Quantcast
Channel: ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Viewing all 5914 articles
Browse latest View live

Πάμε Βραζιλία; Πυρετώδεις ετοιμασίες ενόψει Μουντιάλ, αλλά όχι μόνο ποδοσφαιρικές!

$
0
0

Από το Ιστολόγιο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής


Σε λίγες μέρες ξεκινά στη Βραζιλία το Μουντιάλ, σε μια χώρα 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά μαζί με το ποδοσφαιρικό γεγονός, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει και μια μεγάλη εκστρατεία από όλες τις χριστιανικές ομολογίες και πολλές θρησκείες του κόσμου να προσεγγίσουν τους Βραζιλιάνους αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Όλοι θα είναι παρόντες, προσπαθώντας να διευρύνουν τη θρησκευτική τους επιρροή στη Βραζιλία και μέσω ποδοσφαίρου ! 

Όλοι κάνουν τα σχέδιά τους αποστέλλοντας δεκάδες χιλιάδες “ιεραποστόλους” για να διαδώσουν τη θρησκευτική τους πίστη ( είτε χριστιανική είτε όχι ). Όλοι εκτός από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία !!! Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Βραζιλία είναι μόλις 131.571 ( τα στατιστικά στοιχεία μπορείτε να τα δείτε στις σελίδες 143-144 στον παρακάτω σύνδεσμο )σε ένα πληθυσμό 200 εκατομμυρίων κατοίκων, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Βραζιλίας που προέρχονται από Ορθόδοξες χώρες είναι πολύ περισσότεροι ! Αυτό σημαίνει ότι η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία όχι μόνο αδυνατεί να διαδώσει την Ορθόδοξη διδασκαλία στους ντόπιους Βραζιλιάνους, αλλά αδυνατεί να προσεγγίσει και τους προερχόμενους από ορθόδοξες χριστιανικές χώρες μετανάστες της Βραζιλίας ( π.χ. οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι Ουνίτεςή προτεστάντες ) !



Orthodoxy in Brazil

http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/94/cd_2010_religiao_deficiencia.pdf

 
Το θλιβερό της όλης υπόθεσης είναι ότι τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και οι τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες αδυνατούν να σχεδιάσουν έναν Ορθόδοξο χριστιανικό Ευαγγελισμό των Εθνών, με αποτέλεσμα το κενό αυτό να έρχονται να το καλύψουν χιλιάδες προτεσταντικές και πεντηκοστιανές ομάδες, οι οποίες απέκτησαν εκατομμύρια μέλη μέσα σε 30-40 χρόνια !
 

Γιατί αυτοί μπορούν και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί ; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς ; Τι συμβαίνει ;
 

Γιατί πολύ απλά φαίνεται ότι η Ιεραποστολή είναι κάτι που δεν απασχολεί ως κάτι πρωταρχικό τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες !
 

Έτσι, δυστυχώς, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, αντί να σχεδιάζουν ΜΑΖΙ την Ορθόδοξη μαρτυρία και ιεραποστολή στα Έθνη, “τσακώνονται” για την επιρροή τους στο Κατάρ !
Έτσι, δυστυχώς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο Μόσχας, αντί να συνεργάζονται ΜΑΖΙ στο θέμα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, διατηρούν ξεχωριστές ιεραποστολές στα ίδια κράτη, ενώ υπάρχει διαμάχη για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας !
Και, δυστυχώς, υπάρχει το Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και άλλα μικρότερα σχίσματα σε άλλες ορθόδοξες χώρες !
 

Όλες οι άλλες χριστιανικές ομολογίες κάνουν σχεδιασμό για την “ιεραποστολή” τους, ετοιμάζουν χιλιάδες “ιεραποστόλους” και τους αποστέλλουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Διαβάζει κανείς τις συνεδριάσεις των τοπικών Συνόδων των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και δεν υπάρχει, σχεδόν ποτέ, στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούν τον Παγκόσμιο ορθόδοξο Ευαγγελισμό των ανθρώπων, την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, τις κοινές δράσεις ! Και μη μας πει κανείς ότι μπορούν καλύτερα οι άλλες χριστιανικές ομολογίες και δεν μπορεί η Ορθόδοξη Εκκλησία ! Ναι, μέχρι το 1990 που οι περισσότερες ορθόδοξες χώρες είχαν αθεϊστικά καθεστώτα, αυτό αποτελούσε μια δικαιολογία. Η σημερινή, όμως, ανοργανωσιά, η έλλειψη σχεδιασμού και οι περιορισμένες κινήσεις ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ.
 

Χρειάζεται αρετή και τόλμη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Να λύσουν άμεσα τα διοικητικά τους προβλήματα και μετά να ριχθούν ΕΝΩΜΕΝΕΣ και συντονισμένες σε μια κοινή Ορθόδοξη Ιεραποστολική προσπάθεια σε όλα τα κράτη. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μερικά φυλλάδια, αλλά με τη χρήση του διαδικτύου και της ιντερνετικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου και μέσω facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 

Όλες οι χριστιανικές ομολογίες, ακόμα και οι πιο μικρές, έχουν μια επίσημη ιστοσελίδα ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ, όπου δουλεύουν εθελοντές και μεταφράζουν τις απόψεις τους σε πολλές γλώσσες, πάνω από 200 ! Ακόμα η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αξιώθηκε να δημιουργήσει μια τέτοια παγκόσμια ιστοσελίδα Ορθόδοξης χριστιανικής κατήχησης, με την ερμηνεία της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας από ορθόδοξη χριστιανική σκοπιά ! Το πιο απλό, που δεν θα είχε και μεγάλο κόστος, και δεν θα χρειαζόταν τόσο ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα και αυτό δεν έχει δημιουργηθεί το έτος 2014 !
 

Ως πότε θα περιμένουν τα Έθνη να ακούσουν τη φωνή της πρωτοχριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ; Ως πότε οι κάτοικοι της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής δεν θα γνωρίζουν την αρχαία πρωτοχριστιανική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ;
 

Ο Τριαδικός Θεός να δώσει αυτή η χρονιά να είναι η αρχή για τον Ορθόδοξο Ευαγγελισμό της Βραζιλίας και όλης της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός να ανοίξει πύλες Ορθόδοξου Ευαγγελισμού ! Ας προσευχηθούμε στον Παράκλητο, στο Άγιο Πνεύμα, να οδηγήσει τους κατοίκους της Βραζιλίας στη ΜΙΑ Εκκλησία, στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία !

Επισκεφτείτε και:



Ο χαμένος Θησαυρός του Αγίου Νεκταρίου (που βρέθηκε και μοιράζεται απλόχερα)...

$
0
0


Το 2ο βίντεο προέρχεται από το ιστολόγιο Άπαντα Ορθοδοξίας
Και μια παρουσίαση του έργου, όταν κυκλοφόρησε ο α΄ τόμος:
 
ΤΣΑΚΙΡΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΤΟ ΝΕΟ (ΤΟ ΠΡΩΤΟ & ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ) ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
1860 & 1894-5
ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ
ΛΟΓΙΩΝ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑ
ΝΕΚΤΑΡΙΑΝΟ ΤΑΜΕΙΟ: ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ
ΉΤΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΛΟΓΩΝ, ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΩΝ & ΓΝΩΜΙΚΩΝ ΙΕΡΩΝ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ
ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ
ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄
ΚΕΙΜΕΝΑ–ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ  π. Α. Β. ΜΠΙΛΑΛΗ, Δρ. Φ., ΑΘΗΝΑΙ 2012

Ο Άγιος Νεκτάριος Διευθυντής της Ριζαρείου

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΔΙΤΟΜΟ, ΤΟ ΠΡΩΤΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ:
{«ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΛΟΓΙΩΝ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑ», (Κων/πολη,1860&) Αθήνα 1894 & 1895
ΓΙΑΤΙ ΕΠ-ΑΝΑ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ;
ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΑΣΙ…}

Πηγή: Θεολόγοι Κρήτης

Η εποχή του αγίου του αιώνα (του 20ού, έζησε 1846-1920), όπως χαρακτηρίστηκε  λίαν επιτυχώς, υπήρξε πολύ όμοια και σε πολλά με τη δική μας. Έζησε εποχή οικονομικής και πνευματικής χρεωκοπίας, ολυμπιακούς αγώνες, ήττες στο διπλωματικό  και στρατιωτικό επίπεδο με βαρύτατες εθνικές ταπεινώσεις που τον συγκλόνισαν, όπως και άλλες εξέχουσες πνευματικές μορφές και τον οδήγησαν ακόμα και να ανασύρει από τις πνευματικές του αποσκευές αυτό το θησαυρό, που φύλαγε από έφηβος ακόμα, και με τη βοήθεια των φίλων και των γνωστών του να το θέσει σε κυκλοφορία, αυτό το πνευματικό νόμισμα που πλούτισε όσους το απέκτησαν. Όπως κι ο ίδιος επισημαίνει στην εισαγωγή του διακαής πόθος διδασκαλίας τον ώθησε στη δημιουργία του θησαυρού του που τον διέθεσε εξαρχής, αλλά αποσπασματικά και εκ του προχείρου, από την Κων/πολη ήδη, όπου εργάστηκε 14 ετών(1860) σε ταπεινή εργασία ως υπάλληλος συγγενούς του σε κατάστημα-μάλλον ως πνευματικός εργάτης!  Γιατί;  
«σφόδρα ων φιλομαθής και πλήρης θείου φόβου, ουδέποτε παρέλειψε κατά το διάστημα αυτό την σπουδήν, εν πολλή επιθυμία των Ελληνικών γραμμάτων, απέχων πάσης επιβλαβούς και εφαρμάτου ροπής και πράξεως. Εν μέσω του κοσμικού θορύβου και εν τοιαύτη ηλικία δεν ημέλει της προσευχής και της μελέτης των συγγραμμάτων των Πατέρων της Εκκλησίας κατά το μέτρον της δυνάμεως αυτού. Όσα δε ρητά και αποφθέγματα και άλλα εξ αυτών χωρία και τμήματα ενόμιζεν ωφέλιμα προς οικοδομήν του πλησίον, κατέγραφεν αυτά επί των σακιδίων και των εκ χάρτου περιβλημάτων, όπως οι εκ του καταστήματος αγοράζοντές τι διδάσκωνται αναγινώσκοντες ταύτα, ως αναφέρει ο ίδιος θείος Πατήρ εν προλόγω του παρ’ αυτού εκδοθέντος βιβλίου Λογίων Θησαύρισμα, όπερ μετέπειτα απετέλεσεν εκ των συγκεντρωθέντων ως ανωτέρω είπομεν ρητών και αποφθεγμάτων» (Γ. Μικραγιαννανίτη, Ο Άγ. Νεκτάριος Πενταπόλεως ο Θαυματουργός).
Έπρεπε όμως να διανύσει 35 ακόμα έτη της πολυκύμαντης ζωής του και να καταστεί Σχολάρχης της Ριζαρείου (1894), ο ταπεινός καλόγερος – επίσκοπος, που καθάριζε τις τουαλέτες των μαθητών του και τιμωρούσε τον εαυτό του για τα δικά τους παραπτώματα, εφαρμόζοντας σύγχρονες σημερινές ψυχοπαιδαγωγικές μεθόδους και ζώντας πάντοτε ως ασκητής – επίσκοπος, μελετώντας, συγγράφοντας, λειτουργώντας, εξομολογώντας και γενικά προσφέροντας στον πλησίον ό, τι είχε και δεν είχε και αδιαφορώντας για την προσωπική του κατάσταση διαρκώς και μέχρι τελευταίας του αναπνοής. Ήγγικε η ώρα επιτέλους να μας δώσει τον κρυμμένο του θησαυρό: την ίδια συγκίνηση που γνωρίζουμε διαβάζοντας το βίο και τα θαύματά του θα διαπιστώσει όποιος διαβάσει κι αυτό το έργο του αγίου(1895&1896), το πρώτο του  βιβλίομάλιστα αφού το συνέθεσε κατά τη δική του ομολογία από πάρα πολύ νωρίς. Προϋποθέσεις ξεχωριστές δε χρειάζονται αφού διαβάζεται στη μορφή που είναι τώρα άνετα από όλους και όλες τις ηλικίες. Αρχικά απευθύνθηκε σε Ιερείς, Πνευματικούς, Ιεροκήρυκες, Δασκάλους, Καθηγητές, Γονείς και Κηδεμόνες αλλά σήμερα προσφέρεται και σε κάθε ευαίσθητη χριστιανική ψυχή που θέλει να μάθει τις αλήθειες της πίστεώς μας απόλυτα τεκμηριωμένες και επιστημονικά και να κατανυγεί ανερχόμενος την πνευματική κλίμακα, όπου όλοι μας μετεωριζόμαστε πολλές φορές, και επειδή αμαρτάνουμε από άγνοια, ραθυμία ή λήθη το παρόν θα ωφελήσει πολύ.


Φωτο από εδώ
 
Θυμηθήκαμε διαβάζοντας το παρόν του αγίου μια παρατήρηση του πνευματικού γίγαντα των νεοελληνικών γραμμάτων: του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, του μεγαλύτερου θεολόγου των νεοτέρων χρόνων, που συγκέντρωσε όλη τη θεολογική γνώση των προηγούμενων αιώνων στο απέραντο συγγραφικό του έργο. Όπως επισημαίνει σχετικά: (δες σ. 659 εν πάση σοφία ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΙΔ΄ΕΠΙΣΤΟΛΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΤΟΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΚΟΛΑΣΣΑΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ, εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, Θεσ/κη 1990, ΚΕΦ. Α΄ 28) «νουθετούμε κάθε άνθρωπο με κάθε σοφία. Γιατί το να μπορέσει κανείς να διδάξει τέτοια μεγάλα μυστήρια της πίστεως του Χριστού αυτό χρειάζεται να έχει σοφία του Αγίου Πνεύματος,  σοφία από τις Άγιες Γραφές, σοφία από ορθούς λογισμούς και σοφία από ελληνικές ιστορίες και αποφθέγματα, όπως ο Παύλος ο ίδιος από την επιγραφή «Αγνώστω Θεώ» που είχαν οι Αθηναίοι στο βωμό τους έλκυσε στην πίστη, όπως έχει γραφεί στις Πράξεις (17,23)».

Η ανακάλυψη του δίτομου αυτού θησαυρού και η έκδοσή του συνοδεύτηκε από τα πάμπολλα τυπογραφικά λάθη του πρωτοτύπου. Ως προς τον τίτλο τώρα Λόγιον στη μεσαιωνική γραμματεία είναι ό, τι ανήκει στο Θεό –Λόγο και πιστεύουμε ότι υπήρξε ιδιαίτερα ευφυής η επιλογή του προσδιορισμού αυτού από τον Άγιο Νεκτάριο ως επικεφαλίδα του πρώτου του βιβλίου: ΛΟΓΙΩΝ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑ. Η άλλη ερμηνεία της λέξεως λόγιον μας φέρνει σε γνωστές συλλογές γνωμικών. Παρόμοια κυκλοφορούνται σήμερα μεταγενέστερα έργα που ονομάζονται ταμεία, δηλαδή πάλι θησαυροφυλάκια (εννοείται πνευματικά), όπως π.χ. Χρυσοστομικό, Γρηγοριανό κ.ά. Ταμείον κ.ο.κ.. των αγίων Ι. Χρυσοστόμου, Γρηγορίου κ.ά.. Πνευματικά δηλαδή θησαυροφυλάκια με ρήσεις των αγίων πάνω σε θέματα ηθικής και δογματικής, όπως του αγίου Νεκταρίου το παρόν βιβλίο. 

 

Η πρωτοτυπία πάντως του έργου του αγίου Νεκταρίου, εκτός του ότι προηγείται χρονικά, έγκειται και στο ότι ως δυνάμει άγιος συλλέγει ως έφηβος και μεταδίδει έστω πρόχειρα, και εκδίδει έστω κάτω από δυσχερέστατες συνθήκες το δικό του πνευματικό Θησαυρό ως Σχολάρχης της Ριζαρείου, παραμονές μεγάλων συμφορών για την Ελλάδα αλλά και εποχής μεγάλης αναγέννησης, που ακολούθησε, και χρησιμοποιεί ως πηγές του την Αγ. Γραφή, πολλούς αγίους, αλλά και πολλούς από το έργο των οποίων επιλεκτικά, σαν τη μέλισσα (όπως μας συμβουλεύει κι ο Μ. Βασίλειος σε ανάλογό του έργο, το τελευταίο του μάλιστα, Προς τους νέους και πώς μπορούν να ωφεληθούν από τους αρχαίους ελληνικούς λόγους)θα περιλαμβάναμε ασφαλέστατα αρκετά και παράλληλα με τα υπόλοιπα επί παντός επιστητού. Και αυτό είναι το μεγαλείο του αγίου, είδε νωρίτατα και διείδε τι κοινό υπάρχει στους δυο αυτούς χώρους και μας το δώρισε: ιερά και φιλοσοφικά λόγια ως θησαυρό αποτελούμενο από πάρα πολλούς συγγραφείς που προαναφέραμε κι όχι μόνο από ένα και για πάρα πολλά θέματα. 

Κι ακόμα παραπάνω αν ερευνηθεί το θέμα θυμίζει έγγιστα το εξίσου σημαντικό αλλά και ιδιαίτερα γνωστό του άλλου Μ. Φωτίου, τη Μυριόβιβλο, όπου τα 2/3 σχεδόν των 300 αναφερομένων έργων προέρχονται από την ίδια πηγή και μάλλον πλησιάζουν το παρόν γιατί φαίνεται ο Πατριάρχης πως έψαχνε να βρει τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στους δυο αυτούς πνευματικούς χώρουςκαι τον ανεύρε: πολλοί ειδωλολάτρες συγγραφείς ασπάστηκαν το χριστιανισμό και ως συγγραφείς συνέχισαν ο έργο τους μερικοί και ως επίσκοποι! Ο σοφός ιεράρχης και βαθύτατος μελετητής της μακραίωνης παράδοσης είναι αρμοδιότερος να μας οδηγήσει εκ του ασφαλούς στο ταξίδι αυτό της αυτογνωσίας με πυξίδα την ορθόδοξη παράδοση και επισφραγίζοντας τα κεφάλαια με μαρτυρίες ατράνταχτες. Στο εξώφυλλο μάλιστα του πρωτοτύπου υπάρχουν τρία κείμενα και ακολουθεί εικόνα του Αγ. Πνεύματος εν είδει περιστεράς. Θα βρούμε μέσα στο Θησαυρό του Αγίου Νεκταρίου, όλες τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα της Ζωής και του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού για να βοηθηθούμε με κατάλληλους λογισμούς, λόγια και πράξεις να έρθουμε εις επίγνωσιν αληθείας και ζωήν αιώνιον να κληρονομήσουμε. Τέλος, το όλο έργο προλογίζει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος με μια εξαιρετική προλογική εισαγωγή.

Παρουσίαση του έργου μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.
Ενότητα στο ιστολόγιό μαςγια τον άγιο Νεκτάριο, όπου & τα άρθρα:
Το ανάθεμα του Βενιζέλου & ο άγ. Νεκτάριος
Ο άγιος των Εξαρχείων, που δεν είχε ούτε για νοίκι...
Ο άγ. Νεκτάριος & το σύγχρονο μάνατζμεντ

Άγιος Νεκτάριος & Νίκος Καζαντζάκης: βίοι παράλληλοι και αποκλίνοντες

Μουάνζας Ιερώνυμος: "Παλεύουμε με τη Μαγεία!..."

$
0
0

Ο μητροπολίτης Μουάνζας (Τανζανίας) Ιερώνυμος στη Λαμία (από εδώ)

Ένα κλικ αγάπης στους τίτλους:
 
Μουάνζας Ιερώνυμος: "Παλεύουμε με την μαγεία"


"Στην μαύρη Ήπειρο τρέχουμε από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό για να μεταδώσουμε το φως του Χριστού και με αυτό να απελευθερώσουμε τους ιθαγενείς από το σκοτάδι της ειδωλολατρίας..." 
 Μουάνζα
Ναός στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας, χωρίς σχόλια. Από εδώ. 

Και:
Ιερείς της Μαύρης Αφρικής
10 Ιεραποστολικά βίντεο(και άλλα 10+3)
Βίντεο από την Αδελφότητα Ορθόδοξης Ιεραποστολής
 

Η ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μουάνζας εδώ

 
Γάμοι. Από αυτή την ιστοσελίδαγια τη Μητρόπολη Μουάνζας

Ο τυφλός υμνογράφος &πνευματικός αγωνιστής Απόστολος Παπαχρήστος († 6 Οκτωβρίου 2013)

$
0
0

Από εκτενές αφιέρωμαστο πρόσωπό του

Ο Απόστολος Παπαχρήστος, αδελφός του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, μετά από ξαφνική ασθένεια. Ο φίλος Απόστολος είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους πάντα με τη βοήθεια του Θεού, με την οποία πορευόταν σε όλη του τη ζωή.

Εργαζόταν για πολλά χρόνια στο νοσοκομείο Αγρινίου ως τηλεφωνητής, ενώ το γεγονός ότι ήταν τυφλός δεν τον εμπόδισε στο μεγάλο συγγραφικό του έργο. Νεαρός ακόμη παρέδιδε δωρεάν μαθήματα βυζαντινής μουσικής σε μικρούς και μεγάλους, ενώ κάθε χρόνο εξέδιδε εκκλησιαστικό τυπικό. Μεγάλη είναι και η προσφορά του προς τις Ορθόδοξες ΕΕκκλησίες του εξωτερικού, ιδιαιτέρως της Αφρικής και της Νοτίου Ιταλίας· τους έστελνε νάμα και ό,τι άλλο χρειαζόταν για την θεία κοινωνία. Παράλληλα είχε μεταφράσει και λειτουργίες στα λατινικά ["Ν": περισσότερα παρακάτω].

Ο Απόστολος Παπαχρήστος ήταν ψάλτης στους ιερούς ναούς Αγίου Γρηγορίου και Αγίας Τριάδος.

"Ν": Να προσθέσουμε ότι ο μακαριστός Απόστολος Παπαχρήστος συνέταξε ασματικές ακολουθίες για τον εορτασμό της 8ηςκαι της 9ηςΟικουμενικής Συνόδου, όπως αναφέρει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ (δες τις παραπάνω παραπομπές).

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Πρωτοψάλτου, Μουσικοδιδασκάλου, Υμνογράφου και Θεολόγου Αποστόλου Παπαχρήστου, αδελφού του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Νικόλαος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Σύρου, Τήνου και Άνδρου κ. Δωρόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στο ιερό βήμα παρέστη ο Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Βασίλειος. Αργότερα προσήλθε για να εκφράσει τις ευχές του στον Ποιμενάρχη μας και ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.
Επικήδειους εκφώνησαν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, ο Μητροπολίτης Σύρου και ο αρχιμ. Παύλος Ντανάς, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ψηφίσματα ανέγνωσαν οι διδάσκοντες καθηγητές και οι συνεργάτες των δύο Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας, το τοπικό παράρτημα της Π. Ε. Θεολόγων, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε προς τον εκλιπόντα εκπρόσωπος της Ενορίας Αγίου Γρηγορίου Αγρινίου, όπου διακονούσε στο ιερό αναλόγιο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς, τους ιερείς, τις αρχές της περιοχής και τον ευσεβή λαό που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό «για την παρουσία, την αγάπη και τις προσευχές τους», συμμετέχοντας στο πένθος της οικογενείας του. Τόνισε επίσης τα εξής: «Ο Απόστολος όπως υμνούσε εδώ το Θεό θα τον υμνεί και στην αιωνιότητα … Δεν έχουμε, το ομολογώ, λύπη κοσμική αλλά ως χριστιανοί ζούμε την ελπίδα, την βεβαιότητα της Αναστάσεως. Γιατί ο Απόστολος αγάπησε πολύ τον Χριστό … μας δίδαξε την πίστη στο Χριστό, την αγάπη στην πατρίδα, τη συνέπεια στην εκκλησία, την αγάπη στην παράδοση. … Εύχεσθε πάντα να δοξάζει το Θεό στη Βασιλεία Του».
Βιογραφικά στοιχεία
Ο μακαριστός Πρωτοψάλτης Απόστολος Παπαχρήστος γεννήθηκε στο χωριό Σκουτεσιάδα Τριχωνίδος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το  Φεβρουάριο του 1949. Γόνος ιερατικής και πολύτεκνης οικογένειας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο της Μεγάλης χώρας Αγρινίου, όπου εφημέριος του χωριού ήταν ο πατέρας του, π. Ευστράτιος Παπαχρήστος, ο οποίος υπήρξε ένας γνήσιος λευίτης που δαπανήθηκε στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας μας, αλλά και μεγάλωσε την οικογένειά  του με τα νάματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσής μας.
Το γυμνάσιο και το λύκειο ο Απόστολος Παπαχρήστος το περάτωσε στην περιοχή της Καλλιθέας των Αθηνών. Παράλληλα με τις γυμνασιακές σπουδές του, διδάχθηκε την Βυζαντινή Μουσική κοντά στον διδάσκαλο της σχολής «Οίκου Τυφλών» Δημήτριο Χρυσαφίδη. Από τον Πέτρο Αθαναηλίδη έμαθε Πιάνο και Ακορντεόν και από τον Ανέστη Κυριακίδη διδάχθηκε μαθήματα κιθάρας. Το 1965, στο Ωδείο Πειραιώς λαμβάνει το πτυxίo Ιεροψάλτου, από τον Ιωάννη Μαργαζιώτη και το 1969 λαμβάνει το Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου με γενικό βαθμό «Άριστα».
Μετά την περάτωση των σπουδών του στην Bυζαντινή Μουσική, συνεχίζει με μαθήματα Ευρωπαϊκής Μουσικής, Άρμονίας, Σολφέζ και Ιστορίας – Μορφολογίας με καθηγητή τον Γεώργιο Σκλάβο. Το 1988 λαμβάνει και το πτυχίo του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με το βαθμό «Άριστα».
Επίσης, διδασκόμενος την Ευρωπαϊκή Μουσική, το 1989 παίρνει το πτυχίo «Ειδικής Αρμονίας» από τον Ανδρέα Boυτσινά και το 1991 από τον ίδιο, το πτυχίo «Αντιστήξεωs». Επιπλέον, το 1993 λαμβάνει και το πτυχίo «Φούγκας».
Υπηρέτησε πιστά το ιερό αναλόγιο από το 1972, ενώ παράλληλα δίδασκε την πατρώα, Βυζαντινή μουσική παράδοση, μια προσφορά που καρποφόρησε σε πολλούς μαθητές οι οποίοι στελέχωσαν πολλά αναλόγια της Αιτωλοακαρνανίας.
Κόσμησε πρωτίστως, επί 21 έτη, το δεξιό αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, από το Μάιο του 1972 μέχρι τον Αύγουστο του 1991 ενώ, επί 22 έτη, από τον Σεπτέμβριο του 1991 μέχρι σήμερα ήταν ο Πρωτοψάλτηs του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου Αγρινίου.
Από το έτος 2007 δίδασκε ως Καθηγητής στις δύο Σχολές Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» στο Αγρίνιο και «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» στο Μεσολόγγι, διδάσκοντας παράλληλα με τη μουσική το μάθημα του Τυπικού, ενώ το τελευταίο έτος είχε αναλάβει την διεύθυνση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στο Μεσολόγγι.
Ο Απόστολος Παπαχρήστος ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με εκδόσεις βιβλίων, με το Τυπικό, την Εκκλησιαστική Μελοποιΐα και την Υμνογραφία. Από το έτος 1996 μέχρι σήμερα εξέδιδε την Τυπική Διάταξη των Ιερών Ακολουθιών της Εκκλησίας μας, κατά την παράδοση και το ύφος της «Τάξεως» του αειμνήστου Γ. Μπεκατώρου. Η «Τυπική Διάταξις» έτυχε μιας ευμενούς υποδοχής και ευμενεστάτων κριτικών από ιεράρχας, μουσικολόγους, λειτουργιολόγους και τον ιεροψαλτικό κόσμο.
Κατόπιν προτάσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου μετείχε επί μια πενταετία, ως μέλος στη Συνοδική Υποεπιτροπή επί της εκδόσεως των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος», έχοντας την υπευθυνότητα της συντάξεως των «λειτουργικών τυπικών διατάξεων».
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Σινά και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, είχε αναλάβει την σύνταξη της Τυπικής Διατάξεως στην έκδοση των Διπτύχων της Ιεράς Μονής Σινά.
Το 1998 εξέδωσε το μουσικό βιβλίο «Νέο Ειρμολόγιο» και το 2009 το μουσικό βιβλίο «Στιχολόγιον». Μέσα από το υμνογραφικό του τάλαντο σημαντική ήταν η προσφορά του στην σύνταξη και μελοποιΐα «Ασματικών Ακολουθιών» και «Παρακλητικών Κανόνων» διαφόρων αγίων, όπως: α) της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης, β) του αγίου Aλεξάνδρoυ, αρχιεπισκόπου Aλεξανδρείας, γ) των αγίων Υμνογράφων, δ) των αγίων 3 μαρτύρων των εν Βραχωρίω και ε) του οσίου Ιωσήφ του ποιητού. Υπό έκδοση βρίσκεται το «Θεοτοκάριον», συλλογή Παρακλητικών Κανόνων που ο ίδιος συνέγραψε προς τιμήν των θαυματουργών εικόνων της Παναγίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας».
Η υμνογραφική προσφορά του Απόστολου Παπαχρήστου καλύπτει υμνογραφικό κενό της λατρείας, που μαζί με τα μουσικά παραρτήματα τα οποία παρατίθονται στις εκδόσεις, αποτελούν συμβολή στη γνήσια εκκλησιαστική και βυζαντινή παράδοση.
Θα αποτελούσε παράλειψη να μην ειπωθεί η συνεργασία του με πολλούς πρωτοψάλτες με κορυφαία τη συνεργασία με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλο Στανίτσα, τον οποίο επισκεπτόταν στο Ιερό Ναό όπου έψελνε, εντρυφώντας στα μαθήματα γνήσιας απόδοσης της ψαλτικής μελωδίας.
Aξίζει να σημειωθεί η αγωνία του για την συμμετοχή του λαού στην λατρεία, ενώ οι πρωτοβουλίες του για οργάνωση Ιερών Ακολουθιών, Αγρυπνιών και Θείων Λειτουργιών των Προηγιασμένων σε Ιερές Μονές και απομακρυσμένα χωριά της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με προσωπική του συμμετοχή στο αναλόγιο ανέδειξαν τη λατρευτική παράδοση της περιοχής.
Ο  Απόστολος Παπαχρήστος ήταν ένα πρόσωπο που απολάμβανε μια ευρύτερη εκκλησιαστική και κοινωνική αποδοχή για το σημαντικό έργο που ολοπρόθυμα και με πολύ ζήλο επιτελούσε. Η αποδοχή της συνεργασίας του από Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Εξωτερικού, καθώς και από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία μας δεικνύουν την αυθεντική αγάπη και συνέπειά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την επικοινωνία του με ιεραποστολικά κλιμάκια, σημειώνοντας το πρακτικό μέρος της προσφοράς του: α) με την παρασκευή γνησίου εκκλησιαστικού νάματος που σε μεγάλες ποσότητες προμήθευε τις Μητροπόλεις της Αφρικής για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και β) καταγράφοντας ψηφιακούς δίσκους με μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας στην ιταλική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, ψάλλοντας ο ίδιος τα λειτουργικά κείμενα.
Ολόκληρο το έργο του αειμνήστου Απόστολου Παπαχρήστου ευλόγησαν και αναγνώρισαν με επιστολές τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Πατριάρχες και Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών, Ιεράρχες, Καθηγούμενοι Ιερών Μονών και Καθηγητές Πανεπιστημίου. Ενδεικτικά παραθέτουμε απόσπασμα από την τελευταία  επιστολή που έλαβε ο ίδιος, όπου ο Υμνογράφος της Μ. Χ. Ε. ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης αποδεικνύει την προσφορά και το ορθόδοξο ήθος του κεκοιμημένου:
«Φίλτατε καί μουσικολογιώτατε ἀδελφέ ἐν Χριστῷ Κύριε Ἀπόστολε
Πῶς νά μήν χαίρω, ὅταν ἔργοις βλέπω νά συνεχίζετε δοξολογῶν τόν Κύριόν μας καί τούς χορούς τῶν Ἁγίων Του, ὄχι μόνον στά τῆς γλυκυτάτης καί μυσταγωγικῆς ψαλμωδίας Σας, ἀλλά καί διά τῆς συγγραφῆς καί συνθέσεως ὑμνογραφημάτων, ἀντικατοπτριζόντων τήν βαθεῖαν εὐλάβειαν, φιλοθεΐαν καί φιλαγιότητά Σας;
  Δοξάζω τόν Πανάγαθον Κύριον διότι Σᾶς ἐγνώρισα ἤδη ἀπό τό 1978, ὅταν συναγρυπνήσαμεν τοῦ ἁγίου Νικολάου εἰς τοῦ Σταυρονικήτα, παρόντος καί τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος Παϊσίου, ὁ ὁποῖος τόσον Σᾶς ἀγαποῦσε, ὅπως καί τόν ἀείποτε χειραγωγόν Σας, τόν θυσιαστικόν αὐτάδελφον καί ἤδη ἅγιον Ποιμενάρχην τῆς Γενετείρας Σας Σεβασμιώτατον Κοσμᾶν –  ὄνομα καί πρᾶγμα.
  Μετά τά ἀνωτέρω προοιμιακά ἔρχομαι εἰς τό κυρίως θέμα, τήν προσφάτως γραφεῖσαν καί σταλεῖσαν μοι θαυμασίαν ἀκολουθίαν, τῆς ὁποίας τό περιεχόμενον καί ἡ θεολογική ἀρτιότης καί μέ κατέπληξεν, ἀλλά καί βαθύτατα μέ συνεκίνησεν, ὥστε νά διακηρύξω νοερῶς – πλήν μεγαλοφώνως τό ψαλμικόν «Κύριος σοφοῖ τυφλούς» - πεφωτισμένους διά τοῦ μυστικοῦ καί ἀϊδίου φωτός τοῦ Παναγίου Πνεύματος.   […………………]
  … Σᾶς ἀσπάζομαι φιλήματι ἁγίῳ καί ἐν ἀναμονῇ μιᾶς νέας προσωπικῆς συναντήσεώς μας, διατελῶ ἐλάχιστος ἀδελφός Σας ἐν Χριστῷ,
+ Ἱερομόναχος Ἀθανάσιος  (Σιμωνοπετρίτης)
Υ.Γ.  ………………………………………………………….
Χαίροις  μάκαρ  Ἀπόστολε
καί  αἴνει  τόν  γλυκύτατον  Χριστόν  μας!»
Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως
- See more at: http://www.amen.gr/article15538#sthash.Fn65u9cM.dpuf


Περισσότερα για τον άνθρωπο, από εδώ:

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Πρωτοψάλτου, Μουσικοδιδασκάλου, Υμνογράφου και Θεολόγου Αποστόλου Παπαχρήστου, αδελφού του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Νικόλαος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Σύρου, Τήνου και Άνδρου κ. Δωρόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στο ιερό βήμα παρέστη ο Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Βασίλειος. Αργότερα προσήλθε για να εκφράσει τις ευχές του στον Ποιμενάρχη μας και ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.
Επικήδειους εκφώνησαν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, ο Μητροπολίτης Σύρου και ο αρχιμ. Παύλος Ντανάς, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ψηφίσματα ανέγνωσαν οι διδάσκοντες καθηγητές και οι συνεργάτες των δύο Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιτωλοακαρνανίας, το τοπικό παράρτημα της Π. Ε. Θεολόγων, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε προς τον εκλιπόντα εκπρόσωπος της Ενορίας Αγίου Γρηγορίου Αγρινίου, όπου διακονούσε στο ιερό αναλόγιο.
Ο Αιτωλίας Κοσμάς (από εδώ)
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς, τους ιερείς, τις αρχές της περιοχής και τον ευσεβή λαό που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό «για την παρουσία, την αγάπη και τις προσευχές τους», συμμετέχοντας στο πένθος της οικογενείας του. Τόνισε επίσης τα εξής: «Ο Απόστολος όπως υμνούσε εδώ το Θεό θα τον υμνεί και στην αιωνιότητα … Δεν έχουμε, το ομολογώ, λύπη κοσμική αλλά ως χριστιανοί ζούμε την ελπίδα, την βεβαιότητα της Αναστάσεως. Γιατί ο Απόστολος αγάπησε πολύ τον Χριστό … μας δίδαξε την πίστη στο Χριστό, την αγάπη στην πατρίδα, τη συνέπεια στην εκκλησία, την αγάπη στην παράδοση. … Εύχεσθε πάντα να δοξάζει το Θεό στη Βασιλεία Του».

Βιογραφικά στοιχεία

Ο μακαριστός Πρωτοψάλτης Απόστολος Παπαχρήστος γεννήθηκε στο χωριό Σκουτεσιάδα Τριχωνίδος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το  Φεβρουάριο του 1949. Γόνος ιερατικής και πολύτεκνης οικογένειας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο της Μεγάλης χώρας Αγρινίου, όπου εφημέριος του χωριού ήταν ο πατέρας του, π. Ευστράτιος Παπαχρήστος, ο οποίος υπήρξε ένας γνήσιος λευίτης που δαπανήθηκε στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας μας, αλλά και μεγάλωσε την οικογένειά  του με τα νάματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσής μας.
Το γυμνάσιο και το λύκειο ο Απόστολος Παπαχρήστος το περάτωσε στην περιοχή της Καλλιθέας των Αθηνών. Παράλληλα με τις γυμνασιακές σπουδές του, διδάχθηκε την Βυζαντινή Μουσική κοντά στον διδάσκαλο της σχολής «Οίκου Τυφλών» Δημήτριο Χρυσαφίδη. Από τον Πέτρο Αθαναηλίδη έμαθε Πιάνο και Ακορντεόν και από τον Ανέστη Κυριακίδη διδάχθηκε μαθήματα κιθάρας. Το 1965, στο Ωδείο Πειραιώς λαμβάνει το πτυxίo Ιεροψάλτου, από τον Ιωάννη Μαργαζιώτη και το 1969 λαμβάνει το Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου με γενικό βαθμό «Άριστα».
Μετά την περάτωση των σπουδών του στην Bυζαντινή Μουσική, συνεχίζει με μαθήματα Ευρωπαϊκής Μουσικής, Άρμονίας, Σολφέζ και Ιστορίας – Μορφολογίας με καθηγητή τον Γεώργιο Σκλάβο. Το 1988 λαμβάνει και το πτυχίo του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με το βαθμό «Άριστα».

Επίσης, διδασκόμενος την Ευρωπαϊκή Μουσική, το 1989 παίρνει το πτυχίo «Ειδικής Αρμονίας» από τον Ανδρέα Boυτσινά και το 1991 από τον ίδιο, το πτυχίo «Αντιστήξεωs». Επιπλέον, το 1993 λαμβάνει και το πτυχίo «Φούγκας».
Υπηρέτησε πιστά το ιερό αναλόγιο από το 1972, ενώ παράλληλα δίδασκε την πατρώα, Βυζαντινή μουσική παράδοση, μια προσφορά που καρποφόρησε σε πολλούς μαθητές οι οποίοι στελέχωσαν πολλά αναλόγια της Αιτωλοακαρνανίας.
Κόσμησε πρωτίστως, επί 21 έτη, το δεξιό αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, από το Μάιο του 1972 μέχρι τον Αύγουστο του 1991 ενώ, επί 22 έτη, από τον Σεπτέμβριο του 1991 μέχρι σήμερα ήταν ο Πρωτοψάλτηs του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου Αγρινίου.
Από το έτος 2007 δίδασκε ως Καθηγητής στις δύο Σχολές Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, «Δαυίδ ο Ψαλμωδός» στο Αγρίνιο και «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» στο Μεσολόγγι, διδάσκοντας παράλληλα με τη μουσική το μάθημα του Τυπικού, ενώ το τελευταίο έτος είχε αναλάβει την διεύθυνση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στο Μεσολόγγι.

Ο Απόστολος Παπαχρήστος ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με εκδόσεις βιβλίων, με το Τυπικό, την Εκκλησιαστική Μελοποιΐα και την Υμνογραφία. Από το έτος 1996 μέχρι σήμερα εξέδιδε την Τυπική Διάταξη των Ιερών Ακολουθιών της Εκκλησίας μας, κατά την παράδοση και το ύφος της «Τάξεως» του αειμνήστου Γ. Μπεκατώρου. Η «Τυπική Διάταξις» έτυχε μιας ευμενούς υποδοχής και ευμενεστάτων κριτικών από ιεράρχας, μουσικολόγους, λειτουργιολόγους και τον ιεροψαλτικό κόσμο.
Κατόπιν προτάσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου μετείχε επί μια πενταετία, ως μέλος στη Συνοδική Υποεπιτροπή επί της εκδόσεως των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος», έχοντας την υπευθυνότητα της συντάξεως των «λειτουργικών τυπικών διατάξεων».
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Σινά και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, είχε αναλάβει την σύνταξη της Τυπικής Διατάξεως στην έκδοση των Διπτύχων της Ιεράς Μονής Σινά.

Το 1998 εξέδωσε το μουσικό βιβλίο «Νέο Ειρμολόγιο» και το 2009 το μουσικό βιβλίο «Στιχολόγιον». Μέσα από το υμνογραφικό του τάλαντο σημαντική ήταν η προσφορά του στην σύνταξη και μελοποιΐα «Ασματικών Ακολουθιών» και «Παρακλητικών Κανόνων» διαφόρων αγίων, όπως: α) της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης, β) του αγίου Aλεξάνδρoυ, αρχιεπισκόπου Aλεξανδρείας, γ) των αγίων Υμνογράφων, δ) των αγίων 3 μαρτύρων των εν Βραχωρίω και ε) του οσίου Ιωσήφ του ποιητού. Υπό έκδοση βρίσκεται το «Θεοτοκάριον», συλλογή Παρακλητικών Κανόνων που ο ίδιος συνέγραψε προς τιμήν των θαυματουργών εικόνων της Παναγίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας».
Η υμνογραφική προσφορά του Απόστολου Παπαχρήστου καλύπτει υμνογραφικό κενό της λατρείας, που μαζί με τα μουσικά παραρτήματα τα οποία παρατίθονται στις εκδόσεις, αποτελούν συμβολή στη γνήσια εκκλησιαστική και βυζαντινή παράδοση.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην ειπωθεί η συνεργασία του με πολλούς πρωτοψάλτες με κορυφαία τη συνεργασία με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλο Στανίτσα, τον οποίο επισκεπτόταν στο Ιερό Ναό όπου έψελνε, εντρυφώντας στα μαθήματα γνήσιας απόδοσης της ψαλτικής μελωδίας.
Aξίζει να σημειωθεί η αγωνία του για την συμμετοχή του λαού στην λατρεία, ενώ οι πρωτοβουλίες του για οργάνωση Ιερών Ακολουθιών, Αγρυπνιών και Θείων Λειτουργιών των Προηγιασμένων σε Ιερές Μονές και απομακρυσμένα χωριά της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με προσωπική του συμμετοχή στο αναλόγιο ανέδειξαν τη λατρευτική παράδοση της περιοχής.
Ο  Απόστολος Παπαχρήστος ήταν ένα πρόσωπο που απολάμβανε μια ευρύτερη εκκλησιαστική και κοινωνική αποδοχή για το σημαντικό έργο που ολοπρόθυμα και με πολύ ζήλο επιτελούσε. Η αποδοχή της συνεργασίας του από Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Εξωτερικού, καθώς και από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία μας δεικνύουν την αυθεντική αγάπη και συνέπειά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την επικοινωνία του με ιεραποστολικά κλιμάκια, σημειώνοντας το πρακτικό μέρος της προσφοράς του: α) με την παρασκευή γνησίου εκκλησιαστικού νάματος που σε μεγάλες ποσότητες προμήθευε τις Μητροπόλεις της Αφρικής για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και β) καταγράφοντας ψηφιακούς δίσκους με μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας στην ιταλική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, ψάλλοντας ο ίδιος τα λειτουργικά κείμενα.

Ολόκληρο το έργο του αειμνήστου Απόστολου Παπαχρήστου ευλόγησαν και αναγνώρισαν με επιστολές τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Πατριάρχες και Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών, Ιεράρχες, Καθηγούμενοι Ιερών Μονών και Καθηγητές Πανεπιστημίου. Ενδεικτικά παραθέτουμε απόσπασμα από την τελευταία  επιστολή που έλαβε ο ίδιος, όπου ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτηςαποδεικνύει την προσφορά και το ορθόδοξο ήθος του κεκοιμημένου:

«Φίλτατε καί μουσικολογιώτατε ἀδελφέ ἐν Χριστῷ Κύριε Ἀπόστολε
Πῶς νά μήν χαίρω, ὅταν ἔργοις βλέπω νά συνεχίζετε δοξολογῶν τόν Κύριόν μας καί τούς χορούς τῶν Ἁγίων Του, ὄχι μόνον στά τῆς γλυκυτάτης καί μυσταγωγικῆς ψαλμωδίας Σας, ἀλλά καί διά τῆς συγγραφῆς καί συνθέσεως ὑμνογραφημάτων, ἀντικατοπτριζόντων τήν βαθεῖαν εὐλάβειαν, φιλοθεΐαν καί φιλαγιότητά Σας;
  Δοξάζω τόν Πανάγαθον Κύριον διότι Σᾶς ἐγνώρισα ἤδη ἀπό τό 1978, ὅταν συναγρυπνήσαμεν τοῦ ἁγίου Νικολάου εἰς τοῦ Σταυρονικήτα, παρόντος καί τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος Παϊσίου, ὁ ὁποῖος τόσον Σᾶς ἀγαποῦσε, ὅπως καί τόν ἀείποτε χειραγωγόν Σας, τόν θυσιαστικόν αὐτάδελφον καί ἤδη ἅγιον Ποιμενάρχην τῆς Γενετείρας Σας Σεβασμιώτατον Κοσμᾶν –  ὄνομα καί πρᾶγμα.
  Μετά τά ἀνωτέρω προοιμιακά ἔρχομαι εἰς τό κυρίως θέμα, τήν προσφάτως γραφεῖσαν καί σταλεῖσαν μοι θαυμασίαν ἀκολουθίαν, τῆς ὁποίας τό περιεχόμενον καί ἡ θεολογική ἀρτιότης καί μέ κατέπληξεν, ἀλλά καί βαθύτατα μέ συνεκίνησεν, ὥστε νά διακηρύξω νοερῶς – πλήν μεγαλοφώνως τό ψαλμικόν «Κύριος σοφοῖ τυφλούς» - πεφωτισμένους διά τοῦ μυστικοῦ καί ἀϊδίου φωτός τοῦ Παναγίου Πνεύματος.   […]
  … Σᾶς ἀσπάζομαι φιλήματι ἁγίῳ καί ἐν ἀναμονῇ μιᾶς νέας προσωπικῆς συναντήσεώς μας, διατελῶ ἐλάχιστος ἀδελφός Σας ἐν Χριστῷ,
+ Ἱερομόναχος Ἀθανάσιος  (Σιμωνοπετρίτης)
Υ.Γ.  ………………………………………………………….
Χαίροις  μάκαρ  Ἀπόστολε
καί  αἴνει  τόν  γλυκύτατον  Χριστόν  μας!»
Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως

19 Μαΐου 1919: γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους

$
0
0
Η 19η Μαΐου δεν είναι γιορτή. Είναι μνημόσυνο

Η 19η ΜΑΪΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ.

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, 353.000 σφαγιασθέντες,
100.000 ορφανά και 50.000 αγνοούμενοι.

Του Φώτη Μιχαήλ

 
Ιστορικές μαρτυρίεςμας βεβαιώνουν ότι, κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, Έλληνες από την Μίλητο ίδρυσαν στον Πόντο τις πόλεις Σινώπη, Αμισό (Σαμσούντα) και Τραπεζούντα. Με άλλα λόγια η  ιστορική μας μόνιμη παρουσία στον Πόντο ξεκινάει από το 800 π.Χ., και φτάνει ακμάζουσα μέχρι περίπου τον Α'παγκόσμιο πόλεμο.
Τότε είναι,που η τουρκική βαρβαρότητα, σε συνεργασία με Γερμανούς στρατιωτικούς, κατάφερε, μετά από 28 αιώνες συνεχούς παρουσίας, να ξεριζώσει από τις πατρογονικές του εστίες τον Ελληνισμό του Πόντου, και να οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 353.000 Έλληνες Ποντίους.
Οι διώξειςτων Ποντίων από τους οπαδούς του Κεμάλ, που ήθελαν να εξισλαμίσουν ολόκληρη την τότε τουρκική επικράτεια, είχαν αρχίσει από το 1911. Χίλια περίπου ελληνικά σχολεία μπήκαν, τότε, κάτω από αυστηρό τουρκικό έλεγχο, απαγορεύτηκε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και κλείστηκαν όλοι οι πολιτιστικοί, εθνικοί και πολιτικοί σύλλογοι  του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το 1915οι διώξεις στον Πόντο εντάθηκαν δραματικά. Φανατικοί Τούρκοι εθνικιστές, σε συνεργασία με την τουρκική αστυνομία, οργάνωσαν ανελέητες επιθέσεις με εμπρησμούς, λεηλασίες, βιασμούς και δολοφονίες αθώων αμάχων.
Από το 1914 μέχρι το 1918, πάνω από 100.000 Έλληνες του Πόντου εκτοπίσθηκαν στα βάθη της Μικράς Ασίας, από τους οποίους οι περισσότεροι πέθαναν στον δρόμο από το ψύχος και τις κακουχίες.

Στα χρόνιαεκείνα, Πόντιοι αντάρτες βγήκαν στα βουνά για αντίσταση, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά πράγματα, για να σταματήσουν τις μαζικές δολοφονίες. Από την άλλη μεριά οι σύμμαχοι, ενώ γνώριζαν για τις ωμότητες και  την θηριωδία των Τούρκων, μας άφησαν εντελώς αβοήθητους.
Στις 19 Μαΐουτου 1919, με εντολή του Μουσταφά Κεμάλ, αρχίζει, σε ολόκληρο τον Πόντο, η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας. Όλα τα εναπομείναντα ελληνικά χωριά ισοπεδώνονται, και σχεδόν 150.000 αθώοι άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά αφανίζονται με φωτιά και μαχαίρι.

Από το 1994,η Ελληνική Πολιτεία όρισε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Το σχετικό Π.Δ., για την 19η Μαΐου, προβλέπει δοξολογίες, πανηγυρικούς, φωταγωγήσεις και σημαιοστολισμούς Δημοσίων καταστημάτων.
Η 19η Μαΐου, όμως, δεν είναι γιορτή. Η 19η Μαΐου είναι Μνημόσυνο...
Και τα μνημόσυνα οφείλουμε να τα κάνουμε ακριβώς στην ημέρα τους,και όχι να τα μεταθέτουμε ελαφρά τη καρδία, όπως κάναμε φέτος λόγω ευρωεκλογών.
Τελικά,τι είναι αυτό που βαραίνει περισσότερο στην συνείδησή μας; Η Μνήμη των αναρίθμητων αδίκως σφαγιασθέντων προγόνων μας ή οι εκλογές των ευρωπαίων, που τότε μας εγκατέλειψαν και σήμερα λένε πως τάχα ενδιαφέρονται για μας;

Μετά απ'όλααυτά, αναρωτιέται κανείς:
Μέχρι πότε θα συνεχίσει να αποτελεί ταμπού, στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης;
Μέχρι πότεθα είναι εκτός ύλης σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, τα κεφάλαια, που αναφέρονται στην Γενοκτονία; 
Μέχρι πότεθα συνεχίζουμε, χωρίς ντροπή, να στεφανώνουμε, στην Άγκυρα, το μνημείο του εξολοθρευτή μας Μουσταφά Κεμάλ;
Μέχρι πότεθα χορεύουμε ''ζεμπεκιές'', θα στήνουμε ''κουμπαριές'', και θα στέλνουμε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, για να συμμετέχει στα ''δοξαστήρια''του Κεμάλ; 
Μέχρι πότεθα αδρανούμε μπροστά στον επιχειρούμενο εκτουρκισμό των Ελλήνων Ρομά και Πομάκων της Θράκης μας;
Μέχρι πότεθα ανεχόμαστε την ύπουλη, προκλητική και ανθελληνική δράση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής;
Μέχρι πότεθα επιμένουμε στην απόφαση για ίδρυση Τομέα Ισλαμικών σπουδών στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.; 
Μέχρι πότε οι Πολιτικοί και οι Διπλωμάτες μας θα παραμένουν σχεδόν αδρανείς μπροστά στην μεγάλη μας Εθνική Επιταγή, που λέγεται ''Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας'';
Με δυό λόγια:Μέχρι πότε θα συνεχίζουμε να φερόμαστε υβριστικά απέναντι στο ένα εκατομμύριο προσφύγων,
στα 353.000 θύματατης κεμαλικής θηριωδίας,
στα 100.000 ορφανά
και τους 50.000 αγνοουμένους;

Δείτε επίσης:

Προσευχή απογόνου Ποντίων προσφύγων για τα θύματα της γενοκτονίας και για τον θύτη
Türkçe dilinde Ortodokslukla ilgili metinler - Orthodoxy in Turkish - Ορθοδοξία στα τουρκικά

Για τον άγιο Κωνσταντίνο...

$
0
0

Αυτό που παρακαλώ να διαβάσετε είναι το αφιέρωμά μας:Είναι άγιος ή όχι ο Κωνσταντίνος ο Μέγας;
Διαβάστε επίσης:Ο ρόλος του Αυτοκράτορα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο
Το πολιτικό μανιφέστο του αγίου Κωνσταντίνου

Ανεβάζουμε όμως & ένα ωραίο βιογραφικό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, από εδώ (το βρήκαμε εδώ):


Ως γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται τόσο η Ταρσός της Κιλικίας όσο και το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ωστόσο η άποψη που επικρατεί φέρει τον Μέγα Κωνσταντίνο να έχει γεννηθεί στη Ναϊσό της Άνω Μοισίας (σημερινή Νις της Σερβίας). Το ακριβές έτος της γεννήσεώς του δεν είναι γνωστό, θεωρείται όμως ότι γεννήθηκε μεταξύ των ετών 272-288 μ.Χ.

Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος, που λόγω της χλωμότητος του προσώπου του ονομάσθηκε Χλωρός, και ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Κλαυδίου. Μητέρα του ήταν η Αγία Ελένη, θυγατέρα ενός πανδοχέως από το Δρέπανο της Βιθυνίας.

Το 305 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος ευρίσκεται στην αυλή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη Νικομήδεια με το αξίωμα του χιλίαρχου. Το ίδιο έτος οι δύο Αύγουστοι, Διοκλητιανός και Μαξιμιανός, παραιτούνται από τα αξιώματά τους και αποσύρονται. στο ύπατο αξίωμα του Αυγούστου προάγονται ο Κωνστάντιος ο Χλωρός στη Δύση και ο Γαλέριος στην Ανατολή. Ο Κωνστάντιος ο Χλωρός πέθανε στις 25 Ιουλίου 306 μ.Χ. και ο στρατός ανακήρυξε Αύγουστο τον Μέγα Κωνσταντίνο, κάτι όμως που δεν αποδέχθηκε ο Γαλέριος. Μετά από μια σειρά διαφόρων ιστορικών γεγονότων ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκρούεται με τον Μαξέντιο, υιό του Μαξιμιανού, ο οποίος πλεονεκτούσε στρατηγικά, επειδή διέθετε τετραπλάσιο στράτευμα και ο στρατός του Κωνσταντίνου ήταν ήδη καταπονημένος.


Από την πλευρά του ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε κάθε λόγο να αισθάνεται συγκρατημένος. δεν είχε καμία άλλη επιλογή εκτός από την επίκληση της δυνάμεως του Θεού. Ήθελε να προσευχηθεί, να ζητήσει βοήθεια, αλλά καθώς διηγείται ο ιστορικός Ευσέβιος, δεν ήξερε σε ποιόν Θεό να απευθυνθεί. Τότε έφερε νοερά στη σκέψη του όλους αυτούς που μαζί τους συνδιοικούσε την αυτοκρατορία. Όλοι τους, εκτός από τον πατέρα του, πίστευαν σε πολλούς θεούς και όλοι τους είχαν τραγικό τέλος. Άρχισε, λοιπόν, να προσεύχεται στον Θεό, υψώνοντας το δεξί του χέρι και ικετεύοντάς Τον να του αποκαλυφθεί. Ενώ προσευχόταν, διαγράφεται στον ουρανό μία πρωτόγνωρη θεοσημία. Περί τις μεσημβρινές ώρες του ηλίου, κατά το δειλινό δηλαδή, είδε στον ουρανό το τρόπαιο του Σταυρού, που έγραφε «τούτῳ νίκα». Και ενώ προσπαθούσε να κατανοήσει τη σημασία αυτού του μυστηριακού θεάματος, τον κατέλαβε η νύχτα. Τότε εμφανίζεται ο Κύριος στον ύπνο του μαζί με το σύμβολο του Σταυρού και τον προέτρεψε να κατασκευάσει απομίμηση αυτού και να το χρησιμοποιεί ως φυλακτήριο πιο πολέμους.

Έχοντας ως σημαία του το Χριστιανικό λάβαρο, αρχίζει να προελαύνει προς την Ρώμη εκμηδενίζοντας κάθε αντίσταση.

Όταν φθάνει στη Ρώμη ενδιαφέρεται για τους Χριστιανούς της πόλεως. Όμως το ενδιαφέρον του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς. Πολύ σύντομα πληροφορείται για την πενιχρή κατάσταση της Εκκλησίας της Αφρικής και ενισχύει από το δημόσιο ταμείο τα έργα διακονίας αυτής.

Το Φεβρουάριο του 313 μ.Χ., στα Μεδιόλανα, όπου γίνεται ο γάμος του Λικινίου με την Κωνσταντία, αδελφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επέρχεται μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών που καθιερώνει την αρχή της ανεξιθρησκείας.

Τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Μέγας Κωνσταντίνος ήσαν πολλά. Η αιρετική διδασκαλία του Αρείου, πρεσβυτέρου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ήλθε να ταράξει την ενότητα της Εκκλησίας. Η διδασκαλία αυτή, που ονομάσθηκε αρειανισμός, κατέλυε ουσιαστικά το δόγμα της Τριαδικότητας του Θεού.

Μόλις ο Μέγας Κωνσταντίνος πληροφορήθηκε τα όσα θλιβερά συνέβαιναν στην Αλεξάνδρεια, απέστειλε με τον πνευματικό του σύμβουλο Όσιο, Επίσκοπο Κορδούης της Ισπανίας, επιστολή στον Επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο (313 - 328 μ.Χ.) και τον Άρειο. Η προσπάθεια επιλύσεως του θέματος δεν ευδοκίμησε. Έτσι αποφασίσθηκε η σύγκλιση της Α'Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ.

Η περιγραφή της εναρκτήριας τελετής από τον ιστορικό Ευσέβιο είναι ομολογουμένως ενδιαφέρουσα. στο μεσαίο οίκο των ανακτόρων είχαν προσέλθει όλοι οι σύνεδροι. Επικρατούσε απόλυτη σιγή και όλοι περίμεναν την είσοδο του αυτοκράτορα, τον οποίο οι περισσότεροι θα έβλεπαν για πρώτη φορά. Ο Κωνσταντίνος εισήλθε ταπεινά, με σεμνότητα και πραότητα. στην ομιλία του προς τη Σύνοδο χαρακτηρίζει τις ενδοεκκλησιαστικές συγκρούσεις ως το μεγαλύτερο δεινό και από τους πολέμους. Ο λόγος του υπήρξε ευθύς και σαφής. Δεν ήθελε να ασχοληθεί παρά μονάχα με θέματα που αφορούσαν στην ορθοτόμηση της πίστεως. Η κρίσιμη φράση του, «περὶ τῆς πίστεως σπουδάσωμεν», διασώζεται σχεδόν από όλους τους ιστορικούς συγγραφείς.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ο αυτοκράτορας ανέλαβε πρωτοβουλίες για την εδραίωση των αποφάσεών της. Απέστειλε εγκύκλιο επιστολή προς την Εκκλησία της Αιγύπτου, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αλεξανδρείας, στην οποία γνωστοποιεί τις αποφάσεις της Συνόδου. Ο ίδιος γνωστοποιεί προς όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας την καταδίκη του Αρείου και απαγορεύει την απόκτηση και την απόκρυψη των συγγραμμάτων του. Η εντυπωσιακή του όμως ενέργεια είναι η επιστολή του προς τον Άρειο. Επιτιμά τον αιρεσιάρχη και τον καταδικάζει με αυστηρότητα για τις κακοδοξίες του.

Όμως περί τα τέλη του 327 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος καλεί τον Άρειο στα ανάκτορα. Ο αιρεσιάρχης φυσικά δεν χάνει την ευκαιρία και υποβάλλει μία ομολογία γεμάτη από έντεχνες θεολογικές ανακρίβειες, πείθοντας μάλιστα τον Μέγα Κωνσταντίνο ότι αυτή δεν διαφέρει ουσιαστικά από όσα είχε αποφασίσει η Α'Οικουμενική Σύνοδος. Τελικά ο αυτοκράτορας συγκαλεί νέα Σύνοδο, το Νοέμβριο του 327 μ.Χ., η οποία ανακαλεί τον Άρειο από την εξορία και αποκαθιστά τους εξόριστους Επισκόπους Νικομηδείας Ευσέβιο και Νικαίας Θεόγνιο. Η ανάκληση του Αρείου και η αποκατάσταση των περί αυτών πυροδότησε νέες έριδες πιο κόλπους της Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος Αλεξανδρείας Αλέξανδρος και στην συνέχεια ο διάδοχός του Μέγας Αθανάσιος αρνούνται να δεχθούν τον Άρειο στην Αλεξάνδρεια. Ο Μέγας Κωνσταντίνος απειλεί με καθαίρεση τον Μέγα Αθανάσιο, ενώ σε Σύνοδο που συνήλθε στην Αντιόχεια το 330 μ.Χ. καθαιρείται και εξορίζεται από τους αιρετικούς ο Άγιος Ευστάθιος, Επίσκοπος Αντιοχείας (τιμάται 21 Φεβρουαρίου). Η Σύνοδος της Τύρου της Συρίας, που συνήλθε το 335 μ.Χ., καταδικάζει ερήμην με την ποινή της καθαιρέσεως τον Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος φεύγει, για να συναντήσει τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Είναι γεγονός πως ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν έδειξε να αποδέχεται το αίτημα του Μεγάλου Αθανασίου για ακρόαση. Πείσθηκε όμως να τον ακούσει, όταν ο Μέγας Αθανάσιος του απηύθυνε την ρήση: «Δικάσει Κύριος ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ σοῦ». Ο Μέγας Κωνσταντίνος κατενόησε την κατάφωρη αδικία και τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος του Μεγάλου Αθανασίου και έκανε δεκτό το αίτημά του νά προσκληθούν όλοι οι συνοδικοί της Τύρου και η διαδικασία να λάβει χώρα ενώπιόν του.

Ο Ευσέβιος Νικομηδείας αγνόησε την αυτοκρατορική εντολή. Πήρε μόνο ελάχιστους από τους συνοδικούς και εμφανίσθηκε στον αυτοκράτορα. Ξέχασε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες και για πρώτη φορά έθεσε το θέμα της δήθεν παρακωλύσεως της αποστολής σιταριού προς την Βασιλεύουσα. Ο αυτοκράτορας εξοργίζεται και εξορίζει τον Μέγα Αθανάσιο στα Τρέβιρα της Γαλλίας. Παρά ταύτα δεν επικυρώνει την απόφαση της Συνόδου της Τύρου για καθαίρεση και ούτε διατάσσει την αναπλήρωση του επισκοπικού θρόνου της Αλεξάνδρειας.

Η τελευταία περίοδος της ζωής του Μεγάλου Κωνσταντίνου είναι αυτή που τον καταξιώνει στην εκκλησιαστική συνείδηση και τον οδηγεί στο απόγειο της πνευματικής του πορείας. Ο Άγιος, κατά τον Απρίλιο του 337 μ.Χ., αισθάνεται τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Οι πηγές μάς πληροφορούν πως ο Μέγας Κωνσταντίνος κατέφυγε σε ιαματικά λουτρά. Βλέποντας όμως την υγεία του να επιδεινώνεται θεώρησε σκόπιμο να μεταβεί στην πόλη Ελενόπολη της Βιθυνίας, που είχε ονομασθεί έτσι λόγω της Αγίας μητέρας του. Εκεί παρέμεινε στο ναό των Μαρτύρων, όπου ανέπεμπε ικετήριες ευχές και λιτανείες προς τον Θεό. Ο Μέγας Κωνσταντίνος αντιλαμβάνεται πως η επίγεια ζωή του πλησιάζει στο τέλος της. Η μνήμη του θανάτου καλλιεργείται στην καρδιά του και τον οδηγεί στο μυστήριο της μετάνοιας και του βαπτίσματος. Μετά από αυτά καταφεύγει σε κάποιο προάστιο της Νικομήδειας, συγκαλεί τους Επισκόπους και τους απευθύνει τον εξής λόγο: «Αυτός ήταν ο καιρός που προσδοκούσα από παλιά και διψούσα και ευχόμουν να καταξιωθώ της εν Θεώ σωτηρίας. Ήλθε η ώρα να απολαύσουμε και εμείς την αθανατοποιό σφραγίδα, ήλθε η ώρα να συμμετάσχουμε στο σωτήριο σφράγισμα, πράγμα που κάποτε επιθυμούσα να κάνω στα ρείθρα του Ιορδάνου, στα οποία, όπως παραδίδεται, ο Σωτήρας μας έλαβε το βάπτισμα εις ημέτερον τύπον. Ο Θεός όμως, που γνωρίζει το συμφέρον, μας αξιώνει να λάβουμε το βάπτισμα εδώ. Ας μην υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία. Γιατί και εάν ακόμη είναι θέλημα του Κυρίου της ζωής και του θανάτου να συνεχισθεί η επίγεια ζωή μας και να συνυπάρχω με το λαό του Θεού, θα πλαισιώσω τη ζωή μου με όλους εκείνους τους κανόνες που αρμόζουν στον Θεό».

Μετά το βάπτισμα ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν ξαναφόρεσε τον αυτοκρατορικό χιτώνα, αλλά παρέμεινε ενδεδυμένος με το λευκό ένδυμα του βαπτίσματος, μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του το 337 μ.Χ. Ήταν η ημέρα εορτασμού της Πεντηκοστής, γράφει ο ιστορικός Ευσέβιος.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει ο Ευσέβιος τα γεγονότα, τα οποία ακολούθησαν την κοίμηση του Αγίου. Όλοι οι σωματοφύλακες του αυτοκράτορα, αφού έσχισαν τα ρούχα τους και έπεσαν στο έδαφος, έκλαιγαν και φώναζαν δυνατά, σαν να μην έχαναν το βασιλέα τους, αλλά τον πατέρα τους. Οι ταξίαρχοι και οι λοχαγοί έκλαιγαν τον ευεργέτη τους. Οι δήμοι ήσαν λυπημένοι και κάθε κάτοικος της Κωνσταντινουπόλεως πενθούσε, σαν να έχανε το κοινό αγαθό.

Αφού οι στρατιωτικοί τοποθέτησαν το σκήνωμα του Αγίου σε χρυσή λάρνακα, το μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη και το εναπέθεσαν σε βάθρο στον βασιλικό οίκο. Το ιερό λείψανό του ενταφιάσθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Δίκαια η ιστορία τον ονόμασε Μέγα και η Εκκλησία Ισαπόστολο.

Σημείωση: Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Άγιος Κωνσταντίνος κατηχήθηκε και βαπτίστηκε από τον Άγιο Σιλβέστρο, Πάπα Ρώμης (βλέπε 2 Ιανουαρίου). Διαβάστε εδώ την πολύ ωραία ανάλυση του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη σχετικά με το θέμα αυτό.

Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας περί το 247 μ.Χ. Φαίνεται ότι ήταν ταπεινής καταγωγής. στην ιστοριογραφία υπάρχει σχετική διχογνωμία ως προς το αν η μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου υπήρξε σύζυγος ή νόμιμη παλλακίδα του Κωνσταντίου του Χλωρού.

Μεταξύ των ετών 272 - 288 μ.Χ. γέννησε στη Ναϊσό της Μοισίας τον Κωνσταντίνο. Όταν, πέντε έτη αργότερα, ο Κωνσταντίνος Χλωρός έγινε Καίσαρας από τον Διοκλητιανό, αναγκάσθηκε να την απομακρύνει, για να συζευχθεί τη Θεοδώρα, θετή κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, και να έχει έτσι το συγγενικό εκείνο δεσμό, ο οποίος θα εξασφάλιζε τη στερεότητα του Διοκλητιανού τετραρχικού συστήματος. Παρά το γεγονός αυτό ο Μέγας Κωνσταντίνος τιμούσε ιδιαίτερα τη μητέρα του. Της απένειμε τον τίτλο της αυγούστης, έθεσε τη μορφή της επί νομισμάτων και έδωσε το όνομά της σε μία πόλη της Βιθυνίας.

Η Αγία έδειξε την ευσέβειά της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση νέων Εκκλησιών στη Ρώμη (Τιμίου Σταυρού), στην Κωνσταντινούπολη (Αγίων Αποστόλων), στη Βηθλεέμ (βασιλική της Γεννήσεως) και επί του Όρους των Ελαιών (βασιλική της Γεθσημανή). Η Αγία Ελένη πήγε το 326 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ, όπου «μὲ μέγαν κόπον καὶ πολλὴν ἔξοδον καὶ φοβερίσματα ηὗρεν τὸν τίμιον σταυρὸν καὶ τοὺς ἄλλους δύο σταυροὺς τῶν ληστῶν», όπως γράφει ο Κύπριος Χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς. Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, ένα χρόνο μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου, η Αγία Ελένη πέρασε και από την Κύπρο.

Η Αγία Ελένη κοιμήθηκε με ειρήνη μάλλον το 327 μ.Χ. σε ηλικία ογδόντα ετών. Ο ιστορικός Ευσέβιος γράφει ότι η Αγία προαισθάνθηκε το θάνατό της και με διαθήκη άφησε την περιουσία της στον υιό της και τους εγγονούς της.

Όπως ήταν φυσικό ο υιός της μετέφερε το τίμιο λείψανό της στην Κωνσταντινούπολη και την ενταφίασε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Η Σύναξη αυτών ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία, στο ναό των Αγίων Αποστόλων και στον ιερό ναό αυτών στην κινστέρνα του Βώνου.

Οι Βυζαντινοί τιμούσαν ιδιαίτερα τον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι κατά το Μεσαίωνα ήταν πολύ δημοφιλής στους Βυζαντινούς η απεικόνιση του πρώτου Χριστιανού βασιλέως με τη μητέρα του, που κρατούσαν στο μέσον Σταυρό. Η παράδοση αυτή διατηρείται μέχρι και σήμερα με τα κωνσταντινάτα.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Πρῶτος πέφηνας, ἐν Βασιλεῦσι, θεῖον ἕδρασμα, τῆς εὐσεβείας, ἀπ’ οὐρανοῦ δεδεγμένος τὸ χάρισμα· ὅθεν Χριστοῦ τὸν Σταυρὸν ἐφανέρωσας, καὶ τὴν Ὀρθόδοξον πίστιν ἐφήπλωσας. Κωνσταντῖνε Ἰσαπόστολε, σὺν Μητρὶ Ἑλένῃ τῇ θεόφρονι, πρεσβεύσατε ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.


Ο ερημίτης του όρους Σινά πατέρας Μωυσής

$
0
0

Εισαγωγή του Vasili Moumka, δημιουργού του βίντεο: 

Γνώρισα τον Πατέρα Μωυσή πριν απο έναν χρόνο. Η επικοινωνία στην αρχή ηταν τηλεφωνική, λόγω μιας περιπέτειας που είχα την περίοδο εκείνη στην ζωή μου. Σε λίγο καιρό αποφάσισα να πάω να τον γνωρίσω απο κοντά. Μαζί με τη γυναίκα μου κάναμε το ταξίδι στην Αγία Αικατερίνη στο όρος Σινά της Αιγύπτου. Η εμπειρία μοναδική, το μοναστήρι, οι καλογέροι, οι βεδουίνοι, το βουνό, τι να πρωτοπείς... Μα πάνω από όλα η προσωπικότητα του Πατέρα Μωυσή.
Θα ήθελα απλά, εγώ και η γυναίκα μου, να μοιραστούμε μαζί σας, μέσα από το βίντεο που φτιάξαμε, την προσωπική μας ματιά και την λίγη, αλλά γεμάτη νόημα εμπειρία μας. Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. 
Με αγάπη Β.Μ.



Το είδαμε στον Προσκυνητή.

Δείτε παρακαλώ και:

Προφήτες, που δεν τους κάλεσε ο Θεός…

$
0
0

Συμβολική απεικόνιση του διασκορπισμού των εθνών μετά τη σύγχυση της Βαβέλ. Η Αγία Τριάδα απεικονίζεται ως τρεις Άγγελοι, ενώ κάθε έθνος λαμβάνει για συνοδό ένα φύλακα άγγελο.Τοιχογραφία από την Ιερά Μονή ΠαρακλήτουΩρωπού.
 
Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλης πνευματικής σύγχυσης. Το θρησκευτικό μπέρδεμα είναι τέτοιο, που θυμίζει τα ρωμαϊκά χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο χριστιανισμός – τότε, το ανακάτεμα των θρησκειών και η μαγεία διαφόρων ειδών κυριαρχούσαν. Κάτι παρόμοιο παρατηρούμε και σήμερα: ο δυτικός κόσμος έχει γεμίσει από πρόσωπα και ομάδες που δίνουν πνευματικές υποσχέσεις, ανακατεύοντας ιδέες και πρακτικές από διάφορες θρησκείες και βεβαιώνοντας ή πιστεύοντας και οι ίδιοι ότι διαθέτουν κάποιο ξεχωριστό «χάρισμα» και την υψηλή «αποστολή» να διδάξουν και να καθοδηγήσουν την ανθρωπότητα…

Πέρα από τους γκουρού, τα μέντιουμς κ.ά., που προέρχονται από τις θρησκείες της Άπω Ανατολής ή την αρχαία ειδωλολατρία, και στο χώρο του χριστιανισμού έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, σε όλο τον πλανήτη, η εμφάνιση ανθρώπων με «ιδιαίτερα χαρίσματα», «κλήσεις» και «αποστολές».

Τα πρόσωπα αυτά συχνά συσπειρώνονται στις ομάδες που ονομάζονται «Εκκλησία της Πεντηκοστής» («πεντηκοστιανοί») ή στις ομάδες των «αναγεννημένων» ή «χαρισματικών χριστιανών», που κατά τις λατρευτικές συγκεντρώσεις τους πέφτοντας σε κάποια μορφή έκστασης θεωρούν ότι τους επισκέπτεται το Άγιο Πνεύμα και τους οδηγεί σε διάφορες προφητικές ή θαυματουργικές καταστάσεις. Άλλοι ιδρύουν δικές τους ομάδες, για να διδάξουν τον κόσμο, είτε στην ιδιαίτερη πατρίδα τους είτε ταξιδεύοντας σε όλη τη Γη, όπως η περίφημη Βασούλα Ρύντεν.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που θεωρούν τον εαυτό τους ορθόδοξο χριστιανό, πηγαίνουν στην εκκλησία, προσεύχονται, γονατίζουν, μεταλαβαίνουν, ίσως μάλιστα και να εξομολογούνται, και συγχρόνως ζουν μια μεγάλη σειρά υπερφυσικών εμπειριών, οραμάτων και αποκαλύψεων, που πιστεύουν πως τους έρχονται από το Χριστό, την Παναγία, τους αγγέλους ή κάποιον άγιο.

Ορισμένοι από τους «χαρισματούχους» αυτούς συνανθρώπους μας, όλων των παραπάνω περιπτώσεων, εμφανίζουν στ’ αλήθεια προφητικά ή θαυματουργικά χαρίσματα και γίνονται ευεργέτες ταλαίπωρων και δυστυχισμένων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να εδραιώνεται μέσα τους (αλλά και στους άλλους) η βεβαιότητα πως είναι άγιοι, εκλεγμένοι από το Θεό για μια ξεχωριστή αποστολή.

Απομιμήσεις θεϊκών εμπειριών

Η ιστορία του χριστιανισμού είναι γεμάτη περιπτώσεις ανθρώπων, που έζησαν υπερφυσικές εμπειρίες οι οποίες φαίνονταν να προέρχονται από το Θεό, κι όμως στην πορεία αποδείχτηκε ότι προέρχονταν από το διάβολο. Η ίδια η Καινή Διαθήκη μας λέει ότι ο διάβολος μπορεί να μεταμορφωθεί και σε άγγελο φωτός για να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τους χριστιανούς (Β΄ προς Κορινθίους, 11, 14). Στις Πράξεις των Αποστόλωναναφέρεται η περίπτωση μιας σκλάβας με μαντικές ικανότητες, που φώναζε για τον απόστολο Παύλο και τους συνεργάτες του πως είναι άνθρωποι του Θεού και διδάσκουν το δρόμο της σωτηρίας! Κι όμως, παρόλο που τους έκανε διαφήμιση, ο Παύλος στράφηκε και διέταξε το πνεύμα που κατοικούσε μέσα της να την αφήσει ελεύθερη. Τότε η γυναίκα ελευθερώθηκε από το διάβολο και έχασε αμέσως την ικανότητα να μαντεύει!

Η θεραπεία της μάντισσας σκλάβας (από εδώ)
 
Ακόμη και ο Ιησούς Χριστός προειδοποιεί ότι θα εμφανιστούν ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες με υπερφυσικές δυνάμεις που θα πλανήσουν ακόμη και εκλεκτούς (δηλ. τους πιο πιστούς και ενάρετους), αλλά και ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που κάνουν προφητείες και θαύματα στο όνομά Του, μα δε θα έχουν καμιά πραγματική σχέση μ’ Αυτόν – και θα τους πει: «ποτέ δε σας γνώρισα· φύγετε από κοντά μου, οι εργαζόμενοι την ανομία» (κατά Ματθαίον 7, 21-23, και 24, 23-25).

Μέσα στην ιστορία τέτοιες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί πολλές, ενώ σήμερα, όπως προαναφέραμε, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας σε παγκόσμια κλίμακα. Πηγή τους είναι ο ανθρώπινος εγωισμός. Όλοι λαχταράμε να είμαστε κάτι ξεχωριστό. Και είμαστε: ο καθένας για το Θεό είναι ξεχωριστός και καλεσμένος να ενωθεί μαζί Του, μέσω του Ιησού Χριστού, να γίνει άγιος και να σωθεί στην αιωνιότητα.

Ναι, είμαι ξεχωριστός:ο Θεός έγινε άνθρωπος και σταυρώθηκε για μένα, έδωσε στον κόσμο τα άγια Μυστήρια για να μπορέσω να ενωθώ με Αυτόν, το βάπτισμα για να γίνω μέλος του σώματός Του (της Εκκλησίας, δηλ. του συνόλου των χριστιανών), το χρίσμα, για να λάβω τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, την εξομολόγηση, για να συγχωρούνται οι αμαρτίες μου και να λαμβάνω καθοδήγηση από τον πνευματικό μου, τη θεία Μετάληψη για να παίρνω μέσα μου το πανάγιο Σώμα και Αίμα Του!... Αλλά το ίδιο ξεχωριστός είναι κι ο διπλανός μου, κι ο απέναντί μου κι ο κάθε άνθρωπος. Όλοι είμαστε καλεσμένοι από τον Ίδιο τον Ιησού Χριστό (προσωπικά ο καθένας μας) για το άγιο βάπτισμα και τον πνευματικό και ηθικό αγώνα της Ορθοδοξίας, που οδήγησε και οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους κάθε εποχής στην ένωση με το Θεό.

Γι’ αυτά είμαστε καλεσμένοι και είναι υπεραρκετά. Δε χρειάζεται να «μας καλέσει προσωπικά ο Χριστός» να κάνουμε θαύματα ή προφητείες ή να διδάσκουμε την ανθρωπότητα. Ας γίνουμε πρώτα ταπεινά μέλη του σώματός Του (της Εκκλησίας) και βλέπουμε… Τότε γινόμαστε «οι εκλεκτοί», για τους οποίους μίλησε ο Χριστός και είπε «πολλοί είναι οι καλεσμένοι, αλλά λίγοι οι εκλεκτοί» (κατά Ματθαίον, κεφ. 20 – είναι από την παραβολή των εργατών, όπου φαίνεται ότι ΟΛΟΙ είμαστε καλεσμένοι, αλλά οι πονηροί θέλουν να ξεχωρίζουν από τους άλλους επειδή «κουράστηκαν περισσότερο»). Ποιοι είναι λοιπόν οι εκλεκτοί; Αυτοί που αποδέχονται την πρόσκληση. Αν όλοι την αποδέχονταν, θα ήταν όλοι εκλεκτοί, γιατί ο Χριστός μοιράζει το Σώμα και το Αίμα του εξίσου σε όλους μας (δες και την παραβολή του μεγάλου δείπνου, κατά Λουκάν 14, 15-24).

Όμως το θέμα είναι ότι ο Χριστός δίδαξε πως η σωτηρία έρχεται με την ταπείνωση και η ταπείνωση χρειάζεται μεγάλο πνευματικό αγώνα. Και τον ασφαλή τρόπο αυτού του αγώνα μάς τον δείχνουν οι άγιοι, από την εποχή των αποστόλων ακόμη, μέχρι και σήμερα.

Χαρακτηριστικά των αληθινών θεοφώτιστων διδασκάλων

Ας μου επιτραπεί να τον αναφέρω πολύ συνοπτικά: ο ασφαλής τρόπος σωτηρίας προϋποθέτει, φυσικά, να αγαπά και να συγχωρεί ο άνθρωπος όλο τον κόσμο, να παρακαλεί το Θεό να συγχωρούνται και να σώζονται οι αμαρτωλοί (ανάμεσά τους και ο ίδιος), αλλά και να είναι κανονικό μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να αισθάνεται πάντα μαθητής των αγίων, χωρίς να θέλει να γίνει διδάσκαλος κανενός.

Στην ιστορία της Εκκλησίας έχουν αναδειχθεί από το Θεό πάρα πολλοί μεγάλοι άγιοι διδάσκαλοι, που μέχρι το τέλος της ζωής τους επιβεβαιώθηκε η αγιότητά τους και κατά το θέλημα του Θεού συνέχισαν να θαυματουργούν και μετά θάνατον. Η διδασκαλία πολλών απ’ αυτούς έχει καταγραφεί, είτε σε βιβλία των ίδιων είτε από τους ακροατές τους. Όλοι αυτοί είναι οι δικοί μας διδάσκαλοι: ο Μέγας Βασίλειος, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος και πάρα πολλοί άλλοι. Στα νεώτερα χρόνια έχουμε τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης, τον άγιο Σιλουανό την Αθωνίτη, τον άγιο Λουκά τον Ιατρό, τον άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, τους γέροντες Σωφρόνιο Σαχάρωφ, Παΐσιο, Εφραίμ Κατουνακιώτη, Κλεόπα Ελίε, Ευμένιοτων Ρουστίκων Ρεθύμνου και πάρα πολλούς άλλους. Μεταξύ των αγίων γυναικών, ας αναφέρουμε την αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, την αγία Συγκλητική, την αγία Ματρώνα τη Χιοπολίτιδα, την αγία Φιλοθέη την Αθηναία, την αγία Ματρώνα της Μόσχας την εκ γενετής τυφλή, την αγία Ελισάβετ της Ρωσίας κ.π.ά.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων τους:

ήταν κανονικά μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας (πολλοί από αυτούς ήταν και ιερείς ή μοναχοί) και λάτρευαν το Θεό με τον ορθόδοξο τρόπο, χωρίς να θέλουν να φτιάξουν «το δικό τους τρόπο»: σέβονταν και χρησιμοποιούσαν τις άγιες εικόνες, το καντήλι και το θυμιατό, έκαναν το σταυρό τους, πήγαιναν στην εκκλησία μαζί με όλο τον κόσμο, νήστευαν τις κανονικές νηστείες της Ορθοδοξίας, γιόρταζαν τις γιορτές της, εξομολογούνταν, μεταλάβαιναν κ.τ.λ.· μελετούσαν τα έργα των παλαιότερων αγίων Πατέρων και συμμορφώνονταν με τη διδασκαλία τους σαν ταπεινοί μαθητές, χωρίς να περιμένουν να λάβουν οδηγίες ή αποκαλύψεις από τον ίδιο το Χριστό· ήταν δηλαδή μαθητές ανθρώπων, όχι απευθείας του Θεού, γιατί η ιδέα ότι ο Χριστός μάς κατευθύνει άμεσα, οδηγεί τον άνθρωπο σε εγωισμό και εύκολα τον κάνει παιχνίδι του διαβόλου· ακόμη κι όταν θαυματουργούσαν, δε θεωρούσαν τον εαυτό τους εκλεκτό του Θεού· αντίθετα, ένιωθαν αμαρτωλοί και ανάξιοι να τους δώσει ο Κύριος υπερφυσικές εμπειρίες και θαυματουργικά χαρίσματα – όπως ο άσωτος υιός ζήτησε από τον Πατέρα του να τον πάρει σαν υπηρέτη, άσχετα αν ο Πατέρας τον ξανάκανε αρχοντόπουλο· είχαν ορθόδοξο πνευματικό, στον οποίο εξομολογούνταν και υπάκουαν με ταπείνωση σε αυτά που τους έλεγε· και το τελευταίο: όσοι από αυτούς αναλάμβαναν αποστολή να διδάξουν τον κόσμο, είτε ως ιεραπόστολοι (όπως ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός) είτε ως πνευματικοί (δηλ. εξομολόγοι), την αναλάμβαναν μετά από εντολή της Ορθόδοξης Εκκλησίαςκαι όχι από κατευθείαν «πρόσκληση του Χριστού», και δίδασκαν τη διδασκαλία και τον τρόπο ζωής της Ορθοδοξίας, όχι «καινούργια πράγματα».

Ακόμη και άγιοι που τους επισκέφτηκε ο Χριστός ή η Παναγία ή άγιοι που φωτίστηκαν από κάποια διδασκαλία του ευαγγελίου και επιθύμησαν να διδάξουν τον κόσμο (π.χ. άγιος Κοσμάς), δεν έκαναν τίποτα χωρίς πρώτα να πάρουν ευλογία από τον κανονικό ορθόδοξο επίσκοπο ή τον ηγούμενο του μοναστηριού, στον οποίο υπάγονταν.

Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος, ο δρόμος για να αποφύγουμε τις παγίδες. Και ο λανθασμένος δρόμος είναι να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, «την καρδιά μας», το μυαλό μας κ.τ.λ. Ο αμαρτωλός άνθρωπος δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μόνος του (χωρίς να υποτάσσεται σε ένα διδάσκαλο) τις πνευματικές καταστάσεις. Η υποταγή και η συνείδηση ότι είμαστε ανάξιοι να δούμε το Χριστό ή την Παναγία ή έναν άγγελο και να λάβουμε άμεσες οδηγίες απ’ αυτόν είναι η δικλείδα ασφαλείας ενάντια στις παγίδες του διαβόλου, που είναι συνεχώς έτοιμος να μας ξεγελάσει.
Πώς τα ξέρει όλα αυτά με τόση σιγουριά κάποιος που δεν είναι άγιος; Συγχωρήστε με, τα ξέρει όταν μελετήσει ειλικρινά και ταπεινά το έργο κάποιων έμπειρων. Και προτείνω γι’ αρχή (υπάρχουν πολλά σοβαρά βιβλία για το θέμα) τα παρακάτω (αναζητήστε τα στο Διαδίκτυο):
  • π. Σεραφείμ Ρόουζ, Η Ορθοδοξία και η Θρησκεία του Μέλλοντος (ολόκληρο εδώ),
  • Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ, Θαύματα και Σημεία (εδώ),
  • π. Αλεξίου Καρακαλλινού, Εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν– Πρόσκληση στους Πεντηκοστιανούς με ερμηνεία των πνευματικών χαρισμάτων,
  • αρχιμανδρίτη Σωφρονίου Σαχάρωφ[φωτο], Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης.
Ο Χριστός ίδρυσε Εκκλησία, δεν δίδαξε έναν ατομικό δρόμο επαφής μαζί Του. Καιόλα όσα χρειαζόμαστε για τη σωτηρία μας και την ένωση με το Χριστό βρίσκονται μέσα στην Εκκλησία. Και Εκκλησία είναι εκείνη που κρατάει την αλυσίδα της διδασκαλίας της και των Μυστηρίων της χωρίς διακοπή από την εποχή των αποστόλων. Αυτή η Εκκλησία είναι η Ορθόδοξη. Αυτό το αναγνωρίζουν ακόμη και πολλοί ρωμαιοκαθολικοί και προτεστάντες, μελετώντας τα κείμενα των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού, και πολλοί απ’ αυτούς βρίσκουν το θάρρος να εγκαταλείψουν τις αιρέσεις, στις οποίες ανήκαν, και να γίνουν ορθόδοξοι χριστιανοί. Ας αναφέρω ενδεικτικά τον Ισπανό φραγκισκανό μοναχό Παύλο ντε Μπαγεστέρ Κονβαλλιέρ (που δολοφονήθηκε στο Μεξικό, ως ορθόδοξος επίσκοπος πλέον, το 1984), το Γάλλο μοναχό π. Πλακίδα Deseille, το Γάλλο καθηγητή Πατρολογίας Ζαν Κλωντ Larcet (συγγραφέα του έργου Η θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων, όπου αναδεικνύει τον θεραπευτικό χαρακτήρατης Ορθοδοξίας), τον Άγγλο καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επίσκοπο Διοκλείας π. Κάλλιστο Ware, τον Ελβετό θεολόγο και μοναχό π. Γαβριήλ Bunge, τον Αμερικανό φιλόσοφο π. Σεραφείμ Ρόουζ, τον πολυπλάνητο πνευματικό αναζητητή Κλάους Κένεθκ.π.ά. Φυσικά υπάρχουν χιλιάδες ακόμη, ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας προτεσταντικής Ομολογίας στις ΗΠΑ, που επέστρεψε ομαδικά στην Ορθοδοξία τη δεκαετία του 1980, μαζί με τους ιερείς και τους επισκόπους της, μετά από προσεκτική έρευνα των αρχαίων πηγών του χριστιανισμού. Η ιστορία της καταγράφεται από τον επίσκοπό της π. Πήτερ Γκίλκουιστ στο βιβλίο του Καλώς ήλθατε στο σπίτι σας (Becoming Orthodox).

Ιδιαίτερα οι προτεσταντικές αιρέσεις (από τις οποίες γεννήθηκαν και οι ομάδες των πεντηκοστιανών) έχουν ιστορία λίγων αιώνων, ενώ κάποιες μόλις λίγων δεκαετιών ή περίπου εκατό χρόνων! Κι όμως οι πιστοί τους νομίζουν πως αυτοί (η δική τους ομάδα και μόνον η δική τους) διασώζουν την «αυθεντικότητα» της Εκκλησίας, που δήθεν «είχε χαθεί» όλους τους αιώνες μέχρι που «ήρθαν αυτοί» να την ξαναβρούν και να τη φέρουν πίσω…

Κάποια ιστορικά δεδομένα

Τον απόστολο Παύλο ποιος τον έστειλε να κηρύξει το ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο;

Ο Παύλος συνάντησε τον ίδιο το Χριστό μέσα στο θεϊκό Φως, άλλαξε η ζωή του και έγινε χριστιανός. Όμως, παρά το ότι ο ίδιος ο Χριστός είχε αποκαλύψει με όραμα στον άγιο Ανανία (αυτόν που θεράπευσε τα μάτια του Παύλου και τον βάφτισε) ότι τον προορίζει για υψηλή αποστολή, δεν πήγε να κηρύξει, αλλά μιλούσε μόνο με τους χριστιανούς και κατόπιν γύρισε στην πατρίδα του.

Από εκεί τον κάλεσε στην Αντιόχεια ο απόστολος Βαρνάβας, απεσταλμένος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Για ένα χρόνο οι δύο άγιοι έκαναν ό,τι τους είχε ανατεθεί από την Εκκλησία, διδάσκοντας τους χριστιανούς. Και κατά την ώρα μιας λειτουργίας, το Άγιο Πνεύμα είπε ότι αναθέτει στο Βαρνάβα και τον Παύλο (Σαύλος λεγόταν ακόμη) μια ιδιαίτερη αποστολή. Και τότε, πάλι δε σηκώθηκαν αμέσως να πάνε να κηρύξουν! Αλλά η Εκκλησία τους χειροτόνησε και τους εξουσιοδότησε για το έργο τους! (Δες Πράξεις των Αποστόλων, κεφάλαια 9, 11 και 13).

Αν λοιπόν ο μέγας Παύλος– ο καλεσμένος από τον ίδιο το Χριστό και το Άγιο Πνεύμα, ο άνθρωπος που θεράπευε δαιμονισμένους και ανέστησε νεκρό – δεν πήγε να κηρύξει παρά μόνο όταν τον χειροτόνησε και τον έστειλε η Εκκλησία (δηλ. οι άνθρωποι, οι κανονικοί πνευματικοί ηγέτες της Εκκλησίας), ποια Εκκλησία έστειλε, χειροτόνησε και έδωσε εξουσία στον οποιονδήποτε χαρισματικό «απόστολο του Θεού» που διδάσκει και προφητεύει; (Δες και Α΄ προς Κορινθίους, 12, 28: «Και ους μεν έθετο ο Θεός εν τη εκκλησία πρώτον αποστόλους, δεύτερον προφήτας, τρίτον διδασκάλους…» – ενώ αμέσως μετά, στο περίφημο κεφάλαιο 13, μιλάει για χαρίσματα που δε συνοδεύονται από αγάπη και πέφτουν στην πλάνη!).

Αρκετοί μάλιστα παρόμοιοι προφήτες (ή «προφήτες») νομίζουν πως οι ίδιοι είναι ανώτεροι από την Εκκλησία, πως διδάσκουν ακόμη και τους μητροπολίτες, πως οι ίδιοι έχουν «ξεπεράσει» τις «παλιές συνήθειες» να ασπαζόμαστε τα εικονίσματα και τα ιερά λείψανα των αγίων μας, να κάνουμε το σταυρό μας, να πηγαίνουμε στην εκκλησία, να νηστεύουμε τις σαρακοστές, να γιορτάζουμε μαζί με όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς τις γιορτές του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων, ακόμη και να εξομολογούμαστε και να μεταλαβαίνουμε.Κι όμως όλοι οι γνήσιοι άγιοι διδάσκαλοι των χριστιανών πλησίασαν το Θεό με αυτό τον τρόπο (τον τρόπο της απλής γιαγιάς μας) σε όλη τους ζωή και αυτό τον τρόπο δίδαξαν στους ανθρώπους.Γνήσιοι είπα; Ναι, οι γνήσιοι, που, μετά την έξοδό τους για τον ουρανό, ο Θεός επέτρεψε και τα λείψανά τους (ή τα άφθαρτα σώματά τους) ευωδιάζουν, μυροβλύζουν και θαυματουργούν, και οι εικόνες τους κάνουν θαύματα και τρέπουν τους δαίμονες σε φυγή. Αυτοί είναι οι δάσκαλοί μας και έχουμε ανάγκη να τους μιμηθούμε στην πίστη, την ταπείνωση και την αγάπη. Δε χρειαζόμαστε άλλους.

Οι άγιοι της Λαύρας του Κιέβου
Στη μονή των Σπηλαίων (τη Λαύρα) του Κιέβου (ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ορθοδοξίας, με περισσότερους από εκατό αγίους), τον 11ο αιώνα, έζησε ο άγιος Νικήτας του Νοβγκορόντ, που, όταν ήταν σχετικά νέος μοναχός και παρά την αντίθετη γνώμη του πνευματικού του, αποφάσισε να ζήσει ως έγκλειστος σε μια σπηλιά. Όμως, λίγες μόλις μέρες μετά τον εγκλεισμό του, ένιωσε μια ουράνια ευωδία στο χώρο γύρω του. “Άγγελος θα είναι” σκέφτηκε αμέσως και, μιμούμενος το ριψοκίνδυνο αίτημα του Μωυσή προς το Θεό, είπε: «Κύριε, εμφάνισέ μου τον εαυτό σου». Ένας άγγελος εμφανίστηκε και του είπε: «Νικήτα, από εδώ και πέρα θα σταματήσεις να προσεύχεσαι και θ’ αρχίσεις να διαβάζεις βιβλία, για να μπορείς να συμβουλεύεις τους ανθρώπους που θα έρχονται σε σένα. Με εντολή του Θεού, εγώ θα προσεύχομαι για σένα».

Ο άπειρος μοναχός έπεσε στην παγίδα πολύ εύκολα. Μόνο που ο επισκέπτης δεν ήταν άγγελος, αλλά διάβολος που είχε λάβει μορφή αγγέλου. Έτσι, έπαψε να προσεύχεται και άρχισε να μελετά. Έγινε σοφός σύμβουλος και σιγά σιγά πλήθος προσκυνητών τον επισκεπτόταν ως έμπειρο και χαρισματούχο πνευματικό. Και πράγματι, εμφάνισε ακόμη και προφητικό χάρισμα.

Όμως οι άγιοι γέροντες (πνευματικοί διδάσκαλοι) της μονής διαπίστωσαν ότι, ενώ ο Νικήτας γνώριζε απ’ έξω ολόκληρη σχεδόν την Παλαιά Διαθήκη, δεν ήξερε καθόλου την Καινή Διαθήκη. Δεν τη μελετούσε ποτέ και δεν ήθελε να γίνεται ούτε λόγος γι’ αυτήν! Έτσι, μια ομάδα έμπειρων μοναχών πήγε στο κελί του και του ζήτησε να επιστρέψει στο μοναστήρι. Εκείνος αρνήθηκε και, όταν επέμεναν, βγήκε εκτός εαυτού, ωρυόταν, απειλούσε και ούρλιαζε σαν πληγωμένο θηρίο. Χρειάστηκαν εξορκισμοί και πολυετής προσευχή για να επανέλθει ο Νικήτας στην αρχική του πνευματική καθαρότητα. Μετά από χρόνια αξιώθηκε να γίνει άγιος (γιορτάζει 15 Μαΐου). [Την περίπτωση αυτή, και άλλες, μαζί με μια προσπάθεια επεξεργασίας του θέματος, δείτε στο ταπεινό άρθρο μας «Ιστορίες πλάνης»].

Και μια αντίθετη περίπτωση: ο άγιος Συμεών ο Στυλίτηςαποφάσισε να ζήσει ως ασκητής πάνω σ’ ένα στύλο. Ύψωσε λοιπόν ένα στύλο και ανέβηκε στην κορυφή. Οι γέροντες της περιοχής ανησύχησαν ότι τον έχει πλανήσει ο διάβολος, για να τον πείσει ότι έχει γίνει μέγας ασκητής. Πήγαν λοιπόν κάτω από το στύλο και του ζήτησαν να κατεβεί.

Ο άγιος, ταπεινά, υπάκουσε και κατέβηκε αμέσως. Τότε οι έμπειροι γέροντες του είπαν: «Η ταπείνωση και η υπακοή που έδειξες φανερώνει ότι δεν έχεις εγωισμό μέσα σου, ώστε να επιμένεις να γίνει το δικό σου. Γι’ αυτό δεχόμαστε ότι δεν έχεις πλανηθεί και σου δίνουμε ευλογία να ζήσεις πάνω στο στύλο». Τότε ο άγιος χάρηκε, ανέβηκε ξανά στο στύλο και ασκήτεψε εκεί.

Αυτή είναι η ασφαλής χριστιανική αντίδραση. Και αν υποθέσουμε ότι ο άγιος τελικά δεν έπαιρνε ευλογία από τους γέροντες και δε γινόταν στυλίτης, θα σωζόταν λόγω της ταπείνωσής του. Η ακραία άσκηση των ασκητών (και η μικρή άσκηση που κάνουμε εμείς στον κόσμο, όπως η νηστεία και φυσικά η αποφυγή της αμαρτίας) σώζει, όταν αποσκοπεί στην απόκτηση της ταπείνωσης, όχι της «δύναμης». Οι χριστιανοί δεν ασκούνται για «να γίνουν δυνατοί», αλλά για να γίνουν ταπεινοί. Γι’ αυτό και η αφιέρωση στο Θεό, από τους ορθόδοξους χριστιανούς, γίνεται μέσα στα μοναστήρια, όπου ο άνθρωπος ζει ως ισότιμο μέλος μιας μικρής κοινωνίας και λαμβάνει πνευματική καθοδήγηση από τον πνευματικό του. Όταν αποκτήσει πείρα, μπορεί να λάβει ευλογία από τον πνευματικό του, αν θέλει να γίνει ερημίτης ή ιεραπόστολος.

Δύσκολα πράγματα αυτά, αδελφοί… Προϋποθέτουν ταπείνωση, ενώ εγώ θέλω να υψώνω το θέλημά μου σαν σημαία και να φαντάζομαι ότι είμαι ένα πλοίο, που το οδηγεί σαν Καπετάνιος ο Ίδιος ο Χριστός!... Θέλω να οδηγώ τους άλλους, όχι να ακολουθώ – κι αν είναι να ακολουθήσω κάποιον, θέλω να είναι αυτοπροσώπως ο Χριστός ή το Άγιο Πνεύμα! Ή έστω η Παναγία ή κάποιος άγγελος. Τόσο εγωιστής είμαι… Για κάτι τύπους σαν εμένα καραδοκεί ο διάβολος με τις τσέπες του γεμάτες οράματα, προφητείες και θαυματουργικά χαρίσματα, εντελώς όμοια με αυτά που διαβάζουμε πως προσφέρει ο Θεός στους αγίους και ταπεινούς αγωνιστές Του.

Και υπόψιν ότι δεν είναι καθόλου «ξεχωριστές περιπτώσεις» οι ποικίλοι «χαρισματούχοι»… Ο τόπος έχει γεμίσει από δαύτους και ουσιαστικά δε διαφέρουν σε τίποτα από «θαυματουργούς» ασκητές, μάντεις, μέντιουμ κ.τ.λ. των ειδωλολατρικών θρησκειών, εκτός από την πεποίθησή τους ότι αυτός που τους κατευθύνει είναι «ο Χριστός».

Από το Σάι Μπάμπαμέχρι το Σαν Μυούνκ Μουν, όλοι οι παλιοί και νέοι «διδάσκαλοι» και «σωτήρες» ποικίλων αποχρώσεων «καθοδηγούνται από το Θεό». Ας μας προβληματίσει πως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση «προφητικής επικοινωνίας» στην Ιστορία, που κράτησε ώς το θάνατο του φορέα της και που ο ίδιος και οι οπαδοί του είχαν ακλόνητη πεποίθηση ότι «τους καθοδηγεί ο αληθινός Θεός του Μωυσή και του Ιησού» (πεποίθηση που ενισχυόταν από τις αλλεπάλληλες νίκες κατά των «απίστων», ακριβώς όπως τους έλεγε το προφητικό πνεύμα) είναι ο Μωάμεθ.

Αντίθετα, όποιος επιθυμεί να δει πώς τρεις γυναίκες βοήθησαν τους ανθρώπους κάνοντας αληθινό έργο Θεού, χωρίς να πλανηθούν, ας διαβάσει για την αγίαΜαρία Σκόμπτσοβα(την ορθόδοξη μοναχή του Παρισιού, πρώην άθεη και τελικά νεομάρτυρα από τους Ναζί), την αγία Ελισάβεττης Ρωσίας και τη σύγχρονη μοναχή Πορφυρία, που ήταν για χρόνια οδηγός ταξί. Για την τελευταία διαβάστε το βιβλίο τηςΤαξιδεύοντας στα τείχη της πόλης, όπου θα δείτε μια πραγματική σύγχρονη διδάσκαλο, που, αν και έζησε θαύματα, δεν πήρε αέρα ο νους της, ούτε θεώρησε τον εαυτό της χαρισματούχο και διδάσκαλο της ανθρωπότητας… Επίσης, ο ειλικρινής αναζητητής ας διαβάσει για τη «Μάμα Σταυρίτσα», την ιεραπόστολο της Αφρικής, αλλά και για παλαιότερες περιπτώσεις, όπως η αγία Φιλοθέη η Αθηναία.

Καταλάβατε, αγαπημένοι μου αδελφοί; Εδώ δεν είναι πλέον Παλαιά Διαθήκη, που ο Θεός καλούσε άμεσα και προσωπικά τον προφήτη Ησαΐα, Ιερεμία κ.τ.λ. Τότε δεν υπήρχε ακόμη η Εκκλησία, δηλ. το σύνολο των χριστιανών, μαζί με τους αγγέλους και τις ψυχές των κεκοιμημένων (ιδιαίτερα των αγίων), με κεφαλή το Χριστό και μέλη όλους εμάς. Τώρα όμως βρισκόμαστε στην αγία Εκκλησία του Χριστού, που είναι «στύλος και εδραίωμα της αληθείας», όπως λέει ο ίδιος ο απόστολος Παύλος (Α΄ προς Τιμόθεον, 3, 15). Ο άνθρωπος συνδέεται με το Χριστό μέσω άλλων ανθρώπων – των δασκάλων του, που δεν παύουν να είναι και αδελφοί του – και όχι απευθείας. Και απευθείας πρόσκληση να λάβω, πάλι μέσω της Εκκλησίας θα βαδίσω και δε θα προσπαθήσω να οδηγήσω εγώ την Εκκλησία (ούτε θα φαντάζομαι ότι… «την οδηγεί ο Θεός μέσω εμού»), αν φυσικά η καρδιά μου έχει αληθινή ταπείνωση.

Και ως Εκκλησία δεν εννοώ τις διάφορες πεντηκοστιανές «Εκκλησίες» των 100-150 ετών, αλλά την ηλικίας είκοσι αιώνων Ορθόδοξη Εκκλησία των αγίων του Θεού, την αρχαία πίστη των χριστιανών, από την οποία ποτέ δεν έλειψαν οι θαυματουργοί άγιοι και δε λείπουν και σήμερα.

Τι λέει ένας πραγματικός ορθόδοξος αγωνιστής

Θα κλείσω με ελάχιστα λόγια από το κλασική πλέον μελέτη του π. Σεραφείμ ΡόουζΗ Ορθοδοξία και η Θρησκεία του Μέλλοντος, που, αν και εκδόθηκε τα μέσα της δεκαετίας του 1970, γίνεται όλο και πιο επίκαιρη και έχει αλλάξει συνειδήσεις και ζωές πολλών ανθρώπων. Γράφει ο π. Σεραφείμ:
Έχουν υπάρξει αληθινές Ορθόδοξες «αφυπνίσεις» στο παρελθόν: σκέφτεται κανείς αμέσως τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που πήγαινε από χωριό σε χωριό στην Ελλάδα του 18ου αιώνα και παρακινούσε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στον αληθινό Χριστιανισμό των προγόνων τους· ή τον άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης, στον αιώνα μας, που έφερε το αρχαίο μήνυμα της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής στις αστικές μάζες της Πετρούπολης. Υπάρχουν οι Ορθόδοξοι δάσκαλοι του μοναχισμού που είναι πραγματικά «πλήρεις Πνεύματος» κι αφήνουν τη διδασκαλία τους σε μοναχούς και λαϊκούς των επόμενων εποχών: σκέφτεται κανείς τον Έλληνα άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγοτου 10ου αιώνα και τον άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ στο 19ο αιώνα. Ο άγιος Συμεών συχνά χρησιμοποιείται κακώς από τους Ορθοδόξους «χαρισματικούς» (αυτός μιλούσε για ένα πνεύμα διαφορετικό από το δικό τους!)· και ο άγιος Σεραφείμ αναφέρεται σταθερά εκτός του γενικού πλαισίου, με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η έμφαση που δίνει στην αναγκαιότητα να ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, για να έχει γνήσια πνευματική ζωή. Στη «Συζήτηση» του αγίου Σεραφείμμε το λαϊκό Μοτοβίλωφ σχετικά με την «απόκτηση του Αγίου Πνεύματος» (την οποία οι Ορθόδοξοι «χαρισματικοί» παραθέτουν χωρίς τα αποσπάσματα που είναι τονισμένα εδώ), αυτός ο μεγάλος άγιος μας λέει: «Η χάρη του Αγίου Πνεύματος που έχει δοθεί σε όλους εμάς, τους πιστούς του Χριστού, στο Μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος, σφραγίζεται με το Μυστήριο του Χρίσματος στα κύρια σημεία του σώματος, όπως έχει οριστεί από την Αγία Εκκλησία, τον αιώνιο φύλακα αυτής της χάρης». Και πάλι: «Ο Κύριος εισακούει το ίδιο και τον μοναχό και τον λαϊκό χριστιανό, με την προϋπόθεση ότι είναι και οι δύο Ορθόδοξοι». …
Πράγμα άγνωστο στους εμπύρετους «αναζωπυρωστές», ο Κύριος ο Θεός έχει διατηρήσει στον κόσμο, όπως στους καιρούς του προφήτη Ηλία, επτά χιλιάδες άνδρες που δεν έχουν κλίνει γόνυ στον Βάαλ (Ρωμ. 11:4) – έναν άγνωστο αριθμό πραγματικών Ορθοδόξων Χριστιανών, που δεν είναι ούτε πνευματικά νεκροί, όπως οι Ορθόδοξοι «χαρισματικοί» παραπονιούνται ότι ήταν τα ποίμνιά τους, ούτε «πλήρεις πνεύματος» με πομπώδη τρόπο, όπως έγιναν αυτά τα ίδια ποίμνια κάτω από τη «χαρισματική» υποβολή. Δεν παρασύρονται από το κίνημα της αποστασίας ούτε από καμμιά ψεύτικη «αφύπνιση», αλλά συνεχίζουν ριζωμένοι στην ιερή και σωτήρια πίστη της Αγίας Ορθοδοξίας μέσα στην παράδοση που τους μεταβίβασαν οι Άγιοι Πατέρες, προσέχοντας τα σημεία των καιρών και προχωρώντας στη στενή οδό προς τη σωτηρία. …
Και έξω από την αυθεντική Ορθοδοξία υπάρχει μόνο σκοτάδι. Κρίνοντας από τα τελευταία «θρησκευτικά» νέα, η «χαρισματική αναζωπύρωση» μπορεί κάλλιστα να είναι μόνο το αμυδρό ξεκίνημα μιας ολόκληρης «εποχής θαυμάτων». …Πολλοί Προτεστάντες που έχουν διακρίνει την απάτη της «χαρισματικής αναζωπύρωσης» δέχονται τώρα ως «πραγματική» τη θεαματική «αναζωπύρωση» στην Ινδονησία, όπου, όπως μας είπαν, πραγματικά συμβαίνουν «πανομοιότυπα πράγματα μ’ αυτά που αναφέρονται στις Πράξεις των Αποστόλων». Σε διάστημα τριών ετών [σ.σ.: γύρω στο 1970] 200.000 παγανιστές μεταστράφηκαν στον Προτεσταντισμό κάτω από σταθερά θαυματουργικές συνθήκες: Κανείς δεν κάνει τίποτα, παρά σε απόλυτη υπακοή στις «φωνές» και τους «αγγέλους» που εμφανίζονται συνεχώς, αναφέροντας συνήθως τη Γραφή κατά αριθμό και εδάφιο· το νερό μετατρέπεται σε κρασί κάθε φορά που γίνεται η προτεσταντική λειτουργία· χέρια εμφανίζονται από το πουθενά, για να μοιράσουν ως εκ θαύματος φαγητό στους πεινασμένους· μια ολόκληρη ομάδα δαιμόνων εμφανίζεται να εγκαταλείπει ένα ειδωλολατρικό χωριό γιατί «κάποιος ισχυρότερος» (ο «Ιησούς») έχει έρθει να τους πάρει τη θέση· οι «Χριστιανοί» έχουν μια «αντίστροφη μέτρηση» για κάποιον αμετανόητο αμαρτωλό, και όταν φτάνουν στο «μηδέν» αυτός πεθαίνει· … ο «Χριστός» εμφανίζεται στον ουρανό και πέφτει πάνω σε ανθρώπους με σκοπό να τους γιατρέψει· άνθρωποι μεταφέρονται θαυματουργικά από τόπο σε τόπο και περπατούν στο νερό· φώτα συνοδεύουν τους ευαγγελιστές και τους οδηγούν τη νύχτα, και σύννεφα τους ακολουθούν και τους δίνουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια της ημέρας· οι νεκροί ανασταίνονται. … Μπορεί θαυμάσια να συμβαίνει ότι αυτή η νέα «αναζωπύρωση», πιο ισχυρή από τον Πεντηκοστιανισμό, είναι ένα πιο ανεπτυγμένο στάδιο του ίδιου «πνευματικού» φαινομένου (όπως ακριβώς ο ίδιος ο Πεντηκοστιανισμός είναι πιο εξελιγμένος από τον πνευματισμό), και κηρύττει το επικείμενο της φρικτής ημέρας όπου, όπως οι «φωνές» και οι «άγγελοι» διακηρύσσουν επίσης στην Ινδονησία, «ο Κύριος» πρόκειται να έρθει – επειδή ξέρουμε ότι ο αντίχριστος θα αποδείξει στον κόσμο ότι είναι ο «Χριστός» ακριβώς με τέτοια «θαύματα». …
Η Ορθόδοξη απάντηση σε κάθε νέα «αναζωπύρωση», κι ακόμα στην τελική τρομερή «αναζωπύρωση» του αντιχρίστου, είναι αυτό το Ευαγγέλιο του Χριστού, το οποίο μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διατηρήσει αναλλοίωτο σε μια αδιάσπαστη γραμμή από το Χριστό και τους Αποστόλους Του, και η χάρη του Αγίου Πνεύματος, την οποία μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία μεταδίδει, και μόνο στα πιστά παιδιά της, που έχουν λάβει το Χρίσμα κι έχουν διατηρήσει, την αληθινή σφραγίδα της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος. Αμήν. …
Η ζωή του εγωκεντρισμού και της αυτοϊκανοποίησης που ζουν οι περισσότεροι σημερινοί «Χριστιανοί» εμποτίζει τόσο πολύ τα πάντα, που τους κλείνει ερμητικά απέναντι σε οποιαδήποτε κατανόηση της πνευματικής ζωής· και όταν τέτοιοι άνθρωποι επιχειρούν «πνευματική ζωή», είναι μόνο σαν μια άλλη μορφή αυτοϊκανοποίησης. …
Είναι στην πραγματική φύση του αντιχρίστου να παρουσιάζει το βασίλειο του διαβόλου σαν να ήταν του Χριστού. Η σημερινή «χαρισματική» κίνηση και ο «χριστιανικός διαλογισμός», και η «νέα θρησκευτική συνειδητότητα» της οποίας είναι μέρη, είναι πρόδρομοι της θρησκείας του μέλλοντος, της θρησκείας της έσχατης ανθρωπότητας, της θρησκείας του αντιχρίστου, και η κύρια «πνευματική» λειτουργία τους είναι να κάνουν προσιτή στους Χριστιανούς τη δαιμονική μύηση τη μέχρι τώρα περιορισμένη στον ειδωλολατρικό κόσμο. …
Πόσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν καν την ύπαρξη των βασικών κειμένων της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής, τα οποία διδάσκουν επακριβώς πως να διακρίνουμε μεταξύ γνήσιας και κίβδηλης πνευματικότητας, κειμένων που δίνουν τη ζωή και τη διδασκαλία αγίων ανδρών και γυναικών που έφθασαν σε μεγάλα μέτρα της χάρης του Θεού σ’ αυτή τη ζωή; Πόσοι έχουν κάνει δική τους τη διδασκαλία της «Λαυσαϊκής Ιστορίας», την «Κλίμακα» του αγίου Ιωάννη, τις «Ομιλίες» του αγίου Μακαρίου, τους βίους των θεοφόρων Πατέρων της ερήμου, τον «Αόρατο Πόλεμο» του αγίου Νικοδήμου, την «Εν Χριστώ ζωή μου» του αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης; …
Οι ψευδοπροφήτες της σύγχρονης εποχής, περιλαμβανομένων πολλών που επίσημα είναι «Ορθόδοξοι», αναγγέλλουν ακόμα δυνατότερα την επικείμενη έλευση της «νέας εποχής του Αγίου Πνεύματος», τη «νέα Πεντηκοστή», το «σημείο Ωμέγα». Αυτό ακριβώς είναι που στη γνήσια Ορθόδοξη προφητεία καλείται η βασιλεία του αντιχρίστου. Είναι στην εποχή μας, σήμερα, που αυτή η σατανική προφητεία αρχίζει να εκπληρώνεται, με δαιμονική δύναμη. Η όλη σύγχρονη πνευματική ατμόσφαιρα φορτίζεται με τη δύναμη της εμπειρίας δαιμονικής μύησης, καθώς το «μυστήριο της ανομίας» εισέρχεται στο προτελευταίο στάδιο και αρχίζει να καταλαμβάνει τις ψυχές των ανθρώπων – μάλιστα, να καταλαμβάνει και την ίδια την Εκκλησία του Χριστού, αν αυτή ήταν δυνατόν.
Ενάντια σ’ αυτή την ισχυρή «θρησκευτική εμπειρία» οι πραγματικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει τώρα να εξοπλιστούν με σοβαρότητα, αποκτώντας πλήρη συνείδηση του τι είναι η Ορθοδοξία και πως ο σκοπός της είναι διαφορετικός από όλων των άλλων θρησκειών, «χριστιανικών» ή μη χριστιανικών. [...]


ΚΙΝΑ: 64 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

$
0
0


Πορφύρης Δ. Σταφυλά Π. - Πενταπόσταγμα
Η Μαρτυρία του Χριστού στα σύγχρονα έθνη

Η εκστρατεία διωγμού κατά των χριστιανών στην Zhejiang οδήγησε στη μαζική καταστροφή τόπων λατρείας στην αφαίρεση ή απάλειψη των σταυρών και σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια ενός μήνα στις εκκλησίες. Την ίδια περίοδο το σχέδιο της κατεδάφισης «της Ιερουσαλήμ της Ανατολής» εφαρμόζεται αμείλικτα.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο AsiaNews (21.05.14) για περισσότερες από 60 εκκλησίες κυρίως στην πόλη Wenzhou (της επονομαζόμενης και Ιερουσαλήμ της Ανατολής λόγω της σημαντικής χριστιανικής κοινότητας που διαθέτει) στην περιοχή του Zhejiang εκδόθηκε ένα διάταγμα κατεδάφισης το οποίο και υλοποιήθηκε με την κατεδάφιση μέρους των κτιριακών συγκροτημάτων. Σταυροί κατεδαφίστηκαν, επικαλύφθηκαν και κυρίως απήχθησαν από γερανούς.
Το Yongjia County είναι αυτό όπου αφαιρέθηκαν οι περισσότεροι σταυροί και όπου η μεγαλειώδης Εκκλησία Sanjiang στην Yongjia κατεδαφίστηκε. 



 

Εξ αιτίας των πιέσων που ασκούν οι αρχές οι περισσότερες εκκλησίες δεν ήταν σε θέση να αποστείλουν πληροφορίες και υλικό από την κατεδάφιση και τις πράξεις βεβήλωσης.
Στην Wenzhou υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές από το τέλος Μαΐου θα απαγορεύσουν και τις εκκλησίες κατ΄ οίκον. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη νέα αυτή εκστρατεία με 85 τέτοιες εκκλησίες.
Ενδεικτικά από την μακροσκελή λίστα με τις κατεδαφισμένες εκκλησίες και το φωτογραφικό υλικό:



 

1. 27η Φεβρουαρίου αφαίρεση του σταυρού του ναού Huanghu στην περιφέρεια Yuhang.
2.Στις 27 Φεβρουαρίου η εκκλησία Baiquan στην πόλη Baiquan της επαρχίας Dinghai Zhoushan , Zhejiang δέχθηκε το διάταγμα για την αφαίρεση του σταυρού.Στις 4 Απριλίου περισσότεροι από 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και παραστρατιωτικοί περικύκλωσαν το ναό και αφαίρεσαν βιαίως το σταυρό.
3. Aρχές Απριλίου αφαιρείται ο σταυρός της εκκλησίας στην πόλη Gangtou Yantou της επαρχίας Yongjia, Wenzhou. 




4 .4 Απριλίου στην περιφέρεια του Pyongyang στο Wenzhou οι αρχές έστειλαν ειδικές δυνάμεις για να καταπνίξουν την αντίσταση των κατοίκων για την κατεδάφιση ναού που όντως έγινε. Σημειώθηκαν τραυματισμοί.
5 .Κατεδάφιση σταυρού της εκκλησίας Gaoloudilai του Rui’an στο Wenzhou στις 11 Απριλίου.
6 . 17/05 κατεδαφίζεται ο σταυρός της εκκλησίας στο Yongjia County στο Wenzhou.



 

7 .Κατεδαφίζεται ο σταυρός της εκκλησίας Yongjia Huangcun στο Wenzhou.
8. 17 /05 κατεδαφίζεται η εκκλησία της Yongjia Yantan στο Wenzhou.


Το σχόλιό μας: Καλό θα ήταν να γνωρίζαμε σε ποια ομολογία ανήκουν οι ναοί που γκρεμίζονται... Επίσης, θα ήταν σημαντικό μια ορθόδοξη χώρα να έκανε ένα σχετικό διάβημα στην κινεζική πρεσβεία που εδρεύει σ'αυτήν... Αν βέβαια ξέρετε καμιά τέτοια χώρα εδώ γύρω... Για το ότι και μια Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο ή ίσως και μερικά άλλα βήματα - δεν εννοώ μαγκιές, αλλά ένα ιεραποστολικό άνοιγμα π.χ. ή μια επαφή με την ηγεσία τέτοιων χωρών - χρειάζεται προσοχή. Η Κίνα έχει Ορθόδοξη Εκκλησία που ασφαλώς ασφυκτυά. Χρειάζεται προσοχή κάθε κίνηση. Αλλά και η παντελής απουσία αντιδράσεων (εκτός αν υπάρχουν αντιδράσεις που δεν μάθαμε) δε βλέπω αν και πώς μπορεί να ωφελήσει. Ο Θεός ξέρει...

Δείτε, παρακαλώ, επίσης:
Πάσχα 2014 στην Κίνα & την Ταϊβάν: λειτουργίες & προβληματισμοί 
Η Ορθοδοξία στην Κίνα, άλλοτε και τώρα
The Website of the Orthodox Metropolitanate of Hong Kong & South East Asia

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan 
Orthodox martyrs blood, saints and spiritual agonists in China 
Άγνωστοι Κινέζοι νεομάρτυρες«Όπως τα γουρούνια στο σφαγείο»: Η ημέρα που οι Κινέζοι αξιωματούχοι δολοφόνησαν βάναυσα το αγέννητο παιδί μου

Κίνα, η πρώτη χριστιανική χώρα το 2030!(όχι όμως ορθόδοξη, εκτός αν εμείς, οι ορθόδοξοι του "ελεύθερου κόσμου"και ειδικά των ορθοδόξων χωρών, που κάνουμε ποικίλα "ανοίγματα"στην Κίνα, αλλά δε μιλάμε στους αδελφύς μας για το Χριστό, ξυπνήσουμεαπό το βαθύ λήθαργό μας και αντιληφθούμε ότι έχει κάποια σημασία για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας να είναι μέλη της αρχαίας Εκκλησίας του Χριστού, δηλ. της Ορθόδοξης, και όχι να είναι γενικά "χριστιανοί").



Αυγουλού, η γυναίκα του μπεκρή: μια αγία της διπλανής πόρτας

$
0
0

Άλλη μια μαρτυρική και αγιασμένη ψυχούλα, απ'αυτές τις ατσάλινες που ανάβουν σα φλόγες καντηλιών ακριβώς δίπλα μας ή ίσως και μέσα στο σπίτι μας, αλλά συνήθως τις αγνοούμε ή, χειρότερα, τις περιφρονούμε.
Ατσάλινες ψυχές, όχι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους (αν και αναμφίβολα έχουν ως άνθρωποι κάθε δίκαιο) αλλά για να διεκδικήσουν τη σωτηρία του εχθρού τους, τον οποίο συγχωρούν και αγαπούν και τον οποίο θεωρούν πως έχει παγιδεύσει στα νύχια του ο μόνος αληθινός εχθρός, ο διάβολος.
Αυτές οι ψυχές σκανδαλίζουν πολλούς από μας. Δεν είναι ανθρώπινες, αλλά υπεράνθρωπες - ο Χριστός τις κάνει υπεράνθρωπες, λόγω της ταπείνωσης και της αγάπης τους. Αυτές τις αρετές δεν τις συμπαθούμε. Συμπαθούμε το πάθος, την οργή, τη "δικαιοσύνη"... Όχι την ταπεινότητα, την ανεξικακία και την αγιότητα. Αλλά ας κάνουμε λίγο την αυτοκριτική μας κι ας σκεφτούμε - δεν ξέρω τι... πως το να κερδίσεις τον παράδεισο είναι σημαντικότερο από το να κερδίσεις τη γη; πως κάθε αθλητής κι αγωνιστής υποφέρει για να κατακτήσει αυτό που τόσο ποθεί; πως έτσι ένας άνθρωπος, σαν αυτή την αγιασμένη σύγχρονη μάρτυρα, κάνει το ύψιστο κατόρθωμα: στέλνει ένα συνάνθρωπό του στον παράδεισο;
Ας σκεφτούμε ό,τι θέλουμε, αλλά με ειλικρίνεια. Ας έχουμε τις πρεσβείες τέτοιων απλών άγνωστων αγίων κι ας μην ξεχνάμε να μιλάμε γι'αυτούς στον εαυτό μας και στα παιδιά μας... Α, και το καλύτερο: κάποια απ'αυτά τα πολύτιμα πετράδια σίγουρα είναι κρυμμένα δίπλα μας. Ας τα αναζητήσουμε.

 

Προσκυνητής(η φωτο προφανώς δεν έχει σχέση με το πρόσωπο)

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος Σελέντης ανέφερε:
"Μ’ έμαθε να προσεύχoμαι κατανυκτικά και με δάκρυα, μία απλή γυναικούλα που κατοικούσε στο Πέραμα Πειραιώς και την αποκαλούσαν περιφρονητικά όχι με τ’ όνομά της, αλλά με το παρατσούκλι “η Αυγουλού”, γιατί πούλαγε φρέσκα αυγά, να εξοικονομήση τον “άρτον τον επιούσιον”.
 
Ως περιοδεύων πέρασα μια μέρα απ’ το φτωχικό της σπίτι, για να εισπράξω μια συνδρομή για το περιοδικό ΖΩΗ. Η ίδια απουσίαζε και βρισκόταν εκεί το παιδί της, που διήρχετο την εφηβεία. Έκαιγε το καντήλι στο εικονοστάσι κι έκανα στο παιδί την πρότασι αν ήθελε μέχρι νάρθη η μητέρα του να προσευχηθούμε λιγάκι. Κάπως αδιάφορα κούνησε καταφατικά το κεφάλι του και είπε ας προσευχηθούμε. 

Όταν τελειώσαμε την προσευχή, μου λέει κάπως χαριτολογώντας: Α, εσύ δεν ξέρεις να προσευχηθής!
Εγώ κατεπλάγην απ’ την τολμηρή αυτή παρατήρησι και τον ρώτησα να μου εξηγήση, πώς κατά τη γνώμη του πρέπει να προσεύχεται ένας Ορθόδοξος Χριστιανός; Εγώ, κύριε, μου λέει, δεν ξέρω Θεολογία, αλλά βλέπω το παράδειγμα της μητέρας μου, που όταν προσεύχεται κραυγάζει συνεχώς “Κύριε Ελέησον”, πέφτει συνεχώς σε μετάνοιες, κτυπάει το στήθος της και τρέχουν ποτάμι τα δάκρυά της! 

Μετά απ’ αυτή την αφήγησι, μεγάλωσε η επιθυμία μου να γνωρίσω αυτή την υπέροχη γυναίκα και να διδαχθώ κάτι απ’ τη χαρισματική προσευχή της.
Εκείνη τη μέρα δεν ήλθε κι αποχώρησα. Μια άλλη μέρα πέρασα να τη συναντήσω και βρέθηκα μπροστά σε μια συγκλονιστική σκηνή προσευχομένου ανθρώπου. Ο άνδρας της, όπως έμαθα, ήταν ένας μέθυσος κι αχαΐρευτος, που της έπαιρνε ό,τι οικονομούσε απ’ τα αυγά και μπεκρόπινε. Εκείνη τη μέρα κατά την οποία πήγα, απ’ το μεθύσι του την είχε ξυλοκοπήσει, της είχε πάρει τα χρήματα και της είχε πετάξει την Καινή Διαθήκη μέσα στο πηγάδι!

Εγώ δε, τη βρήκα γονατιστή στο πηγάδι να προσεύχεται και να λέη: Χριστέ μου και Παναγία μου Μεγαλόχαρη, το βιβλίο με τα ιερά γράμματα, το οποίο έρριξε ο άνδρας μου στο πηγάδι, δεν το έκανε από ασέβεια, αλλά ήταν μεθυσμένος. Κάνε, Παναγία μου, τα ιερά αυτά Γράμματα, που θα λειώσουν και θα γίνουν ένα με το νερό, να τα πιή ο άνδρας μου, να μετανοήση, να εξομολογηθή και να σωθή, να μην πάη στην κόλασι, Χριστουλάκη μου, γιατί ο κόσμος με έχει για καλή, ενώ εγώ η τρισάθλια έχω πολλά αθεράπευτα πάθη κι αμαρτίες!"

Δείτε επίσης, αν θέλετε:

Saint of Killers: A Man of Infamy and Tragedy

$
0
0
(from here& here)

Vertigo is an Americancomic bookimprint. It is DC Comics' most famous imprint, aimed at "mature readers", and has produced series including The Sandman, Preacher, and Y: The Last Man.
Preacher is a comic book series created by writer Garth Ennis and artist Steve Dillon, published by the American comic book label Vertigo (an imprint of DC Comics), with painted covers by Glenn Fabry.
The series consists of 75 issues in total - 66 regular, monthly issues, five one-shot specials and a four-issue Preacher: Saint of Killerslimited series. The entire run has been collected in nine trade paperback editions. The final monthly issue, number 66, was published in August 2000.

Saint of Killers: A Man of Infamy and Tragedy

www.comicvine.com

Little is known of the man who would one day become the Saint of Killers. There is rumor and legend, and only a few knew even some of the truth.

He fought in the Civil War, on the side of the Confederacy and was known as one of the most violent, bloodthirsty soldiers on the battlefield. He carved his way through the bodies of Union troops, and none could stand against him. His reputation grew, and even after the war he was held in fear and contempt, not only by the people he had fought against and alongside, but by people who'd only heard of his legend. When the war ended, he went west, back to Texas. He stayed apart from other people, and made his money getting the bounties on Indian scalps. He saw his share of man's inhumanity to man in his life, and had resigned himself to the fact that mankind was a corrupt, savage race. He didn't think there was any hope, either for America or for himself.
Is there more to him than killing?
Until he met her.
During a raid on some Apaches, he heard a sound - a young girl who had been their captive. He very nearly shot her, but stayed his hand. The girl was injured, but whole, and thanked him for saving her from the horrible and savage acts they would commit - he maintained that his intention hadn't been to save her, but that she just happened to be there. He offered to give her a ride back to her home in Laredo, Texas. When he got her back to her family, her brother was absolutely shocked that she had not only been saved by one of the most dangerous soldiers of the war, but that she wanted to go back with him. She saw, beneath his cold, cynical skin, a good man - or at least the potential for one. She wanted to make it her mission to find goodness in him, to take a man who had given up all hope of humanity and show him that there was good in life after all.
They were together for about a decade, and had a child - a baby daughter. They lived together in the wild, living off the land, happy. For the first time, he felt satisfaction and knew that there actually was more to his life than killing. He had a family and a future.
Then they got sick. One of the myriad fevers and illnesses that travel the west got into his wife and daughter. They were bedridden with a fever, and the only medicine was a week away by horse. It pained him to leave them behind, but his wife told him to go, and to hurry. But - and this was important - if he didn't make it, if anything should happen before he got back, not to blame himself. It would be the fever's fault, not his. He pledged to get the medicine and get back in time.
Unfortunately, God had other plans.
A blizzard blew across the plains while the hopeful husband was on his way to the town of Ratwater, Texas. It didn't stop him, but it did divert a gang of truly wicked men. Gumbo McCready was a thug, a man who led other men simply by being crueler and more murderous than anyone else. He and his men came into Ratwater, full of anger and boredom - a bad combination. They met the old soldier, who shot one of McCready's men who they'd shamed into challenging him. McCready asked him to join their gang, but he wouldn't have it. "If killin' set apart a hard man," he said, "every son of a bitch in Texas would be one." With that, he turned on his heel and left them with the insult in their ears.
The gang left early, and set an ambush. When the soldier came through on his way to his family, they shot at him, intending to kill him dead. They didn't - he even managed to cut their numbers down sharply. But they did enough damage. They killed his horse, making what should have been a one-week journey into two. He cut what horsemeat he could, and started across the snowy llano towards his family.
He didn't make it. By the time he got home, the crows had already started picking at the flesh of his wife and daughter. And he knew exactly who was to blame for delaying him.
He buried his family, and then took his guns and his sword and headed back towards Ratwater. His only emotion was hate, and his only thought was revenge.

The Making of a Saint

Leading the Damned to Hell

In the time it took him to get to Ratwater, McCready had pretty much taken the place over. The had shot the sheriff and spread fear throughout the town. When the soldier came in, his guns blazing, McCready sent all of his men out to stand between him and his certain death. All of his men died, either by the bullet or by the blade. When he came for McCready, the gang-leader did what people like him always do - he grabbed an innocent and used her as a human shield. He counted on the gunman being a basically good man. He was wrong. A bullet went straight through her head, missing McCready, and at that moment, his gun jammed.
McCready took the opportunity to knock the gunman down, and jammed the blade of a shovel through his chest. The old soldier died, and his soul went to the only place it could go - straight to Hell
Normally, when a soul gets to Hell the horror of their condition blasts away everything human from them. All love, fear and hate evaporated in the heat of the Inferno. Nothing human survived the approach to the Gates.
Until he got there.
His hate remained intact, his desire for revenge and death was undiminished, and his cold heart was enough to freeze the very fires of Hell itself. The gates were sealed shut, the fires went out, and The Devil himself came out of his palace to find out what the hell was going on. The Devil and the Angel Of Death found the source of their problem - the cold soul of the dead gunman. The Devil tried to beat the hate out of him - he was whipped to the bone - but he didn't give it up. His hate remained, cold and untouchable and absolute.
The Devil begged him to give it up, and asked what it was he wanted, why he hated so hard. The man said that the only good thing he had in a bad, bad life had been taken from him, and all that remained was the desire for revenge. The desire to kill.

The Bane of Ratwater
A deal was struck. The Angel of Death - who was none too happy with his job - offered his position. The dead man would take his place, bringing death at God's will. He would carry two guns, made from the Angel's sword. They would never misfire, and never run out. Every shot would hit, and every hit would kill. He could have his revenge and much, much more. The man agreed. The Devil sewed up his wounds - inexpertly - and the guns were cast. The dead gunman was given new clothes and a new title: The Saint of Killers. And his first victim was none other than the Devil himself.
The Saint returned to Ratwater. He killed McCready and the corrupt preacher who traveled with him. But he didn't stop there. He killed everyone. Every man, woman and child in the town of Ratwater, Texas died under his guns that night. Innocent or guilty made no difference. He was the bringer of death, and he didn't much care whose.
When his job was done, he went to wait under Boot Hill. He would be called out, many times, to do God's will and to being about the death and destruction that God wanted. The final time, however, was for something very special. The Saint of Killers was woken to find and kill a young man named Jesse Custer.

The Saint and the Preacher


An angel was sent to wake the Saint of Killers, and got shot through the head for his troubles. Before he expired, he told the Saint about Genesis - the child of a demon and an angel, whose power was almost on par with God's. Genesis had escaped its prison and possessed the preacher of a small Texas town. Jesse Custer now had the Voice of Command - whatever he told people to do, they would do. The angels were terrified of what Custer might do with such power, and sent the Saint to track him down and kill him.
The Saint was happy to do it, or at least was willing to fulfill his obligations to God. Within a few hours he shot his way through the county sheriff's office and was on Jesse's trail. He found Jesse in a small motel, but his gun was stayed by Jesse's Voice. For the first time, the Saint of Killers was held back from his mission, and a target was allowed to get away. Even worse, the angel revealed that God, the only power in the cosmos that could command the Saint, had left Heaven and abandoned His creation. The implications of this would not occur to the Saint until later. He let the Preacher go, but vowed to track him down.
He crossed Jesse's path after Jesse left Angelville, the estate of his wicked, manipulative matriarch Marie L'Angell. The place had been burned to the ground, and all of L'Angell's henchmen had been killed. The Saint thought it was a good start. For a beginner. Jesse had gotten away for a while, but the time had come to find him again. The Saint had realized that without God in Heaven, there was no one who could command him. The Saint was now able to follow his own path to find Jesse Custer. He went to Las Vegas, to find the angels, who had started a casino and were easy to find. In their terror, the angels told him everything - Jesse had gone to France to confront The Grail, a worldwide organization dedicated to triggering the Apocalypse and ruling the world. The Saint hijacked a freighter, killing everyone on board, and sailed it directly to Europe. When he got to Masada, The Grail's headquarters, he homed in on Custer. The Preacher was in one of the basements with The Grail's Sacred Executioner, Starr. And the Saint was more than willing to kill both of them.
But once again, his hand was stayed. The Grail had a captive in its possession - an angel - and The Seraphim told them that Genesis, the entity in Custer's head, was the key to making God answer for his abandonment. Moreover, it would be able to tell the Saint about how - and why - his family had died. The opportunity was too good. The Saint took him up on the offer. He held off the soldiers of The Grail, giving Jesse and Starr the chance to get the information they needed from the Seraphim - they had to go to the American west and look to the Native Americans to get in touch with Genesis. Jesse and Starr escaped - barely - before the whole base exploded, burying the Saint under millions of tons of rock and masonry.
This didn't stop the Saint, of course. He unearthed himself and started to make his way back to the United States.
A few months later, The Saint met Custer again, this time in the company of his girlfriend, Tulip. Custer told the Saint what he promised he would - the truth.
The Saint had been delayed from his family by the attacks by McCready, but why had McCready been there? Why was he there, in Ratwater, and why had he been in a position to keep the Saint from his mission? There had been a blizzard, but.... why had there been a blizzard? Who could do such a thing to turn the gang into the Saint's path?
Who... but God?
Knowing the truth, there was nothing the Saint could do but kill. He stepped out and confronted the dual forces of the U.S. Army and the Grail. He took on hundreds of soldiers, took out tanks and helicopters, armed with nothing but his two pistols. He single-handedly destroyed every force that came up against him, and drove Starr to order a nuclear strike. He pressured the President into sending a stealth bomber to Monument Valley, turning it into an irradiated wasteland with the Saint in the center of it.
Amidst the flames and the radiation, the Saint stood up, spat, and said "Not enough gun."

The Saint Kills God


He was adrift. With no one to command him and no one to go after, the Saint had no more purpose. His activities during his wanderings are unknown, but after nearly a year, he felt a strange.... tugging. He felt drawn back to Texas, to the abandoned wasteland that used to be Ratwater. The Preacher was there, with the Saint's human remains. It wasn't the most subtle way of getting his attention, but it worked.
Custer told the Saint everything he had learned in his quest for God - that God was an attention-fiend, and that He was willing to cause pain, destruction and death for no other reason than to see who would love Him. He sparked a war between the angels to find out who would stay on His side. He created a world full of humans who would fight in His name, just to see who loved Him more. And He engineered the creation of Genesis, a being as powerful as He, just to see if He could get it to love Him.
But the Saint was different. God didn't want the Saint's love - He wanted his hate. And God made sure that He got it.
Custer had a plan, a way to pay God back for the horrors He had inflicted on His creation. But to do it, Custer would need the Saint's help. The guns the Saint carried were lethal - no shot hit that did not kill, and their first kill was none other than the Devil himself. But they couldn't just go shoot God, because He had hidden Himself from Jesse and Genesis. As long as they were looking for Him, God wouldn't budge. But if Genesis were out of the picture, Jesse reckoned that God would head straight for Heaven.
And the Saint would be waiting for Him.
When the Saint got to Heaven, the entire Angelic Host was arrayed against him. Rank upon rank of angel flew to keep him away from the gates, and they were all shot down by his guns. And when Jesse's plan worked, when Genesis was released and God returned to retake His throne, the Saint was waiting for Him.
God begged for His life, and offered the Saint whatever he wanted - power, life, the lives of his family, anything. But the Saint wanted none of it. All he wanted, he said, was to rest.
He shot God dead. Then he sat in God's throne, and rested.

Powers

 
The Saint of Killers is virtually omnipotent, to far greater extents than is seen in comics especially for a non-cosmic character. He possesses a durability on par if not surpassing that of Superman, so powerful that it allowed him to be hit by a nuclear missile and remain unscathed and his clothes undamaged. He then simply shrugged it off and said, "Not enough gun."
He is also, and was before gaining his powers, a champion marksman. He is so quick on the draw that an ordinary man cannot even watch it happen. He also has perfect aim and through many odd circumstances he has still managed to always hit his desired target.
The Saint of Killers is also super-humanly strong as evidenced by the fact that he stood his ground when Cassidy crashed into him with his truck and he did not move an inch.
But the power of his which is stronger than all the others is his hatred. It was his deep hatred that extinguished the fires of Hell, resulting in him being expelled from it.

Weapons

 
The Saint of Killers wields two of the most powerful weapons in the universe. Two Walker Colt revolvers crafted from the Sword of the Angel of Death. Because they were meant to aid him in his mission as the Angel of Death they were given special properties.
First off they will never jam, nor will they run out of ammunition or need to be reloaded. But the most important factor of the revolvers is that they will always hit their mark, no matter what they must pass through to reach it. As well, whatever wound is received from the guns shall always be fatal no matter who the victim is even if it is God or The Devil.

Errors and Inconsistencies


It is never explained how Cassidy manages to survive being shot by the Saint of Killers. It is also never explained why Jesse Custer is able to stop the Saint of Killers by using the Word of God, while God himself is unable to stop him by use of the Word.

Click: 

Two Deaths
LIVE, BEYOND THE LIMITS!
We and the spirits of the departed
Why’s the smile of elder Joseph of Vatopedi from eternity?
Death! Death! DEATH!(The Mystery and the Process of Death)
How an Atheist Cancer Patient Came to Believe in God

Through Closed Doors

St. Ephraim and the Greek-American Drug Addict
 
OUR TALENT OF FREEDOM & SOME PITFALLS
“Orthodoxy and the Religion of the Future”
An Orthodox spiritual father comments on 12-year-old Akiane

 
Theosis, St. Silouan and Elder Sophrony
The Stories of the Saints of North America
Orthodox Saints and the Future of America
LOVERS OF TRUTH: THE LIFE OF HIEROMONK SERAPHIM ROSE
Lover of Truth: St John, The Wonderworker of San Francisco

On Alan in India

$
0
0
St Gregory Palamas Orthodox Monastery

Taken from: "The Ascetic of Love", Mother, give us a word.
Το ίδιοελληνικά
Gerontissa Gabrielia (1897-1992), also known as Gavrilia, was a 20th century saintly Greek Orthodox nun (see here).
 
We will go with you: for we have heard that God is with you.
(Zech. 8: 23) 
 
Mother Gabrielia
As we were saying the other day, we are always to be blamed for raising somebody on a pedestal and turning him into an idol. We admire him and then… we bring him down. There was once in India a very great «Teacher», one of those they call Guru. 

At the time, I was working at the Dispensary that was part of his Ashram. One day a young man arrived from Australia. He was 26, cheerful, and carried with him a sizeable trunk. He presented himself to where the great Teacher sat talking to those who had gathered around him…When he entered, the young man was flushed with joy and excitement. He looked at the Teacher the way we look at – what shall I say – the icon of a… Saint! The Teacher observed him carefully and said: “So, you are the one who came from Australia? What did you bring us?” The young man was so thrilled that he could not speak. But the other insisted: “Did you bring us bananas? Or fruit? Perhaps sweets? What did you bring us?” The youth opened the trunk and started taking out papers, and more papers, and again papers… “Well, aren’t you going to show us your presents?” At last out came a tape recorder and many tapes that he had brought to record the voice of this great Master! “Now then. Is that all? You brought nothing else? Show him to his room!

The poor young man went to his room locked himself in and refused to come out… He had had a shock! He had been looking forward to meeting a man he had almost deified. Instead, he saw a man expecting bananas and other fruit like a common mortal who at the end had told him to go to his room since he had brought nothing with him… Poor wretch, who had come to immortalize the Guru’s voice and send it back to Australia (where everybody would marvel at his achievement – for, surely, his Ego had a share in all that)… The next day they tried to make him leave his room and attend the teaching, but he refused. One day I met him walking in the woods. I said: “Good morning. Would you like me to walk with you for a while? Have a chat, perhaps?” “We could do that sometime, but not right now he answered and walked away.

Meanwhile, the instructor of physical exercises said to me: “You have the knack of making friends easily. Go and talk to him”… The next day I met him again. “How are you?” I asked. “Are you getting accustomed to the place?” “No! “Would you care for a little talk? I, too, have come from abroad”… “Another time, perhaps”… I did not know what to do! Sitting quietly in my room, I said. “Oh, my God! Now that this child of Yours goes to the Ganges every morning… if he were to… stumble just a little… and his foot need a little massage… perhaps I could talk with him”… And it happened, for a wonder! The next morning they sent for me. “Alan went to the river for a swim and strained his ankle. Come at once”. “Take him to his room, I said, “I'll be there right away”.

Well, anything that has to do with a person’s body has to do with his soul also. At that moment I knew what had happened to the young man, for I was aware of how it came about. I commenced the treatment and kept silent, very silent. “Well, aren’t you going to say anything?” “No, I said, “I only came to see to your foot”. “Now! Every time we met, you asked my impressions on this place. Aren’t you interested any longer?” “Not at the moment. We have to attend to your foot now”. I answered in this manner, because I knew that if I were to say: “Tell me…he wouldn’t talk. However, if you pretend indifference, the other will start talking, since he hurts inside and needs to get it off his chest.

This was what happened with Alan. He started to talk and talk… On how this Teacher was known to a large circle of people in Australia. On how he was sent by friends to record his speeches and make his teaching widely known… and so on. And Alan kept saying: “I don’t want to see him any more. I don’t want to! I don’t want to record his teaching or anything else. What am I to do?” When the treatment for his strained ankle was over, I told him: “Let’s go. Ill take you to an old man I know very well, and he will tell you all you want to learn about Indian Philosophy. At the same time he will talk to you about” … “I must tell you that I do not want to hear about Christianity and such things!” “Let’s go there and you will see”. This old man was very wise. 

He was teaching Indian Philosophy, and had also attended Christian Schools, but never proselytized when a Christian came to him. Soon after we arrived, he asked Alan if he wanted to stay near him. “Yes, he answered, as he had been impressed both by the old man’s humility and his appearance, for he looked like a Prophet out of the Old Testament. “All right then. Bring your Bible also and let us read it together. Do you read it?” “No”. “Well, that’s a pity because I cannot tell you: take up thy bed and walk… Anyhow, bring your sleeping-bag and come sit here”. Alan was at a deadlock¦ So, he went and stayed with the old man for some time. I saw him quite often and we had a few talks.

Once he said to me: “You tell me that when God wants something to be done, it is done; and that when you abandon yourself, of your own free will, in the Hand of God, He grants your wish. You also say that the only way to reach God is through Christ, Who takes us by the hand and leads us where we must go, if we only trust ourselves to Him”. “Yes, I answered, “but you must do so truly”. Another day he told me: “You say that we must abandon ourselves completely in the Hand of God and that then… Fine! So, let’s go, the two of us, without any money, up in the mountains, in a strange place, and see what happens. Shall we find food and shelter, as you say we shall?” “Have no doubt we will!” “Are you certain about that?” “I am”. “Well, if I see it happen, I will believe in Christ and will renounce all teachers, gurus and the like”. Still, my children, the Holy Scripture says: «Thou shall not tempt the Lord thy God» and «Seek not a sign». But, in those days I was so eager and certain that this youth should not lose Christ… since he was born in a Christian country. 
What could be done at this point? So, I said: “All right. We will go”. We had a little money with us: about one rupee, just enough for the train fare and modest sleeping accommodation for one night. We had no idea what the next day would bring, but I was very confident – as if we were going to a familiar place.

Early the next morning, we set out for the mountains, taking with us some fruit. We walked up, and up, and up… At noon we stopped on a hill to get some rest. “No miracle as yet, ” Alan said. “Don’t be so hasty,” I answered, “I told you that if it is God’s Will we shall find a place to spend the night”. The sun was setting and darkness was advancing fast, as is usual up in the mountains. We could see the valley below and, to be frank, I started thinking that the miracles I had been expecting were somewhat… overdue, but then God would provide… “Well, what do you say now?” Alan asked me. “I say that we shall spend the night where God wants us to”. In a short while, when the sun was almost gone, we saw something coming up into view, beyond the ridge of the hill. First a tropical helmet, then a face, and then two Indian figures. Soon after, we made out that the person with the helmet was an elderly European lady wearing glasses. The other two figures were young Indian girls.

When they came close, we exchanged greetings. “Good evening”. “Good evening. Where are you coming from?” “We came from the valley below”. “And where are you going?” “To friends”… Alan looked at me sideways, thinking, «why is she lying?»… “And where are you from?” “I am from Greece and this young man is from Australia”. “I am from Holland,” the lady said. “I was raised in the United States, and these young girls are two of the six daughters I adopted here. I saw to their education and they are qualified Nurses. What is your occupation”? “I teach Physiotherapy and I have just finished with one of the Dispensaries, I answered. “Ah! God has sent you. Are you free to come to our home tonight? These two girls have a month’s leave and perhaps you could teach them a little”…”I’ll be glad to, I said, “but I have this young man with me and we were going”… “That will be no problem. I have also an adopted son. They will share his room and tonight we’ll be like one family”. 

“Thank you and thank God for our meeting, I said. The young Australian stood dazed, truly dumbfounded! God had made His miracle and I was overjoyed. I felt an enthusiasm beyond words. India was my great adventure of Faith in God. I had gone there, a stranger in a foreign country, with no knowledge of its languages… Anyway, we finally reached their house up in the mountain – a nice house on a hill. There our hostess related to me how she had left her home as a young girl, how she had lived all those years supported in her undertakings only by friends, because she did not belong to any Mission, and how she felt that God had blessed her.

That night, our Australian friend was so moved that with tears in his eyes he told me: “Sister Lila, please sit at the piano and let us sing now all the Christmas carols. Christ has just been born in my heart”. So, I started playing the piano, and everyone, the mother, the girls, the boys began to sing, in high summer, all the Christmas carols that we knew… Alan was literally in the bliss of God!

You see God works His Miracles where and when He wills. For this young man had gone astray, seeking his way in wrong directions. And because God had wanted him on the right Way, all these things had happened. I was so confident that he would not be lost, at 26, through the practice of those dangerous exercises, which are harmful especially to the eyes, if not… Anyway…We stayed with our new friends 15 days and I taught the girls what they wanted to learn. Then Alan returned to Australia. The lady Missionary and I became friends and, from then on, she invited me every year to spend part of the summer with her. She and-her family never forgot this story, particularly when I told them what happened with Alan later…

For Alan’s story does not end here. A year went by, then a second one, and Alan returned to the same practices and his old circle, In the meantime I had gone far up in the mountains and nobody knew where I was. As he told me later, he still remembered what I used to tell him and thought: “In the way Sister Lila says «yes» when she is called upon, this time, I too will say «yes» and see where this takes me!” He had arrived at this decision because once again he felt dissatisfied with himself. So, he traveled to where he thought he would find me, only to be told: “She is not coming here this year. She is up in the mountain”. Now, mark a «coincidence»! Somebody came where I was staying and told me: “You know, Alan from Australia is at such and such a place”, Well, I thought, I shall write to invite him here, not knowing of course what he had gone through in the meantime… And while Alan was expecting an invitation from I don’t know whom, for a great change in his life, he received my letter. It was the only invitation he got! He set off at once and arrived at the place I was, up in the mountains, where we were the only two Europeans. And he started telling me: “Everything that happened then was really good. Since then, however, I saw a lot of things that didn’t go the way you said they would. This is why I returned to India, seeking the Truth”, “But I told you, Alan, that Truth is not a theory, it is Christ who said: «I am the Truth».

What else do you want? More Miracles, perhaps? “You say that you live all the time amidst Miracles”. “Yes, I said, “I live in a Miracle. Because the fact that you are alive and have come back is a Miracle. Because the fact that you and I have our eyes and our legs is a Miracle. Look around you, here where I work with the lepers. Don’t you see the blind? All those sick people who suffer? Why they and not we? Have you ever asked yourself that? Everything we have is by His Grace! Only by the Grace of God! In spite of our sins. It is by His Grace that we are as we are. Through the Blood of Christ’s Sacrifice. Don’t you understand that?”

While I was still talking, an old man came with his eyes filled with tears. “Please, run quickly to the Dispensary, my boy is gravely injured, he said. The village was very small and the Dispensary nothing much. We met the Doctor and he said: “Did you come for the boy? He fell off the scaffolding and I think he broke his spine. I am afraid he will not last the night”. We went and saw an 18-year old boy. I was deeply moved and started caressing lightly his forehead. Then I turned to his father and said: “No. Great are the Miracles of God. The boy will live. Do not worry”.
    Then shalt thou call,
    and the Lord shall answer;
    thou shalt cry, and He shall say: Here I am.
    (Isa. 58:9)
Suddenly, the boy opened his eyes a little (note: It was a great Miracle that God was performing in answer to her prayer and compassion, for Alan to see…). The father, who had thought his son would die, when hearing that he might live, turned to me and said: “Well! Since my boy is going to live, give me some money for food, because I am hungry”. The instinct of self-preservation! I said: “I have no money. This young man will give you some”. Alan gave him something and we left the Dispensary. The next morning Alan wanted us to go and find out if the boy was still alive. We met the Doctor at the entrance of the Dispensary and the moment he saw us he said: “I will tell you something astonishing. Occasionally nature plays such tricks! The boy has recovered and this morning, together with his father, they started the la-mile walk back to their village”! This time the Australian was thunderstruck. He was truly shattered. He turned and said: “Now I believe in the Omnipotence of God! I believe in Christ! I am a Christian in my heart! I am going back home. I have found what I have been seeking!”

Alan left… Years went by. I left India, too… I went to Bethany and became a Novice. One day I received a letter from Alan in which he wrote: “My great pride has filled me with despair. Three young girls almost drowned while swimming and, as I am a very good swimmer, I fell into the sea and saved them. The deed went to my head and I kept going around telling everyone how I saved them. At the end I suffered some derangement and was taken to a Mental Clinic. Now I am out and they assure me that I am back to normal. Still, inside, I don’t feel well. What would you advise me to do?” During my days in India I had met Father Lazarus, the Orthodox Englishman. So, I wrote to Alan: “Go to India again. But this time, please, go straight to Father Lazarus”. At the same time I wrote to Father Lazarus. Alan went back to India.

When I received a letter from Father Lazarus, I learned that for a whole year Alan just looked at him. He attended the Liturgy, but never spoke a word. It was puzzling. One morning he said: “Father, I have known Sister Lila for many years. She never asked me if I am a Christian or if I had been baptized. Perhaps she thought that, since I was born in Australia, I had been christened. I am not baptized; I am not even a Christian! Please, baptize me”. The joy of Father Lazarus was great. He christened him Hadrian. Then Hadrian asked for his blessing and left to be a Missionary… These are the great, soul-stirring Miracles of God!

Click:

Hinduist "light"
"Death to the world"
Through The Eastern Gate - From Tibetan Buddhism to Orthodox Christianity
 
OUR TALENT OF FREEDOM & SOME PITFALLS

Basic Dogmatic Teaching - An Orthodox Handbook

Ομιλία Μητροπολίτη Νιγηρίας στο Διορθόδοξο Κέντρο «Πορευθέντες» (27 Μαΐου 2014)

$
0
0

Διορθόδοξο Κέντρο «Πορευθέντες»

Το Διορθόδοξο Κέντρο «Πορευθέντες»σας προσκαλεί την Τρίτη 27 Μαΐου 2014 και ώρα 6.00'μ.μ. στην ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρου με θέμα το έργο και τα προβλήματα της ορθόδοξης ιεραποστολής στη Νιγηρία.

“Πορευθέντες”, διεύθυνση: Ζαλόγγου 13-15 και Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ. 2103833792.

Δείτε και:Σαρκώνοντας το Ευαγγέλιο στη Νιγηρία 
Άρθρα & ειδήσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Νιγηρία
Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής
10 Ιεραποστολικά βίντεο(& άλλα 10+3)

Από ταεγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Χριστοφόρου στην Ανατολική Νιγηρία, Φεβρουάριος 2012 (βλ. εδώ)

Συλλογή υπογραφών για την καταδικασμένη σε θάνατο Σουδανή μητέρα (αγέννητου παιδιού)

Των Αγίων Ημερών, άγιοι &μνήμες

$
0
0

Τα Θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων...

$
0
0
 

...δε θα τα βρεις εδώ. Εδώ θα βρεις όμως κάποια άλλα θέματα, απ'τα οποία εξαρτάται στ'αλήθεια το μέλλον σου (αν είσαι έφηβος/έφηβη) ή το μέλλον του παιδιού σου, αν είσαι γονιός.
Οι Πανελλήνιες έχουν καταντήσει ο Εχθρός της μόρφωσης και της αγωγής των παιδιών μας, των πραγματικά πολύτιμων θησαυρών μας. Έχουν καταντήσει θηλιά άγχους, ένας άξονας - με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων - γύρω απ'τον οποίο περιστρέφεται εποχιακά σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία της χώρας μας. Και τι κατασκευάζουν; Άνεργους πτυχιούχους ή ρομπότ Εργάτες των πολυεθνικών.
Πολύ καλά κάνεις και ελπίζεις, αλλά υπάρχουν άλλα πράγματα στη ζωή και άλλες ελπίδες, ασύγκριτα πολυτιμότερες, βεβαιότερες και φωτεινότερες!...

Τα δικά μας θέματα:

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός... άλλου τύπου!(και σχετική ενότητα)
"Μαγεία! Ευλογία! Μέθη!"
ΑυτογνωσίαΖήσε πέρα από τα όρια! 
Η εσωτερική ειρήνη
Η δικτατορία των "πρέπει" - ή αλλιώς: ζήσε με έρωτα! 
Η οικολογική καρδιά του πολιτισμού μας  
Η αρμονία των πλασμάτων & η κληρονομιά του γέροντα Παΐσιου 
Άντε και πίστεψα - Τώρα τι κάνουμε;
Γίνε κι Εσύ Πολεμιστής του Φωτός
Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας(παλιότερη, αλλά πάντα σημαντική για λόγους πρακτικούς, όχι θεωρητικούς)
Νεομάρτυρες της Κρίσης
Κάτι τύποι με μαύρα που ζουν στον κόσμο τους...
Για μητέρες, μανούλες, μαμάδες και τα παιδιά τους...
Το "Σύνδρομο της Κόλασης"

Ενότητες:

Άγιοι της διπλανής πόρτας
Ιστορίες Φωτός
Νεανική κουλτούρα
Αγάπη

Αθέατα περάσματα
Παιδιά
Γονείς
Έφηβοι
Γάμος 
Ο Χριστός στην Ασία
Ο Χριστός στα βάθη της Ασίας
Ο Χριστός στην Αφρική


Το βίντεο από εδώ.
 

Ανάληψη Χριστού - 29 Μαΐου 1453 (Άλωση)

$
0
0

"Η σημερινή γενιά έχει σταματήσει ν'απευθύνει ευχαριστίες προς τον Κύριο &λέει μόνο αιτήματα σαν τον αχάριστο ζητιάνο"...

$
0
0

Προσκυνητής,Διακόνημα


άγιος Νεκτάριοςτης Όπτινα] υπενθύμιζε επανειλημμένως στα πνευματικά του τέκνα να ευχαριστούν τον Κύριο για όλα τα ελέη του. Σαν παράδειγμα ειλικρινούς ευγνωμοσύνης ανέφερε τον Όσιο Ελεάζαρ της Σκήτης του Ανζέρσκ:

Όσιος Ελεάζαρ του Ανζέρσκ

Ο Όσιος αυτός βγήκε μια νύχτα στον εξώστη του κελιού του και ατενίζοντας την ομορφιά και την γαλήνη της φύσεως της Σκήτης του Άνζέρσκ, πού τον περιέβαλλε, αισθάνθηκε συγκίνηση μέχρι του σημείου να δακρύσει. Και μέσα από την καρδιά του πού πλημμύρισε από θεία αγάπη, βγήκε ένας βαθύς αναστεναγμός: 
«Ω Κύριε, τι ομορφιά είναι αυτή που έχεις δημιουργήσει για μας! Με τι μέσα και τι τρόπους μπορώ εγώ, ένα αξιοκαταφρόνητο σκουλήκι, να σ'ευχαριστήσω για όλα τα μεγάλα και πλούσια ελέη πού μου έχεις δώσει;».
Η δύναμη του αναστεναγμού και η προσευχή του οσίου άνοιξαν τους ουρανούς και μπροστά στα μάτια της ψυχής του εμφανίστηκαν μυριάδες Άγγελοι φωτεινοί, που έψαλλαν την μεγάλη αγγελική δοξολογία "Δόξα εν ύψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν άνθρώποις ευδοκία", ενώ μια αόρατη φωνή είπε στον Όσιο:
-Και συ επίσης, Ελεάζαρ, να ευχαριστείς τον Πλάστη και Δημιουργό σου μ'αυτά τα λόγια της δοξολογίας.

Και ο στάρετς (=γέροντας) Νεκτάριος υπογράμμισε αναστενάζοντας:
- Η σημερινή γενιά έχει σταματήσει ν'απευθύνει ευχαριστήριες προσευχές προς τον Κύριο, και περιορίζεται να του απευθύνει συνεχώς μόνο αιτήματα σαν τον αχάριστο ζητιάνο.


Και:

Η οικολογική καρδιά του πολιτισμού μας
Ένα διαμάντι από το θησαυρό της Ρωσίας
Γίνε κι Εσύ Πολεμιστής του Φωτός
Η θεά που καλείται "Γη" - ακρωτηριασμοί & εκτρώσεις στ΄όνομά της...
Επιστολή προς τους Ινδιάνους αδελφούς μας
Χορταράκι, ελέησον! Πουλάκι, ελέησον!

Η συγκλονιστική βιογραφίατου μεγάλου άγιου της Ρωσίας Νεκταρίου της Όπτινα, έκδοση της ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗΣ & ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ.

Ο μικρός μονομάχος - και μια ζωή γεμάτη εξετάσεις!..

$
0
0
Ο μικρός μονομάχος

Μουσική, στίχοι και ερμηνεία Διονύσιος Σαββόπουλος, από το δίσκο Μην πετάξεις τίποτα.
Σχολιασμός από τον εξαιρετικό π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, στο ιστολόγιό του Βήματα (το είδαμε εδώ). Σχόλιά του σε πολλά σύγχρονα τραγούδια δες εδώ.



Σε δημοτικό γηπεδάκι, το βραδάκι, συρμάτινο πλεχτό κι από πάνω ένα φωτάκι
τον σκούφο του φορώντας τριπλάρει ολομόναχο και λέει μονολογώντας:
Πώς μου την σπάνε οι γονείς μου, Θεέ μου, κι οι φριχτοί συμμαθηταί μου
και η Καίτη κι η μικρή της αδερφή από πλάι που παίρνει το μέρος τους και μου την σπάει
Μου την σπάνε αράδα θεολόγου στριμάδα, Λυκειάρχου προβοσκίς κι η φιλόλογος ψωνάρα, του Μεγάρου Μουσικής
η δημόσια εικόνα, τα παραισθησιογόνα, οι ομάδες, οι ροκάδες, οι σταθμοί και οι φυλλάδες
οι εξάρσεις του εθνικού μας βίου κι ο προγυμναστής του φροντιστηρίου, όλος πιτυρίδα, μούσι και τσαντάκι
ενημερωμένος από τον Κακαουνάκη
Δεκαπέντε χρονώ τι 'ναι αυτό το κενό που μου κρύβετε...
ορμάει με το μπουφαν του, τι σόι τόπος τυφλός κι ακυβέρνητος, βροντάει την μπασκέτα του
και πώς είμαι έτσι εγώ τερατόμορφος στο θόλο του απεράντου
Πολιτείας εφιάλτης ορθός, είμαι αυτός ο βυθός, ναι!
Είμαι κιόλας νεκρός, ναι! Λυσσασμένος για φως, ναι!
Το κοινό! Πού να βρίσκεται κρυμμένο, γιορτινό! Μακρινό κι αγαπημένο το κοινό!
Στον εαυτό μου να βουτήξω και στα βάθη του ν’ αγγίξω ουρανό.
Γέρνει ο ήλιος μες στων αφρών το περιδέραιο, σκόνες φωτεινές απ’ τις περσίδες ως το στέρεο
Κι αφήνεται στο πλάι με κάννες και τριαντάφυλλα και μέσα του βουτάει.
Στην στιγμή τα λαμπιόνια ανάβουνε, προβολείς του βυθού μας χτενίζουνε κι αποσπούν ένα ένα τα πρόσωπα
γελαστά προς τα εδώ ταξιδεύουνε με αλογάκια κουρδιστά κι ανεβαίνουνε καβαλώντας αυλές και μαντρότοιχους
στον ρυθμό μιας ομάδας που παίζαμε και μου λένε:
"Άμα κάνεις μια βουτιά στον εαυτό σου, δε θα βρεις τον εαυτό σου,
αλλά όλους τους άλλους τους μικρούς και τους μεγάλους
γιατί ο χρόνος είναι ένας και δεν πέθανε κανένας και αφήνει πάλι γένι, ένι μένι ντουντουμένι
σαν αυτόν τον στιχουργό που δεν βγήκε απ’ τ’ αβγό Και σε βρήκε στο ρεφρέν του κι άκου το ανακοινωθέν του..."
Η αφεντιά σου λοιπόν δεκαπέντε χρονών και βαρέθηκε κι απ’ την έξω ερημιά προς τα μέσα νερά καταδύθηκε.
Η από μέσα σου ελεύθερη πτώση της γενιάς σου το στίγμα θα δώσει αθλοφόρε του εσώτατου χώρου
και μετά θα μας δεις σε βουή καταιγίδας σαν τους κρίκους μακράς αλυσίδας
ή χλωρίδας που σπρώχνει διαρκώς μέσ᾿ απ’ τ’ άνοιγμα που `χει ο βλαστός τολουλούδι κι ας είσαι μικρός
της διάσωσης το έργο θα νιώσεις την συντήρηση ως πάθος θα υψώσεις όσο πάει καιπιο ακραία θα κινείσαι
και θα χάνεις τον εαυτό σου και θα είσαι τελευταίος κρίκος κι ένας της σειράς και της καδένας προς το φως...
Μας ακούει; θαρρώ πως κοιμάται και το γουώκμαν στο στήθος του ανάβει,
το αστεράκι του χειμώνα και το έν του νέου αιώνα του σχολειού του η τάξη είναι εκείξαφνική μουσική!
Των ηρώων η γενιά θα ονομαστεί, έρχονται απ’ το μέσα ταξίδι, στο κοινό Θεού και χώρας θα ορκιστεί,
ξεσφραγίζουν. Κυλάει ο βράχος στου αιώνα της την πρώτη ανθοφορία
σ’ ένα δάσος με λαμπάδες που δε θα 'βρεις μονάχος με της πόλης τον χιτώνα θα ντυθεί
θα με δει. Τον λαιμό του γυρνάει να με δει
σαν παιδί που απ’ το κοινότερο έχει χρεία
ο δικός μου μικρός μονομάχος. 

Ερμηνευτικά σχόλια

Ο μικρός μονομάχος: Είναι ένα παλιό σχετικά τραγούδι του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού, το οποίο μιλά για ένα δεκαπεντάχρονο νέο, έφηβο, στην ηλικία που ψάχνει να βρει τον εαυτό του και που βλέπει τι τον ενοχλεί στον κόσμο. Εξετάζει και εξετάζεται. Βλέπει τους γονείς του να μην του φέρονται όπως θέλει. Τους συμμαθητές του να είναι στο δικό τους κόσμο, η στριμάδα του θεολόγου, η έπαρση και η δύναμη της εξουσίας του διευθυντή του σχολείου, αλλά και το γεγονός ότι η φιλόλογος του που έχει τα περισσότερα μαθήματα στην τάξη είναι στο δικό της κόσμο, βλέπει τους μαθητές αφ’ υψηλού, καθώς η ίδια συχνάζει στο Μέγαρο Μουσικής και δεν καταδέχεται να πλησιάσει τον τρόπο σκέψης και τις ανάγκες των παιδιών.

Τη ίδια στιγμή βλέπει στην κοινωνία να κυριαρχούν η δημόσια εικόνα, δηλαδή η έγνοια όλων για το image τους και την προβολή τους και όχι για την ουσία, τα παραισθησιογόνα, δηλαδή τα υποκατάστατα νοήματος ζωής, οι ομάδες, με τον φανατισμό και τη διαφθορά που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν περιθώριο στη χαρά του αθλητισμού, οι ροκάδες, όλοι εκείνοι οι δήθεν επαναστάτες που έχουν την τσέπη γεμάτη, οι σταθμοί και οι φυλλάδες, δηλαδή τα ΜΜΕ που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με βάση τα συμφέροντά τους, οι εξάρσεις του εθνικού μας βίου, όλα εκείνα τα γεγονότα που δείχνουν σημαντικά, όπως ηEurovision, η εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, οι τελικοί των διαγωνισμών στην τηλεόραση για τα πραγματικά και ανύπαρκτα ταλέντα, κι ο προγυμναστής του φροντιστηρίου, όλος πιτυρίδα, μούσι και τσαντάκι ενημερωμένος από τον Κακαουνάκη, δηλαδή οι εκφραστές μιας παραπαιδείας, οι οποίοι δείχνουν ότι ξέρουν το πώς ένας νέος θα μπει στο Πανεπιστήμιο, χωρίς όμως να μάθει ουσιαστικά γράμματα, αλλά μόνο τεχνικές γνώσης.

Δεκαπέντε χρονώ τι 'ναι αυτό το κενό που μου κρύβετε:στην ψυχή του αναρωτιέται ποιο το νόημα της ζωής, γιατί όλα τα προηγούμενα τον οδηγούν σε ένα κενό. Παίρνει έτσι τη μπάλα του και παίζει μπάσκετ για να ξεχαστεί. Και την ίδια στιγμή νιώθει τερατόμορφος, γιατί αναζητεί την αλήθεια, στον θόλο ενός απέραντου ουρανού, που μας έχει πλασμένους για την αλήθεια. Δυστυχώς, όποιος αναζητεί το αληθινό σήμερα, θεωρείται ότι δεν μπορεί να σταθεί σε μια κοινωνία ευκολίας, εγκλωβισμού στον εαυτό και την εικόνα μας. Όμως το νόημα το βρίσκει κανείς όταν ψάξει στο βυθό του εαυτού του, στα βάθη της καρδιάς του, να βρει ποιος είναι και τι θέλει. Αυτή είναι μια εξέταση την οποία δεν τη θέλει το σύστημα που διακυβερνά τον κόσμο. Έτσι, αυτός που καταλαβαίνει ότι αν ταυτιστεί με την επιτυχία στον κόσμο αυτό, είναι κιόλας νεκρός, αποτελεί μία έκπληξη, γίνεται ο άνθρωπος που αναζητεί αγωνιωδώς, με λύσσα, με πολλή όρεξη το φως, την ελπίδα, τη ζωή. Γι’ αυτό και αναζητά κοινό, δηλαδή κι άλλους που να μπορούνε να χαρούνε σ’ αυτή την αναζήτηση. Και βουτά στα βάθη του εαυτού για να την πετύχει, για να βρει τον ουρανό, γιατί μόνο στη σχέση με το Χριστό βρίσκουμε νόημα κι αγάπη.

Γέρνει ο ήλιος μες στων αφρών το περιδέραιο:μία πρώτη λύση για να βρούμε το νόημα είναι η φύση. Το φως και η θάλασσα με την απεραντοσύνη τους. Και την ίδια στιγμή, ο καθένας μας στο δωμάτιο, στο δικό του χώρο να αφεθεί να βρει την ψυχή του. Θέλει κάννες, πόλεμο αυτό, με την τεμπελιά και τον συμβιβασμό, θέλει και τριαντάφυλλα, δηλαδή ομορφιά, αισθήματα, ζεστασιά και την ίδια στιγμή αγάπη για τους άλλους, για να βρεις ποιος είσαι, καθώς η αλήθεια περνά μέσα από τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, ιδίως στην εφηβεία. Στην ψυχή μας τα λαμπιόνια ανάβουνε, δηλαδή βγαίνει φως, και βγαίνουν όλες οι μορφές που μας αγαπούνε, όχι κατ’ ανάγκην οι γονείς ή οι δάσκαλοί μας, αλλά όσοι μπορούνε να τους εμπιστευτούμε επειδή το νιώθουμε ότι μας αγαπούνε και όλοι, αφού μας ξανασυναντήσουν,καβαλώντας αυλές και μαντρότοιχους, δηλαδή στην παιδικότητά μας, καθώς θα πρέπει να γίνουν παιδιά μαζί μας, θα μας πούνε... 

Άμα κάνεις μια βουτιά στον εαυτό σου, δε θα βρεις τον εαυτό σου, αλλά όλους τους άλλους τους μικρούς και τους μεγάλους γιατί ο χρόνος είναι ένας:ο καθένας μας κρύβει την παράδοση, την ιστορία, τους ήρωες και τους καταραμένους του παρελθόντος, τις αξίες, τα σωστά και τα λάθη του, το χρόνο του και την συνέχειά του. Χρειάζεται λοιπόν να εξετάζουμε το παρελθόν μας. Ό,τι είναι καλό να το κρατάμε και ό,τι δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό να το κρατάμε ως παράδειγμα για αποφυγή. Δεν μπορούμε να μην θυμόμαστε. Για να βρούμε τον εαυτό μας χρειάζεται να έχουμε μνήμη. Έτσι, την ίδια στιγμή θα βγούμε από την έξω ερημιά, δηλαδή από το να είμαστε με άλλους και στην ουσία να μην είμαστε, όπως συμβαίνει με τις καφετέριες και τα λαμπάκια σήμερα όπου όλοι κρατούνε ένα κινητό και μιλάνε στο FB, χωρίς να έχουν χρόνο και διάθεση να μοιραστούν αληθινές στιγμές με τους άλλους.

Η από μέσα σου ελεύθερη πτώση της γενιάς σου το στίγμα θα δώσει αθλοφόρε του εσώτατου χώρου:για να βρει κάποιος το νόημα χρειάζεται να εξετάσει τη γενιά του, όχι για να την απορρίψει, αλλά για να βγει μπροστά, για να εκφράσει αυτό που ο ίδιος έχει ανάγκη εντός της, ακόμη κι αν γύρω θα υπάρχει καταιγίδα, πόλεμος και απόρριψη. Τότε θα φανεί το άνοιγμα του λουλουδιού, δηλαδή εκείνη η μικρή χαραμάδα μέσα από την οποία το φως θα φωτίσει την ψυχή, η οποία θα νιώσει το χρέος και για τον κόσμο και θα αρχίσει το έργο της διάσωσης. Σώζοντας την ταυτότητά μας, βοηθούμε και τους άλλους να σωθούνε, γιατί έχουμε να τους προσφέρουμε. Θα συντηρήσουμε την μνήμη μας και την ίδια στιγμή θα υψωνόμαστε προς το φως, όντας οι τελευταίοι κρίκοι της καδένας, και όταν φωτίσουμε και φωτιστούμε, τότε θα νιώσουμε ότι στην καδένα προστίθενται και άλλοι.

Μας ακούει;Για τους μεγάλους μόνο οι νέοι είναι η λύση. Αν οι νέοι ξυπνήσουν και αποκτήσουν και πάλι την αίσθηση του χρέους. Στα αστεράκια που μπορούν να διαλύσουν το χειμώνα τον οποίο ζούμε. Να γίνουν το «έν», το σπουδαίο, το μοναδικό στον καινούριο αιώνα. Αυτοί και οι συμμαθητές και φίλοι τους, αρκεί να αποφασίσουν ότι μπορούν να γίνουν ήρωες, εκείνοι που πιστεύουν στο Θεό και την ίδια στιγμή στην πατρίδα, το κοινό, και ο βράχος που σφραγίζει το μνήμα του θανάτου που οι μεγάλοι έχουμε επιβάλει στην κοινωνία με τις αμαρτίες και τις κακίες μας και τον συμβιβασμό μας θα ξεσφραγιστεί. Τότε ένα δάσος με λαμπάδες φωτεινές θα ντυθεί με τον χιτώνα της πόλης και θα γίνει η αφετηρία για μια καινούρια αρχή. Και τότε ο μικρός μονομάχος θα παλέψει για τα πιο κοινά πράγματα, δηλαδή την αγάπη, την αλήθεια, την ελευθερία. Και θα σπρώξει και τους μεγαλύτερους να παλέψουν, να ξυπνήσουν, να αφήσουν τις εξετάσεις της υποκρισίας και να ανοιχτούν στις εξετάσεις ενός αγώνα για έναν κόσμο με ταυτότητα, επίγνωση και αίσθηση ότι δεν υπάρχουμε μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλους.

Η ζωή μας γεμάτη εξετάσεις

Η ζωή μας είναι μία συνεχής εξέταση. Εξεταζόμαστε στο σχολείο, εξεταζόμαστε στις σχέσεις με τους άλλους, εξεταζόμαστε στην εργασία μας, εξεταζόμαστε στη σχέση μας με το Θεό, εξεταζόμαστε και την ίδια στιγμή εξετάζουμε. Και το αποτέλεσμα των εξετάσεων είναι η επιτυχία ή η αποτυχία. Εξαρτάται από την προετοιμασία μας, από την υποδομή μας, από την διάθεσή μας να ανταποκριθούμε σε κριτήρια που άλλοι βάζουν. Το πρόβλημα είναι αν αυτά τα κριτήρια δεν συμφωνούν με τα δικά μας οράματα. 

Τότε έρχεται μια αποτυχία, η οποία δεν θα πρέπει να μας απογοητεύει, αλλά να μας κάνει είτε να εξετάζουμε και πάλι τα κριτήριά μας αν είναι ταιριαστά μ’ αυτό που είμαστε ή σ’ αυτό που στοχεύουμε ή να αλλάζουμε και τόπο και τρόπο που βλέπουμε τις εξετάσεις. Ίσως αυτοί που μας εξετάζουν να μην είναι ό,τι θέλουμε στη ζωή μας. Φίλοι, αφεντικά, πολιτικοί. Μπορεί όμως κι εμείς να μην έχουμε προσπαθήσει όσο έπρεπε. Να μην είχαμε το νου μας εγκαίρως προσανατολισμένο στο στόχο μας. Γι’ αυτό πάντοτε στις εξετάσεις χρειάζεται να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να νικάμε την τεμπελιά, τη γνώμη των άλλων που συνήθως μας παρασέρνουν, αλλά και το άγχος, που μας κάνει να απογοητευόμαστε σα να πρόκειται να αποτύχουμε.

Υπάρχουν όμως και κάποιες εξετάσεις στις οποίες έχει σημασία να μην αποτύχουμε. Είναι αυτές που έχουν να κάνουν με το νόημα και το σκοπό της ζωής. Έχουν να κάνουν με την κριτική μας σκέψη έναντι της ζωής και έναντι όλων όσων μας παρουσιάζονται ως σωστά. Έχουν να κάνουν με τα όνειρά μας. 

Για να πετύχουμε σ’ αυτές χρειάζεται να βρούμε τον εαυτό μας. Ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και για το τι χρειάζεται να παλέψουμε στη ζωή μας. Το ίδιο και σε σχέση με το Θεό. Ο Θεός, στο πρόσωπο του Χριστού και στη ζωή της Εκκλησίας, ζητά από εμάς αγάπη, αλήθεια και ελευθερία. Κι αυτά όλα τα βρίσκουμε καθημερινά ως προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Να δείξουμε αγάπη εκεί που μας περιφρονούν. Να είμαστε αληθινοί εκεί που νιώθουμε την υποκρισία και την κοροϊδία εκ μέρους των άλλων ή εκεί που νιώθουμε ότι με τα ψέματα θα πετύχουμε. Να προσπαθούμε να είμαστε ελεύθεροι τόσο από τα πάθη και τις κακίες, όσο και από αυτό που εμείς θέλουμε, το οποίο όμως δεν μας βοηθά, ούτε είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού. Αυτό είναι μια συνεχής μονομαχία με τη ζωή, την οποία καλούμαστε από τη νεότητά μας να μην την αφήσουμε στην άκρη, ούτε να την αντιμετωπίσουμε με ηττοπάθεια, παθητικότητα ή συμβιβασμό στο πνεύμα του κόσμου.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος έδινε για τις εξετάσεις στους νέους μια ωραία συμβουλή: να διαβάσετε σα να μην πρόκειται να σας βοηθήσει ο Θεός και όταν τελειώσετε με το διάβασμα σας να προσευχηθείτε σα να μην έχετε διαβάσει τίποτε. Και ο Θεός που μας αγαπά θα μας βοηθήσει να πετύχουμε ό,τι είναι προς όφελός μας. Γιατί δεν είναι το αποτέλεσμα αυτών εξετάσεων που επιθυμούμε εμείς πάντοτε αυτό που θα μας ωφελήσει πραγματικά. Ας Του έχουμε λοιπόν εμπιστοσύνη! Καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι!

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΛΕΩΣ
ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 28
17.5.2014/

Δες και:
Ο Μπαγάσας του Νικόλα του Άσιμου 
Διάλογος Active Member + Ιησού

Ενότητες:
Αθέατα περάσματα
Έφηβοι

Μεξικό: ένα Ορθόδοξο Μοναστήρι στην Κεντρική Αμερική

$
0
0

 

Η Μαρτυρία του Χριστού στα Σύγχρονα Έθνη

Βρίσκεται στην περιοχή San Andrés Hueyacatitla, Puebla, του Μεξικό. Δύο ώρες μακριά από την πόλη του Μεξικού.
Στους πρόποδες του βουνού Hueyacatitla και σε υψόμετρο 2550 Μέτρων σε ένα μικρό χωριό έντονα καθολικό, πού όμως έχει αγκαλιάσει το ΕλληνοΟρθόδοξο Μοναστήρι με αγάπη και χαμόγελο.
Σε αυτόν τον θρησκευτικό χώρο διατηρείται το μοναστήρι Εισόδια της Θεοτόκου αφιερωμένο στην Παναγία και η Μονή αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία. Εδώ διαμένουν ο Ηγούμενος Παύλος, ο Πατέρας Αλέξιος και ο Πατέρας Ιωάννης, και στην Μονή οι δύο μονοχές η Μακρίνα, και η Φιλοθέα.
Το μοναστήρι είναι ένα μικρό σπιτάκι με εσωτερική αυλή, αποτελείται από ένα μικρό παρεκλήσι και τα κελιά όπου διαμένουν οι μοναχοί.

 

Κάθε πρωί στις 5 ξεκινά η λειτουργική ζωή με τα αναγνώσματα, τις κατανυκτικές Ιερές ακολουθίες τις ψαλμωδίες. Στο μικρό μοναστήρι επικρατεί η ομορφιά η γαλήνη και η κατάνυξη.
Μετά τις πρωινές προσευχές ξεκινούν τα διακονήματα, αυτοσυντηρούμενο το μικρό αυτό μοναστήρι, με τάξη καταπιάνεται με τις καθημερινές υποχρεώσεις.
Τα ζωντανά, τον κήπο, τα λαχανικά και όλα όσα χρειάζεται για να καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες. Ανοιχτό από την αυγή μέχρι και την δύση του ηλίου σε Ορθόδοξους και μή.
“Το μοναστήρι και οι καρδιές μας είναι ανοιχτές σε όλο τον κόσμο” μας λέει ο Ηγούμενος πατέρας Παύλος. “την Ορθοδοξία δεν την υπηρετούμε μόνο μέσα στο παρεκκλήσι. Για μάς η κάθε μέρα είναι εορτή της Ορθοδοξίας”
Ο πυρήνας της μοναστικής ζωής εδώ στην ενδοχώρα του Μεξικού είναι η προσευχή, η κατάνυξη ο σεβασμός στην ζωή. Κάθε πρωί στις καθημερινές εργασίες είναι και η παραγωγή άρτου από τις δύο μοναχές.
Στην Μονή διατηρούν ένα μικρό εργαστήρι όπουμε πολύ αγάπη συμβάλλουν στα έξοδα του μικρού Μοναστηριού.
Μόλις ψηθούν τα παραδοσιακά μεξικανικά ψωμιά τοποθετούνται σε δίσκους και η μοναχή Φιλοθέα ξεκινά με το αγροτικό να τα μοιράσει στα μικρά “μπακάλικα” του χωριού. Κάποιες στάσεις γίνονται και σε φτωχικά σπίτια.
Άπορες οικογένειες που όμως με την συμβολή και αγάπη του Ορθόδοξου Μοναστηριού έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν κάποια εισοδήματα με τους άρτους που τους δίνουν οι μοναχές.
Το όνειρο τους είναι να αγοράσουν έναν χώρο λίγο πιο ψηλά στο βουνό και να γίνει εκεί το μοναστήρι. Μια επίπεδη επιφάνεια στο τεράστιο βουνο ανάμεσα από τα δέντρα, στη απόλυτη ησυχία. 



 


“Ζητούμε από τον Πατριάρχη μας μόνο την ευχή του” μας λέει ο Ηγούμενος πατέρας Παύλος.
“Είναι πολύ σημαντική η παρουσία των ορθοδόξων μοναχών εδώ στο χωριό επειδή οι άνθρωποι ψάχνουν αναζητούν την επαφή με τον Θεό.
Στην Δύση δυστυχώς η χειρότερη κρίση είναι το κενό στην καρδιά των ανθρώπων, που προκαλεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην πνευματικότητά τους.
Η παρουσία μας είναι μέρος της εδώ καθημερινής ζωής όχι μόνο στους πιστούς αλλά και σε κατοίκους άλλων θρησκειών.
Βλέπετε μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί κάποιος να βρεί την θαλπωρή του πνευματικού πατέρα, αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν και δεν έχουν κάποιον να τους ακουσει να τους συμβουλέψει και να τους πεί κάποια λόγια για την πνευματική τους ζωή.
Για αυτό πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις πόρτες του Μοναστηριού και της καρδιάς μας.


 

 Με αυτόν τον τρόπο χωρίς να κάνουμε κήρυγμα, εμφανίζουμε το σωστό πρόσωπο της Εκκλησίας μας και των Αγίων Πατέρων.
Παρόλο που είμαστε καλά εδώ στο χωριό, ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε ενα μεγάλο βήμα και να χτίσουμε τα μοναστήρια μας εις το βουνό και έτσι όχι μόνο οι μοναχοί και οι μοναχές αλλά όσοι πιστοι και επισκέπτες θέλουν, θα έχουν έναν χώρο προσευχής στην καρδιά της Κεντρικής Αμερικής και της Ι. Μητροπόλεως Μεξικού”. 


Ηγούμενος Πατέρας Παύλος
 

Ο Πατέρας Παύλος κατάγεται από την Βραζιλία ασπάστηκε την Ορθοδοξία και έζησε στο Άγιο Όρος για πέντε χρόνια όπου έμαθε και την ελληνική γλώσσα και έχει Βραζιλιάνικη και Ελληνική υπηκοότητα.
 

Πατέρας Αλέξιος
 

''Η Ορθοδοξία είναι για μένα ένας δρόμος όπου μπορώ να εμπεδώσω καλύτερα και πιο ζωντανά την παρουσία του Θεού. Υπάρχει μια συνεχής πρόσκληση Του να έχω ανοιχτή την καρδιά μου για να δεχθώ την Θεία Χάρη Του. Αυτή η Χάρη του Θεού δεν είναι κάτι που έρχεται μόνο μέ το ανθρώπινο έργο αλλά με την συνεργασία του Θεού.Η μοναστική ζωή για μένα είναι απλή ζωή η θεραπεία της καρδιά από τις αμαρτίες. Το Θαύμα για τον Πατέρα Αλέξιο είναι η συνεχόμενη μετάνοια''.
 

Αδελφή Μακρίνα
 

''Δεν είναι εύκολη η μοναχική ζωή, οταν μας ρωτάνε γιατί φορούμε τα μοναχικά ρούχα απαντώ “επειδή είμαι Ορθόδοξη Μοναχή”. Τότε πολλές φορές εμφανίζεται η ζήλια η αβεβαιότηττα. Νοιώθω πως αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την διαφορά της μοναχικής ζωής μας με αυτή των Καθολικών. Πολλές φορές φεύγουν εντυπωσιασμένοι, προβληματισμένοι, παίρνουν κάτι θετικό στην καρδιά τους. Η Ορθοδοξία μου έδειξε τον δρόμο όχι μόνο για μια απλή ζωή αλλά τον δρόμο για την ταπεινοφροσύνη''.
 

Αδελφή Φιλοθέη
 

''Μ'αρέσει η ζωή αυτή επειδή μπορώ να έχω μια ελεύθερη επαφή με τον Θεό. Την στιγμή που ψέλνω νοιώθω έντονη την παρουσία του Θεού, αυτή την στιγμή νοιώθω πως είμαι μια αληθινή μοναχή. Έγινα Ορθόδοξη Μοναχή γιατί έξαχνα πάντα μια σχέση με τον Θεό που να μπορώ να βρώ τρόπο να απαντήσω στην αγάπη του. Είναι μια εμπειρία που μιλά στην καρδιά μου, με την δύναμη του Θεού που είναι πιο μεγάλη από την δική μου δύναμη”.


Δείτε επίσης:

Οι ορθόδοξες ρίζες της Δύσης ως παράγοντας πανευρωπαϊκής ενότητας

The Orthodox New-Martyr of Mexico: Paul de Ballester-Convallier
Ο Χιλιανός νεομάρτυρας Χοσέ (Ιωσήφ) Μουνιόθ-Κορτέζ (1997)
Λατινική Αμερική: λαοί που αναζητούν την Ορθοδοξία
Ένας σύγχρονος Σκωτσέζος Γέροντας
Γουατεμάλα : Από το ρωμαιοκαθολικισμό και το “χαρισματικό κίνημα” στην Ορθόδοξη Εκκλησία ! The explosive growth of Orthodoxy in Guatemala and Southern Mexico.
Οι προσωπικές (δικές μας) ευθύνες για το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στα Έθνη (με αφορμή ένα γεγονός στη Γουατεμάλα).
Latin America: Peoples in Search of Orthodoxy

The Falling Asleep of Fr. Andres Giron of Guatemala – May His Memory Be Eternal!
Ορίστε και η ιστοσελίδατης Ορθόδοξης Μητρόπολης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής.

Επισκεφτείτε, αν θέλετε, και τις ενότητές μας Ινδιάνοι, Άγιοι Αμερικής, Φωτιστές& Ορθόδοξες ρίζες στη Δύση. Ο Θεός μαζί σας/μας. 

  
Ορθόδοξες μοναχές της Γουατεμάλας (από εδώ)

Viewing all 5914 articles
Browse latest View live