοι.

Υπάρχει να τον γευόμαστε προσωπικά.

Αν η εκκλησία είναι ένα κατηχητικό που διδάσκει για τον Θεό,
είναι μια προσβολή της εκκλησίας!

Η εκκλησία είναι μια προσωπική εμπειρία του Θεού.

π. Βαρνάβας Γιάγκου (www.iomilia.net


Αόρατη γωνία

Και:

Miley Cyrus - ή: γιατί επείγει να ενταθεί η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο δυτικό κόσμο... 
Δίψα και άμεση γνώση του Θεού, Ειρήνη και Αγάπη
Διαμάντια από τη διδασκαλία του αγίου Σιλουανού
Η μυστική πράκτορας και ο καλόγερος
Ο συνάνθρωπος: κόλαση ή παράδεισος;
Η αγάπη του Θεού προς τους αμαρτωλούς και η σωτηρία τους
Ο γέροντας Ισίδωρος και η πλάση... Τα «σιωπηλά και ήσυχα παιδιά της γης»

Πώς ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει Θεός;
Η άμεση γνώση του Θεού από τους ανθρώπους
Πώς αναζητούμε το Θεό. Πέντε άνθρωποι που ήθελαν πραγματικά "να δουν" 

Προσδοκώντας τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, η αγάπη επιθυμεί να φθάσει έως το τέλος· γι᾿ αυτό αγκαλιάζει όχι μόνο το σύνολο όσων βρίσκονται τώρα πάνω στη γη, αλλά ακόμη και αυτούς που είναι ήδη κεκοιμημένοι, ακόμη και τον άδη και αυτούς που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί, με άλλα λόγια τον όλο Αδάμ.

Μακαρία η ψυχή που αγαπά τον αδελφό της, διότι ο αδελφός μας είναι η ίδια η ζωή μας.

Η ψυχή λυπάται όταν βλέπει τον άλλο να υποφέρει. Εάν μπορούσα να βοηθήσω έστω και έναν μόνο άνθρωπο, θα ευλογούσα γι᾿ αυτό αιωνίως τον Κύριο.

Πρέπει να έχεις καρδιά που συμπάσχει και να αγαπάς όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά επίσης να σέβεσαι κάθε πλάσμα, καθετί που έχει δημιουργηθεί από τον Θεό.

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης - See more at: http://perivolipanagias.blogspot.gr/2015/05/blog-post_753.html#sthash.SPZ74ffo.dpuf
Προσδοκώντας τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, η αγάπη επιθυμεί να φθάσει έως το τέλος· γι᾿ αυτό αγκαλιάζει όχι μόνο το σύνολο όσων βρίσκονται τώρα πάνω στη γη, αλλά ακόμη και αυτούς που είναι ήδη κεκοιμημένοι, ακόμη και τον άδη και αυτούς που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί, με άλλα λόγια τον όλο Αδάμ.

Μακαρία η ψυχή που αγαπά τον αδελφό της, διότι ο αδελφός μας είναι η ίδια η ζωή μας.

Η ψυχή λυπάται όταν βλέπει τον άλλο να υποφέρει. Εάν μπορούσα να βοηθήσω έστω και έναν μόνο άνθρωπο, θα ευλογούσα γι᾿ αυτό αιωνίως τον Κύριο.

Πρέπει να έχεις καρδιά που συμπάσχει και να αγαπάς όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά επίσης να σέβεσαι κάθε πλάσμα, καθετί που έχει δημιουργηθεί από τον Θεό.

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης - See more at: http://perivolipanagias.blogspot.gr/2015/05/blog-post_753.html#sthash.SPZ74ffo.dpuf

Find an Orthodox Christian Church in Sacramento, San Francisco, Los Angeles & Las Vegas

$
0
0

 
The icon of the Mother of God, Joy of All Who Sorrow (here)

Click, please:


Sacramento


Russian Orthodox Church

714 13th St
Sacramento, CA
(916) 443-2271
 
Russian Orthodox Church of the Holy Myrrhbearing Women
Google+ page 

Holy Myrrhbearing Women Church

833 Water St
West Sacramento, CA
(916) 371-1041


St Katherine Greek Orthodox Church
Google+ page

9165 Peets St
Elk Grove, CA
(916) 683-3443


Photo from here
Annunciation Greek Orthodox Church

600 Alhambra Blvd
Sacramento, CA
(916) 443-2033


Elevation of the Holy Cross Orthodox Church
Google+ page

9000 Jackson Rd
Sacramento, CA
(916) 857-0806


St Athanasius Antiochian Orthodox Church
Google+ page

7921 Cottonwood Ln
Sacramento, CA
(916) 682-7897


Holy Virgin Mary Antiochian Orthodox Church

3060 Jefferson Blvd
West Sacramento, CA
(916) 372-7776


The Holy Ascension Church
Holy Ascension Church, Sacramento ... - Facebook


Serbian Orthodox Church

St. Stephen Orthodox Church
Holy Archangels Michael and Gabriel - Romanian Orthodox Church


San Francisco
Holy Virgin Cathedral - Wikipedia, the free encyclopedia

6210 Geary Blvd
San Francisco, CA
(415) 221-3255 

Holy Trinity Orthodox Cathedral

1520 Green St
San Francisco, CA
(415) 673-8565
 
St. Nicholas Orthodox Church

Google+ page

5200 Diamond Heights Blvd
San Francisco, CA
(415) 648-5200
 
999 Brotherhood Way
San Francisco, CA
(415) 584-4747

Our Lady of Kazan Russian Orthodox Church
Google+ page

5717 California St
San Francisco, CA
(415) 752-2502
 
St. George Orthodox Church
Google+ page

399 San Fernando Way
San Francisco, CA
(415) 334-2234

Saint Michael Ukrainian Orthodox Church
Google+ page

345 7th St
San Francisco, CA
(415) 861-4066

Two orthodox monasteries in California

Saint Herman Monastery (website)

St. Herman Press
 
Los Angeles

Saint Nicholas Orthodox Cathedral
Google+ page

2300 W 3rd St
Los Angeles, CA, United States
+1 213-382-6269

St. Sophia Cathedral 
Google+ page
Saint Sophia Cathedral, Los Angeles - Wikipedia


1324 S Normandie Ave
Los Angeles, CA, United States
+1 323-737-2424




 

Ukrainian Orthodox Church of Saint Vladimir
Google+ page

4051 Melrose Ave
Los Angeles, CA, United States
+1 323-665-7604


Saint Andrew Ukrainian Orthodox Church


1456 Sutherland St
Los Angeles, CA, United States
+1 213-250-4285


Archangel Michael Bookstore and "Joy of All Who Sorrow"

Google+ page

4145 Sepulveda Blvd
Culver City, CA, United States
+1 310-391-9911


St. Innocent Orthodox Church

5657 Lindley Ave
Tarzana, CA, United States
+1 818-881-1123


Holy Transfiguration Russian Orthodox Church
Holy Transfiguration Russian Orthodox Cаthedral - Facebook


5432 Fernwood Ave
Los Angeles, CA, United States
+1 323-469-0366


Milla Jovovich's Daughter Baptized Russian Orthodox at the Holy Transfiguration Russian Orthodox church in Los Angeles

 
Protection of the Holy Virgin


Holy Virgin Mary Cathedral

Parishes - California - Orthodox Church in America
 
Las Vegas
 

St. John the Baptist Greek Orthodox Church
Google+

5300 El Camino Rd
Las Vegas, NV
(702) 221-8245
 
Google+

5719 Judson Ave
Las Vegas, NV
(702) 452-1299

All Saints Russian Orthodox Church

11 N Mojave Rd
Las Vegas, NV
(702) 781-1234

1404 Daybreak Rd
Las Vegas, NV
(702) 365-9190

St Simeon Serbian Orthodox Church

3950 S Jones Blvd
Las Vegas, NV
(702) 367-7783

5400 Annie Oakley Dr
Las Vegas, NV
(702) 898-4800

Albanian Orthodox Diocese

6455 Silver Dawn Ln
Las Vegas, NV
(702) 221-9167

See also:


From General Hospital to the Hospital of Souls: Interview with Jonathan Jackson
JONATHAN JACKSON: HOW WE BECAME ORTHODOX CHRISTIANS

ORTHODOX CHRISTIAN MONASTICISM in NORTH AMERICA
The Stories of the Saints of North America




Native American Pathways to Orthodoxy
Orthodox Saints and the Future of America
A Native American chief's 'secret path' to Orthodoxy

Two Orthodox Missions in USA


Orthodox America - By Issue Number
"The Orthodox World"
 

Death to the world
Road to Emmaus

Ελοχίμ, Γιαχβέ και Άγγελος του Γιαχβέ: ο Πατέρας και ο Υιός στην Παλαιά Διαθήκη

$
0
0

Εμφανίζεται ο Τριαδικός Θεός στην Παλαιά Διαθήκη;

μητροπ. Ναυπάκτου Ιερόθεος - π. Ι. Ρωμανίδης

Πηγή: "Εμπειρική Δογματική τής Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας κατά τις προφορικές παραδόσεις τού π. Ι. Ρωμανίδη"Τόμος Β΄.  Του μητροπολίτη Ναυπάκτου και αγ. Βλασίου Ιεροθέου.
 Σημ.: Τα μέρη με καφέ γράμματα είναι από τις πανεπιστημιακές παραδόσεις του π. Ι. Ρωμανίδηκαι παρεμβάλλονται στο κείμενο από τον ίδιο το μητρ. Ιερόθεο Βλάχο.

Απόεδώ
 
Κλικ εδώ
Η ορολογία των Πατέρωνκαι των Οικουμενικών Συνόδων της Εκκλησίας για τον Τριαδικό Θεό αποδίδεται με τους όρους πρόσωπο, υπόσταση, φύση, ουσία, ενέργεια και τρόπος υπάρξεως.
Επειδή οι όροι αυτοί στην εποχή των Πατέρων χρησιμοποιούνταν πρωταρχικά από τους φιλοσοφούντες Χριστιανούς, για να κατανοήσουν λογικά τον Τριαδικό Θεό, γι'αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας ενέταξαν αυτούς τους όρους στην ορολογία τους, αφού προηγουμένως καθόρισαν Ορθοδόξως το νόημά τους, σύμφωνα με την εμπειρία τους. Έτσι, με πολύ επιτυχημένη προσπάθεια, το πρόσωπο ταυτίσθηκε με την υπόσταση, η φύση με την ουσία και η ενέργεια ορίσθηκε ως η δραστική και ουσιώδης κίνηση της φύσεως. Ακόμη, καθόρισαν ότι ο τρόπος υπάρξεως των Προσώπων είναι το αγέννητο του Πατρός, το γεννητό του Υιού και το εκπορευτό του Αγίου Πνεύματος.
Το σημαντικό είναι ότι πλέον οι όροι αυτοί δεν είναι φιλοσοφικοί, αλλά, δι'αυτών, διατυπώνεται η προσωπική εμπειρία του Τριαδικού Θεού, την οποία αποκτούν οι Άγιοι με την μέθεξη της ακτίστου ενεργείας του Τριαδικού Θεού. Οι όροι χρησιμοποιούνται για την διατύπωση του δόγματος του Τριαδικού Θεού, αλλά η γνώση του Θεού είναι εμπειρική, όπως θα δούμε στην συνέχεια.
 
Διατυπώνεται μία άποψη ότι η διδασκαλία περί της Αγίας Τριάδος είναι της Καινής Διαθήκης και όχι της Παλαιάς Διαθήκης, ότι στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχει μονοθεΐα και, επομένως, η τριαδικότητα του Θεού αποκαλύφθηκε μόνον στην Καινή Διαθήκη.
«Επηρεασμένοι από τους δυτικούς θεολόγους, πολλοί Ορθόδoξοι δεν δέχονται ούτε να συζητήσουν για Άγια Τριάδα στην Παλαιά Διαθήκη, για δύο λόγους:
Ο ένας λόγος γιατί είναι επηρεασμένοι από τους ετεροδόξους, από τους δυτικούς ερμηνευτές και ο δεύτερος λόγος διότι είναι επηρεασμένοι παρά πολύ από τον νεοελληνισμό που εξύψωσε στα ύψη την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και προσπαθούν την γνήσια Χριστιανική διδασκαλία να την βγάλουν όχι μόνον από την Αγία Γραφή, αλλά και από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.
Γι'αυτό δεν λένε τώρα, εδώ στην Ελλάδα, έχουμε συνδυασμό μεταξύ αρχαίας Ελλάδας και του Χριστιανισμού;».
Βέβαια, ο ενσαρκωθείς Χριστός μάς αποκάλυψε τον Πατέρα και μας ανήγγειλε την έλευση του Αγίου Πνεύματος, αλλά αφ’ ενός μεν ποτέ δεν ενεργεί το ένα Πρόσωπο ανεξάρτητα από τα άλλα Πρόσωπα, διότι κοινή είναι η άκτιστη ενέργεια του Τριαδικού Θεού, αφ’ ετέρου δε και η Παλαιά Διαθήκη, όταν εξετασθεί υπό το πρίσμα της Καινής Διαθήκης, είναι τριαδολογική.
«Όλο το σχήμα της αποκαλύψεως και στην Παλαιά Διαθήκη και στην Καινή Διαθήκη είναι καθαρά Τριαδολογία».
Για την τριαδικότητα του Θεού δεν ομιλεί μόνον η Καινή Διαθήκη, αλλά και η Παλαιά, με άλλη ορολογία.
Ο προφήτης Ησαΐας, οκτακόσια χρόνια προ Χριστού, είδε «τον Κύριον καθήμενον επί θρόνου υψηλού και επηρμένου» και ήταν «πλήρης ο οίκος της δόξης αυτού». Τα Σεραφείμ, όμως, που στέκονταν κυκλικώς πέριξ του θρόνου με τα έξι πτερά «εκέκραγεν έτερος προς τον έτερον και έλεγον άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης πάσα η γη της δόξης αυτού» (Ησαΐας στ', 1-3). Ο προφήτης είδε τον Κύριο της δόξης, αλλά οι άγγελοι έλεγαν τρεις φορές το «άγιος».
Εδώ υπάρχει εμφάνιση του Τριαδικού Θεού δια του Κυρίου της δόξης, του Γιαχβέ. Έτσι είναι: ο Θεός (Ελοχείμ), ο Κύριος της δόξης (Γιαχβέ) και το «Πνεύμα Κυρίου».
«Υπάρχουν στην Εβραϊκή παράδοση και στην πατερική παράδοση ορισμένες διακρίσεις. Είναι ο Θεός, ο Γιαχβέ, και το Πνεύμα του Θεού. Ο Θεός, ο Άγγελος και το Πνεύμα του Θεού. Ο Θεός, ο Κύριος της δόξης και το Πνεύμα του Θεού. Υπάρχει στην Παλαιά Διαθήκη ορολογία σαφής περί της Αγίας Τριάδος.
Υπάρχει, όμως, στην Καινή Διαθήκη μια διαφοροποίηση, που εκτός από την ορολογία της Παλαιάς Διαθήκης, προστίθενται και το Πατήρ και ο Υιός. Δηλαδή, η μόνη διαφορά στην ορολογία περί του Θεού είναι ότι στην Καινή Διαθήκη προστίθεται το Πατήρ και Υιός. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Και γι'αυτό, εξ αιτίας της ενσαρκώσεως, αποκαλύπτεται ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης ως Πατήρ, και ο Άγγελος της Παλαιάς Διαθήκης ως Υιός στην Καινή Διαθήκη. Εκτός από αυτήν την διαφορά, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Παλαιάς και Καινής Διαθήκης στην ορολογία. Αυτή είναι η διαφορά».
Έτσι, στην Παλαιά Διαθήκη ο Τριαδικός Θεός λέγεται: Θεός, Γιαχβέ ή Μεγάλης Βουλής Άγγελος ή Κύριος της Δόξης, Πνεύμα Θεού. Στην Καινή Διαθήκη, παράλληλα με την παλαιοδιαθηκική ορολογία, χρησιμοποιείται και η ορολογία Πατήρ, Υιός ή Λόγος, και Άγιον Πνεύμα, λόγω της ενσαρκώσεως, αφού ο Χριστός έχει δύο φύσεις: ως άνθρωπος ήταν Υιός της Παρθένου, ως Θεός ήταν Υιός του Πατρός και, βεβαίως, η ενανθρώπηση έγινε δια Πνεύματος Αγίου.
Στην συνέχεια οι Πατέρες της Εκκλησίας, λόγω του ότι οι αιρετικοί χρησιμοποιούσαν φιλοσοφική ορολογία, ήτοι ουσία, ενέργεια, πρόσωπα, υποστάσεις, ομιλώντας για τον Τριαδικό Θεό, που είχε ίδια δόξα και ήταν διαφορετικά πρόσωπα, χρησιμοποίησαν και άλλη ορολογία, παράλληλα με την ορολογία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.
«Τώρα, υπάρχει και άλλη διάκριση, μεταξύ της ουσίας του Θεού και της ενεργείας του Θεού. Και μετά, υπάρχουν και οι υποστάσεις. Οπότε, έχουμε ουσία, υπόσταση και ενέργεια.
Τώρα, αυτές οι διακρίσεις που γίνονται από τους Πατέρες (και θέτω εδώ το ερώτημα το πιο σπουδαίο), είναι φιλοσοφικές διακρίσεις, προέρχονται από την φιλοσοφική σκέψη των Πατέρων; Είναι δηλαδή μεταφυσικές ή οντολογικές διακρίσεις, που γίνονται μεταξύ ουσίας και ενεργείας και των τριών υποστάσεων ή είναι από την εμπειρία της Θεώσεως; Το συμπέρασμα που έφθασα είναι ότι στην πατερική παράδοση η διάκριση ουσίας και ενεργείας δεν είναι φιλοσοφική αλλά εμπειρίας».
Πάντως, το Τριαδικό του Θεού ομολογείται στην Παλαιά Διαθήκη, στην Καινή Διαθήκη και στην διδασκαλία των Πατέρων. Πρόκειται για την ίδια αλήθεια, αλλά χρησιμοποιείται διαφορετική ορολογία. Η ίδια εμπειρία διατυπώνεται με διαφορετικά ονόματα.

Ο άσαρκος Λόγος
Ελοχίμ ο Πατέρας, άγγελος Γιαχβέ ο Υιός
 
Από εδώ

Σημείωση του blog μας: Για να διαβάσετε την Παλαιά Διαθήκη (στα ελλληνικά βεβαίως, δηλ. τη Μετάφραση των 70) μπείτε εδώ& εδώ (όπου και νεοελληνική μετάφραση).
Το Ελοχίμ (γράφεται και Ελοχείμ) είναι εβραϊκή λέξη που σημαίνει το Θεό. Στην πραγματικότητα είναι πληθυντικός του Ελοάχ (=Θεός), οπότε Ελοχίμ = Θεοί. Οι χριστιανοί βλέπουμε στη χρήση αυτού του μυστηριώδους πληθυντικού (στο αρχαίο εβραϊκό κείμενο της Π.Δ.) μια προτύπωση της τριαδικότητας του Θεού.
Η άποψη του π. Ι. Ρωμανίδη είναι βάσιμη, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να απολυτοποιηθεί. Σε πολλά σημεία της Π.Δ. (όπως και στην έκφραση "άγγελος τουΓιαχβέ") φαίνεται να λέγονται "Γιαχβέ"και ο Πατέρας και το Άγιο Πνεύμα (Ελοχίμ όμως δεν λέγεται ποτέ ο Υιός). Δείτε σχετικά: Ονομάζεται "Γιαχβέ"μόνο ο Πατέρας;.

Εξαιρετική αγιογραφία του "Παλαιού των Ημερών" (από το όραμα του προφήτη Δανιήλ), βασισμένη σε παραδοσιακά πρότυπα (από εδώ& εδώ). Είναι φανερό ότι πρόκειται για το Χριστό, όχι για τον Πατέρα: το γράφει (IC XC), αλλά και έχει στο φωτοστέφανο το "τρισακτινωτό", δηλ. το σταυρό, που μόνο στο φωτοστέφανο του Χριστού ζωγραφίζεται.

Επειδή οι αποκαλύψεις του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη είναι αποκαλύψεις του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, ασάρκως, και, επειδή ο Λόγος έχει την ίδια δόξα με τον Πατέρα, ως ομοούσιος με Αυτόν, γι'αυτό οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που έφθασαν στην θεοπτία, απέκτησαν την εμπειρία της δόξης του Τριαδικού Θεού.
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι, όταν οι Πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Αθανάσιος, συζητούσαν το δόγμα της Αγίας Τριάδος με τους Αρειανούς, χρησιμοποιούσαν συνεχώς χωρία από την Παλαιά Διαθήκη. Άλλωστε, και οι Αποστολικοί Πατέρες χρησιμοποιούσαν πολύ την Παλαιά Διαθήκη, αφού τότε δεν είχε απαρτισθεί ακόμη ο Κανόνας των βιβλίων της Καινής Διαθήκης.
«Οι Πατέρες συνέχεια συζητούν το δόγμα περί Αγίας Τριάδος βάσει της Παλαιάς Διαθήκης. Η Παλαιά Διαθήκη είναι το δόγμα περί Αγίας Τριάδος, όχι μόνον η Καινή Διαθήκη. Η Καινή Διαθήκη είναι βοηθητική. Η Παλαιά Διαθήκη είναι της Αγίας Τριάδος. Γιατί; Διότι έχουμε τον Ελοχίμ και έχουμε τον Γιαχβέ. Ο Θεός, όταν εμφανίζεται, είναι ο Γιαχβέ, ο Κύριος της Δόξης, ο Άγγελος της Δόξης στην καιομένη Βάτο, ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος κλπ. Αυτός είναι ο Γιαχβέ εμφανιζόμενος στους ανθρώπους. Και ο κεκρυμμένος Θεός είναι ο Ελοχίμ.
Οπότε, έχουμε κεκρυμμένο Θεό και έχουμε εμφανιζόμενο Θεό στην Παλαιά Διαθήκη. Μεταξύ των δύο δεν υπάρχει διαφορά. Βλέποντας τον εμφανιζόμενο, βλέπουμε και τον μη εμφανιζόμενο, διότι είναι ακριβώς το ίδιο. Ο ένας είναι εικών του άλλου, εικών του αοράτου Θεού, λέει ο Απόστολος Παύλος για τον Χριστό. Βλέποντας την εικόνα, βλέπουμε το πρωτότυπο, το αρχέτυπο: "ο εωρακώς εμέ εώρακε τον πατέρα" (Ιωάννης ιδ', 9).
Όλη η επιχειρηματολογία για το δόγμα περί Αγίας Τριάδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπειρία της Θεώσεως των Προφητών. Οι Προφήτες είναι εκείνοι οι οποίοι διδάσκουν την διδασκαλία περί Αγίας Τριάδος, όχι μόνον η Καινή Διαθήκη.
Σήμερα, "στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε μονοθεΐα"λένε οι καθηγητές. Καινή Διαθήκη είναι η αποκάλυψη πλέον της Αγίας Τριάδος. Έχουμε Πατέρα, Υιό και Άγιον Πνεύμα στην Καινή Διαθήκη. Στην Παλαιά Διαθήκη δεν έχουμε Πατέρα ούτε Υιό. Στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε μονοθεΐα και επανερχόμαστε τώρα στην Τριαδολογία με την Καινή Διαθήκη, κάτι τέτοιο, ένα σχήμα τέτοιο δηλαδή.
Όμως, αυτός ο Άγγελος που λέγεται Θεός στην Παλαιά Διαθήκη, είναι το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Βλέποντας αυτό, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, βλέπουμε το αρχέτυπο, τον Πατέρα. Μετά έχουμε το Άγιον Πνεύμα, το οποίον Πνεύμα είναι το πνεύμα του δοξασμού. Όποιος έχει πνεύμα, δοξάζεται, βλέπει διά του Αγγέλου τον Θεό, δια του απεσταλμένου τον Θεό. Όταν έχουμε τον απεσταλμένο, βλέποντας τον απεσταλμένο, βλέπουμε τον ίδιο τον Θεό, διότι αυτός είναι ο Θεός».
Όταν διαβάσει κανείς την Παλαιά Διαθήκη μέσα από την εμπειρία της Καινής Διαθήκης και της Εκκλησίας, τότε θα διαπιστώσει ότι ο Λόγος του Θεού αποκάλυπτε την δόξα Του στους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.
«Γίνεται διάκριση στην Παλαιά Διαθήκη μεταξύ Ελοχίμ και Γιαχβέ, γιατί οσάκις ο Θεός αποκαλύπτεται, αποκαλύπτεται εν τω αγγέλω αυτού. Υπάρχει αυτός "ο Άγγελος της δόξης", ο "Μεγάλης Βουλής Άγγελος", "ο Άγγελος Κυρίου"κ.ο.κ.
Και αυτός ο Άγγελος στην Παλαιά Διαθήκη ο οποίος εμφανίζεται συνεχώς στους Προφήτες, αυτός είναι ο Χριστός. Αυτή είναι η διδασκαλία η ομόφωνη όλων των Πατέρων της Εκκλησίας. Είναι η διδασκαλία της πατερικής παραδόσεως και της λειτουργικής παραδόσεως μέχρι σήμερα. 
Έτσι, ο Χριστός απεκάλυψε την δόξα Του στους Προφήτες. Εάν θέλει να δει κανείς λεπτομερέστατα αυτόν τον τρόπο, ας διαβάσει το βιβλίο της Εξόδου, δηλαδή όλες τις εμπειρίες του Μωυσέως γι'αυτά τα θέματα, και θα δει τι ρόλο παίζει η δόξα του Θεού στις αποκαλύψεις αυτές και αυτός ο Άγγελος ο οποίος συνεχώς εμφανίζεται παντού κ.ο.κ. ».
Οι Προφήτες, βλέποντας τον άσαρκο Λόγο, έβλεπαν στον Λόγο και τον Πατέρα και καταλάβαιναν ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Πατρός και Λόγου. Και εδώ ισχύει ο λόγος του Χριστού: «Ο εωρακώς εμέ, εώρακε τον Πατέρα» (Ιωάννης ιδ', 9).
«Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να ξανατονίσουμε ότι οι Προφήτες είδαν εν Χάριτι τον Χριστό ασάρκως στην άκτιστη δόξα του Πατρός και είδαν τον Πατέρα μόνο στον Λόγο, την αναλλοίωτη και ακριβή εικόνα του Θεού.
Έτσι, οι Προφήτες οι οποίοι είδαν και άκουσαν τον Άγγελο της Δόξης, είδαν και άκουσαν τον ίδιο τον Θεό, χωρίς να υπάρχει καμιά διαφορά στην ουσία και ενέργεια μεταξύ του ξεχωριστού προσώπου ή υποστάσεως του Θεού, εκτός ότι ο ένας είναι η πηγή της ύπαρξης του άλλου και δοτήρ της δικής Του ουσίας και ενέργειας στον άλλο, ώστε ο τελευταίος να τις έχει όχι χάριτι, αλλά φύσει».
Ο Λόγος του Θεού εμφανίσθηκε στην καταφλεγομένη και μη κατακαιομένη βάτο και ο Μωυσής έβλεπε την δόξα του Θεού ως φως και αυτή η δόξα-φως είναι ταυτόσημη στα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Έτσι, τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος έχουν την ίδια δόξα, όπως φαίνεται και στην εμπειρία. Τι ενώνει τα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος;
«Η ταυτότητα της δόξης. Η δόξα της καιομένης βάτου, δηλαδή, η άφλεκτος βάτος, αυτό που δεν είναι κτιστό. Δεν υπάρχει κτιστό· αυτό είναι φανερό ότι δεν είναι κτίσμα. Λοιπόν, κανένας Εβραίος δεν λέει ποτέ ότι η δόξα του Θεού που εμφανίζεται στους Προφήτες είναι κτίσμα. Και όταν ο Άγγελος του Θεού εμφανίζεται, βέβαια, είναι δια της δόξης του Θεού που εμφανίζεται με το φως κλπ.
Στον βίο του Μωυσέως είναι ολοφάνερο αυτό το πράγμα. Βλέπουμε στον Φίλωνα τον Ιουδαίο, πάλι είναι ολοφάνερο. Και οι μοντέρνοι Εβραίοι, χωρίς να ξέρουν την διδασκαλία της Ορθοδοξίας, διακρίνουν σαφώς μεταξύ ουσίας και ενεργείας του Θεού».
«Στην Πατερική Παράδοση, όμως, ο προφήτης είναι εκείνος ο οποίος εδοξάσθη, είδε την δόξα του Αγγέλου, ή τον άγγελον εν δόξη, και μάλιστα στην εμπειρία της καιομένης βάτου, που περιγράφει ο Μωυσής. Εκεί μέσα είναι ο Θεός, όπου είναι το Φως·είναι το Φως μέσω του οποίου βλέπει ο Μωυσής το Φως. Και μετά είναι και το Πυρ που είναι το Άγιον Πνεύμα. Αυτή είναι η πατερική ερμηνεία, δηλαδή, ότι είναι ο Πατέρας, ο Υιός και το Πνεύμα το Άγιο. Οπότε, ο Μωυσής βρίσκεται μέσα σε αυτό το φως, το οποίον δεν καίει, διότι είναι ένα Πυρ που δεν καίει. Είναι ένα Πυρ που δεν καταναλίσκει την βάτο. Η βάτος παραμένει ανέπαφος, που σημαίνει σαφώς ότι δεν είναι κτιστό φως, ότι δεν είναι κτιστή η φωτιά. Δεν είναι κτιστή η φωτιά, διότι, εάν ήταν κτιστή η φωτιά, θα είχε κατακάψει την βάτο. Βάλτε μια φωτιά εδώ σε μια βάτο και θα έχουμε, ας πούμε, δασοπυρεία (δεν είναι έτσι; Εδώ έχουμε στην Παλαιά Διαθήκη μια καιομένη βάτο που δεν εκάηκε, δηλαδή έμεινεν ανέπαφος. Δεν μπορεί να είναι κτιστή φωτιά, εκτός αν έγινε θαύμα. Διότι, αν κανείς δεν δέχεται την Ορθόδοξη διδασκαλία περί Θεώσεως, τότε θα καταντήσει με πολλά θαύματα στην τσέπη του, δηλαδή. Οπότε, η καιομένη βάτος για την Ορθόδοξη Παράδοση δεν ήταν κανένα θαύμα.
Αλλά για τους Φράγκους, για τον Αυγουστίνο, ήταν ένα μεγάλο θαύμα, ήταν μια κτιστή φωτιά που δεν έκαψε την βάτο, το φυτό. Ήταν φωτιά, αλλά δεν έκαψε την βάτο, και αυτό ήταν επειδή ο Θεός δεν άφησε την φωτιά να κάψει αυτό το πράγμα, όπως καταλάβατε. Διαβάστε την Παλαιά Διαθήκη. Είναι γεμάτη από θαύματα, δηλαδή, αν την διαβάσετε με δυτικά όμματα. Αν διαβάσετε, όμως, την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη με τα πατερικά όμματα, δεν υπάρχουν θαύματα, από αυτής της απόψεως. Απλώς υπάρχουν αποκαλύψεις της δόξης του Θεού. Αποκαλύψεις υπάρχουν».
Ο αποκαλυπτόμενος Λόγος στους Προφήτες ήταν άκτιστος, δηλαδή Θεός. Το κτιστό κάποτε δημιουργήθηκε, το άκτιστο είναι αδημιούργητο, δηλαδή είναι Θεός.
«Γι'αυτό έχουμε τον ερμηνευτικό Κανόνα του Μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος είναι το κλειδί όλης της ερμηνευτικής παραδόσεως περί της Παλαιάς Διαθήκης. Και λέει καθαρά ο Μέγας Βασίλειος: Όπου ο Άγγελος στην Παλαιά Διαθήκη ονομάζεται ρητά Θεός, είναι ο Λόγος, ο οποίος εμφανίζεται στους Προφήτες».
Ο Μ. Βασίλειος, αντιμετωπίζοντας τις αιρετικές απόψεις του Ευνομίου, έλεγε ότι σε όσες φανερώσεις του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται λόγος για την φανέρωση του Αγγέλου Κυρίου και προστίθεται η λέξη «Θεός», είναι ο Μονογενής Υιός του Θεού.
Για παράδειγμα, ο Άγγελος που εμφανίσθηκε στον Ιακώβ και πάλεψε μαζί του ήταν ο Μονογενής Υιός του Θεού. Αυτήν την βεβαιότητα είχε ο Ιακώβ, όταν διηγήθηκε την οπτασία: «και είπε μοι ο Άγγελος του Θεού… Εγώ ειμί ο Θεός ο οφθείς σοι εν τόπω Θεόν, ου ήλειψάς μοι εκεί στήλην» (Γεν. κγ', 11-13). Ακόμη, ο Άγγελος Κυρίου εμφανίσθηκε στον Μωυσή «εν πυρί φλογός εκ της βάτου» και έβλεπε ότι «ο βάτος καίεται πυρί, ο δε βάτος ου κατεκαίετο» (Έξοδος γ\ 2). Και, ενώ γίνεται λόγος για Άγγελο Κυρίου, ακούγεται η φωνή του Θεού που του λέγει: «Εγώ ειμί ο Θεός του Πατρός σου. Ο Θεός Αβραάμ και Θεός Ισαάκ και Θεός Ιακώβ, απέστρεψε δε Μωυσής το πρόσωπον αυτού» (Έξοδος γ', 6). Και στην ερώτηση του Μωυσή ποιο είναι το όνομά του, ο Άγγελος Κυρίου είπε: «Εγώ ειμί ο Ων» (Έξοδος γ', 14). Αυτός ο Άγγελος Κυρίου ήταν ο Γιαχβέ, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, Και ο Μ. Βασίλειος ερμηνεύοντας αυτό μας δίνει τον ερμηνευτικό κανόνα:
«Παντί ουν δήλον, ότι ένθα και Άγγελος και Θεός ο αυτός προσηγόρευται, ο Μονογενής εστί δηλούμενος, εμφανίζων εαυτόν κατά γενεάν τοις ανθρώποις, και το θέλημα του Πατρός τοις Αγίοις αυτού  διαγγέλλων. Ώστε και επί τον Μωυσέως όντα εαυτόν ονομάσας, ουκ άλλος τις παρά τον Θεόν Λόγον, τον εν αρχή όντα προς τον Θεόν, νοηθείη».
Εφ'όσον οι Προφήτες είδαν την δόξα του Θεού, σημαίνει ότι είχαν μέθεξη του Θεού και έφθασαν στην θέωση. Το σημαντικό είναι ότι οι Προφήτες εν τω ασάρκω Λόγω έβλεπαν τον Πατέρα και γενικά τον Τριαδικό Θεό ως δόξα, ως φως.
Οι Προφήτες γνώρισαν τον Λόγο του Θεού, γι'αυτό στην Μεταμόρφωση του Χριστού εμφανίσθηκαν μαζί με τον Χριστό ο Μωυσής και ο Ηλίας.
«Ξεκίνησα από τον Άγγελο του Κυρίου, την καιομένη βάτο, τις θεοφάνειες στην Παλαιά Διαθήκη, για να τονίσω ότι αν δείτε τα συγγράμματα των Πατέρων, τα κηρύγματα κυρίως των Πατέρων, όταν κάνουν ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης, ότι αυτή είναι η Αγία Τριάδα, αυτός είναι ο Χριστός που εμφανίζεται στους Προφήτες. Γι'αυτό, οι πρώτοι που γνώρισαν τον Χριστό, ήταν οι Προφήτες, αλλά τον Χριστό άσαρκο, δεν ήταν ενσαρκωμένος ακόμα, και μέσω του ασάρκου Χριστού ή του Αγγέλου της δόξης γνώρισαν τον Πατέρα, τον Θεό, εφ'όσον είχαν Πνεύμα Άγιο».
Για να χαρακτηρισθούν τα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος ονομάσθηκαν από τον Χριστό, τους Αποστόλους και τους Αγίους ως Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα. Αργότερα, αυτή η εμπειρία καταγράφηκε με την γλώσσα της εποχής εκείνης, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αιρετικοί. Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν οι όροι «ουσία», «ενέργεια», «πρόσωπο-υπόσταση», «υποστατικό ιδίωμα». Πάντως, στην θεοπτία η όραση του Θεού είναι φως.
Όταν διαβάσει κανείς τα κείμενα του Μεγάλου Αθανασίου και άλλων Πατέρων, θα διαπιστώσει ότι τα επιχειρήματα που αντέταξαν στους Αρειανούς, τα λάμβαναν από την Παλαιά Διαθήκη, γιατί και οι Προφήτες έβλεπαν εν τω Λόγω τον Πατέρα και αυτό γινόταν διά του Αγίου Πνεύματος.

Δείτε επίσης:

 
Ο "Άγγελος Γιαχβέ"και η θέα του Θεού

Μιχάλης Μαυροφοράκης και Αγάπιος Ματσαγκούρας +
ΟΟΔΕ
 
Κανείς δεν μπορεί να δει τον Θεό

Ας ξεκινήσουμε από εκείνα που ο Μωυσής, ο θεράπων του αληθινού Θεού, ο προφήτης του Ισραήλ, ο μεσίτης της Παλαιάς Διαθήκης κατέγραψε στο Έξοδος 33/λγ: 20:
«ου δυνήση ιδείν το πρόσωπόν μου· ου γαρ μη ίδη άνθρωπος το πρόσωπόν μου και ζήσεται».
Είναι πολύ σαφή τα λόγια εδώ  του Κυρίου, ότι κανείς δεν μπορεί να δει τον Θεό.
Όμοίως, ο Ιησούς Χριστός στο Κατά Ιωάννη 1/α: 18 κατά το κείμενο λέγει: «Θεόν ουδείς εώρακεν πώποτε» (=Κανείς δεν έχει δει ποτέ τον Θεό). Εδώ είναι πολύ σαφής και αυτή η διατύπωση. Αλλά και ο Απόστολος Παύλος στην Α΄ Τιμοθεον 6/στ. 16 λέει:  «ο μόνος έχων αθανασίαν, φως οικών απρόσιτον, ον είδεν ουδείς ανθρώπων ουδέ ιδείν δύναται», (=δεν μπορεί κανείς να τον δει)ω τιμή και κράτος αιώνιον· αμήν», (=στον οποίο ανήκουν η τιμή και το κράτος, αμήν). Βλέπουμε ότι στις διατυπώσεις τους, όλοι οι άνθρωποι του Θεού λένε : «τον Θεό δεν τον έχει δει και δεν μπορεί να τον δει κανένας».

Η εμφάνιση του Θεού στον Αβραάμ και στην Άγαρ

Όμως θα μπορούσε κανείς, ακούγοντας τα λόγια του πρωτομάρτυρος Στεφάνου που βρίσκονται στις Πράξεις των Αποστόλων καταγεγραμμένες (στο 7/ζ: 2), να υποστηρίξει ακριβώς το αντίθετο. Εκεί απαντώντας στον αρχιερέα του κριτηρίου, ο Στέφανος είπε τα εξής: 
«άνδρες αδελφοί και πατέρες, ακούσατε. Ο Θεός της δόξης ώφθη τω πατρί ημών Αβραάμόντι εν τη Μεσοποταμία, πριν ή κατοικήσαι αυτόν εν Χαρράν».
Εδώ λοιπόν καταρχήν, φαίνεται να αντιφάσκει ο λόγος αυτός με τους προηγούμενους ότι ο Θεός της Δόξης φάνηκε στον Αβραάμ, ότι ο Θεός παρουσιάστηκε και ο Αβραάμ είδε τον Θεό της Δόξης.
Επίσης βλέπουμε και ένα άλλο παράδειγμα, στο βιβλίο της Γενέσεως. Η Άγαρ, η δούλη του Αβραάμ, φεύγει από το σπίτι του, και πορεύεται στην έρημο. Ας δούμε από την Αγία Γραφή την αφήγηση:
Γένεσις 16/ιστ: 7-14: «7 Εύρε δε αυτήν άγγελος Κυρίουεπί της πηγής του ύδατος εν τη ερήμω, επί της πηγής εν τη οδω Σουρ. 8 και είπεν αυτη ο άγγελος Κυρίου.Άγαρ, παιδίσκη Σάρας, πόθεν έρχη και που πορεύη; και είπεν· από προσώπου Σάρας της κυρίας μου εγώ αποδιδράσκω. 9 είπε δε αυτη ο άγγελος Κυρίου·αποστράφηθι προς την κυρίαν σου και ταπεινώθητι υπό τας χείρας αυτής».
Είναι σαφές, ότι της μιλάει ο άγγελος του Κυρίου, «ο άγγελος του Γιαχβέ», κατά το Εβραϊκό κείμενο. Ας δούμε όμως τη συνέχεια της αφήγησης, γιατί παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον:
«10 και είπεν αυτη ο άγγελος Κυρίου·πληθύνων πληθυνώ το σπέρμα σου, και ουκ αριθμηθήσεται υπό του πλήθους. 11 και είπεν αυτη οάγγελος Κυρίου· ιδού, συ εν γαστρί έχεις και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ισμαήλ, ότι επήκουσε Κύριοςτη ταπεινώσει σου. 12 ούτος έσται άγροικος άνθρωπος αι χείρες αυτού επί πάντας, και αι χείρες πάντων επ’ αυτόν, και κατά πρόσωπον πάντων των αδελφών αυτού κατοικήσει. 13 και εκάλεσεν Άγαρ το όνομα Κυρίου («Γιαχβέ» κατά το Εβραϊκό),του λαλούντος προς αυτήν: ΄΄Συ ο Θεός ο επιδών με΄΄, (που με είδες), ότι είπε· και γαρ ενώπιον είδονοφθέντα μοι. (είδα αυτόν που με είδε) 14 ένεκεν τούτου εκάλεσε το φρέαρ Φρέαρ ΄΄ου ενώπιον είδον΄΄ («Του Ζώντος και Βλέποντος»κατά το Εβραϊκό). ιδού ανά μέσον Κάδης και ανά μέσον Βαράδ».
Στη μια μας λέει το χωρίο ότι πρόκειται για Άγγελο του Γιαχβέ,και στην άλλη λέει η Άγαρ: «Εγώ είδα τον Γιαχβέ,Αυτόν που με είδε,  που επέβλεψε σε μένα και την κατάστασή μου», (γιατί ήταν κυνηγημένη), και φτάνει στο σημείο να ονομάσει το φρέαρ εκεί, «Φρέαρ του Ζώντος και βλέποντος», υπονοώντας τον Γιαχβέ.Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Είδε Άγγελο ή είδε τον Γιαχβέ; Και είναι δυνατόν να είδε Άγγελο και να λέει ότι είδε τον Γιαχβέ; Τι ήταν η εμπειρία της δηλαδή; Τι υπάρχει εδώ; Τι συγκαλυμμένο κρύβεται πίσω από αυτήν την διατύπωση;
Θα πρέπει λοιπόν να μας μείνει από αυτό το χωρίο που μόλις διαβάσαμε, πρώτον, το ότι η Άγαρ είδε τον Κύριο, τον Κύριο της Δόξης, τον Γιαχβέ, όπως αναφέρει το εβραϊκό κείμενο και μάλιστα, παράλληλα, ότι αυτός ο Γιαχβέ αποκαλείται και Άγγελος Γιαχβέ,κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε στην συνέχεια.

"Ν": H θυσία του Αβραάμ (από εδώ). Ο άγγελος του Κυρίου, που τον σταματά, του μιλάει και πάλι ως Θεός:
Ύστερα άπλωσε το χέρι του και πήρε το μαχαίρι για να σφάξει το παιδί του. Αλλά ο άγγελος του Κυρίου του φώναξε από τον ουρανό και του είπε: «Αβραάμ, Αβραάμ! Μην απλώσεις χέρι στο παιδί και μην του κάνεις τίποτε, γιατί τώρα ξέρω ότι φοβάσαι το Θεό και δε μου αρνήθηκες το μοναχογιό σου». Oνόμασε δε ο Αβραάμ τον τόπο εκείνο "ο Κυριος είδε"· ώστε μέχρι, σήμερον οι άνθρωποι ονομάζουν αυτόν “σε τούτο το όρος εφανερώθη ο Κυριος".
Ο άγγελος του Κυρίου φώναξε για δεύτερη φορά στον Αβραάμ από τον ουρανό και του είπε: «Εγώ, λέει ο Κύριος, ορκίζομαι στον εαυτό μου, ότι επειδή έκανες την πράξη αυτή και δε μου αρνήθηκες το μοναχογιό σου, θα σε ευλογήσω με το παραπάνω και θα σου δώσω αναρίθμητους απογόνους σαν τ'αστέρια του ουρανού και σαν την άμμο που είναι στις ακτές της θάλασσας. Ο απόγονος σου θα κατακτήσει τις πόλεις των εχθρών του. Με τον απόγονο σου θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης, επειδή υπάκουσες στην εντολή μου».
Όλα αυτά στη Γένεση, κεφ. 22.

Η εμφάνιση του Θεού στον Ιακώβ

Ας δούμε όμως ακόμη άλλο ένα χωρίο, από την Γένεση πάλι, κεφάλαιο 32/λβ: 30, όπου έχουμε άλλη μια Θεοφάνεια, άλλη μια εμφάνιση του Γιαχβέ, αυτήν την φορά στον Ιακώβ. Και εκεί στο στίχο 30 μας λέει το βιβλίο της Γενέσεως τα εξής: «Και εκάλεσεν Ιακώβ το όνομα του τόπου εκείνου, «Είδος Θεού» (Εβραϊκά: «Φανουήλ» = «πρόσωπον Θεού»)· είδον γαρ Θεόν πρόσωπον προς πρόσωπον, και εσώθη μου η ψυχή» Είπε λοιπόν ο Ιακώβ ότι είδε τον Θεό πρόσωπον προς πρόσωπον. Πώς συμβιβάζεται λοιπόν να διαβάζουμε στην Καινή Διαθήκη ότι «Θεόν ουδείς εώρακεν πώποτε» (= ότι «κανείς δεν είδε ποτέ τον Θεό») και από την άλλη μεριά να μας λέει ο Ιακώβ ότι είδε τον Θεό πρόσωπον προς πρόσωπον;

Η εμφάνιση του Θεού στον Μωυσή

Το ίδιο δε συμβαίνει και με τον Μωυσή. Στο βιβλίο της Εξόδου 3/γ 2-4: ΄΄2 ώφθη δε αυτω άγγελος Κυρίου εν πυρί φλογός εκ του βάτου,και ορά ότι ο βάτος καίεται πυρί, ο δε βάτος ου κατεκαίετο. 3 είπε δε Μωυσής: «Παρελθών όψομαι το όραμα το μέγα τούτο, ότι ου κατακαίεται ο βάτος». 4 ως δε είδε Κύριος ότι προσάγει ιδείν, εκάλεσεν αυτόν ο Κύριος εκ του βάτουλέγων: «Μωυσή, Μωυσή!» Ο δε είπε: «Τι εστι;»΄΄
Μα, κατά το εδάφιο 2, στην βάτο ήταν Άγγελος Γιαχβέ.Και στο εδάφιο 4 αναφέρει ο ο Γιαχβέ εκ μέσου της βάτου, του φώναξε και του είπε: «Μωυσή, Μωυσή!» και ο Μωυσής του απάντησε.
Και προσέξτε τι γράφει στο εδάφιο 6: «και είπεν: Εγώ ειμι ο Θεός του πατρός σου, Θεός Αβραάμ και Θεός Ισαάκ και Θεός Ιακώβ.Απέστρεψε δε Μωυσής το πρόσωπον αυτού· ευλαβείτο γαρ κατεμβλέψαι ενώπιον του Θεού».
Είναι πολύ σημαντικό αυτό το σημείο. Εδώ ο Μωυσής φοβάται  να εμβλέψει  εις τον Θεόν, διότι είχε την πληροφορία ότι πρόκειται για τον Θεό εκ μέσου της βάτου, όχι για απλό και κτιστό Άγγελο του Γιαχβέ, αλλά περί Τούτου του Θεούτου Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ!

Η εμφάνιση του Θεού στον Γεδεών

Ας προχωρήσουμε με ένα ακόμα χωρίο, αυτήν την φορά από το βιβλίο των Κριτών, όπου ο Κύριος, ο Γιαχβέ, συνομιλεί, διαλέγεται και εμφανίζεται στον Γεδεών.
Εικ. από εδώ
Διαβάζουμε από το βιβλίο των Κριτών, κεφάλαιο 6/στ: 11-16:
«11 Και ήλθεν άγγελος Κυρίου («άγγελος Γιαχβέ» κατά το Εβραϊκό), και εκάθισεν υπό την τερέμινθον την εν Εφραθά την Ιωάς πατρός του Εσδρί, και Γεδεών ο υιος αυτού ραβδίζων σίτον εν ληνω εις εκφυγείν από προσώπου του Μαδιάμ. 12 και ώφθη αυτω ο άγγελος Κυρίου («άγγελος Γιαχβέ» κατά το Εβραϊκό), και είπε προς αυτόν: «Κύριοςμετά σου, (=Ο Γιαχβέ μαζί σου), ισχυρός των δυνάμεων». 13 και είπε προς αυτόν Γεδεών: «εν εμοί, Κύριέ μου, (= «Γιαχβέ»κατά το Εβραϊκό), και ει έστι Κύριος μεθ ‘ ημών, εις τι εύρεν ημάς τα κακά ταύτα; και που εστι πάντα τα θαυμάσια αυτού, α διηγήσαντο ημίν οι πατέρες ημών λέγοντες, μη ουχί εξ Αιγύπτου ανήγαγεν ημάς Κύριος; και νυν εξέρριψεν ημάς και έδωκεν ημάς εν χειρί Μαδιάμ».
Προσέξτε, ότι ο Γεδεών αποκαλεί τον Άγγελο: «Γιαχβέ», παρά το ότι ο άγγελος μιλάει για τον «Γιαχβέ»!
Και συνεχίζει η αφήγηση στον στίχο 14: «και επέστρεψε προς αυτόν ο άγγελος Κυρίου (όχι «άγγελος Κυρίου», αλλά:«ο Γιαχβέ» κατά το Εβραϊκό), και είπε: «Πορεύου εν τη ισχύϊ σου ταύτη και σώσεις τον Ισραήλ εκ χειρός Μαδιάμ· ιδού εξαπέστειλά σε. 15 και είπε προς αυτόν Γεδεών: «εν εμοί, Κύριέ μου,(=«Γιαχβέ»κατά το Εβραϊκό), εν τίνι σώσω τον Ισραήλ; ιδού η χιλιάς μου ησθένησεν εν Μανασσή, και εγώ ειμι μικρότερος εν οίκω του πατρός μου». 16 και είπε προς αυτόν ο άγγελος Κυρίου (όχι «άγγελος Κυρίου», αλλά: «Γιαχβέ»κατά το Εβραϊκό): Κύριος έσται μετά σου, και πατάξεις την Μαδιάμ ωσεί άνδρα ένα».
Παρατηρούμε, ότι ο Γεδεών, δεν τον αποκαλεί: «άγγελε του Κυρίου», αλλά τον αποκαλεί: «ΓΙΑΧΒΕ»! Μάλιστα κατά το Εβραϊκό πρωτότυπο κείμενο, ενώ στην αρχή λέει ότι πρόκειται για «άγγελο Κυρίου», μετά η ίδια η Αγία Γραφή, τον αποκαλεί «Γιαχβέ», και όχι «άγγελο Κυρίου».
Παρατηρούμε, λοιπόν πάλι, ότι αφενός ενώ συνομιλεί ο Ίδιος ο Γιαχβέ με τον Γεδεών και  προφανώς, ο Γεδεών βλέπει τον Γιαχβέ, ενώ παράλληλα παρατηρούμε ότι άλλοτε αποκαλείται «Άγγελος Γιαχβέ» και άλλοτε «Γιαχβέ». Και εδώ προφανώς αυτό μπέρδεψε τον μεταφραστή της μετάφρασης των Ο΄, και μετέτρεψε σε δύο σημεία το «Γιαχβέ», που υπήρχε στο πρωτότυπο Εβραϊκό κείμενο, σε «άγγελο Γιαχβέ», γιατί δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει!
Το εδάφιο 14 μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό διότι λέει: «Δεν σε στέλνω εγώ;»Όχι: «δεν σε στέλνει ο Γιαχβέ;». Λέει:«εξαπέστειλά σε».Έχοντας Αυτός πράγματι την εξουσία ως «ο» Θεός  του ουρανού και της γης, ως «ο» Θεός του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ πραγματικά να αποστέλλει, να καλεί και να διατάσσει.

Η εμφάνιση του Θεού στους γονείς του Σαμψών

Συνεχίζοντας το βιβλίο των Κριτών στο 13/ιγ΄ κεφάλαιο, έχουμε την περίπτωση των γονέων του Σαμψών. Του Μανωέ και της συζύγου του. Στην αφήγηση αυτή, αναφέρεται σαφώς πολλές φορές σε πλήθος εδαφίων, ότι εμφανίσθηκε σε αυτούς «άγγελος Γιαχβέ», δηλαδή «αγγελιοφόρος του Γιαχβέ». Όμως ας δούμε ένα μέρος της αφήγησης.
Στον Μανωέ και στη σύζυγό του εμφανίζεται ο Άγγελος του Γιαχβέ, σύμφωνα με το 16, και στο 17 λέγει: «Και είπεν ο Μανωέ προς τον Άγγελο του Γιαχβέ: "Ποιο είναι το όνομά σου για να σε δοξάζουμε;"». Και στο 18 λέγει : «Ο Άγγελος του Γιαχβέ είπε προς αυτόν: "Γιατί ρωτάς περί του ονόματός μου; Διότι είναι θαυμαστόν"».Ας δούμε όμως και τη συνέχεια:
«20 και εγένετο εν τω αναβήναι την φλόγα επάνω του θυσιαστηρίου έως του ουρανού και ανέβη ο άγγελος Κυρίουεν τη φλογί του θυσιαστηρίου, και Μανωέ και η γυνή αυτού βλέποντες και έπεσαν επί πρόσωπον αυτών επί την γην. 21 και ου προσέθηκεν έτι ο άγγελος Κυρίουοφθήναι προς Μανωέ και προς την γυναίκα αυτού· τότε έγνω Μανωέ ότι άγγελος Κυρίου ούτος. 22 και είπε Μανωέ προς την γυναίκα αυτού· θανάτω αποθανούμεθα, ότι Θεόν είδομεν».
Πώς γίνεται να λέει  ότι εβόησε ότι ήτο Άγγελος Γιαχβέ και όμως στη συνέχεια να λέγει ο ίδιος, αυτός ο άνθρωπος ο πιστός του Θεού, να λέει: «Είδαμε τον Θεό και θα πεθάνουμε»;
Είναι σαφές, ότι οι πιστοί άνθρωποι του Θεού, εκείνοι που είχαν προχωρήσει στην αρετή εν τω νόμο του Μωυσέως, γνώριζαν ακριβώς τον Αληθινό Θεό. Και την κατάλληλη στιγμή λάμβαναν πληροφορία από Αυτόν ότι Αυτός ήταν μπροστά τους και σε Αυτόν προσέπιπταν, Αυτόν προσκυνούσαν και για Αυτόν μιλούσαν, μολονότι μπορεί να εμφανιζόταν ως Άγγελος Γιαχβέ. Γνώριζαν ότι επρόκειτο περί του Ακτίστου.
Πριν όμως προχωρήσουμε, ας τονίσουμε και πάλι ότι υπάρχει σαφής διάκρισις ανάμεσα στο Κτιστό και στο Άκτιστο . Τονίζουμε επίσης και κάτι ακόμα, προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως, η οποία πολλές φορές εσκεμμένα δημιουργείται από πολλούς αιρετικούς, ότι εδώ δεν αναφέρει ότι «είδαμε κάποιον Θεόν», δηλαδή Άγγελο, αλλά «τον Θεόν». Γιατί στο Εβραϊκό κείμενο, υπάρχει εκεί το οριστικό άρθρο! Το ίδιο είδαμε, περί «ΤΟΥ ΘΕΟΥ» και σε όλα τα προηγούμενα χωρία που εξετάσαμε. Υπάρχει το οριστικό άρθρο που προσδιορίζει επακριβώς το τι είδαν. Είδαν τον Θεό, τον Αληθινό Θεό του Ουρανού και της γης. Άλλωστε, οι πιστοί Ισραηλίτες, δεν διανοούντο να θεωρήσουν «θεό» οποιονδήποτε άλλον!

Ο "Άγγελος της Διαθήκης"στον Μαλαχία

Ας συνεχίσουμε από τον προφήτη Μαλαχία αυτήν την φορά. Προχωρήσαμε από την Πεντάτευχο, στους Κριτές, στους Προφήτες, και τώρα θα δούμε στο 3/γ’ κεφάλαιο του Μαλαχία στον 1οστίχο.
Εικ. από εδώ
Εκεί ο προφήτης Μαλαχίας καταγράφει τα λόγια του Θεού, έτσι όπως του τα απεκάλυψε ο Ίδιος:
«1 ΙΔΟΥ εγώ εξαποστέλλω τον άγγελόν μου, και επιβλέψεται οδόν προ προσώπου μου, και εξαίφνης ήξει εις τον ναόν εαυτού Κύριος,(«Γιαχβέ»κατά το Εβραϊκό), ον υμείς ζητείτε, και ο άγγελος της διαθήκης,ον υμείς θέλετε· ιδού έρχεται, λέγει Κύριος παντοκράτωρ».
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χωρίο, το οποίο ίσως θα μας δοθεί η ευκαιρία και στο μέλλον να το αναλύσουμε διεξοδικότερα. Εντούτοις ας σταθούμε προς το παρόν, και στα πλαίσια της μελέτης που κάνουμε στο εξής σημείο:
Λέγει ότι: «ο Κύριος, τον οποίο εσείς ζητάτε, δηλαδή ο Γιαχβέ που περιμένετε, ξαφνικά θα έρθει εις τον Ναό Αυτού», και διευκρινίζει στη συνέχεια, ότι αυτός ο «Γιαχβέ», είναι «ο Άγγελος της Διαθήκης».Αναφέρεται λοιπόν ο Γιαχβέ ως και ο Άγγελος της Διαθήκης, ο οποίος θα έλθει εις τον Ναόν!
Είναι ο ίδιος Άγγελος που τον βλέπουμε να μιλεί με τον Μωυσή στην βάτο, ο οποίος είναι ο Θεός του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ. Εμφανίζεται ως Άγγελος, ως «αγγελιαφόρος», αλλά είναι Άκτιστο Ον, είναι Αυτός Ούτος ο Γιαχβέ όπως είπαμε.
Αλλά ας κάνουμε ένα κύκλο πάλι στην Παλαιά Διαθήκη. Ας γυρίσουμε πίσω στο βιβλίο της Γενέσεως 48/μη: 15 και 16, να δούμε τα λόγια με τα οποία ευλογεί ο Πατριάρχης Ιακώβ τα παιδιά του, τη στιγμή που πλησιάζει το τέλος της ζωής του στη γη:
«15 και ευλόγησεν αυτούς και είπεν· ο Θεός, ω ευηρέστησαν οι πατέρες μου ενώπιον αυτού, Αβραάμ και Ισαάκ, ο Θεός ο τρέφων με εκ νεότητος έως της ημέρας ταύτης, 16 ο άγγελος ο ρυόμενός με εκ πάντων των κακώνευλογήσαι τα παιδία ταύτα, και επικληθήσεται εν αυτοίς το όνομά μου και το όνομα των πατέρων μου Αβραάμ και Ισαάκ, και πληθυνθείησαν εις πλήθος πολύ επί της γης.»
Εδώ ο Ιακώβ ταυτίζει απολύτως τον Θεό των Πατέρων του, Αβραάμ και Ισαάκ, με τον Θεό που του φανερώθηκε και με τον οποίο πάλεψε, με τον Άγγελο  ο οποίος τον συντρόφευσε και που τον ευλόγησε.Είναι πολύ σαφές ότι οι δίκαιοι αυτοί, είχαν όραση του Παντοδυνάμου, τω προσώπω Ακτίστου Αγγέλου που ήταν γνωστός σε όλους. Και υπήρχε σε όλους του πιστούς δούλους του Θεού η πληροφορία ότι ενώπιον τους βρισκόταν ο Γιαχβέ.

Ιησούς Γιαχβέ: Ο άκτιστος Άγγελος της Διαθήκης

Αφού λοιπόν κάναμε αυτόν τον κύκλο σε διάφορα χωρία περί του Θεού, που άλλοτε είναι αδύνατο κανείς να Τον δει και άλλοτε εμφανίζεται ρητώς στους Αγίους της Παλαιάς Διαθήκης, ας επιστρέψουμε στον προφήτη Μαλαχία για να διαπιστώσουμε ποιος είναι Αυτός ο Γιαχβέ ή ο Άγγελος του Γιαχβέ που εμφανιζόταν στους προφήτες και στους αγίους.
Διαβάζουμε λοιπόν πάλι, το: Μαλαχίας 3/γ: 1 κατά το Εβραϊκό κείμενο αυτή τη φορά:
«Ιδού εγώ αποστέλλω τον Άγγελόν μου, και θέλει κατασκευάσει την οδόν έμπροσθεν μου».
Μιλά εδώ λοιπόν, για κάποιον Άγγελο που θα κατασκευάσει, θα προετοιμάσει την Οδό του Κυρίου. Και συνεχίζει:
«Και ο Κύριος τον οποίο σεις ζητείτε, εξαίφνης θέλει ελθεί  εις τον Ναόν Αυτού, ναι  ο Άγγελος της Διαθήκης, τον οποίο σεις θέλετε.Ιδού, έρχεται! λέγει ο Κύριος των Δυνάμεων».
Έχουμε λοιπόν 2 Αγγέλους. Ο ένας Άγγελος που αναφέρεται πρώτος, προετοιμάζει την Οδό του Κυρίου, που αλλιώς αναφέρεται και ως Άγγελος της Διαθήκης, ο οποίος θα επισκεφθεί τον Ναό Του και για τον οποίο, λέγει ο Μαλαχίας, επιβεβαιώνει ο Κύριος των Δυνάμεων ότι έρχεται.
Ας δούμε το ίδιο χωρίο, πώς αναφέρεται από τους Ευαγγελιστές στην Καινή Διαθήκη για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς εννοεί.
Διαβάζουμε από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, 11/ια: 10 και 11. Εκεί ο Ιησούς Χριστός αναφέρεται στον Ιωάννη τον Βαπτιστή και στην διακονία του:
«Ούτος γαρ εστι περί ου γέγραπται· ιδού εγώ αποστέλλω τον άγγελόν μου προ προσώπου σου, ος κατασκευάσει την οδόν σου έμπροσθέν σου. 11 αμήν λέγω υμίν, ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού· ο δε μικρότερος εν τη βασιλεία των ουρανών μείζων αυτού εστιν».
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής λοιπόν, μας λέγει ο Κύριος, ότι είναι εκείνος, ο οποίος περιγράφεται  από το χωρίο του Μαλαχία ως «ο Άγγελος που θα κατασκεύαζε την οδό του Κυρίου».
Ας το δούμε, όμως, πιο αναλυτικά αυτό το χωρίο, από το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, όπου ο Ζαχαρίας εν Πνεύματι Αγίω, αναφέρει για την διακονία του γιου του, του Ιωάννη. Εκεί λέει τα εξής:
«Και συ, παιδίον, προφήτης υψίστου κληθήση· προπορεύση γαρ προ προσώπου Κυρίου ετοιμάσαι οδούς αυτού» (Λουκάς 1/α: 76).
Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος λοιπόν, είναι ο Αγγελιοφόρος, ο Διάκονος που ετοίμασε την οδό του Γιαχβέ. Ο Ζαχαρίας, ο πατέρας του Ιωάννη, δεν γνωρίζει άλλον Κύριο, αλλά μόνο τον Γιαχβέ.  Να, λοιπόν, ποιος είναι  ο Γιαχβέ που εμφανίζεται ως άκτιστος Άγγελος στην  Παλαιά Διαθήκη. Ο Ίδιος, εμφανίζεται στην Καινή Διαθήκη ως ο ένσαρκος Ιησούς Χριστός, ο Κύριος ο οποίος προσέλαβε την ανθρώπινη φύση πραγματικά για να την θεραπεύσει. Είναι ο Σωτήρ και Κύριος.
Λοιπόν, το Πρόσωπο του Ιησού Χριστού μας παρέχει τη μόνη λύση στο αίνιγμα των φαινομένων εμφανίσεων του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη, εν τω προσώπω αυτού του μυστηριώδους «Αγγέλου της Διαθήκης». Αυτός ο Ιησούς Χριστός είναι που ονομάζεται πράγματι Γιαχβέ. Γιατί όπως ο Πατέρας είναι «Γιαχβέ», έτσι και ο Υιός είναι επίσης «Γιαχβέ», πράγμα που το έχουμε δείξει και σε πολλές άλλες μελέτεςμας σε αυτή την ιστοσελίδα.
Αυτόν έβλεπαν σε όλη την ιστορία οι άνθρωποι του Θεού, και είχαν συνείδηση, ότι είδαν τον Ίδιο τον Γιαχβέ. Όχι όμως κατά τη Θεϊκή του φύση, αλλά εν τη υποστάσει του Υιού και Λόγου Γιαχβέ, του Ιησού Χριστού, στην προανθρώπινη ύπαρξή Του.
Τα λόγια της Αγίας Γραφής, ότι: «τον Θεό δεν τον είδε ποτέ κανείς», και ότι: «όποιος δει τον Θεό δεν μπορεί να ζήσει», αναφέρονται στην άκτιστη ΟΥΣΙΑ του Θεού. Όμως ο Γιαχβέ Λόγος, ο άκτιστος «Άγγελος Γιαχβέ» Ιησούς Χριστός, φανερωνόταν με διάφορες ορατές μορφές στους πιστούς, σε όλη την ιστορία. Και τους έδινε διαβεβαίωση, ότι Αυτός που είδαν ήταν ο Γιαχβέ. Και γι’ αυτό αυτοί φοβούνταν ότι θα πεθάνουν, επειδή «είδαν τον Θεόν».
Τον Θεό λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να τον δει κατά την ουσία Του, όμως μπορεί να τον δει στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, του «Αγγελιαφόρου της Διαθήκης».

Το άρθρο αυτό, δημιουργήθηκε από απομαγνητοφώνηση εκπομπής "Ορθοδοξία και Αίρεση", του ραδιοσταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας το 1994.
Απομαγνητοφώνηση: Β. Τ.
Διαμόρφωση άρθρου: Ν. Μ.

 Δείτε και:


Για τους περίφημους Ελοχίμ και Νεφελίμ της Παλαιάς Διαθήκηςδείτε ερμηνευτικά εδώ& εδώ.

Έκκληση π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη για βοήθεια σε ένα νέο 17 ετών

$
0
0

Παρακαλώ κάθε φιλάνθρωπη ψυχή και καρδιά να βοηθήσει την πολύτεκνη οικογένεια του Ιωάννου Τσεκούρα, διότι ένα εκ των παιδιών του, 17 ετών, παρουσίασε καλοήθη όγκο στο κρανίο και πρέπει να αφαιρεθεί. Στο σημείο που είναι ο όγκος το δημόσιο δεν αναλαμβάνει την επέμβαση. Έτσι το χειρουργείο θα γίνει στο «ΥΓΕΙΑ» και ο εμβολισμός του όγκου στο «ΙΑΣΩ». Το κόστος της επεμβάσεως ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ.
 
Το μοναστήρι μας ήδη βοήθησε αλλά δεν επαρκεί. Δι’ αυτό ζητώ να βοηθήσετε την οικογένεια Τσεκούρα.


Η οικογένεια είναι γνωστή τόσο εις εμάς από χρόνια, όσο και του Γέροντος Νεκταρίου Βιτάλη από την Καμάριζα. Ας βοηθήσουμε όλοι.

Αριθ. Λογ. Εθνικής Τραπέζης  ΕΤΕ 692/769420-21, Τσεκούρας Ιωάννης.
 
Ευχαριστώ όλους σας. Ας κάνουμε το καθήκον μας προς τον συνάνθρωπό μας. Είναι νέο παιδί ο Άγγελος και μόλις 17 ετών. 

Γέροντας Νεκτάριος

Τηλ. Επικοινωνίας με Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη  καθημερινά: 26340-44282 (10 – 2  και 6 – 8.30)

Η αγία Πελαγία, η εικόνα της Παναγίας της Τήνου &οι άγιοι Νεομάρτυρες της Κρήτης (23 Ιουνίου)

$
0
0
Viewing all 5791 articles
Browse latest View live